ÖNARCKÉPFOTÓZÁS

8 tipp a lenyűgöző önarcképekhez

Amaal Said fényképész megosztja profi technikáit, amelyek segítségével egy hétköznapi szelfit kreatív önarcképpé lehet változtatni.
Portré a csukott szemű, vállaira omló piros fejkendőt viselő Amaal Said fényképész-költőről.

A szelfikkel manapság intuitív és kreatív módon örökíthetjük meg életünk pillanatait, legyen szó egy értékes, ünneplésre méltó pillanatról, vagy akár az önkifejezésünk egyik formájáról. De hogyan emelhetsz egy hétköznapi szelfit egy professzionális minőségű önarckép szintjére?

Amaal Said londoni önarcképfotós és költő több mint 23 000 követőt szerzett a közösségi médián, és azt mondja, művészi szelfijei által nagyszerűen dokumentálhatta életútját – mind magánéleti, mind fényképészeti szempontból. „Az önarcképek számomra mindig egy átjárót jelentettek a régi önmagamhoz” – mondja Amaal. „Látom, hogyan éreztem magam az életem egy bizonyos szakaszában – és ezt imádom, az évek során pedig egyre jobbá váltam saját magam fotózásában.”

Itt megtekintheted, amint Amaal megosztja profi technikáit arról, hogyan készíts olyan önarcképeket, amelyeket érdemes megosztani, kinyomtatni és örökre megőrizni. Ezenfelül azt is megmutatja, milyen egyszerű megörökíteni saját különleges pillanataidat: a fényképezőgépet átadja húgának, és megmutatja neki és férjének, hogyan lehet beállítani egy hétköznapi önarcképfelvételt egy parkban.

1. Kezdd Automatikus üzemmóddal, majd fejleszd magad tovább

Amaal Said fényképész-költő piros mintás fejkendőben. Egy piros virágokkal teli váza részben eltakarja az arcát.

A legtöbb belépő szintű fényképezőgép rendelkezik Portré móddal – a végeredmény mindig a fényképezőgépen múlik, de általában ezek a képek kevésbé élesek, hogy a bőr textúrája szép és sima maradjon. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel, 1/60 mp, f/1.4, ISO200 beállításokkal készült. © Amaal Said

Amaal szerint az automatikus mód remek kiindulási pont. „Ha teljesen kezdő vagy, ne szégyelld használni fényképezőgéped automatikus beállításait” – mondja Amaal.

Az olyan hasznos fényképezőgép-beállítások, mint az Önarckép vagy a Portré mód, melyek egyaránt elérhetők a Canon EOS M6 Mark II készüléken és más belépő szintű típusokon, például a Canon EOS 250D fényképezőgépen is, a háttér elmosásával, a bőrtónusok kiemelésével, valamint a haj lágyabb megjelenésével segítik elő a jobb eredményt.

Ha szeretnél nagyobb irányítást a mélységélesség felett, próbálj Rekesz-előválasztás (Av) üzemmódban fotózni. Ezzel a félautomatikus móddal kiválaszthatod a rekesznyílást – vagyis az objektíven lévő nyílás méretét, amelyen bejut a fény –, így akár kisebb rekesznyílással is fotózhatsz, kevesebb fényt beengedve. Ha fókuszon kívüli hátteret szeretnél, válassz nagyobb rekesznyílást, pl. f/1.4-eset.

Egy portrékra tervezett, nagy rekesznyílású objektív választása is segíthet abban, hogy egyedi megjelenésű képeket kapj. Amaal kifejezetten szeretett a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel dolgozni. „Imádom az elmosódott hátteret, amelyet nagy rekesznyílással lehet elérni. Ha több fényt engedünk be, az segít elválasztani a témát a háttértől” – teszi hozzá Amaal.

Gyakran használja a Canon EF 50mm f/1.8 II objektívet is (amelynek utódja a Canon EF 50mm f/1.8 STM), mert inkább olyan önarcképeket szeret készíteni, amelyek az arcára fókuszálnak. „Így közvetlenebb hatást kelt a kép” – mondja. A Canon EOS M6 Mark II készülékre a Canon hatalmas EF és EF-S objektívválasztékából bármelyiket felhelyezheted a kis méretű és könnyű Canon EF-EOS M objektívadapter segítségével.

2. Helyszín, helyszín és helyszín

Beállításokat módosító kezek egy állványra rögzített Canon EOS M6 Mark II fényképezőgép hátulján.

Amaal bemutatta húgának a Canon EOS M6 Mark II használatát egy helyi parkban zajló hétköznapi portréfotózás keretében. © Amaal Said

Portré egy őszi levelekkel teli parkban álló férfiról.

Akár egy levelekkel teli parkban vagy, akár rögtönzött stúdiókörnyezetben dolgozol, a háttér kiemelheti a végső fényképeid hangulatát. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel, 1/200 mp, f/1.6, ISO100 beállításokkal készült. © Amaal Said

„A hangulat meghatározásához nagyon fontos előre tudni, hogy milyen típusú hátteret szeretnél, és ehhez meg kell találni a megfelelő helyszínt” – mondja Amaal. „Imádok parkokban készíteni portrékat, és különböző beállításokkal megörökíteni különféle képeket. Fontos, hogy találj egy csendes helyet, hogy fotózás közben ne zavarjanak meg mások.”

Amaal szerint a környezet megváltoztathatja az önarckép hangulatát, de néha egy üres vászon is nagy segítség lehet. „A hálószobám fala fehér, így általában azt használom háttérnek, és valami színeset viselek, ami kiemelkedik a képből. De akár a kert sarkában vagy valahol a házban is felállíthatsz egy állványt. Fontos, hogy a háttérben ne legyen túl sok holmi vagy rendetlenség.”

3. Játssz a fénnyel és a kompozícióval

Közeli portré egy nőről, aki piros fejkendőt visel, az arca előtt pedig egy növényt tart.

Amaal szereti sima fehér háttér előtt készíteni önarcképeit, hogy semmilyen zavaró tényező se szerepeljen a felvételen, emellett a középponttól egy kicsit oldalt szokott elhelyezkedni. Továbbá azt javasolja, hogy az arcod körül hagyj elég helyet, hogy játszani tudj a képkivágással. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel, 1/160 mp, f/1.4, ISO200 beállításokkal készült. © Amaal Said

„Nagyon szeretem a napkeltekor vagy napnyugtakor esedékes arany óra meleg tónusait”, mondja Amaal. „Az mindig jó, ha lágyan süt a nap. Az erős napfényben történő fotózás elkerülendő, hiszen nagyon sok árnyékot jelenít meg. Fotóztam már borús napokon is, és az is beválhat – a lényeg, hogy beállításaidat az adott fényviszonyokhoz igazítsd.”

Amikor a kompozíció beállításáról van szó, Amaal azt tanácsolja, hogy távolítsunk el minden zavaró tényezőt a képből. „Menet közben állítsd be a dolgokat, és kísérletezz azzal, hogy különböző helyeken, különböző szögekben állsz be a képhez” – mondja Amaal. „A fénykép teljesen más lesz, ha nem pontosan középen helyezkedsz el, így ezzel is játszhatsz.”

A felvétel körül hagyott hely szintén további lehetőségeket kínál ahhoz, hogy hogyan vágd ki a fotót Instagramodhoz. „Önarcképeimet általában fekvő tájolással készítem, mivel szeretem, ha mindkét oldalon van plusz hely, amelyet kedvemre alakíthatok” – teszi hozzá.

4. Képzeld el színesben

Réteges portré a rózsaszín fejkendőt viselő, két irányba néző Amaal Saidról.

A színekkel és anyagokkal való kísérletezés által lenyűgöző portrékat kaphatunk – Amaal ehhez a többszörös expozíciójú portéhoz egy lágy rózsaszínekből és lilákból álló színskála mellett döntött. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel, valamint Canon EF-EOS M objektívadapterrel és Canon EF 50mm f/1.8 II objektívvel, f/1.8, 1/30 mp, ISO600 beállításokkal készült. © Amaal Said

A színpalettákkal való kísérletezés segít kifejezni személyiségedet. „Mindig abból indulok ki, hogy éppen milyen hangulatom van” – mondja Amaal. „Néha valamilyen hangulatot szeretnék kifejezni és annak megfelelően öltözöm, de előfordul, hogy éppen az új rúzsomat szeretném kihangsúlyozni önarcképemen.

„Imádom a színeket. Saját önarcképeimen leginkább a fejkendőmön és a rúzsomon keresztül juttatom ezt kifejezésre, de számos más módon is fel lehet használni a színeket. Próbáld ki, hogy valamilyen szövetet rögzítesz a falra vagy valamilyen magas tárgyra tekered azt. Virágok segítségével is belecsempészhetsz színeket a képbe.

„Az előre megtervezett színvilág mindig nagyszerű módja annak, hogy egy erőteljes önarcképet kapjunk. Gondold át, hogy az általad viselt színek illenek-e a háttérhez – de az sem jó, ha esetleg nem különítenek el tőle eléggé. A színek különösen fontosak az eljegyzési vagy esküvői önarcképeken, hiszen ilyenkor azt szeretnéd elérni, hogy rajtad és a párodon legyen a hangsúly.”

5. Tanulj meg lazítani

Önarckép a rózsaszín fejkendőt viselő Amaal Said fényképész-költőről. Arca a kezében tartott kicsi, kerek tükörben tükröződik.

Ha egy kis tükröt tartasz közel az arcodhoz, az lefoglalja a kezeidet, valamint lehetővé teszi számodra a kreatív kompozíciókkal való kísérletezést. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel, 1/80 mp, f/1.4, ISO320 beállításokkal készült. © Amaal Said

„Az önarcképekben az a jó, hogy nem áll senki a fényképezőgép mögött, aki közelről nézi az arcodat” – mondja Amaal, majd hozzáteszi, hogy kellékek, például virágok vagy tükrök segítségével jobban el tudunk lazulni a fényképezőgép előtt, és ezek az eszközök lehetőséget teremtenek a kreatív kísérletezéshez is.

„Az emberek általában azt mondják, nem tudnak mit kezdeni a kezükkel, és ez teljesen normális. Ezért javaslom azt, hogy kezdetnek tartsunk valamit a kezünkben.” Segíthet, ha díszes fülbevalót vagy nagy nyakláncot viselsz, mert így lesz valami, amivel lefoglalhatod a kezeidet.

6. Használj állványt és önkioldót

Egy állványon rögzített Canon EOS M6 Mark II érintőképernyőjén megörökített pár az erdőben állva.

Amaal azt tanácsolta húgának, hogy rögzítse állványra a Canon EOS M6 Mark II készüléket, valamint használja a kihajtható érintőképernyőt, hogy könnyebb legyen beállítani felvételeit. © Amaal Said

Pár az erdőben, egy fa őszi leveleivel körülvéve.

Amaal az időzítő beállítását is javasolta, hogy a párnak legyen néhány másodperce megfelelően elhelyezkedni. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel, 1/200 mp, f/1.6, ISO100 beállításokkal készült. © Amaal Said

Amaal önarcképei elkészítéséhez a kompakt és könnyű, 32,5 MP-es, 180°-ban kihajtható érintőképernyővel és beépített Wi-Fi-vel rendelkező Canon EOS M6 Mark II készüléket használta, és azt javasolja, hogy rögzítsük azt állványra, valamint használjunk önkioldót.

„A Canon EOS M6 Mark II készülékkel csodásan lehet kísérletezni, az önkioldó pedig rendkívül egyszerűen felszerelhető” – mondja Amaal. „Választhatsz 2 vagy 10 másodperces időzítést, de én a 10 másodperceset szoktam alkalmazni, mert szeretem, ha van elég időm felkészülni” – teszi hozzá.

A felvételek beállításához szintén nagyon hasznos, ha az érintőképernyőt magad felé fordítod, amikor a fényképezőgép előtt állsz.

7. Készíts portrékat távolról

Egy állványra rögzített Canon EOS M6 Mark II kihajtható érintőképernyőjét beállító kezek.

A Canon EOS M6 Mark II kihajtható érintőképernyője segítségével bármilyen szögből beállíthatod felvételeidet, illetve megdöntheted a képernyőt, hogy az veled szemben legyen, amikor te a fényképezőgép előtt állsz. © Amaal Said

Csukott szemmel a kamerába mosolygó nő. A kezében tartott piros virágcsokor részben eltakarja az arcát.

Ha fényképezőgéped nem rendelkezik kihajtható érintőképernyővel, megpróbálhatod úgy beállítani a fókuszt, hogy egy tárgyat tartasz az objektív elé, majd beállsz ugyanarra a helyre. A fotó Canon EOS M6 Mark II készülékkel és Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel, 1/160 mp, f/1.4, ISO250 beállításokkal készült. © Amaal Said

Távoli fotózáshoz a Canon Camera Connect alkalmazással bármilyen Wi-Fi-képes Canon fényképezőgéphez csatlakozhatsz Apple vagy Android rendszerrel rendelkező eszközöddel. Ha okostelefonodon nézheted a képet, és a zárkioldóval rögzítheted a felvételt, egyszerűbben készíthetsz gyönyörűen éles portrékat. „Ha nem akarsz folyton visszamenni a fényképezőgéphez, hogy ellenőrizd, jó-e a képeid fókusza, a Camera Connect alkalmazás életmentő tud lenni” – mondja Amaal. „De akkor is nagyon hasznos, ha többször változtatsz a testtartásodon.”

A Canon EOS M6 Mark II készülék kihajtható érintőképernyője nagy segítség ahhoz, hogy az arcok mindig a fókuszban legyenek. „A kihajtható képernyő, amelyen keresztül megnézheted, hogy festesz, egy hihetetlenül jó funkció – ráadásul rengeteg időt spórol meg” – mondja Amaal.

Amaal szereti, ha fotói tűélesek, és túltengenek rajtuk a színek, így többféle módszert alkalmaz ahhoz, hogy minden élesen fókuszban legyen. „Amikor még nem volt kihajtható képernyőjű fényképezőgépem, azt a módszert alkalmaztam, hogy egy tárgyat – általában virágokat – tartottam a kamera elé, ráfókuszáltam, majd beálltam ugyanarra a helyre” – meséli Amaal. Arckövetéses autofókuszt is szeretek alkalmazni, de az nem mindig jó megoldás, ha az előtérben tárgyak vannak.”

8. Szerkessz és nyomtass professzionális megjelenésű önarcképeket

Ha úgy alakítod beállításaidat, hogy RAW-ban és JPEG-ben is tudj fotózni, az több lehetőséget biztosít a fotók szerkesztésekor. A Canon ingyenes Digital Photo Professional (DPP) szerkesztőprogramjának használatával feljavíthatod RAW-képeidet, ugyanis olyan eszközöket biztosít, amelyekkel beállíthatod a fehéregyensúlyt, a telítettséget, az expozíciót és az egyéb paramétereket.

„Nem kell profinak lenned fotóid szerkesztéséhez” – mondja Amaal. „Nálam az expozíció a lényeg, mivel olykor nem olyan világos a kép, mint amennyire én szeretném. Játszom a kontraszttal és az árnyékokkal, hogy a kívánt hatást érjem el, illetve azt is szeretem megnézni, hogy milyen lesz a kép, amikor szerkesztéskor elforgatom. A fekete-fehér önarcképekért is rajongok.”

Miután befejezted a szerkesztést, fotóidat kinyomtathatod közvetlenül a telefonodról a kompakt Canon SELPHY Square QX10 segítségével. Tökéletes emlékalbumok, fotótáblák vagy fotóalbumok készítéséhez, általa gyorsan és szórakoztató módon őrizhetjük meg kedvenc önarcképeinket. A G sorozatú Canon PIXMA nyomtató professzionális minőségű nyomtatott fotók formájában kelti életre fényképeidet.


Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Készíts esztétikus képeket

  Steffi Marla közösségimédia-influenszer megosztja velünk, hogyan éri el, hogy képei kiemelkedjenek a többi közül az interneten.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Meseszerű portrék

  Tíz szakértői tipp felejthetetlen és misztikus képek készítéséhez Rosie Hardytól.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Így érhetsz el lenyűgöző bokeh-hatást

  Az itt felsorolt tippek és trükkök segítségével csodálatosan elhomályosíthatod a háttereidet.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Absztrakt portrék készítése

  Játssz a különböző expozíciókkal, fényfestéssel és árnyékokkal.