A FOTÓZÁS ALAPJAI

Ismerkedj meg a fotózás alapjaival

A fotózás alapjainak elsajátítása, beleértve az expozíciót, a színeket és a kompozíciót, könnyebb, mint gondolnád. A következőket kell tudnod:
Egy személy egy Canon EOS R100 fényképezőgépet tart a kezében, hogy lefényképezzen két családtagot hátulról.

Az okostelefonról egy dedikált fényképezőgépre való áttérés izgalmas lépés minden fotós számára – az expozícióval és a kompozícióval kapcsolatos ismeretek elsajátítása, valamint annak felfedezése, hogy a beállítások apró finomításai milyen jelentős hatással lehetnek a végleges képekre.

Ebben a kezdő fotósoknak szóló útmutatóban összegyűjtöttünk minden olyan információt, amelyre a figyelemfelkeltő felvételek készítéséhez szükséged van. Megvizsgáljuk a Canon felhasználóbarát, kezdőknek való fényképezőgépek, objektívek és alkalmazások ökoszisztémáját, valamint elmagyarázzuk a fotózás alapjait, hogy segítsünk a következő szintre emelni az alkotásaidat.

Fényképezőgépek és objektívek

Egy bevásárlóutcában álló nő egy Canon EOS R50 fényképezőgépet tart az arcához, és a keresőbe néz.

Az okostelefonról egy olyan, nagy APS-C érzékelővel rendelkező fényképezőgépre való átállás, mint a Canon EOS R50, új kreatív és technikai lehetőségek világát nyitja meg.

Amikor okostelefonról dedikált fényképezőgépre váltasz, két típus közül választhatsz. A kompakt fényképezőgépek, mint például a Canon PowerShot V10 vlogging fényképezőgép, amelyek könnyűek, hordozhatóak, és fix objektívvel rendelkeznek, vagy a cserélhető objektíves fényképezőgépek, mint például az EOS R100, EOS R50 és EOS R10, amelyek esetében többféle objektív is használható. A legtöbb cserélhető objektíves fényképezőgép egy sokoldalú kitobjektívvel van ellátva, ami kezdőknek nagyszerű választás, de azt is jelenti, hogy új objektívekkel bővítheted a fotóstáskád, ahogy elkezded a kísérletezést és fejlődnek a képességeid. A különböző felvételkészítési technikákhoz számos objektív áll rendelkezésre, ezért vásárlás előtt győződj meg arról, hogy melyik objektív a legmegfelelőbb a számodra, illetve a Canon objektívkompatibilitási útmutatója segítségével megnézheted, hogy az objektív kompatibilis-e a fényképezőgépeddel.

Akár a szabadban szeretnél fotózni egy ködös reggelen, akár a hálószobádban, a megvilágítás kulcsfontosságú az elképzeléseid megfelelő minőségű megörökítéséhez. A fényképezőgépek nagyobb érzékelőkkel rendelkeznek, mint az okostelefonok, és ez azt jelenti, hogy kevesebb zajt és több részleteket tudnak rögzíteni – különösen kevés fény mellett. A Canon fényképezőgépek kétféle méretű érzékelőt használnak: APS-C és teljes képmezős. A teljes képmezős érzékelők nagyobbak, mint az APS-C érzékelők, de a nagyobb nem feltétlenül jobb. Mivel az APS-C érzékelők kisebbek, a fényképezőgépek kompaktabbak és könnyebbek, így tökéletesek utcai vagy úti fényképezéshez. A kisebb érzékelőméret azt is jelenti, hogy a távoli témák nagyobbnak tűnnek a képen, így az APS-C fényképezőgépek ideálisak sport- és természetfotózáshoz. Egy teljes képmezős érzékelő szélesebb képmezővel rendelkezik, így egy teljes képmezős fényképezőgép ideális tágas tájképek és ultraszéles belső terek fényképezéséhez, valamint asztrofotózáshoz.

A belépő szintű Canon fényképezőgépek nagy teljesítményű funkciókat tartalmaznak, de olyan kezdőbarát eszközökkel is rendelkeznek, amelyek segítenek megtalálni a legjobb beállításokat a legkülönbözőbb helyzetekben. A Canon népszerű Irányított módjában a kijelzőn magyarázatok jelennek meg, hogy segítsenek gyorsan elsajátítani az alapokat. Az ikonok és képek segítenek megérteni, hogy egy-egy funkció mit csinál, és az érintőképernyő vagy a gombok segítségével könnyen navigálhatsz a kezelőfelületen. A belépő szintű Canon EOS R100 fehér menüje Módútmutatóval és Funkcióismertetővel rendelkezik, így hasznos információkat jelenít meg a kiválasztott üzemmódról és funkcióról.

Látogass el a Canon terméktámogatási oldalára, keresd meg fényképezőgéped típusát, és töltsd le a kézikönyveket és a felhasználói útmutatókat.

Expozíció és fényképezőgépmódok

Az expozíciós háromszöget szemléltető grafikon, amelynek három oldala a záridő, a rekesznyílás és az ISO.

Az expozíciós háromszög alapelve az, hogy ha a három alapvető expozícióbeállítás – ISO (A), záridő (B) és rekesznyílás (C) – egyikét módosítod, akkor a többit is módosítanod kell, hogy megőrizd az egyenletes expozíciót.

Közelkép a módválasztó tárcsáról egy Canon EOS fényképezőgépen.

A fényképezőgép módválasztó tárcsájával választhatsz a különböző felvételi módok között. Az A+ (Intelligens jelenetválasztó automatika) és az SCN (Jelenet) módok kényelmes megoldást jelentenek a kezdéshez.

A fényképezésben három fontos tényező befolyásolja a kép megjelenését: az objektív nyílásának mérete (rekesznyílás), hogy a rekesz mennyi ideig van nyitva (záridő), és az érzékelő fényérzékenysége (ISO). Ezek alkotják az úgynevezett expozíciós háromszög három oldalát. Hacsak nem akarod szándékosan világosabbá vagy sötétebbé tenni a képet, a három oldalnak egyensúlyban kell lennie – ha megváltoztatod az egyik tényezőt, a többit is állítanod kell, hogy kompenzáld.

Minden új fényképezőgép esetében érdemes először megismerkedni a tetején található módválasztó tárcsával, mivel itt választhatod ki, hogy a gép hogyan szabályozza az expozíciót.

Az A+ (Intelligens jelenetválasztó automatika) egy teljesen automatikus üzemmód, amely elemzi a jelenetet és kiválasztja az optimális beállításokat. Az SCN (Jelenet) mód automatikusan kiválasztja adott témának vagy jelenetnek megfelelő expozícióbeállításokat, így könnyen készíthetsz felvételeket sporteseményekről, emberekről, tűzijátékról, vagy épp közelképeket és sok egyebet, amikor még csak tanulod, hogyan illeszkedek egymáshoz a dolgok.

A P (Program) mód szintén tökéletes a kezdőknek, mivel a fényképezőgép beállítja a rekesznyílást és a záridőt, de a többi beállítást rád bízza. A félautomata Tv (Záridő-előválasztás) és Av (Rekesz-előválasztás) módok nagyobb kreatív kontrollt biztosítanak. Ahogy a nevek is sugallják, a Záridő-előválasztásnál te választod ki a záridőt, míg a fényképezőgép automatikusan beállítja a többit, ami hasznos sport- és természetfotózáshoz, míg a Rekesz-előválasztásnál a rekeszértéket választod ki, ami ideális portrék és tájképek készítéséhez. Az M (Manuális) módban teljes mértékben te határozod meg a fényképezőgép beállításait, amit akkor érdemes kipróbálni, amikor már jobban ismered az expozíciós háromszöget.

Beállítások és technikák

Egy Canon fényképezőgép képernyőjén egy nárcisz fotója látható a beállítási információkkal és a hisztogrammal.

Miután elkészítesz egy fényképet, a Canon fényképezőgép lejátszási módjában megjelennek a beállítások, a dátum és az idő, valamint egy hisztogram grafikon, amely megmutatja az árnyékok, középtónusok és csúcsfények közötti tónusok szórását.

Az expozícióbeállításokat könnyű a különböző helyzetekhez igazítani, de a legfontosabb, hogy átgondold, mit szeretnél elérni. A természet- és portréfotózás esetében gyakori technika a nagy rekeszérték (alacsony f-érték, például f/1,8) használata a kis mélységélesség létrehozásához, a háttér elmosásához és bokeh (fókuszon kívüli területek) használatához.

Sport- és akciófotózás esetén a rövid záridő beállításával kimerevítheted a történéseket, míg a hosszú záridővel történő pásztázás a témák elmosásához és drámai hatás megteremtéséhez használható. Ha az ISO-értékről van szó, a magasabb érzékenység ideális lehet az éjszakai égbolt fotózásához – míg alacsony ISO-értéket érdemes választani a zajszint alacsonyan tartásához egy napfelkelte fotózásakor.

A fehéregyensúly (WB) egy másik olyan beállítás, amellyel módosíthatod a képeid. Ez határozza meg a színhőmérsékletet – azt, hogy a környezeti megvilágítás mennyire meleg vagy hideg. A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépekben az automatikus fehéregyensúly-beállítás általában fantasztikus munkát végez a színek pontos megörökítésében.

Választhatsz a manuális (MF) és az autofókusz (AF) között is. A Canon AF-rendszerei annyira könnyen kezelhetőek, hogy sok fotós ritkán vált MF-re. A manuális fókusz hasznos lehet, ha makrófotózás vagy éjszakai képek készítése esetén kísérletezni szeretnél a fókuszkiemeléssel – ez egy vizuális segédeszköz, amely színes kiemelést helyez el a fókuszban lévő terület széleire.

Ha a képeket RAW formátumban készíted, nem kell amiatt aggódnod, hogy minden beállítás tökéletes legyen, mivel ezeket később szerkesztheted. Ehhez egy speciális szoftverre van szükség, például a Canon ingyenes Digital Photo Professional programjára, aminek a használatát a képességeid fejlődésével érdemes elsajátítani.

Alkalmazások, szoftverek és nyomtatók

Kézben tartott okostelefon, amelyen a Canon Camera Connect alkalmazás látható. Mellette egy mohás sziklán egy Canon EOS fényképezőgép áll, kihajtott érintőképernyővel.

Előfordulhatnak olyan helyzetek, hogy azonnal szeretnél képeket küldeni barátaidnak, vagy fel szeretnéd tölteni őket a közösségi oldalakra. Megosztás vagy távoli fényképezés céljából a Canon Camera Connect alkalmazással egyszerűen csatlakoztathatod Canon fényképezőgéped egy Apple (iOS) vagy Android (Google Play) eszközhöz.

Egy férfi egy okostelefon és egy laptop előtt ül egy asztalnál, és mindkettőn az image.canon alkalmazás látható. Egy Canon fényképezőgép és egy SELPHY Square QX10 is van az asztalon.

Az image.canon alkalmazás egy felhőalapú szolgáltatás a Canon fényképezőgépekhez, amelyet profik és kezdők egyaránt használnak a munkafolyamat leegyszerűsítése érdekében. Tölts fel teljes méretű képeket és videókat Wi-Fin keresztül, és az alkalmazásból vagy egy webböngészőből bárhol hozzájuk férhetsz.

A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépek csatlakoztathatósága a Bluetooth, a beépített Wi-Fi és a Canon alkalmazáscsomag révén szintén kiváló. A Canon Camera Connect alkalmazással közvetlenül okostelefonra vagy táblagépre küldheted a képeket és videoklipeket, távolról készíthetsz felvételeket, illetve geocímkével láthatod el a fényképeket, hogy pontosan emlékezz, hol készültek. Az image.canon alkalmazás arra szolgál, hogy a fényképezőgépről a fényképeket és videókat kedvenc felhőtárhelyedre, számítógépedre vagy akár az Adobe Photoshop Lightroom alkalmazásba is átvihesd.

A Canon ökoszisztéma részei még a legjobb fotónyomtatók, amelyekkel gyönyörű fizikai nyomatokat készíthetsz otthon vagy útközben, a fényképekhez és kreatív projektekhez használható papírtípusok széles választéka, valamint a szoftverek, amelyek segítenek életre kelteni a fotóidat.

Miért nem készítesz távvezérléssel egy önarcképet a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével? Fedezd fel, hogyan működik az autofókusz, és kísérletezz különböző rekeszértékekkel, hogy megnézd, hogyan hatnak a háttérre. Mozgás fotózásával örökítsd meg gyermeked vagy háziállatod, amint a kertben szaladgál és játszik. A Sport mód jó kiindulópont a gyors akciók megörökítéséhez – válts Tv módra elmosódás létrehozásához, vagy próbáld ki a pásztázást, hogy elmosódott hátteret hozz létre. Teszteld újonnan szerzett képességeidet éjszakai felvételek készítésével Éjszakai jelenet vagy P módban, és módosítsd az ISO-értéket, hogy lásd a különbségeket. Miután elsajátítottad az alapokat, végtelen számú kreatív lehetőség áll majd előtted.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Az Adobe, a Lightroom és a Photoshop az Adobe Egyesült Államokban és/vagy más országokban bejegyzett védjegye vagy védjegye.

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R100

  Készíts kiváló minőségű, tökéletes emlékeket ezzel az intuitív EOS R fényképezőgéppel, amely mindig készen áll.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R50

  Az EOS R tükör nélküli fényképezőgéppel a legjobb, leglenyűgözőbb tartalmakat készítheted, az éles állóképektől kezdve a 4K filmekig és az élő közvetítésekig. Mindezt egyetlen eszközzel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R8

  Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R7

  Fedezd fel a vadont egy olyan fényképezőgéppel, amely szenzációs sebességet és képminőséget kínál egy a jövő igényeinek megfelelő, hordozható APS-C házban.

Kapcsolódó cikkek

 • TECHNOLÓGIA

  Az APS-C és a teljes képmezős közötti különbség részletesen kifejtve

  Mi a különbség az APS-C és a teljes képmezős fényképezőgépek között, és melyik a jó választás számodra?

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Az expozíció beállítása

  Tanuld meg tökéletesen a rekeszérték, a záridő és az ISO-érték beállítását.

 • TECHNOLÓGIA

  DSLR kontra tükör nélküli

  Tükör nélküli fényképezőgépre szeretnél váltani? Összehasonlítjuk a különbségeket, hogy segítsünk dönteni.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan válasszunk objektívet?

  Minden, amit tudni kell az objektívekről, az objektívtípusoktól a keresendő funkciókig.