A FOTÓZÁS ALAPJAI

A záridő használatának elsajátítása

Canon fényképezőgéped zárideje nemcsak az expozíciót meghatározó három beállítás egyike, de a mozgás megörökítésében is kulcsszerepet játszik. Ezeket az egyszerű tippeket követve mesterien elsajátíthatod a használatát.
Egy terepmotoros keresztülszáguld egy tócsán, aminek hatására felfröccsen a víz, miközben az egyik oldalon egy fotós guggolva ráirányít egy Canon fényképezőgépet a motorosra.

A fényképezőgép záridejének módosításával egy kép egész expozícióját megváltoztathatod. Emellett kreatív haszna is van, hiszen a segítségével megszabhatod, mennyire mosódjanak el a mozgástól a képek, illetve mellőzheted is ezt a hatást.

Az alábbi öt tippet követve megtanulhatod a záridő használatát, és nagyobb ráhatással lehetsz az akciófotózás során születő végeredményre – akár iskolai sportnapon fotózol egy Canon EOS R100 fényképezőgéppel (amely max. 1/4000 mp-es záridővel rendelkezik), akár a vadvilágot örökíted meg a Canon EOS R7 használatával (amellyel max. 1/16 000 mp-es záridőt tudsz beállítani).

A Canon EOS R10 fényképezőgéppel, 1/2000 másodperces záridővel készített fotó egy golden retrievert örökít meg, amint épp a fotós felé fut.

A Canon EOS R10 rövid, akár 1/4000 mp-es (mechanikus zár) vagy akár 1/16 000 mp-es (elektronikus zár) záridőt biztosít, ami elegendő ahhoz, hogy éles felvételeket tudj készíteni a gyors tempóban zajló mozgásról, például sporteseményekről vagy mozgásban lévő állatokról. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM objektívvel készült, 100 mm, 1/2000 mp, f/2,8 és ISO 320 beállításokkal.

Mi a záridő?

A záridő az az időtartam, ameddig a fényképezőgép zárja nyitva marad, és amennyi ideig ebből adódóan az érzékelő fénynek van kitéve. Minél hosszabb ideig van nyitva a zár, annál több fény jut el az érzékelőhöz, és annál világosabb lesz a kép.

A záridő képezi az expozíciós háromszög egyik oldalát – tehát annak a három tényezőnek az egyike, amely meghatározza egy kép expozícióját. A másik két tényező a rekeszérték és az ISO-érzékenység. A rekeszérték azt határozza meg, hogy az objektívnyílás mennyire tágra vagy szűkre van kinyitva – ez egyúttal azt is befolyásolja, hogy mennyi fény jut el az érzékelőhöz. Az ISO-érték az érzékelő fényérzékenységét szabályozza – a magasabb ISO-érték világosabb képeket eredményez, viszont ez általában nagyobb képzajjal jár.

A rövid záridő (például 1/1000 mp) azt jelenti, hogy a zár csak egy ezredmásodpercig marad nyitva, és így ki tudja merevíteni a gyorsan mozgó téma mozgását, például egy nagy sebességgel haladó motorosét. Ugyanakkor a rövid záridőnek köszönhetően kevesebb fény jut a fényképezőgépbe, így a jól exponált kép érdekében általában szélesebb rekesznyílást kell alkalmaznod, vagy növelned kell az ISO-érzékenységet. Ha nagyon hosszú, például 1 másodperces záridőt állítanál be, akkor elmosódottá válna a motoros mozgása.

A Canon fényképezőgép hátsó kijelzője Záridő-előválasztás (Tv) üzemmóddal.

A záridő közvetlen vezérléséhez állítsd a fényképezőgépet Záridő-előválasztás (Tv) vagy Kézi (M) üzemmódba.

1. Szabályozd a záridőt!

A legtöbb EOS fényképezőgépen van már „Sport” speciális jelenet mód, amely mozgó témákról készített felvétel esetén automatikusan beállítja a fényképezőgép expozícióját és fókuszbeállításait. Bár ezzel nagyszerű eredményeket lehet elérni, ha igazán kreatív szeretnél lenni, érdemes valamilyen effekttel próbálkozni, illetve speciális körülményekhez alkalmazkodni, például a gyorsan mozgó témákat távolról, kézből fotózni.

A záridő közvetlen vezérléséhez állítsd a fényképezőgépet Záridő-előválasztás (vagy Tv) módba. A záridőt ezt követően a fényképezőgép fő tárcsájának elforgatásával vagy a sok EOS fényképezőgépen (például az EOS R50 és az EOS R8 modellen is) rendelkezésre álló érintőképernyőn adhatod meg. A fényképezőgép a normál exponáláshoz automatikusan módosítja a rekeszértéket. Ha teljes körű szabályzást szeretnél, válts Kézi üzemmódra (M), hogy tetszőlegesen kiválaszthasd a kívánt beállításkombinációt.

A rendelkezésre álló legrövidebb záridő modellenként, illetve attól függően változik, hogy a mechanikus zár és az elektronikus zár közül melyik zárüzemmódot választod, már amennyiben van ilyen választási lehetőség. A Canon EOS fényképezőgépek mechanikus zárjának sebessége általában max. 1/4000 mp vagy 1/8000 mp, míg a fejlett, tükör nélküli, EOS R rendszerű modellek elektronikus zárjának sebessége ennél sokkal nagyobb is lehet – az EOS R3 esetében akár 1/64 000 mp. A leghosszabb automatikusan beállított záridő 30 másodperc. Ha hosszabb expozícióra van szükséged, például tűzijáték megörökítéséhez vagy fénycsíkok fotózásához, válaszd a Bulb üzemmódot. Ebben az üzemmódban a zár az exponálógomb megnyomásakor nyílik ki, és annak ismételt megnyomásáig nyitva is marad.

A Canon EOS R10 fényképezőgéppel, rövid záridővel készített fotón egy utcai táncos a magasba rúg, miközben egyik kezét megtámasztja a talajon. A háttérben négy másik ember és magas pálmafák egy csoportja látható.

Az itt használt 1/3200 mp-es záridő elég rövid volt ahhoz, hogy kimerevítse a mozgást, de még mindig érzékelhető egy kis elmosódás, például a táncos lába körül. Az objektívbe beépített optikai képstabilizátornak köszönhetően azonban a jelenet nem mozgó elemei gyönyörűen élesek maradtak. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 18 mm, 1/3200 mp, f/4,5 és ISO 400 beállításokkal.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készített éles, felnagyított kép vízen evező emberekről.

Minél jobban ránagyítasz egy jelenetre, annál nagyobb gondot tud jelenteni a fényképezőgép bemozdulása. Azonban ennek veszélyét az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektív 4,5 fokozatú beépített optikai képstabilizátora hatékonyan minimálisra csökkentette, lehetővé téve a fotósnak, hogy nem különösebben nagy – 1/2000 mp-es – zársebesség használatával is el tudja érni, hogy 100 mm-es fókusztávolságnál még a vízcseppek is élesen kirajzolódjanak. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 100 mm, 1/2000 mp, f/6,3 és ISO 500 beállításokkal.

2. Ne hagyd, hogy a fényképezőgép bemozduljon!

Amikor kiválasztod a záridőt, két dolgot gondolj át: kellően rövid-e a záridő a fényképezőgép kézi felvételkészítés közben tapasztalható mozgásából – más szóval „bemozdulásából” – adódó elmosódás megakadályozásához, és milyen gyorsan mozog a téma.

A fényképezőgép bemozdulásának elkerüléséhez szükséges záridő számos tényezőtől függ, például attól, hogy milyen szeles az idő, vagy hogy beépített képstabilizátorral rendelkező objektívet vagy fényképezőgépet használsz-e. Azonban a legfontosabb tényező az objektív fókusztávolsága. Minél nagyobb zoomot használsz, annál inkább észrevehető a bemozdulás.

A probléma kiküszöböléséhez általános szabályként törekedj arra, hogy a használt záridő értéke lehetőleg a tényleges fókusztávolsággal megegyező, annak fordítottja, vagy annál rövidebb legyen. Tehát 50 mm-es objektívbeállítással legfeljebb 1/50 mp, 200 mm-es objektívvel pedig legfeljebb 1/200 másodperc. Emellett a téma sebességét is figyelembe kell venned – úgyhogy olvass tovább.

Elmosódott felvétel egy mozgásban lévő terepmotoron ülő motorosról, fókuszban a háttér.

A felvétel 1/200 mp-es záridővel készült, ami igazán rövidnek tűnik, és anélkül kelt remek benyomást az elszáguldó témáról, hogy a motorból vagy a vezetőjéből bármilyen részlet is látszódna. A fotó Canon EOS 90D fényképezőgéppel és Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektívvel készült, 11 mm, 1/200 mp, f/14 és ISO 1250 beállításokkal.

Éles felvétel egy mozgásban lévő terepmotoron ülő motorosról, fókuszban a háttér és maga a motoros.

Az 1/1000 mp beállításnak köszönhetően a felvételen kimerevedik a mozzanat. Azt is érdemes tudnod, hogy a fotós itt a megfelelő expozíció megőrzése érdekében szélesebb, f/5,6 rekesznyílást használt. A fotó Canon EOS 90D fényképezőgéppel és Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objektívvel készült, 18 mm, 1/1000 mp, f/5,6 és ISO 1250 beállításokkal.

3. Mozgás megörökítése rövid záridővel

A mozgó témák kimerevítéséhez szükséges záridő a fényképezőgéptől való távolságtól, valamint a mozgás irányától és sebességétől függ, de valószínűleg rövidebb záridőt kell majd használnod, mint gondolnád. Az 1/250 mp-es záridő kimerevíti a lassan mozgó témát, például egy sétáló embert, de legalább 1/1000 vagy akár 1/4000 mp-es sebességre lesz szükséged ahhoz, hogy élesek legyenek a gyorsabb témákról, például repülő madarakról és száguldó autókról készített felvételeid. Készülj fel arra, hogy rövidebb záridő használatakor a megfelelő expozíció érdekében az ISO-értéket is növelned kell, különösen sportesemények és a vadvilág fotózásakor.

Az akciójelenetek kimerevítésének hátránya, hogy maga az akció lényegét veszíti. A mozgó témákról készített képek gyakran dinamikusabbnak tűnnek, ha az éles téma mögött a háttér elmosódott. Ilyen hatás úgy érhető el, ha a záridő kellően hosszú egy kis elmosódáshoz, te pedig a fényképezőgépet a témával együtt, annak mozgásával azonos tempóban mozgatod. Ezt nevezik pásztázásnak – erről bővebben a pásztázásról szóló hasznos útmutatónkban olvashatsz.

Canon EOS R7 modellel készített fotó egy motorosról, aki élesen kiválik az elmosódott háttérből, mivel a fotós pásztázott a fényképezőgéppel, hogy kövesse a téma mozgását.

Ha viszonylag hosszú záridőt használsz, miközben a mozgó téma követése érdekében pásztázol a fényképezőgépeddel, a téma élesen el fog határolódni az elmosódott háttértől, ezáltal az események dinamikusabbnak hatnak. A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM objektívvel készült, 363 mm, 1/160 mp, f/10 és ISO 100 beállításokkal.

Fotó egy gördeszkásról, aki élesen kiválik az elmosódott háttérből, mivel a fotós pásztázott a fényképezőgéppel, hogy kövesse a téma mozgását.

Ha sikerül mesterien elsajátítanod a pásztázás technikáját, ez hihetetlenül hasznos tud lenni mindenfajta akciófotónál, akár sporteseményeket, akár a vadvilágot örökíted meg. A trükk abban rejlik, hogy ellen tudj állni az akció lemerevítésére irányuló késztetésnek. Ehelyett használj kellően hosszú záridőt a mozgás elmosásához, de közben kövesd a mozgó témát is a megfelelő sebességgel. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel (a mostani EOS R8 elődje) és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel készült, 26 mm, 1/30 mp, f/16 és ISO 100 beállításokkal.

4. Záridő használata videók készítésekor

Videó rögzítésekor hasznos alapszabály, hogy nagyjából 1/2R-es záridőt állíts be (az R itt az a képfrekvencia, amellyel a felvétel készül). Ha például 4K 60p minőségben videozól a Canon EOS R10 fényképezőgéppel, az ideális záridő körülbelül 1/125 mp – ez mintegy kétszerese annak a 60 képkocka/mp-es értéknek, amellyel a fényképezőgép elkészíti a felvételt. Ezzel elkerülheted a túl hosszú záridő okozta elmosódást, viszont a videó akadozó sem lesz, ami rövidebb záridő használata esetén gyakori jelenség.

Víz zuhog le a nagy, mohával benőtt sziklákon. A fényképezőgépen beállított hosszú záridő miatt a víz elmosódott.

Ha a fényképezőgépet állvány segítségével mozdulatlanul tartod, és hosszú expozíciót (hosszú záridőt) használsz, akkor minden, ami mozog – például ez a vízesés –, elmosódik, ezáltal a víz klasszikus hatású, tejszerűen áttetsző lesz. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívvel készült, 35 mm, 1 mp, f/22 és ISO 100 beállításokkal.

5. A mozgás elmosásához használj hosszú záridőt!

Használhatsz viszonylag hosszú expozíciót – mondjuk egy másodpercnél hosszabb záridőt – a kép szándékos elmosásához vagy az egyébként éles kép mozgó elemeinek elmosásához. A felvétel túlexponálásának megelőzése érdekében azonban keskenyebb rekesznyílást (tehát nagyobb, például f/16 vagy f/22 rekeszértéket), alacsonyabb ISO-beállítást vagy ND-szűrőt kell alkalmazni, hogy a fényképezőgépbe csak korlátozott mennyiségű fény jusson. Így exponálás közben már mozgathatod a fényképezőgépet (ami az egész fotó elmosását eredményezi), illetve állványra téve is stabilizálhatod, hogy csak a jelenet mozgó részei mosódjanak el. Ez utóbbi technikát tájképeken érdemes kipróbálni a hullámok és az áramló víz lágyításához, illetve városi jelenetek fotózásakor a mozgó járművek és az embertömegek elmosásához.

30 másodpercnél hosszabb expozíció esetén használd a Bulb üzemmódot. Néhány Canon fényképezőgép módválasztó tárcsáján egy „B” beállítás található, más gépeket előbb „M” (Kézi) üzemmódba kell állítani, mielőtt a záridő-beállítások között görgetve megjelenik a „BULB” felirat. Egy távoli időzítő vagy vezetékes távvezérlő is jól jöhet, nehogy az exponálógomb megnyomására a fényképezőgép megremegjen. A Canon Camera Connect alkalmazás használatát is érdemes átgondolni, hiszen ezzel a fényképezőgép távvezérlése okostelefonról végezhető.

A záridő működésének és szabályozási módjainak alaposabb megértésével a legtöbbet hozhatod ki fényképezőgépedből és objektívedből, így minden alkalommal nagyszerű képeket készíthetsz.


Írta: Marcus Hawkins és Pete Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Az expozíció beállítása

  Tanuld meg tökéletesen a rekeszérték, a záridő és az ISO-érték beállítását.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Svenkelés kezdőknek

  A következő tippek segítségével megtudhatod, hogyan használhatod a svenkelést jobb akciófotók készítéséhez.

 • MOZGÁS FOTÓZÁSA

  Mozgó témák fotózása

  Fedezd fel, hogyan rögzítheted a mozgó témákat, és hogyan keltheted a mozgás érzését a képeiden.

 • AKCIÓFOTÓZÁS

  A legjobb objektívek akciófotózáshoz

  Útmutató a legjobb objektívekhez akciófotózáshoz.