MOZGÁS FOTÓZÁSA

A mozgás fotózása: hogyan örökítheted meg a mozgást a képeiden?

Fedezd fel, hogy hogyan hozhatod ki a legtöbbet a Canon fényképezőgéped beépített technológiáiból a mozgást megörökítő, lenyűgöző felvételek elkészítéséhez.
Kimerevített fénycsíkok, amelyeket egy forgalmas madridi utcán áthaladó busz hagy maga után.

A kertben játszó gyerekektől és háziállatoktól kezdve a zubogó vízeséseken át egészen a sporteseményekig és azon túl – a fotózás lehetőséget biztosít arra, hogy az élet mozzanatait egyetlen állóképen örökítsd meg.

Fotósként két főbb lehetőség közül választhatsz. A mozgás kimerevítésével megörökíthetsz egy meghatározó pillanatot, vagy az elmosódott hatás bevetésével a mozgás és a sebesség érzését keltheted a képeiden. A Canon fényképezőgépedben rejlő technológiák segítségével mindkét megközelítést alkalmazhatod, amint arról az alábbiakban szó lesz.

A záridő jelentősége a mozgás fotózásakor

Egy rovart üldöző fecske repül a levegőben.

A zár nyitásának idejét másodpercekben, vagy még gyakrabban a másodperc törtrészében mérjük. Ha biztosítani szeretnéd a mozgó téma tökéletes kimerevítését, a zárnak csak nagyon rövid ideig szabad nyitva maradnia. Ha kreatív elmosódást szeretnél elérni, hosszabbítsd meg a záridőt. A fotó egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel és egy Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM objektívvel, valamint 1/5300 mp, f/7.1 és ISO 2500 beállításokkal készült. © Markus Varesvuo Canon nagykövet

A mozgás megörökítésének egyik legfontosabb tényezője a fényképezőgép zárideje. Érdemes addig próbálgatni a különböző záridőket, amíg meg nem találod a számodra legmegfelelőbb beállítást. A DSLR fényképezőgépek többségének maximális zárideje 1/4000 vagy 1/8000 mp, míg bizonyos tükör nélküli EOS fényképezőgépeken elektronikus zárat is használhatsz, ami még rövidebb záridőt garantál. A másik véglet a hosszú záridő: ez természetesen elmosódottá teszi a mozgó témákat, ami rendkívül hatékony ahhoz, hogy a mozgás érzetét keltsd.

A záridő beállítása a mozgás fotózásához

Egy bagoly, amely kiterjesztett szárnyakkal készül leszállni egy ágra.

Ha ismered EOS (elektronikus optikai rendszerű) fényképezőgéped haladó funkcióit, próbálj kísérletezni a Záridő-előválasztás (Tv) móddal. A fotó egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel és egy Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM objektívvel, valamint 1/1300 mp, f/2.8 és ISO 6400 beállításokkal készült. © Markus Varesvuo Canon nagykövet

Pozíciót váltó balett-táncos, miközben a karjai elmosódnak körülötte.

A Záridő-előválasztás (Tv) móddal kimerevítheted vagy kreatívan elmoshatod a témád mozgását. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, valamint 2 mp, f/10 és ISO 100 beállításokkal készült. © Wanda Martin Canon nagykövet

A Canon DSLR és tükör nélküli EOS fényképezőgépek Tv (időérték) felvételkészítési módját gyakran Záridő-előválasztás módnak nevezik. Ez a mód tökéletes a mozgás fotózásához, mivel csak be kell állítanod a használni kívánt záridőt, a fényképezőgép fénymérési rendszere pedig a megfelelő expozíció érdekében automatikusan beállítja a rekeszértéket.

Előfordulhat azonban, hogy olyan rendkívül világos vagy sötét fényviszonyok között találod magad, amelyek esetében a záridőt illetően korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésedre. Ez azt jelenti, hogy gyenge fényviszonyok mellett nem feltétlenül tudsz elég rövid záridőt használni a téma kimerevítéséhez, illetve napsütéses napokon nem tudod annyira elnyújtani a záridőt, hogy kreatív elmosódást érhess el a képen. A legegyszerűbb megoldás, ha a fényképezőgép Auto ISO módját a Záridő-előválasztás móddal együtt használod. A fényképezőgép ezután automatikusan beállítja az érzékenységet, aminek köszönhetően ezekkel a rövid vagy hosszú záridőkkel készítheted el a felvételt.

A mozgás kimerevítése

Kék színű kajakban ülő ember, aki éppen meglovagol egy hullámot.

