A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

ZÁRIDŐ

A záridő használatának elsajátítása

A fényképezőgép záridejének módosításával egy kép egész expozícióját megváltoztathatod. Emellett azonban kreatív haszna is van, hiszen segítségével szabályozhatod a képek elmosódását (vagy annak mellőzését).

A következő öt tipp révén megismerkedhetsz a záridő használatával, és az akciófotóid felett is még inkább átveheted az irányítást, legyen szó egy iskolai sportnap megörökítéséről az EOS M tükör nélküli fényképezőgéppel vagy motorsportok fotózásáról egy EOS DSLR géppel.

1. Szabályozd a záridőt!

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
A záridő közvetlen vezérléséhez állítsd a fényképezőgépet Záridő-előválasztás (vagy Tv) módba.

A legtöbb EOS fényképezőgépen van már „Sport” speciális jelenet mód, amely mozgó témákról készített felvétel esetén automatikusan beállítja a fényképezőgép expozícióját és fókuszbeállításait. Bár ezzel nagyszerű eredményeket lehet elérni, ha igazán kreatív szeretnél lenni, érdemes valamilyen effekttel próbálkozni, illetve speciális körülményekhez alkalmazkodni, például a gyorsan mozgó témákat távolról, kézből fotózni.

A záridő közvetlen vezérléséhez állítsd a fényképezőgépet Záridő-előválasztás (vagy Tv) módba. A záridőt ezt követően a fényképezőgép főtárcsájának elforgatásával vagy a sok EOS fényképezőgépen (például a Canon EOS M6 Mark II és a Canon EOS 90D gépen) rendelkezésre álló érintőképernyőn adhatod meg. A fényképezőgép a normál exponáláshoz automatikusan módosítja a rekeszértéket. Az EOS fényképezőgépek maximális rekeszértéke 1/4000 mp vagy 1/8000 mp, a leghosszabb automatikusan beállítható záridő pedig 30 másodperc.

2. Ne hagyd, hogy a fényképezőgép bemozduljon!

Minél nagyobb zoomot használsz, annál inkább észrevehető a bemozdulás, amelyet ezért rövidebb záridővel csökkenthetsz minimálisra. A fenti kép 1/50 mp-es záridővel készült, és jól látható rajta a fényképezőgép bemozdulása. Az alábbi képen az akció ki van merevítve, és 1/640 mp-es záridővel lett megörökítve.

Amikor kiválasztod a záridőt, két dolgot gondolj át: kellően rövid-e a záridő a fényképezőgép kézi felvételkészítés közben tapasztalható mozgásából – más szóval bemozdulásából – adódó elmosódás megakadályozásához, és milyen gyorsan mozog a téma.

A fényképezőgép bemozdulásának megelőzéséhez szükséges záridő több dologtól is függ, például hogy a használt objektív rendelkezik-e beépített képstabilizátorral (IS), illetve hogy mennyire szeles az idő. Azonban a legfontosabb tényező az objektív fókusztávolsága. Minél nagyobb zoomot használsz, annál inkább észrevehető a bemozdulás.

A probléma kiküszöbölésének általános szabálya, hogy a használt záridő értéke lehetőleg a tényleges fókusztávolsággal egyező vagy annál rövidebb legyen. Tehát 50 mm-es objektívbeállítással legfeljebb 1/50 mp, 200 mm-es objektívvel pedig legfeljebb 1/200 másodperc. Ilyenkor nem kell figyelembe venni a téma sebességét – de érdemes tovább olvasni!

3. Örökítsd meg az akciót rövid záridővel!

Kapcsolódó cikkek
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

A FOTÓZÁS ALAPJAI

Svenkelés kezdőknek

A következő tippek segítségével megtudhatod, hogyan használhatod a svenkelést jobb akciófotók készítéséhez.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

SPORTFOTÓZÁS

Hogyan készítsünk nagyszerű akciófotókat?

Tippek akciófotók készítéséhez a Canon fényképezőgépeddel.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

MOZGÁS FOTÓZÁSA

Mozgó témák fotózása

Fedezd fel, hogyan rögzítheted a mozgó témákat, és hogyan keltheted a mozgás érzését a képeiden.

Míg 1/250 mp-es záridővel a lassan mozgó témák – például egy sétáló ember – merevíthetők ki, egy futó éles megörökítéséhez rövidebb záridőre lesz szükséged.

A mozgó témák kimerevítéséhez szükséges záridő a fényképezőgéptől való távolságtól, valamint a mozgás irányától és sebességétől függ, de valószínűleg rövidebb záridőt kell majd használnod, mint gondolnád. 1/250 mp-es záridővel a lassan mozgó témák – például egy sétáló ember – merevíthetők ki, míg az 1/500–1/1000 mp-es záridőre például egy futó kimerevítése esetén lehet szükség. Az ennél gyorsabb témák, mint a repülő madarak és a száguldó autók éles megörökítéséhez már 1/1000 vagy akár 1/4000 mp-es záridőt kell használni.

Hasonlítsd csak össze ezeket a mozgó motorkerékpárról készített felvételeket. Látható, hogy a motor és a vezetője 1/200 mp-es záridőnél elmosódott, így bár a kép a mozgás általános benyomását kiválóan visszaadja, a részletek nem látszódnak. 1/1000 mp-nél azonban a részletek élesek, a cselekmény pedig ki van merevítve.

A fenti felvétel 1/200 mp-es záridővel készült, ami igazán rövidnek tűnik, és anélkül kelt remek benyomást az elszáguldó témáról, hogy a kerékpárból vagy a vezetőjéből bármilyen részlet is látszódna. 1/1000 mp esetén (lent) a felvétel kimerevíti az akciót.

Készülj fel, hogy a rövidebb záridő használatához az ISO-beállítást is növelni kell, különösen a sportesemények és a természet fotózásakor.

4. Használd kreatívan a svenkelést!

Az akciójelenetek kimerevítésének hátránya, hogy maga az akció lényegét veszíti. A mozgó témákról készített képek gyakran dinamikusabbnak tűnnek, ha az éles téma mögött a háttér elmosódott. Ilyen hatás úgy érhető el, ha a záridő kellően hosszú egy kis elmosódáshoz, te pedig a fényképezőgépet a témával együtt, annak mozgásával azonos tempóban mozgatod. Ezt nevezik svenkelésnek.

A mozgó témák követésével a fényképezőgép svenkelési lehetőségét kihasználva elmosódott hátteret kaphatsz, így a cselekmény dinamikusabbnak tűnik.

Ilyenkor a kiválasztott záridő attól függ, milyen gyorsan mozog a téma, és milyen mértékű elmosódást szeretnél elérni. Nagyobb esély van a téma éles megjelenítésére, ha az AF módot AI Servo vagy Servo értékre állítod, így a fényképezőgép folyamatosan fókuszban tudja tartani a mozgó témát. A beépített optikai képstabilizátorral rendelkező objektívek képesek a fényképezőgép vízszintes svenkelése közben előforduló függőleges irányú „bemozdulás” kompenzálására, és fordítva. Ha az objektíveden van IS módkapcsoló, állítsd a svenkelő felvételekhez való 2. pozícióba – ezzel a beállítással ugyanis stabilizálható a függőleges mozgás, mégis megmarad a vízszintes mozgásból adódó elmosódás.

5. A mozgás elmosásához használj hosszú záridőt!

A fényképezőgépet állvány segítségével mozdulatlanul tartva, hosszú expozíció használatával (hosszú záridő mellett) minden, ami mozog – például a hullámok –, elmosódik.

A képek szándékos elmosásához viszonylag hosszú expozíciót használhatsz – jó, ha egy másodpercnél hosszabb. A felvétel túlexponálásának megelőzése érdekében azonban keskenyebb rekesznyílást (tehát nagyobb, például f/16 vagy f/22 rekeszértéket), alacsonyabb ISO-beállítást vagy ND-szűrőt kell alkalmazni, hogy a fényképezőgépbe csak korlátozott mennyiségű fény jusson. Így exponálás közben már mozgathatod a fényképezőgépet (ami az egész fotó elmosását eredményezi), illetve állványra téve is stabilizálhatod, hogy csak a jelenet mozgó részei mosódjanak el. Ez utóbbi technikát tájképeken érdemes kipróbálni a hullámok és a folyó víz lágyításához, illetve városi jelenetek fotózásakor a mozgó járművek és az embertömegek elmosásához.

30 másodpercnél hosszabb expozíció esetén használd a Bulb üzemmódot. Néhány Canon fényképezőgép módválasztó tárcsáján egy „B” beállítás található, más gépeket előbb „M” (Kézi) üzemmódba kell állítani, mielőtt a záridőbeállítások között görgetve megjelenik a „BULB” felirat. Egy távoli időzítő vagy vezetékes távvezérlő is jól jöhet, nehogy az exponálógomb megnyomására a fényképezőgép megremegjen. A Canon Camera Connect alkalmazás használatát is érdemes átgondolni, hiszen ezzel a fényképezőgép távvezérlése okostelefonról végezhető.

Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához