fireworks header

Tűzijáték fotózása

A tél beköszöntével rengeteg lehetőség nyílik a tűzijátékok megörökítésére, ez a cikk pedig bemutatja, hogyan készíthetsz róluk remek felvételeket. Ha van a fényképezőgépeden Bulb mód , fotóid még lenyűgözőbbek lehetnek.

Tűzijáték fotózása – gyorstippek

Ha kevés felszereléssel szeretnél tűzijátékot fotózni, használd alábbi gyorstippjeinket, vagy tekintsd meg a Tűzijáték-gyorstippeket bemutató videónkat:

1. Kapcsold ki a vakut

Függetlenül attól, hogy milyen készüléket használsz, először kapcsold ki a vakut.


2. Használj olyan üzemmódot, amely lehetővé teszi a vezérlést

Lehetőség szerint olyan üzemmódra állítsd fényképezőgépedet vagy okostelefonodat, amellyel legalább egy kicsit vezérelhetők a beállítások.


3. Exponálj alul

Mivel az előtted található terület sötét, alulexponálásra van szükség, különben egy éjszakai jelenethez képest túl világos képet kapsz.

Ehhez használj „negatív expozíció-kompenzációt”. Ez az opció a képernyőn -/+ formában jelenik meg, neked pedig körülbelül -1 – -2 értékre kell állítanod, ha ki szeretnéd próbálni az alulexponálást.


4. Használd a sorozatfelvétel üzemmódot.

A sorozatfelvétel üzemmóddal még akkor is elkészítheted a megfelelő felvételt, ha a tűzijáték az általad várt pillanatnál kicsivel hamarabb vagy később indul el.


5. Kísérletezz a Manuális üzemmóddal

Ha a fényképezőgépeddel lehetséges a teljes körű vezérlés, kísérletezz a Manuális üzemmóddal.


6. Záridő, rekeszérték és fókusztávolság

A Manuális üzemmódban körülbelül egy tized másodperces záridőt és f/8-as rekeszértéket is kiválaszthatsz. A fókusztávolságot pedig manuálisan beállíthatod akkorára, amennyire a tűzijáték van tőled.


7. Állíts be alacsony ISO-értéket

A menü ISO-beállításainál állítsd válassz alacsony, ISO 200-as ISO-értéket.


8. Tartsd stabilan a készüléket, és használd a képstabilizátort

A fényképezőgépet a legkönnyebben állvány segítségével tarthatod stabilan, ha viszont e nélkül fogod a készüléket, az objektív képstabilizátorát, ha van ilyen, feltétlenül kapcsold be – így mindig stabil felvételeket készíthetsz.


9. Ellenőrizd az eredményt, és módosíts, ha kell

Amikor elkezdődik a tűzijáték, készíts fotókat, majd ellenőrizd, hogy az eredmény elég világos-e. Ha a képek túl sötétek, növeld az ISO-beállítás értékét, ha pedig hosszabb fénycsóvákat szeretnél rögzíteni, állíts be hosszabb záridőt. Ne feledd azonban, hogy ezzel a fényképezőgép bemozdulásának veszélye is nő. Ha a fotók túl fényesek, az ISO-értéket csökkentsd 100-ra, vagy állítsd az objektív rekesznyílását f/11 értékre.


10. Varázsold lenyűgözővé a tűzijátékról készült képeidet – ehhez használd a bulb üzemmódot

A bulb üzemmód segítségével pontosan szabályozhatod, a zár mikor nyíljon és csukódjon, így olyan hosszú expozíciós időt állíthatsz be, amely a tűzijáték megjelenéséhez vagy a fény kigyulladásához hasonló események részleteit is képes megörökíteni.

A „bulb” üzemmódot manuális módban, a záridő beállításánál találod meg – a „bulb” felirat a 30 másodperces beállítás után látható –, más fényképezőgépek esetében pedig a módválasztó tárcsán. Alább tekintsd meg a Tűzijáték Bulb fotózással című videónkat.