Minél nagyobb zoomot használsz, annál inkább észrevehető a bemozdulás, így az elmosódás minimalizálásához rövidebb záridő szükséges. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, valamint 1/2700 mp, f/4 és ISO 100 beállításokkal készült. © Samo Vidic Canon nagykövet

Egy udvarban vágtázó, lovasát a hátán tartó ló, amely vágtázás közben felrúgja a sarat.

A záridők változtatása mellett más technikák is léteznek a mozgás érzékeltetésére. Egy adott eseményben mindig a kulcsfontosságú akciót keresd. Teljesen jó megoldás, ha egy eseményben csak egy témáról készítesz felvételt, de két, párhuzamosan mozgó témáról készített felvétellel jobban tudod érzékeltetni, hogy gyors mozgás és akció van folyamatban – ezen a felvételen a ló és a felrúgott sár kelti ezt az érzést. A fotó egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel és egy Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM objektívvel, valamint 81 mm, 1/8000 mp, f/5.6 és ISO 400 beállításokkal készült.

Az 1/250 mp-es záridőnek elég rövidnek kell lennie egy sétáló személy mozgásának kimerevítéséhez, míg az 1/500 mp a gyorsabban mozgó témákhoz megfelelőbb. A gyorsabb témák, például az autók vagy a repülő madarak megörökítéséhez 1/2000 mp, 1/4000 mp vagy ennél is rövidebb záridő ajánlott. Fontos, hogy addig kísérletezgess a különböző záridőkkel, amíg meg nem találod a számodra megfelelőt – és ami a legfontosabb: közben érezd jól magad!

Levegőben kimerevített, a fényképezőgép felé szaladó kiskutya.

Kisállatok vagy gyermekek fotózásakor könnyebb fókuszban tartani az alanyt, ha az a fényképezőgéptől legalább három méterre helyezkedik el. Ha túl közel kerül, sokkal nehezebb megtartani a fókuszt. A fotó egy Canon EOS 850D és egy Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objektívvel (a helyére mostanra a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lépett), valamint 200 mm, 1/1600 mp, f/3.5 és ISO 100 beállításokkal készült.

Öt gyerek játszik egy kanapén, körülöttük szivárványszínű konfetti hullik alá.

Ezen a képen a fotós az aláhulló konfetti mozgását 1/200 mp-es záridővel, a jelenet izgalmait pedig egy Speedlite EL-100 vakuval örökítette meg. A fotó egy Canon EOS 800D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 850D lépett) és egy Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektívvel, valamint 18 mm, 1/200 mp, f/4 és ISO 400 beállításokkal készült.

A kisgyerekek és a kutyák gyakran igen gyorsan és kiszámíthatatlanul mozognak, így az 1/1000 mp-es záridő lehet a megfelelő – a sportolók fotózásához is ehhez hasonló érték ajánlott.

A PowerShot fényképezőgépek gyakran biztosítják a Gyermekek és háziállatok felvételkészítési módot, amely több fókuszmező használatával gondoskodik arról, hogy az autofókusz megfelelően kövesse a témát. Gyermekek és háziállatok móddal nem rendelkező EOS fényképezőgép esetén használd a Servo AF (folyamatos autofókusz) módot.

A Canon fényképezőgépek többségén elérhető Sport jelenetmód jó kiindulópontként szolgál a gyors jelenetek kimerevítéséhez. Ez a mód úgy módosítja a fényképezőgép felvételkészítési paramétereit, hogy a rövid záridőket részesítse előnyben, valamint hogy kövesse a mozgó témákat a Servo AF móddal és sorozatfelvételeket készítsen a Sorozatfelvétel móddal. Ha viszont sportfotókon szeretnél elmosódott hatást elérni, inkább használd a Tv (Záridő-előválasztás) módot, és állítsd be a kívánt záridőt.

A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépek esetében a követési mód a Szem AF funkciót is magában foglalja, amelynek köszönhetően a fényképezőgép azonosítja az alany szemét, és ráfókuszál arra – ez megbízható módszer a mozgó téma követésére.

Az elmosódott hatású mozgás megörökítése

Felvétel egy nyüzsgő utcáról, amelyen elmosódott alakok sétálnak minden irányba.

Ha hosszabb záridőt használsz, elmosódott hatással örökítheted meg a mozgást. A fotó egy Canon EOS M100 fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS M200 lépett) és egy Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objektívvel, valamint 18 mm, 1/6 mp, f/22 és ISO 100 beállításokkal készült.

Hosszú záridő és hosszú expozíció használatával elmosódott hatást érhetsz el a képeiden. Ebben az esetben is a mozgó téma sebessége határozza meg, hogy milyen hosszú záridőre van szükség.

A kerékpárokhoz jól használható az 1/30 mp-es, míg az autókhoz és a motorkerékpárokhoz az 1/60 és 1/125 mp közötti záridő. Egy vízesés elmosásához a viszonylag hosszú, körülbelül 3-5 másodperces expozíció a legmegfelelőbb. Ez akkor is jól működik, ha a felvételen átsétáló embereket szeretnéd „elhomályosítani”, ezzel ugyanis hatékonyan eltávolíthatod őket az utcai látképeket vagy emberektől nyüzsgő nevezetességeket ábrázoló felvételekről.

Fényes nappal még szűk rekeszérték használata esetén sem egyszerű elég hosszú záridőt elérni ahhoz, hogy az elmosódott hatást eredményezzen. Ennek kiküszöböléséhez felhelyezhetsz egy ND (semleges) szűrőt az objektívre, amely csökkenti az érzékelőt érő fény mennyiségét, ezzel lehetővé téve az expozíció meghosszabbítását. Az expozíció bizonyos esetekben a 30 másodpercet is meghaladhatja. Ilyen esetben válaszd a fényképezőgép kézi üzemmódját, és használd a Bulb beállítást.

Mozgás rögzítése time-lapse technikával

Ha te irányítod a sebességet, igazán kreatív videót készíthetsz. A time-lapse fotózással rendszeres időközönként készíthetsz képeket, ami az idő felgyorsításának hatását kelti. Ehhez a sorozatfelvételeket rendszeres időközönként kell elkészítened – további információkat a time-lapse útmutatónkban találsz.

A Canon EOS 250D és az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez hasonló készülékek beépített time-lapse videó üzemmóddal is rendelkeznek, amellyel még egyszerűbben rögzíthetsz lenyűgöző videókat.

Mozgás érzékeltetése a zoomelmosás segítségével

Vörös falevelekről készült, elmosódott felvétel.

A mozgás elmosása természetesen kihívást jelent, ha a téma valójában nem mozog. Egy tetszőleges zoomobjektív használatával azonban érdekes elmosódott hatást kelthetsz. A fotó egy Canon EF 17-40mm f/4L USM objektívvel, valamint 1/4 mp, f/14 és ISO 200 beállításokkal készült.

Válaszd a Tv felvételkészítési módot bármelyik DSLR vagy tükör nélküli fényképezőgépen, és használj kb. 1-4 másodperces záridőt. Közelíts rá a témára, majd az exponálógomb enyhe megnyomásával aktiváld az autofókuszt. Ezután nyomd le teljesen az exponálógombot az exponálás megkezdéséhez, és körülbelül félúton kezdd el csökkenteni a zoomot az objektív zoomgyűrűjének segítségével. A zoombeállítás módosítását próbáld ugyanakkor befejezni, amikor az exponálás véget ér. Azt is kipróbálhatod, hogy zoomolás nélkül kezded, majd az expozíció közben közelítesz rá a témára.

Fénycsíkok megörökítése

Zúzmarás fák gyűrűjében álló sínpálya felett lebegő fénycsíkok.

A hosszú expozíciónak köszönhetően a fotós fénycsíkokat örökíthetett meg egy sínpálya mentén. A fotó egy Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM objektívvel, valamint 105 mm, 32 mp, f/8 és ISO 100 beállításokkal készült.

A mozgó járművek által keltett fénycsíkok megörökítése tökéletes a mozgás érzékeltetéséhez. A sötétben kicsi az esély a túlexponálásra, tehát ha sok fénycsíkot szeretnél megjeleníteni a felvételen, akkor használj Bulb expozíciót, és szükség esetén néhány percre hagyd nyitva a zárat. Csak arra kell ügyelned, hogy a fényképezőgéped egy állványon vagy más stabil, rezgésmentes tartón legyen rögzítve.

Egy másik trükk, ha egy vaku segítségével megvilágítasz egy mozgó járművet, így a fénycsíkok megörökítése mellett az autó, motorkerékpár, vonat vagy akár kerékpár is szépen exponált lesz. A vakut hátsó redőny vakumódba kell állítanod, amely az expozíció eleje helyett az expozíció végén oldja ki a vakut. A normál elülső redőnyös vakumód esetén a fénycsíkok úgy jelennek meg, mintha a mozgó jármű elé nyúlnának ki ahelyett, hogy mögötte lennének.

Svenkelés a fényképezőgéppel

Egy mezőn átszáguldó krosszmotoros.

A mozgó témák követésével a fényképezőgép svenkelési lehetőségét kihasználva elmosódott hátteret kaphatsz, így a cselekmény dinamikusabbnak tűnik. A fotó egy Canon EOS 90D fényképezőgéppel és egy Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM objektívvel, valamint 135 mm, 1/30 mp, f/8 és ISO 100 beállításokkal készült.

Ha a mozgás elmosásához hosszabb záridőkkel dolgozol, a fényképezőgép bemozdulása állandó veszélyt jelenti, különösen a teleobjektívek esetében, a bemozdulás hatására ugyanis a fő téma is elmosódik. A képstabilizálás nagy segítség lehet. Bizonyos Canon IS (képstabilizátoros) objektívek automatikus svenkelésérzékeléssel is rendelkeznek, amely vízszintes svenkelés esetén csak a függőleges síkban alkalmaz korrekciót.

Más Canon IS objektívek állítható, két üzemmódos képstabilizátorral rendelkeznek, amelyeknél az 1. mód statikus felvételek elkészítésére, míg a 2. mód svenkelésre szolgál. Néhány objektív, mint például a Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM és az EF 70-200mm f/4L IS II USM egy harmadik állítható stabilizálási módot is kínál, amely csak a tényleges expozíciók során stabilizálja a felvételt. Így egyszerűbben követheted a kiszámíthatatlanul mozgó tárgyakat a keresőben.

A Canon EOS R5 és R6 fényképezőgépek emellett IBIS-szel (beépített képstabilizátorral) is rendelkeznek. Ez az optikailag stabilizált objektívek képstabilizátorával együtt alkalmazva még stabilabb teljesítményt garantál.

További információkért olvasd el Svenkelési tippek akciófelvételekhez című útmutatónkat.

Mozgás elmosása többszörös expozícióval

Többszörös expozíciós felvétel egy kerékpárosról, aki éppen egy szaltót hajt végre egy homokrámpán.

Egy sorozatfelvétel módban készült többszörös expozíciós felvétel – ez a mód rendkívül hasznos a folyamatban lévő tevékenységek megörökítéséhez. A fotó egy Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 5D Mark IV lépett), valamint 1/1600 mp, f/8 és ISO 400 beállításokkal készült.

Néhány újabb EOS fényképezőgép, mint például a Canon EOS 5D Mark IV és az EOS R rendszerű fényképezőgépek többszörös expozíció funkcióval is rendelkeznek. Ez a sorozatfelvétel móddal együtt képes egyetlen képkockában megörökíteni egy akciójelenet több szakaszát. A legjobb eredményt akkor érheted el, ha a téma és a háttér között egyértelmű különbség van – ilyen például egy sötét háttér előtt álló világos téma, vagy egy világos háttér előtt álló sötét téma. További információkért tekintsd át Felvételkészítés többszörös expozícióval című útmutatónkat (csak bizonyos nyelveken érhető el).

Egy másik lehetőség a vaku használata. A Canon Speedlite EL-100 programozható villanófényes vakumóddal rendelkezik. Egy hosszú expozíció során a vaku sorozatos kioldásával a mozdulatlan háttér előtt mozgó tárgyakat az általuk megtett út több pontján is megörökítheted.

A fényképezőgépet mozgatva érdekesebbé teheted a videóidat

Hosszú köpenybe öltözött ember, aki egy régi rom előtt sétál.

Sokkal dinamikusabb videókat készíthetsz, ha felvételkészítés közben mozogsz a fényképezőgéppel ahelyett, hogy egy állványra rögzítenéd. A Canon DSLR, valamint tükör nélküli EOS M és EOS R fényképezőgépeinek többsége videofelvételekhez való képstabilizátorral is rendelkezik. Ez az elektronikus képstabilizátorok kifejezetten videofelvételekhez használható formája, amely képes a fényképezőgép bemozdulásának ellensúlyozására, és sokkal stabilabb eredményt biztosít. Az objektívekben található optikai képstabilizátorokkal, valamint a Canon EOS R5 és R6 fényképezőgépek beépített képstabilizátorával együtt is használható.


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Tippek a záridő használatához

  Sajátítsd el mesterfokon a záridő használatát kezdőknek szóló útmutatónkkal, hogy jobban sikerüljenek az akciófotóid.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Svenkelés kezdőknek

  A következő tippek segítségével megtudhatod, hogyan használhatod a svenkelést jobb akciófotók készítéséhez.

 • AKCIÓFOTÓZÁS

  A legjobb objektívek akciófotózáshoz

  Útmutató a legjobb objektívekhez akciófotózáshoz.

 • SPORTFOTÓZÁS

  Hogyan készítsünk nagyszerű akciófotókat?

  Tippek akciófotók készítéséhez a Canon fényképezőgépeddel.