A FOTÓZÁS ALAPJAI

Felvételkészítés távolról – hogyan és miért érdemes

Legyen szó a vadvilág, az éjszaka vagy gyönyörű tájak fotózásáról, illetve önarcképek készítéséről, elengedhetetlen, hogy elsajátítsd a fényképezőgéped távolról történő vezérlésének módját. Ebből a rövid útmutatóból megismerheted a távoli felvételkészítés előnyeit és módszereit.
Sárga nyári ruhát viselő nő pózol egy íves gyaloghídon, miközben egy kis állványra állított Canon EOS R10 fényképezőgép fotózza őt.

A távoli felvételkészítés haladó technikának tűnhet ugyan, de sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, ráadásul jó néhány komoly előnye is van. Ebből a hasznos útmutatóból megtudhatod, hogyan működik, mikor érdemes használnod, és hogyan válik javára a különféle fotózási stílusoknak.

Mit jelent a távoli felvételkészítés?

Egy felhasználó okostelefont tart a kezében, miközben futtatja a Canon Camera Connect alkalmazást, amelyen ugyanaz látható, mint a mögötte lévő Canon fényképezőgép kijelzőjén.

Nagy valószínűséggel már rendelkezel a távoli felvételkészítéshez szükséges felszereléssel – a Canon fényképezőgépeknek pedig széles választéka vezérelhető okostelefonról vagy táblagépről az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazással.

A távoli felvételkészítés lényegében azt jelenti, hogy fényképezőgépedet és annak zárját a fényképezőgépen lévő vezérlőelemek helyett egy másik eszközről vezérled. Ehhez a hagyományos megoldást régen egy távkioldó kábel jelentette, amit be tudtál dugni a fényképezőgépedbe. Viszont ma már vezeték nélküli vezérlés is lehetséges. A Canon fényképezőgépek széles választéka rendelkezik Wi-Fi funkcióval, a legújabb modellek pedig – beleértve az összes EOS R rendszerű fényképezőgépet – ezenfelül Bluetooth-kapcsolatot is biztosítanak. Ezek a funkciók a Canon Camera Connect alkalmazással együtt lehetőséget kínálnak arra, hogy közvetlenül okostelefonról vagy táblagépről szabályozd a beállítások széles körét és oldd ki a zárat.

Mikor érdemes távkioldót használnod?

A távkioldó használatának számos előnye van. Először is, mivel fizikailag nem érinted meg a fényképezőgépet, nem áll fenn a megremegés veszélye, amikor kioldod a zárat – ez tehát máris remek módja annak, hogy a fényképezőgép bemozdulását elkerülve a lehető legélesebb képeket készítsd el. Másodszor pedig az olyan képek megörökítésénél is hasznos, amelyeket esetleg nehéz megkomponálni, miközben a fényképezőgépet a kezedben tartod – ilyenek például az olyan csoportképek, amelyeknél te is szerepelsz a felvételen, vagy a vadon élő, félénk állatokról készült fotók.

A távoli felvételkészítés számos különféle fotózási stílus esetében bizonyul hasznos eszköznek, így például a következőknél:

Canon PowerShot G5 X Mark II típusú fényképezőgéppel, hosszú expozícióval készült fotó egy meredek völgyben kanyargó folyóról. A hosszú expozíciónak köszönhetően az áramló víztömeg tejszerű, elmosódott masszának tűnik, míg a jelenet többi része éles marad.

Itt a hosszú expozíció elmosta a hömpölygő vizet, míg a jelenet többi része éles maradt. Ha ilyen hatást szeretnél elérni, kulcsfontosságú, hogy a fényképezőgép ne mozduljon meg, tehát igen hasznos, ha a zárat a fényképezőgép megérintése nélkül tudod aktiválni. A fotó Canon PowerShot G5 X Mark II fényképezőgéppel készült, 8 mp, f/11 és ISO125 beállításokkal. © James North

Távoli felvételkészítés tájfotózáshoz

A zár távolról történő kioldásának lehetősége akkor ideális, amikor állványról készítesz tájképeket, főleg ha ezt hosszú expozíciókkal teszed, mivel ha nem érinted meg a fényképezőgéped, ezzel elkerülöd annak esetleges bemozdulását. Time-lapse felvételek készítésekor pedig ez a funkció szintén biztosítja, hogy ne mozgasd a fényképezőgépet és ne módosuljon a kompozíció, amitől az adott videofelvétel egyébként zavaróan ugrálna. A Canon Camera Connect alkalmazás segítségével okostelefonról módosíthatod a beállításokat az egyes felvételek között, tehát nem kell mindig odalépned a fényképezőgéphez vagy ellenőrizned a képeket a fényképezőgép képernyőjén. Mobileszközödön keresztül csillagos értékeléseket is adhatsz, ezzel segítve a későbbi kiválasztást, megosztást és utómunkát.

Valaki egy okostelefon kijelzőjén rákoppint egy bagolyról készült fotóra a Canon Camera Connect alkalmazásban.

Amikor okostelefonodról a Canon Camera Connect alkalmazással távolról készítesz felvételeket, igen egyszerűen tudsz fókuszálni. Csak érintsd meg a kijelzőnek azt a részét, ahova át szeretnéd helyezni az objektív fókuszpontját, és figyeld, ahogy a téma élesen kirajzolódik a látómezőben.

Távoli felvételkészítés természetfotózáshoz

A távoli felvételkészítés olyan esetben is ideális, amikor félénk vagy gyorsan elillanó alanyokat fotózol, illetve filmezel, például a vadvilágot. Ilyenkor a fényképezőgépedet a felvétel szempontjából legelőnyösebb helyre tudod tenni, akár oda is, ahol neked magadnak esetleg kényelmetlen vagy veszélyes lenne elhelyezkedned, majd nyugodtan eltűnhetsz szem elől, nehogy elijeszd az alanyaidat vagy megzavard azok természetes viselkedését. A távoli felvételkészítés apró témákat megörökítő közeli és makrofotókhoz is remek választás, hiszen ilyenkor a fényképezőgép legkisebb mértékű bemozdulása is valójában a sokszorosának hat, elrontva ezzel a kompozíciót vagy fókuszon kívül helyezve a témát. Ugyanilyen kulcsfontosságú a fényképezőgép stabilitása, amikor a fókuszsorozat technikáját alkalmazod, amelynek az a lényege, hogy több makrofelvételt készítesz a téma különböző részeire fókuszálva, hogy végül egyetlen, sokkal élesebb képet állíts össze belőlük. Az pedig, hogy az okostelefonodról módosíthatod a beállításokat és megtekintheted a felvételek előnézetét, sőt, akár fel is nagyíthatod a nézetet a fókusz ellenőrzéséhez, újfent azzal az előnnyel jár, hogy nem kell folyton odamenned a fényképezőgéphez és megzavarnod a jelenetet. Ha megvan a felvétel, geocímkével láthatod el – vagyis okostelefonodról a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével hozzáadhatod a helyadatokat a képhez, így pontosan számon tudod tartani, hogy a rajta lévő ritka állatot hol kaptad lencsevégre.

Valaki egy okostelefon segítségével távolról módosít egy Canon fényképezőgép beállításain, amelynek kijelzőjén naplementés jelenet látható.

Az éjszaka, rossz fényviszonyok között készült fotókhoz gyakran hosszú expozíciók is szükségesek, e téren pedig szintén felbecsülhetetlen a távvezérlés lehetősége, hiszen ily módon a felvételek készítése során nem áll fenn a fényképezőgép megremegésének veszélye, amikor kioldod a zárat.

Asztrofotózás távvezérléses felvételkészítéssel

Az asztrofotózás során gyakran kell igen hosszú expozícióval dolgoznod, ami 30 perctől akár több óráig is tarthat. Ha távolról el tudod készíteni a felvételeket, akkor biztosan nem mozdul el a fényképezőgép, amikor kioldod a zárat – ez pedig kulcsfontosságú ahhoz, hogy az égboltról készített képek élesek legyenek. Ráadásul így megfelelő távolságban lehetsz a fényképezőgéptől, és akár az autódban vagy egy védett zugban melegedve várhatod ki az exponálás végét. Az asztrofotózásnál ritkán kell több beállítást is módosítanod, de ha mégis ezt szeretnéd, vagy mondjuk autofókuszról manuális fókuszra váltanál, akkor mindezt távolról is meg tudod tenni. Sőt, akár kikapcsolva is hagyhatod a fényképezőgép LCD-képernyőjét, aminek köszönhetően kevesebb lesz az expozíciót elrontó nemkívánatos fény.

Felnőttek és gyerekek csoportja ül együtt az asztalnál, a bal oldali férfi pedig az okostelefonjával oldja ki az előtérben, az asztalon látható Canon fényképezőgép zárját.

Kreatív önarcképek és csoportfelvételek is készíthetők a Canon Camera Connect alkalmazással, amelynek köszönhetően nemcsak a beállítások módosíthatók, hanem mindenki tökéletesen látszódik a képen.

Canon EOS R10 fényképezőgéppel, távolról készített fotó, amelyen egy sárga ruhát viselő nő látható egy gazdagon díszített boltív alatt Sevillában.

Ha a Canon Camera Connect alkalmazást használod a távolról történő fotózáshoz, ennek köszönhetően a teljes jelenetet úgy tudod megörökíteni, hogy te magad is szerepelsz rajta. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 35 mm, 1/2000 mp, f/5.6 és ISO12800 beállításokkal. © Diana Millos

Portréfotózás kézi beavatkozás nélkül

Ha szeretnél megpróbálkozni kreatív önarcképek készítésével, akkor a távoli felvételkészítést neked találták ki. Egyszerűen megkomponálhatod a téged ábrázoló képet, biztosítva, hogy minden rajta legyen a felvételen, amit szeretnél. Mivel közben módosítani tudod a beállításokat (például a rekeszértéket), anélkül kísérletezhetsz a különféle hatásokkal, hogy a fényképezőgép és a jelenet között mászkálva változtatnod kellene a kompozíción. A távoli felvételkészítés a csoportképek esetében is igen hasznos, mivel így a jelenet megzavarása nélkül tudod ellenőrizni, hogy biztosan mindenki rajta van-e (és mosolyog-e) a képen. Nézd át az egyes felvételeket még a helyszínen, és módosítsd szükség szerint a beállításokat, vagy mozgasd át az egyes embereket előnyösebb helyekre, mielőtt a csapat szétszéledne.

Stúdiókörnyezetben zajló fotózásnál a számítógépedről vezérelheted a fényképezőgéped a Canon EOS Utility szoftver segítségével, amely az okostelefonodnál jóval nagyobb képernyőt biztosít – erre rövidesen részletesebben is kitérünk.

Milyen felszerelésre lehet szükség a távoli felvételkészítéshez?

Sárga ruhát viselő nő térdel le, hogy változtasson egy állványra helyezett Canon EOS R10 fényképezőgép beállításain.

A fényképezőgép távoli vezérlésének köszönhetően szokatlan szögekből készíthetsz önarcképeket – csak állítsd be a fényképezőgéped, majd lépj be a jelenetbe, ellenőrizd a kompozíciót, és változtass a beállításokon a Canon Camera Connect alkalmazáson keresztül, ha pedig mindezzel megvagy, készítsd el a felvételt. Persze az a legjobb, ha van állványod, de ennek hiányában a fényképezőgéped bármilyen stabil felületre is teheted.

A Canonnál a legkülönfélébb tartozékok közül választhatsz a távoli felvételkészítéshez. A Canon RS-60E3 távkioldó egy 60 cm hosszú, vezetékes távkioldó E3-as típusú aljzattal rendelkező EOS fényképezőgépekhez, míg az RS-80N3 távkioldó egy 80 cm hosszú távkioldó N3-as típusú aljzattal rendelkező EOS fényképezőgépekhez. A TC-80N3 időzíthető távkioldó (amelyhez adott esetben az RA-E3 távirányító adapter is szükséges lehet) lehetővé teszi, hogy rendszeres időközönként készíts képeket time-lapse projektekhez anélkül, hogy hozzá kellene érned a fényképezőgépedhez.

Ami a vezeték nélküli megoldásokat illeti, a Canon RC-6 távvezérlő akár 5 méteres távolságig is működik infravörös kapcsolaton keresztül. A Canon BR-E1 vezeték nélküli távirányító Bluetooth-kompatibilis EOS fényképezőgépekkel szintén akár 5 méteres távolságig használható.

Persze lehet, hogy már meg is van a távoli fotózáshoz szükséges felszerelésed. A Canon Camera Connect alkalmazás ingyenesen letölthető iOS és Android rendszerekhez, és gyorsan beállítható az okostelefonon vagy táblagépen. A Canon fényképezőgépek óriási választékával kompatibilis – nem csupán a legújabb tükör nélküli modellekkel, de a DSLR-ek és a PowerShot kompakt fényképezőgépek némelyikével is.

Az alkalmazás egyes funkciói Bluetooth-on keresztül használhatók, míg másokhoz Wi-Fi kapcsolat szükséges, ezért mindkettőt kapcsold be a mobileszközödön, hogy a legtöbbet hozhasd ki az alkalmazásból.

A Canon Camera Connect alkalmazás használata távoli felvételkészítéshez

Fényképezőgéped csatlakoztatási folyamata igen egyszerű, az alkalmazásban ugyanis megjelennek az útmutatások a kijelzőn, hogy lépésről lépésre végigvezessenek a folyamaton. A csatlakoztatást követően az adott fényképezőgép-típustól függően többféle lehetőség áll rendelkezésedre – például távoli felvételkészítés, képek csillagos értékelése, valamint képek és videók átvitele a másokkal történő megosztás érdekében.

Lennie kell egy Felvételkészítés távoli élő nézettel funkciónak is, amely pontosan a fényképezőgéped által látott élő látványt mutatja. Itt módosíthatsz a beállításokon, többek között a fókuszponton, a záridőn, a rekeszértéken, az ISO-értéken, a fehéregyensúlyon, az időzítésen, a fénymérésen stb. Érdemes az első beállításkor megismerkedned a felülettel.

A képernyőn látni fogsz egy fehér gombot is, amelyet csak meg kell érintened a felvételkészítéshez. Ha videót szeretnél készíteni, a képernyő tetején lévő videó ikonnal válts videó üzemmódra.

A Canon Camera Connect alkalmazás egyfajta központ, ahol a fényképezőgéped szempontjából hasznos egyéb alkalmazások találhatók, amilyen például a felhőalapú képátvitelt és tárolást biztosító image.canon alkalmazás is, ennek köszönhetően egy helyen rendelkezésedre állnak a legújabb eszközök. Az EOS R3, a PowerShot ZOOM és az egyéb, 2022-től kezdődően piacra dobott EOS fényképezőgépek azt is lehetővé teszik, hogy a fényképezőgép készülékszoftverét frissítsd a Canon Camera Connect alkalmazással – ennél egyszerűbben még sosem lehetett lépést tartani a legfrissebb javításokkal és az új funkciókkal.

Hogyan kell fókuszálni távoli felvételkészítéskor?

A Canon Camera Connect alkalmazás képernyőképei, amelyek egy zöld almáról készült közeli felvétel példáján mutatják meg, hogyan módosítható a fókuszpont.

A Canon Camera Connect alkalmazás segítségével könnyedén válthatsz a kézi fókusz és az automatikus fókusz között, és az általad elképzelt felvételnek megfelelően állíthatod be a fókuszpontot.

A Canon Camera Connect alkalmazással egyszerűen tudsz fókuszálni. Bárhol rákoppinthatsz a képernyőre, hogy módosítsd az AF-pontot, az objektív pedig automatikusan oda fog fókuszálni, ahová a fókuszpontot helyezed.

A kézi fókuszbeállítás szintén támogatott. Ez az olyan közeli és makrófotókhoz lehet hasznos, amelyeknél tovább szeretnéd finomítani a témára irányuló fókuszt. További előny, hogy Autofókuszról anélkül tudsz Manuális fókuszra váltani, hogy oda kellene menned a fényképezőgépedhez és használnod kellene az objektíven lévő kapcsolót. Csak nyomd meg a Manuális fókusz gombot az alkalmazásban, és a nyilak segítségével változtass a kézi élességállításon.

Hogyan lehet távolról felvételt készíteni a Canon EOS Utility szoftver segítségével?

Állványon lévő fényképezőgép közelében, szabadtéri asztalon elhelyezett laptop, melynek képernyőjén a fényképezőgép által látott kép, mellette pedig a beállítások láthatók.

Ha hivatalosabb körülmények között dolgozol, és van kéznél egy laptop, akkor a Canon EOS Utility szoftvere élő előnézetet és azt a funkciót is biztosítja, hogy a beállításaidat távolról, a telefonod kijelzőjénél nagyobb méretben tudd módosítani.

De nem kizárólag az okostelefonodról tudsz távoli felvételeket készíteni. Vannak egyéb módszerek is, amelyek az elképzeléseidtől függően megfelelőbbnek bizonyulhatnak.

Az EOS Utility a Canon saját számítógépes szoftvere, amely lehetővé teszi a távoli felvételkészítést. Vezeték nélkül vagy USB-csatlakozóval használva széles körű fényképezőgép-vezérlést tesz lehetővé, a képeket pedig közvetlenül a számítógépedre vagy a memóriakártyádra tudod menteni. Ez nagyszerű megoldás stúdiókörnyezetben, ahol a számítógéped nagyobb képernyőjén tudod megnézni a képeket, módosítani a beállításokat és élő nézetben létrehozni a tökéletes kompozíciót rácsok és más kompozíciós eszközök segítségével. Ezt a programot egyébként a távolról készített fotók szerkesztését és értékelését lehetővé tevő Canon Digital Photo Professional szoftverrel együtt is használhatod.

Ha fényképezőgéped webkameraként szeretnéd használni, akkor erre a célra kiváló választás az EOS Webcam Utility, amely a Canon fényképezőgépek széles választékával kompatibilis, és kifejezetten arra készült, hogy fényképezőgéped élő adatfolyam-továbbításhoz és videohívásokhoz is használhasd, ezáltal remek megoldás közvetítésekhez és fényképezőgépre mentett videofelvételekhez.

Mindegy, hogy milyen fényképezőgép-típussal rendelkezel vagy milyen fotózási stílust képviselsz, a Canon által biztosított különféle módszerekkel távolról is készíthetsz fotókat és videókat. Miért ne próbálnád ki a távoli felvételkészítést?

Astrid Pitman

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Az expozíció beállítása

  Tanuld meg tökéletesen a rekeszérték, a záridő és az ISO-érték beállítását.

 • ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  Az éjszakai égbolt fotózása

  A legjobb módszerek a csillagok éjszakai fotózásához, beleértve a time-lapse módszerrel készült, valamint fénycsóvás fényképeket.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI / SZABADTÉRI FOTÓZÁS

  Tippek szélsőséges időjárási körülmények melletti fotózáshoz

  Akár a felszerelésed szeretnéd megóvni, akár saját védelmedről gondoskodnál, bevált tippjeinket és trükkjeinket követve elsajátíthatod a szélsőséges időjárási viszonyok melletti fotózás alapjait.

 • TIME-LAPSE FÉNYKÉPEZÉS

  Mozgás rögzítése time-lapse videón

  Time-lapse, hyper-lapse és lassított felvételek készítésének legegyszerűbb technikái.