A FOTÓZÁS ALAPJAI

Kezdőknek szóló útmutató az objektív kiválasztásához

Új objektívet szeretnél? Itt mindent megtalálsz, ami ahhoz kell, hogy kiválaszd a számodra tökéletes objektívet – attól kezdve, hogy mely objektívek kompatibilisek a fényképezőgépeddel, illetve milyen funkciókat érdemes keresni.
Három Canon RF objektív – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM és RF 85mm F2 MACRO IS STM – egy fa felületen, mögötte narancssárga fal.

Új objektívet keresel? Talán egy kompakt fényképezőgépről cserélhető objektíves fényképezőgépre váltasz, vagy esetleg a fényképezőgépedhez kapott objektíven túl is bővítenéd a fényképezési lehetőségeidet? Az alábbiakat kell tudnod ahhoz, hogy megtaláld a számodra tökéletes objektívet.

A Canon objektívek neve tartalmazza az összes fontos információt. Vegyük például a Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívet:

 • RF = az objektív típusa, amely a Canon fényképezőgépeken található különböző típusú objektívfoglalatoknak felel meg.
 • 100 mm = az objektív gyújtótávolsága.
 • F2.8 = a maximális rekesznyílás.
 • Az L azt jelöli, hogy ez az objektív a Canon L-sorozatú „professzionális” (jobb minőségű) termékcsaládjának egyike.
 • MACRO = lehetővé teszi a makronagyítással történő felvételkészítést.
 • IS = az objektív beépített optikai képstabilizátorral rendelkezik, amely csökkenti a fényképezőgép bemozdulása által okozott elmosódást.
 • USM = ultrahangos motor, gyors és csendes fókuszáló motor.
 • A speciális objektívek nevében más elemek is szerepelhetnek, amelyek a kialakításra vagy belső technológiákra vonatkoznak, mint például a halszemoptika, a DS (homályosításelsimítás) vagy a DO (diffraktív optika).
 • Egyes objektívek nevében szerepel a II vagy III. Ez az objektív minden tulajdonsága helyett a típusszámot jelöli. Például az EF 75-300mm f/4-5.6 III USM ennek az EF zoomobjektívnek a harmadik változata, amelynek gyújtótávolsága 75–300 mm, rekeszértéke f/4-től f/5,6-ig terjed, valamint USM motorja van.

Canon RF objektívek széles választéka fehér háttér előtt.

A Canon RF objektívjeinek széles választéka minden műfajhoz és felvételkészítési igényhez kínál megoldást, a teljes jelenet megörökítéséhez ideális nagy látószögű objektívektől kezdve a távoli témák fényképezésére alkalmas teleobjektívekig.

Objektívfoglalatok és fényképezőgép-kompatibilitás

Mielőtt objektívet vásárolnál, ellenőrizd, hogy kompatibilis-e a fényképezőgépeddel. A Canon EOS fényképezőgépek a négy különböző objektívfoglalat egyikét használják. Minden objektívtípust egy adott objektívfoglalathoz terveztek:

 • Az RF és RF-S objektívek EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépekhez használhatók – lásd alább.
 • Az EF, TS-E (dönthető-eltolható) és MP-E (makro) objektíveket a Canon EOS DSLR fényképezőgépek EF bajonettjéhez tervezték. Az EF-EOS R objektívadapter segítségével az EOS R rendszerű fényképezőgépeken is használhatók.
 • Az EF-S objektívek APS-C DSLR fényképezőgépekhez használhatók. Nem használhatók a teljes képmezős DSLR fényképezőgépekkel, de használhatók a (teljes képmezős vagy az APS-C) EOS R rendszerű fényképezőgépekkel objektívadapter segítségével.
 • Az EF-M objektívek EOS M tükör nélküli fényképezőgépekhez használhatók, és más típusú fényképezőgépekkel nem használhatók.

Minden EOS R rendszerű fényképezőgép azonos RF foglalattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a termékcsalád bármely fényképezőgépe bármilyen RF vagy RF-S objektívvel párosítható. Az RF-S objektívek az APS-C fényképezőgépekhez készültek, de a teljes képmezős EOS R rendszerű fényképezőgépekkel is használhatók, bár a fényképezőgép automatikusan levágja a képterületet, hogy megfeleljen az objektív kisebb APS-C lefedettségének.

APS-C EOS R rendszerű fényképezőgépeken, például EOS R7, EOS R10 vagy EOS R50 fényképezőgépen teljes képmezős RF objektív (vagy adapterrel rendelkező EF objektív) is használható. Az APS-C érzékelők azonban kisebbek, mint a teljes képmezős érzékelők, ami azt jelenti, hogy az érzékelő nem használja az objektív teljes képmezőjét. Ehelyett levágja a képet az érzékelő kisebb aktív területének megfelelően. A Canon fényképezőgépeknél a „vágási tényező” 1,6-szeres. Ezzel felnagyítható a kép, így egy 50 mm-es objektív látómezeje megegyezik egy 80 mm-es objektívével egy teljes képmezős fényképezőgépen (50 x 1,6 = 80), egy 100 mm-es objektívé pedig egy 160 mm-es objektív látómezejével, és így tovább.

Az APS-C fényképezőgépen lévő objektív tényleges fókusztávolságának kiszámításához egyszerűen szorozd meg az objektív fókusztávolságát 1,6-del. Ha változtatható gyújtótávolságú zoomobjektívet használsz, az ingyenes Canon Photo Companion alkalmazás tényleges fókusztávolság kalkulátora a segítségedre lehet.

Egy ember Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM objektívvel rendelkező Canon fényképezőgépet tart az arca elé.

A Canon objektív neve, ebben az esetben az RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM a legfontosabb részleteket, például a kompatibilis fényképezőgépeket, a fókusztávolságot és a maximális rekesznyílást adja meg.

Egy felhasználó épp objektívet rögzít az RF foglalatba egy Canon EOS R7 gépen.

Az RF és RF-S objektívek a Canon EOS R rendszerű fényképezőgépekkel való használatra készültek. Az EF-bajonettel összehasonlítva az RF-bajonett sokkal gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a fényképezőgép és az objektív között, sokkal nagyobb adatátviteli sávszélességet biztosít, és támogatja a legújabb fókuszálási, képstabilizálási és optikai technológiákat.

Mi a gyújtótávolság?

Az objektív gyújtótávolsága szó szerint az optikai középpont és a fényképezőgép érzékelője közötti távolság. Ez általában jelezve van az objektíven. Rögzített (fix) gyújtótávolságú objektív esetén ez egy szám lesz, például 24 mm vagy 135 mm. Zoomobjektív (változtatható gyújtótávolságú) esetén egy tartomány lesz, mint például a 15–35 mm vagy a 24–70 mm.

Az objektív gyújtótávolsága határozza meg a képmezőt, és az objektívek három nagy kategóriára oszthatók: nagy látószögű, normál és teleobjektív.

 • A nagy látószögű objektívekkel – akár 35 mm-ig – a jelenet nagyobb része rögzíthető, így ideálisak tájképek fotózásához. A körülbelül 24 mm (teljes képmezővel egyenértékű) alatti objektíveket gyakran „ultraszéles” objektívnek is nevezik.
 • A normál objektívek gyújtótávolsága általában 50 mm körül van. Ezek úgynevezett „természetes” perspektívát rögzítenek, ami nagyjából megfelel az emberi szem perspektívájának, így nagyszerű általános objektívnek bizonyulnak utazáshoz és portréfotózáshoz.
 • A teleobjektív legalább 85 mm gyújtótávolságú objektív. Akár 600 mm, 800 mm vagy akár 1200 mm gyújtótávolságú objektívet is találsz. A 300 mm feletti objektíveket néha „szuper teleobjektívnek” nevezik, és általában olyan műfajok esetében használják, mint a természetfotózás és a sport-/akciófotózás, ahol a fotósoknak általában távolról kell fotózniuk a témákat, vagy a jelenet egy kis részét kell kiválasztaniuk.

Egyes zoomobjektívek több ilyen kategóriát lefednek, míg mások a nagy látószögtől a teleobjektívig terjednek – például 24–240 mm.

A rögzített gyújtótávolságú objektív vagy a zoomobjektív a jobb? A zoomobjektívek nagyobb sokoldalúságot biztosítanak, így nem kell annyi objektívet cipelned a fotóstáskában, hogy felkészülj a különböző felvételkészítési helyzetekre. A rögzített gyújtótávolságú objektívek azonban általában jobb optikai minőséget nyújtanak, és gyakran nagyobb rekeszértékkel rendelkeznek – lásd alább.

Egy férfi egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel felszerelt Canon fényképezőgépet tart egy piros, sárga és kék színű ruhát viselő modellre irányítva.

A nagy rekeszértékű objektív, például a Canon RF 50mm F1.8 STM több fényt enged a fényképezőgép érzékelőjére, így rövidebb záridővel készíthetsz felvételeket, és éles képeket készíthetsz a mozgó témákról.

Egy f/1,8 rekeszértékkel készült portréfotó, amelyen egy sárga kezeslábast viselő modell látható éles fókuszban, a háttérben pedig elmosódott fák vannak.

A nagy rekeszérték gyönyörű, elmosódott hátteret hoz létre, így ezek az objektívek ideálisak portréfotózáshoz. A kép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/2500 mp, f/1.8, ISO 100 beállításokkal készült.

A rekesznyílásról bővebben

Egyszerűen fogalmazva az objektív rekesznyílása az a nyílás, amelyen keresztül a fény áthalad. A rekesznyílás méretét f-értékben fejezzük ki, f/2,8, f/4 és így tovább. A perjel nem mindig szerepel az objektív nevében, de fontos, mert az f-érték valójában törtet takar:

rekesznyílás átmérője = gyújtótávolság (f) osztva f-számmal

Ha ezt megérted, akkor azt is érteni fogod, hogy egy kisebb f-szám miért jelent nagyobb rekesznyílást – ez a tört nevezője, és az 1/4 nagyobb, mint az 1/16. Minél kisebb a szám, annál nagyobb a maximális rekesznyílás, amelyet az objektív képes elérni: az f/1,4 nagyon széles, az f/4 szűkebb, az f/16 pedig még szűkebb.

Minél szélesebb a nyílás, annál több fény jut a fényképezőgép érzékelőjére, ami jobb eredményeket jelent, különösen gyenge fényviszonyok mellett. A nagy maximális rekesznyílással (kis f-számmal) rendelkező objektívet „gyors” objektívnek nevezik – mivel több fényt enged be, rövidebb záridőt használhatsz, mint egy kisebb rekesznyílású objektívvel, hogy ugyanazt az expozíciót érd el.

Emellett a rekesznyílás a kép mélységélességét is meghatározza – vagyis azt, hogy a jelenet mekkora része van éles fókuszban. A nagy rekesznyílás (kisebb f-szám) kis mélységélességet eredményez, így például a portrék elmosódott hátteret kapnak. A szűkebb rekesznyílás (nagyobb f-szám) nagyobb mélységélességet eredményez, ami ideális, ha a lenyűgöző táj minden részletét élesen örökítenél meg. Tudj meg többet a rekesznyílás átfogó útmutatójából.

Egyes zoomobjektívek változtatható maximális rekesznyílással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a beállítható maximális rekesznyílás attól függ, hogy a zoom milyen helyzetben van. Például az RF 24-240mm F4-6.3 IS USM objektív f/4 maximális rekesznyílással rendelkezik a 24 mm-es végére zoomolva, a 240 mm-es végénél pedig f/6,3 rekesznyílással.

A rögzített fókusztávolságú objektívek kínálják a legszélesebb rekesznyílást, így kiválóak gyenge fényviszonyok mellett, valamint kis mélységélességet biztosítanak. A szükséges optikai pontosságnak köszönhetően a nagyon nagy rekesznyílással rendelkező objektívek költségesek lehetnek, de nem mindig – a megfizethető választások közé tartozik a népszerű Canon RF 50mm F1.8 STM objektív.

A zoomobjektívek esetében a meglehetősen nagy maximális rekeszértékkel (pl. f/2,8) rendelkező objektív kiválasztásával kiválóan egyensúlyba hozhatod a nagy rekesznyílás előnyeit és a különböző gyújtótávolságok rugalmasságát.

Canon RF 600mm F11 IS STM objektívvel készült kép egy férfi sprinterről, amint a rajtál előre törekszik.

Az akár 5 fokozatú optikai képstabilizálásnak köszönhetően az RF 600mm F11 IS STM objektív rendkívül éles képeket és videókat készít még sportesemények vagy akciójelenetek kézből történő rögzítése esetén is. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel és egy Canon RF 600mm F11 IS STM objektívvel, 1/1600 mp, f/11 és ISO 800 beállításokkal készült.

Egy Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel felszerelt Canon fényképezőgépet tartó személy vidéken, a háttérben víz látható.

A Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM nagyszerű zoomobjektív vlogoláshoz és utazáshoz – a nagy teljesítményű, 5,5 fokozatú képstabilizátornak köszönhetően pedig kézben tartva is könnyedén készíthetsz felvételeket.

Az objektív minősége, az IS és egyéb funkciók

Minden objektív összetett optikai és mérnöki szaktudással készül, de egyes alkatrészek, anyagok és technológiák drágábbak, mint mások. Az objektív költségeit számos tényező befolyásolhatja, például a felhasznált üveg típusa, az optikai elemek speciális bevonatai vagy folyamatai, amelyek csökkentik a szellemképhatást és a becsillanást, vagy a por- és nedvességállóságot javító pontos kialakítás és szigetelőanyagok. A Canon L-sorozatú objektívjeit, amelyeknél az objektív nevében „L” szerepel a rekesznyílás után, úgy tervezték és alakították ki, hogy megfeleljenek a profi felhasználók szigorú teljesítmény- és tartóssági követelményeinek.

Egyes objektívek beépített képstabilizálással (IS) rendelkeznek a fényképezőgép bemozdulása által okozott képelmosódás ellensúlyozására. Ezeknek az objektíveknek a nevében az „IS” szerepel. Előfordulhat, hogy van egy kapcsoló oldalt az IS aktiválásához, és egy külön kapcsoló a különböző IS üzemmódok közötti váltáshoz a különböző felvételi helyzetekben. Az IS előnyt jelent, ha például gyenge fényviszonyok mellett fotózol, és hosszú záridőt kell használnod – az IS funkcióval még akkor is éles képet készíthetsz, ha kézből fényképezel. Az IS segít, ha nincs állványod, ha nem praktikus az állvány használata vagy ha olyan helyen fotózol, ahol nem engedélyezett az állvány használata. Ez magában foglalhat mindenféle fotózást, a motorsportoktól kezdve a hegymászásig. Az IS funkcióval rendelkező objektív műszaki adatai (például a Canon weboldalán) tartalmazzák, hogy az IS milyen előnyökkel jár, bár ez a gyújtótávolság, a záridő és egyéb tényezők függvényében változhat.

Közeli rovarokat, virágokat vagy egyéb kis témákat szeretnél fényképezni? Ezt különböző beállításokkal is megteheted, de egy makroobjektív – amelynek nevében szerepel a „MACRO” jelzés – segít a közeli minimális fókusztávolsággal és a legalább 0,5-szeres nagyítással. Ne feledd, hogy a makroobjektív mindenféle fényképezéshez használható – például az RF 24mm F1.8 MACRO IS STM egy kompakt, könnyű, nagy látószögű objektív, amely ideális tájképek és vlogok készítéséhez, valamint makrofotózáshoz.

Egy kézpár Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívet csatlakoztat egy Canon EOS R5 fényképezőgéphez.

A Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM egy gyors, könnyű objektív, amely tájképek és akár 14 cm-es közelségű makrotémák fényképezéséhez is ideális.

Egy ember a táskájába csúsztatja a Canon RF 28mm F2.8 STM objektívvel rendelkező Canon fényképezőgépet.

A rendkívül kompakt Canon RF 28mm F2.8 STM objektívvel felszerelt fényképezőgépet könnyedén a táskádba csúsztathatod, és cipekedés nélkül hordozhatod magaddal.

A fényképezőgép objektívjének súlya és mérete

Az objektív mérete és súlya fontos lehet számodra, attól függően, hogy hány objektív van még a táskádban, és mi az a súly, amit még kényelmesen cipelnél. Bár az EOS R rendszerű fényképezőgépek használhatók EF objektívekkel (objektívadapterrel, amely kissé növeli a súlyt), érdemes megnézni az RF objektívek kínálatát – általában az RF objektívek kisebbek és könnyebbek, mint az EF objektívek. Ráadásul számos technikai előnyt kínálnak, például a fényképezőgép és az objektív közötti gyorsabb kommunikációt.

Az RF objektívek között is előfordulhat azonban, hogy olyan objektíveket találsz, amelyek műszaki adataikat tekintve nagyon hasonlóak, de méretük eltérő. Az RF 24mm F1.8 MACRO IS STM és az RF 28mm F2.8 STM például hasonló gyújtótávolsággal rendelkezik, és mindkettő jó „spontán” használatra utcai, utazási és hétköznapi fotózáshoz. Az utóbbi azonban az úgynevezett „pancake” kialakítású objektív, ami azt jelenti, hogy nagyon kompakt – mindössze 24,7 mm hosszú és 120 g súlyú. Az előbbi 63,1 mm hosszú, súlya pedig 270 g. Ha a méret és a súly a legfontosabb szempont, akkor a 28 mm-es objektív nagyszerű választás. A 24 mm-es objektív azonban nagyobb maximális rekesznyílást kínál, és lehetővé teszi a makrofotózást 0,5-szeres nagyítás mellett. Tehát, ha a nagyobb rugalmasság az elsődleges szempont, akkor a plusz méret és súly lesz a kompromisszum.

A Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívvel készített fényképen víz folyik a mohával borított sziklákon.

Az RF 14-35mm F4L IS USM jelenleg a legnagyobb látószöggel rendelkező Canon RF objektív. Az f/4 maximális rekeszérték állandó marad a teljes zoomtartományban, így a zoom használatkor nem változik a záridő és az ISO-érték. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és egy Canon RF 14-35mm F4L IS USM 35 mm-es objektívvel, valamint 1,3 mp, f/10 és ISO 100 beállításokkal készült.

Egy nő egy hosszú fűvel benőtt mezőn filmezi magát egy karnyújtásnyira tartott Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel felszerelt Canon EOS R7 fényképezőgépével.

A Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektív széles zoomtartományt biztosít a nagy látószögtől a telefotóig (29–240 mm tényleges fókusztávolság), így ideális utazáshoz, természetfotózáshoz, sőt makrofotózáshoz is. Vlogoláshoz is kiváló, különösen, ha a körülötted lévő jelenetet próbálod megörökíteni, és a 4,5 fokozatú IS segít minimalizálni a fényképezőgép bemozdulását.

Objektív kiválasztása

Ha segítségre van szükséged az objektív kiválasztásánál, a Canon igencsak hasznos objektívkereső eszköze a fényképezőgéped, a megvalósítani kívánt stílus és az általad legtöbbre értékelt jellemzők alapján személyre szabott ajánlásokat ad. Ha kifejezetten egy műfaj érdekel, nézd meg a portréfotózáshoz, a tájképfotózáshoz, az akciófotózáshoz és a természetfotózáshoz legjobb objektívekről szóló útmutatóinkat, hogy könnyebben dönts.

Készen állsz a következő lépésre, hogy még tovább fejleszd a fotózást? Tanácsaink segítenek abban, hogy okosan válassz objektívet, és olyan képeket készíts, amilyenekről mindig is álmodtál.

Amy Davies and Alex Summersby

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek