TŰZIJÁTÉKOK FOTÓZÁSA

10 tipp a durranó tűzijátékok fotózásához

Felszerelés, technikák és kompozíció – nagyszerű tippek tűzijáték-fotózáshoz.
Többszínű tűzijáték durran a sötét égen egy híd felett, megvilágítva az alatta lévő vizet.

Az éjszakai égbolton felvillanó színes tűzijátékok látványát sokan találják varázslatosnak – miért is ne örökítenénk meg ezt a fajta csodát egy fényképen? Függetlenül attól, hogy kompakt fényképezőgépet, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark III, tükör nélküli fényképezőgépet, mint a Canon EOS R6 vagy olyan DSLR fényképezőgépet használsz, mint a Canon EOS 90D, a tűzijátékok fotózására vonatkozó következő 10 tipp segítségével könnyen megragadhatod az ünnepek legszebb pillanatait.

1. Melyik a legjobb Canon fényképezőgép a tűzijátékok fotózásához?

Egy kék télikabátban lévő fiatal nő egy Canon EOS RP fényképezőgépet tart a kezében.

A tükör nélküli technológia ideális a tűzijátékok fotózásához. A Canon EOS RP és Canon EOS R6 típushoz hasonló fényképezőgépek az elektronikus keresőjükön és hátsó képernyőiken megjelenítik, hogy is fog kinézni az expozíció, így pontosan láthatod a végső képet. Ha olyan DSLR fényképezőgépet használsz, mint például a Canon EOS 90D, és az expozíciószimuláció engedélyezve van, ugyanúgy láthatod a végső képet a hátsó kijelzőn élő kép üzemmódban.

Mindegy, hogy milyen a felszerelésed vagy mennyire vagy tapasztalt fotós – a tűzijátékok fotózása egyszerű és szórakoztató is lehet egyben. Ha éppen a tűzijátékban gyönyörködsz, a megörökítéséhez ideális választás lehet egy könnyen hordozható, zsebben elférő fényképezőgép, mint például a rendkívül érzékeny CMOS-érzékelővel ellátott Canon PowerShot SX740 HS vagy az akár f/1.8 rekeszértékre is képes Canon PowerShot G7 X Mark III, amely remekül használható éjszakai vagy gyenge fényviszonyok melletti fotózáshoz.

Az erőteljes Canon EOS RP és Canon EOS 90D tökéletes azon fotósok számára, akik nagyobb kreatív szabadságra vágynak. Az EOS RP fényképezőgépekben lévő teljes képmezős érzékelő kiválóan teljesít gyenge fényviszonyok között, és segítségével irányításod alatt tarthatod a mélységélességet is. Az EOS 90D ugyanilyen lenyűgözően teljesít gyenge megvilágításnál, speciális Kézi éjszakai módjával pedig állvány nélkül is tűéles képeket készíthetsz rossz fényviszonyok mellett. Mindkét fényképezőgépet a Canon DIGIC 8 képfeldolgozó processzorával látták el, amely digitálisan csökkenti a képzajt magas ISO-értékű (érzékenység) beállításnál, így kiváló eredményeket és nagy rugalmasságot nyújt a sötétben való fotózáshoz.

Ha még ezeknél is jobb fényképezőgépet keresel, akkor válaszd a professzionális Canon EOS R6 fényképezőgépet, amelyet kifejezetten a gyenge fényviszonyok melletti fényképezéshez terveztek. Teljes képmezős érzékelőjén 20,1 megapixelnyi képpont kapott helyet, ami azt jelenti, hogy minden pixel nagyobb és fényérzékenyebb, ezáltal kiváló minőséget és kimagasló dinamikatartományt nyújt a sötétben. 8 fokozatú képstabilizálásra is képes, ha kompatibilis RF objektívvel használják, ami azt jelenti, hogy éjszakai fotózásnál a kézből készített fényképek még viszonylag lassabb, sok fényt beengedő záridőkkel sem lesznek elmosódottak.

2. Melyek a legjobb objektívek a tűzijátékok fotózásához?

Piros és arany tűzijáték világítja be a sötét eget.

Az olyan kompakt fényképezőgépek, mint például a Canon PowerShot G7 X Mark III beépített objektívjei is alkalmasak a tűzijátékok fényképezésére – mint az ezen a 36 mm, 2 mp, f/11 és ISO125 beállításokkal készített képen is látható.

Rózsaszín és arany színű tűzijáték durran az égen egy fém híd felett.

A kompakt zoomobjektívekkel közelebb kerülhetsz az eseményekhez, a beépített képstabilizátorral pedig kézből is gyönyörű, elmosódásmentes képeket készíthetsz. A fotó egy Canon EOS M10 fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS M200 lépett) és egy Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM objektívvel, valamint 90 mm, 6 mp, f/18 és ISO100 beállításokkal készült.

De úgy is remek fotókat tudsz készíteni, ha a beépített objektívet egy kompakt szuperzoomos fényképezőgéppel vagy a fényképezőgépedhez tartozó kitobjektívvel használod. Ha másik objektívekre tudsz váltani, változatos és kreatív kompozíciókat hozhatsz létre.

A rövidebb fókusztávolsággal az épületeket és egyéb szerkezeteket is lencsevégre tudod kapni, így még több kontextust adhatsz képeidhez és még érdekesebb fotókat készíthetsz. A nagy látószögű fix objektívek, mint például a megfizethető Canon RF 16mm F2.8 STM remek tartozéka a fotóstáskának, ha olyan Canon EOS R rendszerű fényképezőgépet használsz, mint például az EOS RP vagy az EOS R6. Kompakt kialakítása révén igazán sokoldalú társ a különféle fényképezési feladatokhoz. Ha egy EOS R rendszerű fényképezőgéphez nagy látószögű zoomobjektívet (például a Canon RF 14-35mm F4L IS USM vagy a Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM) párosítasz, a fókusztávolság állításával különféle kompozíciókat hozhatsz létre – ez nagyon hasznos olyankor, ha nagyobb tömegben korlátozott hely áll rendelkezésedre.

Ez fordítva is igaz: a teleobjektívekkel elkülönítheted és kiemelheted a részleteket, így lenyűgöző, a teljes keretet kitöltő képeket készíthetsz a tűzijátékról.

Ha mindkét típusból a legjobbat szeretnéd, akkor próbálj ki egy széles fókusztartományú zoomobjektívet, mint például a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM típust, amelynek beépített képstabilizátora gondoskodik arról, hogy a képek mindig tűélesek legyenek.

3. Melyik a legjobb hely a tűzijátékok fotózásához?

Érdemes előre tervezni, és egy olyan helyet keresni, ahol nincsenek zavaró akadályok. Nézd meg nappal a helyet, és tudd meg, hogy melyik az uralkodó szélirány. Ez különösen fontos, ha tábortűz is lesz, mivel így elkerülheted, hogy füst vagy parázs kússzon be a képbe. Ha állvány használatát tervezed, akkor olyan helyen állítsd fel, ahol mások nem lesznek útban, amikor fotózol.

Új dimenziót adhat a fotóidhoz, ha a kép előterébe belecsempészel egy érdekes objektumot, mint például egy hidat.

4. Hogyan örökítsem meg a tűzijátékok hangulatát egy partin?

Egy fényes csillagszóró minden irányban szikrákat szór.

A csillagszórók fényképezésével könnyen és minimális költségek mellett készülhetsz fel a tűzijátékok fotózására. A fényfestéssel való kísérletezés is nagyszerű családi móka lehet.

Egy parti hangulatát úgy is remekül meg lehet örökíteni, ha a családtagokat csillagszórókkal a kezükben fotózzuk le, amint képzeletükre hagyatkozva vidám, művészi mintákat rajzolnak fénnyel. A Canon Photo Companion alkalmazás oktatóanyaga részletesen elmagyarázza a legjobb technikákat és beállításokat a fényfestéshez, és számos másik ötletet is ad, hogy valóban lenyűgöző képeket készíthess.

Úgy is készíthetsz érdekes képeket, ha megörökíted, ahogy a tűzijáték egy ablakon tükröződik, a barátok vagy családtagok pedig bentről nézik azt. Készíts néhány próbafelvételt, hogy a témák biztosan jól exponáltak legyenek, majd őrizd meg ezeket a beállításokat későbbre, amikor az eseményt fotózod. Ha fényképezőgéped képes rá, akkor ügyelj arra, hogy a képeket RAW-formátumban rögzítsd. Ez maximális rugalmasság biztosít, amikor a kép különböző részeinek kiemelését szeretnéd beállítani. Az utómunkálatokat a Canon ingyenes, RAW-képfeldolgozó és -szerkesztőprogramjában, a Digital Photo Professional (DPP) alkalmazásban is elvégezheted.

5. Hogyan készíthetek éles képeket a tűzijátékról?

Rózsaszín és lila tűzijáték villan fel az égen egy híd felett.

Sorozatfelvétel üzemmódban még akkor is lenyűgöző képeket készíthetsz, ha a tűzijáték egy pillanattal a vártnál előbb vagy később durran. A fotó egy Canon EOS M10 fényképezőgéppel és egy Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM objektívvel, valamint 100 mm, 6 mp, f/11 és ISO100 beállításokkal készült.

Két narancssárga tűzijáték durran a sötét égen.

Készíts fényképeket a tűzijáték kezdetekor, és nézd meg, hogy elégedett vagy-e az expozícióval. Ha túl világos, próbálj ki egy kisebb, például f/11-es rekeszértéket (magasabb f-érték). Ha a téma túl sötét, próbálj ki egy nagyobb rekeszértéket vagy növeld az ISO-beállításokat – de ne feledd, hogy minél alacsonyabb az ISO-érték, annál élesebb lesz a kép és annál kevésbé áll fenn a képzajosodás veszélye. A fotó egy Canon EOS M10 fényképezőgéppel és egy Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM objektívvel, valamint 40 mm, 30 mp, f/11 és ISO100 beállításokkal készült.

A használt készüléktől függetlenül az első és legfontosabb, hogy kapcsold ki a vakut – a tűzijátékot szeretnéd fotózni, és nem a közeli tárgyakat megvilágítani. Ha lehetséges, ezután váltsd át a fényképezőgépet olyan módra, amelyben módosíthatod az olyan beállításokat, mint például a záridő-előválasztás (Tv) vagy a manuális (M) mód.

Nehéz megmondani, hogy mikor durran a legnagyobb és legszínesebb tűzijáték, ezért érdemes lehet a fényképezőgépet sorozatfelvételre állítani, és egymás után gyorsan több képet készíteni az exponálógomb lenyomásával. Ezáltal nagyobb esélyed lesz egy-két olyan képet is készíteni, amelyek különösen drámai robbanásokat ábrázolnak. A Canon EOS R6 akár 20 kép/mp sebességgel is tud sorozatfelvételt készíteni elektronikus zár módban, így biztosan nem maradsz le egyetlen szép pillanatról sem.

Ha fényképezőgépedet állványra helyezed, a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével a fényképezőgéped záridejét a telefonodról vagy táblagépedről vezeték nélkül vezérelheted. Másik lehetőségként használhatsz vezetékes vagy vezeték nélküli távirányítót, vagy akár a fényképezőgéped önkioldó funkcióját. Mindezek biztosítják, hogy az exponálást a fényképezőgép megérintése nélkül aktiválhasd, így a fényképezőgép nem mozdul be, a képeid pedig mindig élesek lesznek.

6. Hogyan készíthetek képeket a tűzijátékről állvány nélkül?

Segít kiküszöbölni a kézi fotózás miatti kisebb rezgéseket, ha az objektív képstabilizátorral van ellátva (az objektív nevében megtalálható az „IS” szó), vagy ha olyan fényképezőgépet használsz, mint a beépített képstabilizátorral rendelkező Canon EOS R6, de ne feledd, hogy rekesz-előválasztás (Av) módban a rendszer csökkentheti a záridőt. Állvány használata esetén kapcsold ki az objektív képstabilizátorát. A plusz stabilitásért helyezd a fényképezőgépet egy stabil felületre, mint például egy párkányra vagy falra, és használd a fényképezőgép hátulján lévő képernyő élő nézetét vagy készíts tesztképeket a kompozíció ellenőrzéséhez.

7. Hogyan fókuszáljak tűzijáték fotózásakor?

Egy kabátban és sapkában lévő gyermek teljes eget betöltő sárga és piros tűzijátékot néz.

A tűzijátékok fotózásakor érdemes lehet egy másik dolgot is kipróbálni: fókuszálj egy érdekes témára az előtérben. Ezáltal gyönyörű, fókuszon kívül eső hátteret hozhatsz létre. (A selymes hatású elmosódott háttérre használt szakkifejezés a bokeh, azaz a háttér-homályosítás.) A fénykép Canon EOS 5D Mark II fényképezőgéppel (jelenlegi utódja a Canon EOS 5D Mark IV), Canon EF 85mm f/1.8 USM objektívvel és 85 mm, 1/100 mp, f/1.8 és ISO1600 beállításokkal készült.

Állítsd fényképezőgépedet kézi fókuszálásra, vagy tedd MF állásba az objektíveden lévő fókuszkapcsolót, és állítsd a fókuszt végtelenre. Az objektív házán vagy a fényképezőgép képernyőjén ezt a ∞ szimbólum jelzi. Hiszen valószínűleg a végtelenbe szeretnél fókuszálni, ha az égboltot díszítő tűzijáték megörökítésére összpontosítasz.

Ha szeretnéd az előtérben lévő dolgokat is megörökíteni a fényképen, és azt szeretnéd, hogy ezek is élesek legyenek, érdemes a jelenet felé vezető szakasz körülbelül harmadára fókuszálni, amely így maximális mélységélességet fog biztosítani, és a lehető legélesebb lesz a kép az előtér és a háttér között. Ezzel könnyen leutánozható a hiperfokális fókuszálásnak nevezett professzionális technika – bátran olvass utána, de a precízebb hiperfokális távolság kiszámításához használd a Canon Photo Companion alkalmazásban elérhető kalkulátort.

8. Milyen beállításokat használjak a tűzijátékok fotózásához?

Függetlenül attól, hogy milyen fényképezőgépet használsz, a kisebb ISO-érték (fényérzékenység) beállításával élesebb, színhűbb és kevésbé zajos képeket készíthetsz. Először kezd például az ISO100 vagy ISO125 beállítással, majd módosítsd a rekeszértéket és záridőt úgy, hogy megfelelő legyen az expozíció.

Ha kézből fotózol, kezdj olyan lassú záridővel, ahol még nem jelenik meg elfogadhatatlan szintű elmosódás a fényképezőgép remegése vagy a tűzijáték mozgása miatt. A körülbelül 1/10 mp-es záridő általában megfelelő – elég gyors ahhoz, hogy kimerevítse a tűzijáték mozgását, de elég lassú ahhoz, hogy elegendő fényt engedjen be. Ha állványra rögzíted a fényképezőgépet, kiindulópontként sokkal kisebb záridőt tudsz használni, pl. egy vagy két másodperceset.

Ha szeretnéd megőrizni az élességet az adott jelenetben, először egy körülbelül f/8-as rekeszértéket állíts be. Ha több fényt kell beengedned, de lassabb záridőnél már elmosódik a kép, akkor próbáld meg a rekeszértéket f/5.6-ra vagy f/4-re állítani – de minél nagyobb a rekeszérték (azaz kisebb az f-érték), annál kisebb lesz a mélységélesség, ami azt jelenti, hogy a jelenet kisebb része lesz éles fókuszban.

Sok próbálkozás és hiba kell ahhoz, hogy megtaláld a záridő és a rekeszérték tökéletes egyensúlyát, ami a kívánt élesség, jó expozíció és mélységélesség eléréséhez szükséges. Ha a rekeszérték és záridő beállításával nem tudsz jól exponált, elmosódásmentes képet készíteni, próbálj meg az ISO-értéken állítani. Bár nagyobb érzékelőkkel rendelkező fényképezőgépek (mint például a teljes képmezős, tükör nélküli EOS RP vagy EOS R6) kiváló teljesítményt kínálnak magas ISO-érték mellett, továbbra is él az az általános szabály, hogy mindig tartsd alacsonyan az ISO-értéket, és csak akkor növeld, ha valóban szükség van rá.

9. Hogyan tudom megörökíteni a tűzijátékok által kirajzolódó formákat?

Fényképezőgéped Bulb módja lehetővé teszi a zár tetszőleges időre történő nyitva tartását, ami azt jelenti, hogy meg tudod örökíteni a tűzijátékokat, ahogy felívelnek az égboltra és felrobbannak, olyan fénycsóvákat hagyva maguk után, amelyek lenyűgöző formákat rajzolnak az égre. A Bulb mód használatához válaszd ki a Manuális (M) vagy a Záridő-előválasztás (Tv) módot, görgess le a lehetőségek listájának legaljára, a 30 másodperces beállításon túl, nyomd meg az exponálógombot egyszer a zár kinyitásához, majd akkor nyomd meg ismét a gombot, amikor be szeretnéd zárni.

A hosszú expozícióhoz a fényképezőgépet rendkívül mozdulatlanul kell tartanod, ezért használj állványt. Jól jöhet egy kioldókábel vagy egy távvezérlő (például a Canon BR-E1 vezeték nélküli távvezérlő) is, mivel ezekkel kéz nélkül, távolról készíthetsz képeket, így azok biztosan tűélesek lesznek. Wi-Fi-kompatibilis fényképezőgépek, mint például Canon EOS 90D esetében a Canon Camera Connect alkalmazást is kipróbálhatod, amellyel okostelefonról vagy táblagépről, távolról is exponálhatsz.

10. Hogyan érem el a megfelelő expozíciót a tűzijátékok fotózásakor?

A sötét ég, amelyen fényes tűzijátékok robbannak, meglehetősen szokatlan jelenet a fotózási témákhoz képest, így előfordulhat, hogy automatikus üzemmódban a fényképezőgéped olyan expozíciót állít be, amely túl világos egy éjszakai tűzijátékot ábrázoló képhez. Ha Manuális (M) üzemmódot vagy valamelyik félautomatikus üzemmódot (pl. Rekesz-előválasztás (Av) vagy Záridő-előválasztás (Tv)) használod, az expozíció-kompenzációval el tudod kerülni ezt. Keresd meg a -/+ gombot vagy ikont a képernyőn, és állítsd be kb. -1 vagy -2 értékre.

Ha Manuális (M) üzemmódot használsz, lehetőséged van figyelni az exponálásjelző skálát az LCD-képernyőn vagy a fényképezőgéped keresőjének alján, miközben kiválasztod azt a beállítás-kombinációt, amely a jelzőt balra tolja a skálán.

Mindegy, hogy milyen fényképezőgépet használsz, mindegyikkel lenyűgöző képeket készíthetsz a tűzijátékokról. A legfontosabb azonban az, hogy légy ott, próbálkozz és leld örömöd benne!

Írta: Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • TŰZ FOTÓZÁSA

  Tippek tűz fotózásához

  Ismerd meg a tűz és gyertyafény mellett történő fényképezéshez szükséges technikákat.

 • PARTIFOTÓZÁS

  A legjobb tippek nagyszerű partifotók készítéséhez

  Örökíts meg hihetetlen partifotókat ezekkel az egyszerű tippekkel és technikákkal.

 • ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  Az éjszakai égbolt fotózása

  A legjobb módszerek a csillagok éjszakai fotózásához, beleértve a time-lapse módszerrel készült, valamint fénycsóvás fényképeket.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Készíts fotókat távolról

  Fedezd fel a távoli felvételkészítés előnyeit mindenfajta fotózási stílushoz.

 • Iratkozz fel a hírlevelünkre

  Értesülj a legújabb hírekről és termékinformációkról