A before and after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

FÉNYKÉPSZERKESZTÉS/UTÓMUNKÁLATOK

RAW-képek szerkesztése a Digital Photo Professional szoftver segítségével

A fényképezőgépből azonnal felhasználható JPEG-képek készítéséről a RAW-képek készítésére történő átállás nagy lépésnek tűnik, azonban minden fotós életútján ez egy fontos mérföldkő. Nem kell, hogy a fényképek szerkesztése bonyolult dolog legyen – néhány trükk elegendő, hogy egy átlagos képet mesterművé alakíts. És mi a legjobb hír? Ez könnyebb, mint gondolnád.

Amikor a fényképezőgéped RAW felvételkészítési módban használod, a készülék az érzékelő által rögzített minden képadatot elment, anélkül, hogy a fényképezőgép bármilyen feldolgozási műveletet végezne – ezért sokkal nagyobb méretűek a RAW-fájlok a JPEG-fájloknál. Ily módon az utómunkálatok során sokkal nagyobb szabadságod van a képek beállításai terén, és így a legjobb minőséget hozhatod ki belőlük. A Digital Photo Professional (DPP) a Canon saját szerkesztőszoftvere, amely az EOS fényképezőgépekkel és a fejlett, RAW-képek készítésére alkalmas PowerShot modellekkel készített RAW-fájlok szerkesztésére szolgál. Ebben a cikkben bemutatjuk a DPP fontosabb szerkesztőeszközeit, amelyekkel finomíthatod és feljavíthatod RAW-fényképeidet.

A DPP-t rendszeresen frissítjük, a legújabb verzió újabb funkciókat tartalmazhat, ezért kezdés előtt ellenőrizd a frissítéseket, és töltsd le a legújabb verziót.

A DPP elindításakor a kezdőképernyőn fényképeid előnézetei jelennek meg. Válassz ki egy vagy több képet, kattints a bal felső sarokban található Képek szerkesztése gombra, vagy nyisd meg a Nézet menüt és válaszd a Képek szerkesztése lehetőséget. (A DPP-ben számos billentyűparancs érhető el, amelyekkel felgyorsíthatod a munkafolyamatot – ezeket megtalálod a szoftver használati útmutatójában.)

The main screen of Digital Photo Professional, with previews of 15 nature images.
A DPP kezdőképernyőn fényképeid előnézetei jelennek meg, és szerkesztés céljából egyet és többet is kiválaszthatsz.

Kép fényerejének beállítása

An eagle pictured in flight, with shadow and highlight clipping displayed in DPP.
Módosíthatod a teljes kép fényerejét vagy csak kifejezetten az árnyékos vagy csúcsfényes részekét.

A havas és tengerparti képek általában túl sötétek, mert a fényképezőgép megpróbálja kompenzálni a helyszínen tapasztalható magas fényerőt. A túl sötét vagy túl világos képeid fényerejét a DPP segítségével beállíthatod. Az eszközpanelen található Fényerőbeállítás csúszka a teljes kép fényerejét módosítja.

Az ablak aljánál található Árnyék/csúcsfény figyelmeztetés gombra kattintva a program segít azonosítani a fénykép túl világos és túl sötét részeit. Alapértelmezetten a program a teljesen sötét területeket kék színnel, a teljesen világos területeket piros színnel emeli ki, így lehetőséged van csak a kijelölt területek fényerejét módosítani.

Görgess le az eszközpanelen, és a Haladó részen keresd meg az Árnyékok és csúcsfények beállítása vezérlőket. Ezek segítségével anélkül világosíthatsz az árnyékos területeken és csökkentheted a világos részek fényerejét, hogy azzal befolyásolnád a kép többi részének tónusát.

An eagle pictured in flight, in a brighter, edited image using DPP.
Az Árnyékok és csúcsfények beállítása vezérlők segítségével a kép sokkal kiegyensúlyozottabb megjelenésű lesz.

A fehéregyensúly beállítása

A close-up photo of a pink rose, with the white balance tab open in DPP.
A különböző fehéregyensúly-beállításokkal melegebb vagy hűvösebb színeket varázsolhatsz a képedre.

A színek megjelenése a környezeti megvilágítástól függően változik, például egy sima fehér papírlap a kora reggeli fényben kékebbnek (hűvösebnek), naplementekor narancssárgábbnak (melegebbnek) hat. Fényképezőgéped fehéregyensúly-beállítása ezt kompenzálni tudja, hogy a valós színeket örökíthesd meg, vagy hogy kreatív hatásként színelváltozást idézhess elő. Egy borús napon például „felmelegítheted” képeidet, hogy sokkal vonzóbbak legyenek. A RAW formátumú fotózás egyik előnye, hogy a fehéregyensúlyt a fénykép elkészítése után is módosíthatod.

Amikor a DPP-ben megnyitsz egy RAW-képet, a szoftver alapértelmezetten a fénykép készítésekor használt fehéregyensúly-beállítást alkalmazza, de a legördülő listából bármilyen másik fehéregyensúly-beállítást egyszerűen kiválaszthatsz. Válaszd a Fehéregyensúly beállítása kattintással lehetőséget, majd kattints a kép egy természetes tónusára, hogy ehhez igazítsd a kép fehéregyensúlyát. Kísérletezz a fehéregyensúllyal, hogy megtaláld, melyik beállítás emeli ki legjobban a fényképed.

A close-up image of a pink rose with colours enhanced by white balance.
Ezen az előtte-utána képen jól látható a meleg és hideg tónusú kép közötti különbség. Figyeld meg, hogy a bal oldali képen a rózsa sokkal narancssárgább, míg a jobb oldali képen sokkal kékebb.

Módosítsd a fénykép kinézetét a Képstílusok funkcióval

A picture of a black eagle stood on grass open in DPP with the Picture Styles tab open.
A Képstílusok funkció segítségével beállítások egész sorát alkalmazhatod egyetlen gombnyomással.

A Képstílusok funkció egy sor előbeállítás használatával határozza meg a kép megjelenését. Némelyiket arra tervezték, hogy a még előnyösebb portrékhoz kisimítsa és kiegyenlítse a bőrtónusokat, mások arra valók, hogy a kontraszt és a telítettség növelésével élesebb, HDR hatású képet alkossanak, és így tovább. Amikor a DPP-ben megnyitsz egy RAW-képet, a program a fénykép készítésekor használt képstílust alkalmazza, de ezt bármikor megváltoztathatod, ha módosítani szeretnél a kép megjelenésén. Ha például fekete-fehér képet szeretnél, használd a monokróm képstílust.

Próbáld ki az alapértelmezett stílusokat, hogy megtaláld, számodra melyik a legjobb. A Képstílus-szerkesztővel saját, egyedi képstílust is készíthetsz és alkalmazhatod a képeidre.

A black-and-white picture of an eagle open in DPP.
Ennek a képnek a monokróm képstílus teljesen új hatást kölcsönöz.

Javíts a kompozíció-beállításodon és keretezéseden

A macro photo of an insect on a flower being cropped and levelled in DPP.
A kivágás és elforgatás eszközök segítségével új keretet adhatsz a képnek és javíthatod a kompozícióját.

Időnként a felvételek nem tökéletesen keretezettek vagy kompozíciójuk nem megfelelő, de a DPP Kivágás eszközével a fókuszt a fő témára irányíthatod. Kattints a Kivágás eszközre, majd a panelen állíts be egy fix képarányt vagy tetszés szerint vágd körbe a képet. Kattints a képre, majd a vonalak húzásával add meg, hogy a kép mely részét szeretnéd használni. Kattints a kiválasztott területbe, majd húzd arrébb, a kívánt helyre. Vidd az egérmutatót a kiválasztott területen kívülre, hogy elforgasd a képet, így vízszintesbe állíthatsz egy ferde képet, vagy adhatsz neki egy dinamikus csavart.

A macro shot of an insect on a daisy.
A kép kivágásával és elforgatásával a téma sokkal jobban az előtérbe került.

Csökkentsd a képzajt

A photo taken on a river at dusk, with image noise being corrected in DPP.
Javítsd ki a gyenge fényviszonyok mellett vagy magas ISO-értékkel készített képek képzaját.

Képzaj akkor alakul ki, ha a felvételt gyenge fényviszonyok mellett, magas ISO-értékkel vagy a kettőt együttes fennállása mellett készítetted el. A zaj apró pontok formájában (fényességi zaj) a fénykép sötét részein vagy az egyedi színcsatornákban (színzaj) jelenik meg. A DPP kiolvassa a RAW-fájlban tárolt ISO-értéket és expozíciós adatokat, majd automatikusan optimalizálja a zajcsökkentési beállításokat, hogy a kép tiszta és részletgazdag legyen. A Képbeállítások módosítása fülön finomhangolhatod a beállításokat a kép végső kinézetének beállításához – a túl sok zajtól a kép homályosnak fog tűni. Mindig érdemes felnagyítani a képet, hogy tisztán lásd a zajt és a zajcsökkentés eredményét.

A photo of a river taken at dusk with image noise reduced in DPP.
Ha a DPP-ben csökkented a zaj mértékét, a kép élesebbé válik.

Élesebb felvételek

A close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot in DPP.
Minden digitális fénykép minőségén javít az élesítés, de ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba!

Az élesítés minden digitális képen képes javítani, oly módon, hogy megnöveli a kontrasztot a részletek széleinél, hogy azok tisztábbnak hassanak, azonban a fókuszon kívüli képeken nem tud segíteni.

A DPP két eszközzel rendelkezik. Egy gyors javításhoz használd az alap Élesség eszközt, de ha nagyobb szabályozhatóságra vágysz, próbáld ki az Életlenítő maszk funkciót, amely keretében külön állíthatod be az erősséget, a finomságot és a küszöbértéket. Ezzel a három paraméterrel határozhatod meg az élesítés mértékét és állíthatod be, hogy a kép mely részeire legyenek hatással. Nem kell, hogy az összes érték azonos legyen – kísérletezz, hogy az egyes paraméterek módosítása miképp befolyásolja a végeredményt. A túlzott mértékű élesítés fényudvart eredményez a kontrasztos élek mentén – ebben az esetben is nagyíts rá a képre, hogy lásd a beállítások módosításának eredményét. A képernyőn megjelenített képeket kevésbé kell élesíteni, mint a kinyomtatott változatokat.

A sharp close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot.
A kép élesítésével az élek sokkal határozottabbak lettek, így a téma tisztán kiemelkedik a háttérből.

Használj recepteket a szerkesztési folyamat felgyorsításához

The options in DPP for saving image adjustments as a recipe.
Lehetőséged van számos beállítást egy receptként elmenteni, majd azokat egyetlen kattintással alkalmazni a többi képen.

A RAW-képek feldolgozásakor használt beállításokat a többi képhez is átmásolhatod. Ez felgyorsítja a több hasonló felvétel szerkesztési folyamatát. Válaszd a Szerkesztés > Receptbeállítás kiválasztása és másolása lehetőséget, válaszd ki a másolni kívánt beállításokat, majd kattints az OK gombra. Ezután a böngésző ablakban válasz ki egy vagy több képet, majd a Szerkesztés > Recept beillesztése funkcióval alkalmazd rajtuk a receptet.

A receptek jövőbeni használat céljából egy fájlként is elmenthetők a számítógépedre – egyszerűen csak válaszd a Szerkesztés > Recept mentése egy fájlba lehetőséget, majd később az elmentett receptet a Szerkesztés > Recept beolvasása egy fájlból és alkalmazása funkcióval alkalmazhatod egy új képre.

A képeken elvégzett módosítások a DPP-ből történő kilépéskor automatikusan elmentésre kerülnek a RAW-fájlban. Ily módon később ismét megnyithatod a fájlt és kimásolhatod belőle a receptet. Ez akkor is igaz, ha a RAW-fájlt egy másik helyre másolod át – a recept a RAW-fájllal együtt átmásolásra kerül.

Feldolgozott kép létrehozása megosztás céljából

The options in DPP for batch processing images.
A RAW-fájlokat megosztás vagy nyomtatás céljából JPEG és TIFF formátumban is elmentheted.

Miután végeztél egy RAW-fájl feldolgozásával, a szerkesztett képet el kell mentened. Két fájlformátum közül választhatsz: JPEG és TIFF. A JPEG-fájlok kisebbek, így könnyen megoszthatók és bármilyen szoftverrel megnyithatók. A TIFF-fájlok a maximális minőség biztosítására szolgálnak, így nagyméretű nyomatokhoz ideálisak. Egy fájl esetében válaszd a Fájl > Konvertálás és mentés lehetőséget, több kép esetén a válaszd ki a képeket, majd a Fájl > Kötegelt feldolgozás elemet. Válaszd ki a fájltípust (JPEG vagy TIFF), majd a helyet, ahova menteni szeretnéd a képeket. A kötegelt feldolgozás funkcióval is átméretezheted és átnevezheted a képeket. A folyamat alatt a DPP-t tovább használhatod, míg a kötegelt feldolgozás a háttérben fut.

Rendszerezd fényképeidet a csillagalapú értékeléssel

Amikor több száz, netán több ezer fényképet kell átválogatnod, nem árt, ha valahogy rendszerezni tudod azokat. A DPP-ben a pipa- és a csillagalapú értékelések (vagy mindkettő) segítségével gyorsan megtalálhatod a legjobb képeket. Hogy gyorsan hozzáadhasd ezeket, válaszd a Gyors ellenőrzőeszközt, a kép miniatűrjére kattintva jelöld ki, a billentyűzet 1–5 gombjai segítségével pedig add meg a megfelelő számú csillagot vagy pipát. Ha a csillagalapú értékelést a fényképezőgépen adtad meg, az a DPP-ben is látható lesz, azonban ott ezt nem módosíthatod. A pipaalapú értékelés csak a DPP-ben látható. A képeket a hozzájuk rendelt értékelések alapján rendszerezheted, kiválaszthatod és szűrheted is. Ez a rendszer segít azonosítani legjobb képeidet, és segítségével később is mindig könnyen megtalálhatod azokat.

Az image.canon, a Canon ingyenes felhőalapú szolgáltatása tökéletes, hogy fényképeidet a fényképezőgépről közvetlenül feltöltsd a felhőbe, majd onnét továbbítsd egyéb webszolgáltatásokra vagy eszközeidre – a legújabb, Wi-Fi funkcióval rendelkező Canon fényképezőgépek akár automatikusan is képesek feltölteni a képeket.* A kompatibilis fényképezőgépekről* az image.canon felhőbe feltöltött RAW-kép automatikusan letölthetők a számítógépedre a DPP-vel történő szerkesztés céljából.

The main screen of DPP, with previews of 15 nature images including star ratings and check marks.
A pipa- vagy csillagalapú értékeléssel (vagy mindkettővel) rendszerezheted és szortírozhatod képeidet, valamint könnyedén megkeresheted a legjobbakat.

Mint minden új képesség esetében, itt is gyakorlat teszi a mestert. Kísérletezz az itt felsorolt eszközökkel, állítsd a paramétereket szélsőséges értékekre, hogy felfedezd, melyik eszköz mire képes. Miután túl vagy néhány kép szerkesztésén, fel fogod ismerni, hogy mit kell tenned, hogy jobb képeket készíthess. Jobb fotóssá is válhatsz, ha megtanulod, hogyan javítsd ki képeid tökéletlenségeit.

Írta: Brian Worley

*Nem minden Canon fényképezőgép támogatja a háttérben futó automatikus átvitelt, és nem mindegyik képes a RAW-képek (CR2) közvetlen feltöltésére. Egyéb Wi-Fi-képes Canon fényképezőgépek az image.canon szolgáltatásba való egyszerű manuális átvitelt teszik lehetővé. A kompatibilis fényképezőgépek teljes listájáért látogass el a http://image.canon oldalra. A kompatibilis fényképezőgépeknek Wi-Fi-n keresztül kapcsolódniuk kell az internethez.

Kapcsolódó cikkek
A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

A SZERKESZTÉS ALAPJAI

Hogyan szerkesszük a nyomtatásra szánt tájképeket?

Szerkesztőtechnikák, melyekkel a festői képek műalkotásokká változtathatók.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

A SZERKESZTÉS ALAPJAI

Különleges képek szerkesztése

Az alábbi egyszerű fotószerkesztési tippekkel még jobbá teheted a különleges alkalmakról készített képeidet.

A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

A FOTÓZÁS ALAPJAI

Javíts a fotóid kompozícióján!

Kövesd ezeket a kompozíciós útmutatásokat, hogy képeid sokkal izgalmasabbak legyenek.

Kapcsolódó termékek

Ajánlott alkalmazások

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához