A FOTÓZÁS ALAPJAI

Az expozíció beállítása

Tanuld meg tökéletesen a rekeszérték, a záridő és az ISO-érték beállítását a hibátlan exponáláshoz és kreatív hatások eléréséhez.

Ha szeretnéd jobban megérteni az expozíció működését, érdemes úgy tekintened a fényképezőgépedre, mint fény összegyűjtésére szolgáló eszközre. Az expozíció tulajdonképpen az a fénymennyiség, amennyit beengedsz. Ha túl kevés fény jut át, akkor a kép sötét vagy alulexponált lesz. Túl sok fény esetén viszont túlzottan világos vagy alulexponált képet kapunk.

A környezeti fény visszatükröződik a jelenetben szereplő tárgyakról és felületekről, az objektív pedig ezt közvetíti a fényképezőgépen keresztül az érzékelőnek – így jön létre a kép. Automatikus vagy Téma üzemmódba állítva a Canon fényképezőgépek nagyon jól meg tudják határozni a kiegyensúlyozott expozícióhoz szükséges optimális fénymennyiséget, de nagyobb kreatív szabadságra tehetünk szert, ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást.

Rekesznyílás

Egy kutya áll az avaron a zöld erdőben. A fotó Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel készült, f/20-as beállítással a nagyobb mélységélesség érdekében, hogy mind a kutya, mind pedig a háttér fókuszban legyen.

Ennek a két felvételnek hasonló az expozíciója, de a rekeszérték eltérő. Mivel ennél a képnél kis rekeszértéket alkalmaztak, ez nagyobb mélységélességet, azaz élesebben kirajzolódó hátteret eredményezett. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel készült, 1/60 mp, f/20 és ISO20000 beállításokkal.

Egy kutya áll az avaron a zöld erdőben. A Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, f1.8 beállítással készült fotón a kis mélységélesség annyit tesz, hogy a kutya van fókuszban, míg a háttér elmosódik.

Ha növeled a rekeszértéket, ezzel csökken a mélységélesség, ezáltal a kép kisebb része kerül fókuszba, a téma pedig jól kiemelkedik a háttérből és az előtérből. Itt bizonyul rendkívül hasznosnak egy nagy maximális rekeszértékű objektív, mint amilyen a Canon RF 50mm F1.8 STM. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/80 mp, f/1.8 és ISO160 beállításokkal készült.

Az expozíció szabályozását három tényező teszi lehetővé, ezek együtt expozíciós háromszög néven ismertek. Először is ott a rekeszérték, amelynél nem másról van szó, mint hogy mekkorára van nyitva az objektív, azaz milyen mértékben engedi át a fényt. Ezt az értéket f-számban mérjük.

Minden egyes objektívnek számos rekeszbeállítása van a nagytól a kicsiig. A nagy rekesznyílást kis számok jelölik, mint például f/2.8. Ezek több fényt engednek be, és kis mélységélességet hoznak létre (nagyobb az elmosódottság a fókuszpontodon túl). A kis rekesznyílásra nagy számok utalnak, mint például f/16. Ezek kevesebb fényt engednek be, és nagyobb területet tartanak fókuszban az előtértől a háttérig.

Záridő

Egy kutya halad végig egy avarral borított ösvényen. A kutya azért elmosódott és azért van fókuszon kívül, mert mozgott, amikor a Canon EOS R6 zára nyitva volt.

A rövid záridő elengedhetetlen a mozgalmas pillanatok megragadásához. Ha az alany gyorsabban mozog a záridőnél, akkor elmosódott lesz – ahogy ezen a képen is. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/100 mp, f/1.8 és ISO125 beállításokkal készült.

Egy kutya szökken át az avaron az erdőben. Habár az alany mozog, a Canon EOS R6 rövid záridejének köszönhetően mindvégig tökéletesen fókuszban marad.

1/1600 másodperces záridő merevíti ki a kutya mozgását. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel készült, 1/1600 mp, f/1.8, ISO 1250 beállításokkal.

Az expozíciós háromszög második tényezője a záridő, ez az az intervallum, amely alatt a fény eljut az érzékelőig. Ez ahhoz hasonló, mint amikor a víz keresztülfolyik a csapon – minél tovább hagyjuk nyitva a zárat, annál több fény jut át.

A rövid záridő (amikor az érzékelő rövid ideig van nyitva) olyankor tud hasznos lenni, amikor nagy sebességgel zajló akciókat örökítünk meg, míg a hosszú záridő (amikor az érzékelő hosszú ideig van nyitva) kreatív hatású, elmosódott felvételekhez használható, például fénycsóvák megörökítéséhez vagy fényfestéshez.

Az ISO-érték és a hang

Állványra helyezett Canon EOS R6 fényképezőgép egy pázsittal benőtt domboldalon, a keresőn az alatta elterülő mezők láthatók.

Amikor esti fényben készítesz tájképeket, ISO100 értékkel optimális képminőséget tudsz elérni, a kis rekeszérték pedig a fotó minden részét élessé teszi. De ennek gyakran a rövid záridő az ára, emiatt pedig szükségessé válhat egy állvány vagy egy beépített képstabilizátorral (IBIS) rendelkező fényképezőgép használata.

Az expozíciós háromszög harmadik eleme az ISO-érték. Ezzel állíthatjuk be, hogy az érzékelő milyen érzékenyen reagáljon a fényre. Alacsonyabb ISO-értékek, például ISO100 esetén jobb minőségű fotók készíthetők. Magasabb ISO-értékeknél az érzékelő érzékenyebbé válik, ezért a megfelelő expozícióhoz kevesebb fényre lesz szükséged. Viszont ennek a nagyobb képzaj az ára, ez pedig rendkívül magas ISO-értékeknél ki fog hatni a kép minőségére.

Alapszabályként érdemes a lehető legalacsonyabb ISO-értékkel fotózni, de a modern Canon fényképezőgépek kategóriaelső, kimagasló színvonalú ISO-teljesítményt nyújtanak, így bátran fotózhatsz akár ISO1600 felett is, fotóid mégis gyönyörűen részletesek lesznek gyenge fényviszonyok mellett is.

Az expozíciós háromszög

Az exponálás három alaptényezője – a rekeszérték, a záridő és az ISO – együtt fejti ki hatását, tehát amikor az egyiken változtatsz, akkor az egyensúly érdekében a másikhoz is hozzá kell nyúlnod, ha ugyanazt az expozíciót szeretnéd elérni, de a fényképezőgéped is ellensúlyozni tudja a változást. Érdemes tehát úgy tekintened e három tényezőre, mint egy háromszög három oldalára. Amikor az egyik oldal változik, akkor a másik vagy a másik két oldalnak is követnie kell ezt a változást, kivéve ha kifejezetten növelni vagy csökkenteni szeretnéd az expozíciószintet.

Például a záridő csökkentése egy gyors cselekmény kimerevítése érdekében alulexponálttá teheti a képedet. Az ellensúlyozáshoz növelned kell a rekeszértéket vagy az ISO-értéket. Ugyanígy a teljes kép élességének maximalizálását célzó kisebb rekeszérték miatt növelned kell vagy a záridőt, vagy az ISO-értéket. Gondolj tehát így az expozícióra, és hamar rájössz, hogy rengetegféleképpen kombinálhatod a beállításokat, és mégis hasonló expozíciójú fotó lesz a végeredmény, miközben élhetsz a kreativitás szabadságával, és kiválaszthatod a témához vagy jelenethez legjobban megfelelő kombinációt.

Exponálási üzemmódok

Egy kéz Canon fényképezőgépet tart egy erdei ösvény előtt, miközben a kijelző az előtte álló utat mutatja.

Népszerű fotózási technikának számít a manuális (M) üzemmód Automatikus ISO beállítással együtt történő használata. Ilyenkor te magad állítod be a záridőt és a rekeszértéket, a fényképezőgép pedig a jelenetnek megfelelően módosít az ISO-értéken.

Canon EOS R6 fényképezőgéppel készült kép egy erdei ösvényről, amelyet fák ölelnek körül mindkét oldalról, a távolban pedig három alak áll a napfényben.

Az árnyékok és csúcsfények finom egyensúlyával ez a fák alkotta hangulatos alagút nagy kihívást jelent a fényképezőgép gyenge fényviszonyok melletti teljesítménye szempontjából, de szerencsére az EOS R6 még nagy ISO-értékeknél is kiváló minőségű fotókat tud készíteni. Ha Manuális üzemmódban készítesz felvételeket Automatikus ISO-érték beállítással, akkor a záridő mindig kellően rövid marad ahhoz, hogy a fényképezőgépeddel a kezedben fotózz, miközben az ISO alkalmazkodik a jelenet gyenge fényviszonyaihoz. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, 105 mm, 1/80 mp, f/7.1 és ISO1600 beállítással készült.

Canon fényképezőgéped megkönnyíti a dolgod, ugyanis több olyan exponálási üzemmódot kínál, amellyel az expozíciós háromszöget így vagy úgy módosíthatod. Program (P) üzemmódban te állítod be az ISO-értéket, a fényképezőgép pedig ehhez választja ki a záridőt és a rekeszértéket. Záridő-előválasztás (Tv) üzemmód használata esetén pedig a záridőt tudod módosítani, míg a fényképezőgép az expozíció egészéért felel. Ehhez hasonló a Rekesz-előválasztás (Av) üzemmód, amelynél te határozod meg az f-számot, a fényképezőgép pedig beállítja a megfelelő záridőt. Az ISO-értéket teheted automatikusra, de te magad is beállíthatod. Manuális (M) üzemmódban a rekeszérték, a záridő és az ISO bármely kombinációját tetszőlegesen kiválaszthatod.

Az EOS R rendszerű fényképezőgépek Rugalmas előválasztás (Fv) üzemmóddal is rendelkeznek, ennek köszönhetően ugyanazon az üzemmódon belül válthatsz a rekeszérték, a záridő, az expozíció-kompenzáció és az ISO szabályozása között. Amikor megváltoztatod valamelyik beállítást, a többi automatikusan igazodik ehhez, hogy az expozíció továbbra is megfelelő legyen, ami jóval gyorsabbá és egyszerűbbé teszi az expozícióvezérlést.

Ha így állítod be az expozíciót, kreatív hatásokat tudsz elérni. A képek sötétebbé tételével mélyebbé válnak a színek, és a képeknek borongósabb lesz a hangulata, főleg tájképeknél. Ha növeled az expozíciót, akkor világosabbak lesznek az árnyékok, és modernebb hatást érhetsz el.

Az expozíciósorozat lehetővé teszi, hogy többféle expozícióval rögzíts egy jelenetet, majd később kiválaszd a legjobbat. Válassz az expozíciós skála ±1–3 fokozata között, és hagyd, hogy a fényképezőgép elvégezze a beállításaidnak megfelelő szükséges módosításokat.

Hosszú expozíciók

Állványra helyezett Canon EOS R6 fényképezőgép a tó felett szétrobbanó tűzijáték felé fordítva.

Itt két másodperces expozíció teszi elmosódottá a hullámok mozgását, lehetővé téve, hogy a fényképezőgép egyazon képen belül több tűzijáték-robbanást is megörökítsen (lásd a fő képet).

Amikor kevesebb a fény, előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell nyitva tartanod a zárat. Ez néha kényszer, máskor viszont olyan kreatív döntés is lehet, amellyel elmosódottá teheted a mozgást a jelenetben, mondjuk azért, hogy elmosódjon a víz áramlása vagy a felhők mozgása. Fontos, hogy a fényképezőgép mindig tökéletesen mozdulatlan legyen, ezért egy állvány vagy egy stabil felület elengedhetetlen a fényképezőgép bemozdulásának elkerüléséhez. Már az exponálógomb megnyomása is gondot jelenthet ebből a szempontból, úgyhogy az a legjobb, ha távoli zárkioldót használsz a Canon BR-E1 vezeték nélküli távirányítóval, vagy pedig a Canon Camera Connect alkalmazást a telefonoddal, hogy távolról aktiváld a zárat. Az alkalmazásnak köszönhetően Bulb expozícióval is fotózhatsz, ilyenkor több percig vagy még hosszabb ideig hagyod nyitva a zárat, ami tökéletes megoldás tűzijáték vagy az éjszakai égbolt csillagainak megörökítéséhez.

A hosszú expozíció nappal történő alkalmazásában az jelenti az igazi kihívást, hogy olyan záridőt állíts be, amely alatt elegendő mozgás történik. Ideális esetben néhány másodpercnél hosszabb záridő szükséges, ezért ne feledkezz meg arról, hogy alacsony ISO-érzékenységgel és kis rekeszértékkel fotózz. Az is segíthet, ha borult időben, árnyékos környezetben, illetve a nap kezdetén vagy végén fotózol, amikor gyengébb a fény. Másik lehetőségként akár egy szűrőt is beszerezhetsz, amely az objektíved végére szerelve képes megakadályozni egy bizonyos mennyiségű fény behatolását. A legjobb megoldás egy semleges szűrő (ND).

Lépj szintet az exponálásban

Egy Canon EOS R6 kifelé fordított kijelzője, amelyen többféle expozíciót kombinálnak.

A Canon EOS R6 fényképezőgépen belüli, többszörös expozíció funkciója valós időben, fotózás közben mutatja meg, milyen hatású lesz a fotó, így a tökéletességig megkomponálhatsz több expozíciót.

Canon EOS R6 fényképezőgéppel, beépített kettős expozícióval készült felvétel egy kis facsoportról, amelynek ágain átragyog a napfény, és amelyet alul egy menhir íves teteje takar ki.

A beépített, kettős expozícióval páratlanul tág tere nyílik a kreativitásnak. Ennél a felvételnél a többszörös expozíció üzemmódot Hozzáadódóra állítottuk, a képnek pedig az élénk kék égbolt hátteréből kiemelkedő, szürke homokkővel adtunk keretet, majd a fényképezőgépet lefelé fordítva örökítettünk meg egy kis facsoportot. Amikor egy ilyen hatásos alakzatot fotózunk élénk háttér előtt, a második képkocka az első formájához igazodik. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/50 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Amint tökélyre fejlesztetted az exponálási képességeidet, végtelen számú kreatív lehetőség áll majd előtted. A Canon tükör nélküli és DSLR fényképezőgépeinek többsége rendelkezik többszörös expozíció üzemmóddal, amelyet alkalmazva egynél több képkockát tudsz összevonni. Ezt a funkciót azok a régi filmek ihlették, amelyekben a többszörös expozíció technikájával ugyanaz a filmkockát kétszer vagy többször exponálták. Használatával különféle lenyűgöző hatásokat tudsz elérni.

A három beépített összevonási lehetőség egyike, a Hozzáadódó hasonlít legjobban a filmes technikához, mivel a fényerő-értékeket úgy kombinálja, hogy a fehér területek fehérek maradnak. Amikor ebben az üzemmódban fotózol, keresd a feltűnő alakzatokat, az erős kontrasztokat és a szembeötlő sziluetteket.

Amikor legközelebb útnak indulsz a fényképezőgépeddel, bátran kísérletezz az expozíciós háromszöggel, és meg fogod látni, milyen változásokat tud eredményezni a képeiden.

Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek