SPORTFOTÓZÁS

Készülj fel tuti tippjeinkkel az eseménydús jelenetek fotózására

Szeretnéd megörökíteni a sportesemények meghatározó pillanatait? Itt megtalálsz mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy látványos akciófotókat készíts Canon fényképezőgépeddel.
Egy lila mezes sportolónő átugrik egy gát felett.

A mozgalmas események fotózása egyedülálló kihívások elé állítja a fotósokat és felszerelésüket is: a világ tele van mozgással, de hogyan örökítsük meg a mozgást egyetlen képben? Az eseménydús jelenetek sikeres megörökítéséhez tisztában kell lenni a fényképezőgép egyes alapvető beállításaival és funkcióival, valamint azoknak a fényképekre gyakorolt hatásával. Ha sikerül elsajátítani ezeknek a használatát, akkor elmosódott felvételekkel a mozgás érzetét keltheted, vagy kimerevítheted a képet, hogy megragadd a pillanat lényegét. Vannak egyéb akciófotózási technikák is, amelyeket kipróbálhatsz, például a svenkelés, és olyan tippek, amelyek kifejezetten hasznosak azok számára, akik vízi sportokról készült felvételeket vagy akcióvideókat szeretnének készíteni.

Ezek akkor is rendkívül előnyösek lehetnek, ha gyors és könnyű készlettel készítesz felvételeket. A Canon viszonylag kompakt és megfizethető, nagy teljesítményű fényképezőgépekből és objektívekből álló termékcsaládjával kiváló eredményeket érhetsz el eseménydús jelenetek fotózásakor. Ilyenek többek között a belépő szintű teleobjektívek, amelyek segítségével a lehető legközelebb kerülhetsz a jelenethez.

Bemutatjuk azokat az alapvető beállításokat és fényképezőgép-funkciókat, amelyekre szükséged lehet a mozgalmas jelenetek megörökítéséhez, és megosztunk néhány hasznos tippet és technikát, amelyekkel hihetetlen képeket készíthetsz.

Kezdd a Sport móddal!

Ha még csak most ismerkedsz az akciófotózás világával, a legtöbb belépő szintű és középkategóriás Canon fényképezőgépekben megtalálható Sport mód használatával kezdheted el egyszerűen a fotózást. Ez a funkció a Szervo (folyamatos) autofókusszal konfigurálja a fényképezőgépet a mozgás követéséhez, valamint gyors záridőt biztosít a mozgás kimerevítéséhez, és lehetővé teszi, hogy az exponálógomb nyomva tartásával sorozatfelvételt készíts. Egyszerűen fordítsd a fényképezőgép felvételimód-választó tárcsáját Sport állásba, vagy keresd meg a Téma üzemmódok menüben.

Alapvető fényképezőgép-beállítások akciófotózáshoz

A Canon EOS 90D kijelzője, amelyen a Tv (Időérték) beállításai láthatók.

A záridő közvetlen vezérléséhez állítsd a fényképezőgépet Záridő-előválasztás (Tv, azaz Időérték) módba. A záridő megváltoztatásával beállíthatod a teljes expozíciót, valamint a képek elmosódását (vagy annak mellőzését) is szabályozhatod.

Egy snowboardos a levegőbe ugrik, mögötte a felhők mögül átszűrődő napfény.

Ha világos égbolt előtt fotózod a témádat, próbálj pozitív expozíció-kompenzációt alkalmazni. Ezzel megfelelő fényerőszint jut a fő témára. Egy olyan tükör nélküli fényképezőgéppel, mint például a Canon EOS R7 a hatás előnézetét felvételkészítés közben is megtekintheted a keresőben. A kép egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívvel és 14 mm, 1/2000 mp, f/8 és ISO200 beállításokkal készült.

Bár a Canon fényképezőgépek Sport módja nagyszerű kiindulási pont az eseménydús jelenetek fotózásához, megéri egy kicsit bátrabbnak lenni az új készségek elsajátítása közben. Használd kreatívan a záridőt, az expozíciót és az AF-követést, így biztosan a kívánt eredményt kapod.

Záridő

Záridő-előválasztás (Tv) módban kiválaszthatod a kívánt záridőt, és a fényképezőgép automatikusan beállítja a rekeszértéket a megfelelő expozíció érdekében. Érdemes bekapcsolni az automatikus ISO beállítást is, így a fényképezőgép fényérzékenysége automatikusan megnő, ha az objektív legszélesebb rekesznyílása nem elég „gyors” ahhoz, hogy kiküszöbölje az alulexponált (sötét) képek készítését nagyon rövid záridő mellett. Az 1/1000 mp feletti rövid záridő lehetővé teszi az események kimerevítését, míg az 1/60 mp-es vagy annál hosszabb záridő elmosódott mozgást eredményez svenkelés közben, amire majd később kitérünk.

Expozíció

Ha állandó fény mellett, például egy felhők nélküli napsütéses napon, vagy mesterségesen megvilágított beltérben fényképezel, állítsd a fényképezőgépet Manuális (M) módba. Így teljes mértékben szabályozhatod a záridőt és a rekeszértéket, és biztosíthatod a megfelelő expozíciót a témán. Ha az égbolt felé fotózol és valamelyik automatikus módot használod, a fényképezőgép általában alulexponálja a témát, és csak a sziluett lesz látható. Ebben az esetben használd az expozíció-kompenzációs tárcsát az expozíciót növeléséhez.

Egy Canon EOS R10 fényképezőgép képernyőjén az AF-követés funkció látható, amint egy flamencotáncos szemére fókuszál.

A Canon legújabb EOS R rendszerű fényképezőgépeinek intelligens AF funkciója felismeri az embereket, állatokat, madarakat és járműveket. „Emberek” (People) módban például akár hátulról is felismeri az emberi alakot. A felismerés és a követés a testtel kezdődik, majd ha látható, akkor áttér a fejre és a szemre. Akkor is képes megtalálni a fejeket, ha a sportolók szemüveget vagy sisakot viselnek.

AF-követés

A Canon fényképezőgépek számos fókuszponttal rendelkeznek elszórtan a képkocka területén, a fényképezőgép pedig általában a legközelebbi témára fókuszál. Ha biztosítani szeretnéd, hogy a fényképezőgéped a képkocka adott részére fókuszáljon, akkor próbáld meg kiválasztani a fókuszpontok kisebb csoportját, és gondoskodj róla, hogy ezek fedésben legyenek a témával. A legújabb EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépekben, például az EOS R7 és EOS R6 fényképezőgépekben megtalálható új generációs AF rendszerekbe épített mélytanulásos mesterséges intelligencia kiválóan alkalmas állatok, madarak, emberek és járművek felismeréséhez és követéséhez. Nem csak automatikusan felismeri az adott formákat, hanem még az arcokra és a szemekre is ráfókuszál, amint azok a látótérbe kerülnek. A mesterséges intelligencián alapuló AI Servo AF mód használatával az autofókusz folyamatosan követi a mozgó témákat.

Tökéletes svenkelés

Egy krosszmotoros motorjával szorosan a pályára tapadva halad erősen oldalra dőlve.

Nem könnyű kiválasztani a megfelelő záridőt a svenkeléssel készített felvételekhez. Ha teleobjektívvel fényképezel gyorsan mozgó versenyautókat vagy motorokat, kezdd kb. 1/60 másodperccel, nézd meg az eredményeket, majd szüksége esetén állíts a záridőn, hogy kellően elmosódott hátteret és éles főtémát kapj. A felvétel egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM objektívvel és 400 mm, 1/160 mp, f/9 és ISO100 beállításokkal készült. © Richard Walch

Bár a gyors záridő kiváló a mozgás kimerevítéséhez, néha pont az izgalmat veszi el az akciófelvételekből. Ha például 1/2000 mp-es záridővel fényképezel egy száguldó versenyautót, akkor úgy fog kinézni, mintha mozdulatlanul állna. Lassítsd le a záridőt körülbelül 1/60 mp-re, svenkelj a fényképezőgéppel, és a mozgás elmosásával visszaadhatod a sebesség érzetét.

A svenkelés az a művelet, amikor az objektív mozgatásával egy veled párhuzamosan haladó témát követsz. Gyakran használják lassabb záridővel, hogy a téma éles legyen, miközben a mozdulatlan előtér és háttér elmosódott. A gyakorláshoz használd a képkeresőt, és csípőből fordulj, hogy egyenletes legyen a mozgás. Ha az objektív rendelkezik képstabilizálással (IS), keress egy képstabilizátor-mód kapcsolót az objektív oldalán, és kapcsold a 2. képstabilizátor-módba. Ezzel az objektív figyelmen kívül hagyja a svenkelésből adódó mozgást, és csak az arra merőleges bemozdulást kompenzálja.

Sorozatfelvétel készítéséhez használd az AI Servo AF és a Sorozatfelvételi módot és tartsd hosszan lenyomva az exponálógombot. A svenkelés hatékony használatának elsajátítása gyakorlást és türelmet igényel, de hasznos tanácsként javasoljuk, hogy a kép vagy a sorozatfelvétel elkészítése után is folytasd a svenkelő mozgást. Így nagyobb eséllyel tudod élesen tartani a mozgó témát.

Hogyan fényképezz vízi sportokat?

Egy kenus kanyarodik a zubogó vízben, az egyik oldalon levegőbe emelt evezővel.

A szerencse mindig szerepet játszik a mozgalmas jelentek meghatározó pillanatainak megörökítésében. A Canon EOS R6 és EOS R7 fényképezőgépek hihetetlenül gyors sorozatfelvételi lehetőségével rengeteg képet készíthetsz, és biztos lehetsz benne, hogy megörökítetted a fontos pillanatokat. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, illetve egy Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM objektívvel és 1/4000, f/3,2 és ISO200 beállításokkal készült. © Samo Vidic

A szörf, a kajak és egyéb vízi sportok kitűnő témát nyújtanak a fotózáshoz. Az izgalmas, fröccsenő vízzel, ugrásokkal, fordulásokkal tarkított, gyors jelenetek igényes megörökítéséhez komoly erőfeszítés és türelem szükséges. A jó hír viszont az, hogy ha egy vitorláshajó, kajak, jet ski vagy más hasonló egy adott pályát követ, akkor jobban meg tudod határozni előre, hogy mi fog történni, és fel tudsz rá készülni. Az akciófotózás legtöbb típusához általában teleobjektívre vagy szuper-teleobjektívre van szükséged, hogy távolról is fényképezhess.

Fényképezőgép-beállítások vízi sportok fotózásához

A víz megfelelő megörökítése kulcsfontosságú a vízi sportok akciójeleneteinek rögzítése során. A vízi sportokat gyakran gyorsabb záridővel fotózzák, ami a vízcseppeket kristályszerű jégszobrokká merevíti ki. Használj 1/1000 mp-es vagy gyorsabb záridőt, és kapd el a víz mozgását.

Ha víz felett fényképezel, rendszerint erős a fény, mivel visszatükröződik a víz felszínéről, így gyors záridővel és alacsony ISO-értékkel fotózhatsz, ebből adódóan pedig rugalmasan beállíthatod a rekeszértéket a keretben megjelenő téma méretének megfelelően. Keress olyan helyzeteket, ahol éppen kanyarodik vagy ugrik a versenyző. Mindkét esetben vízcseppek fröccsennek fel, amiből jól kivehető a mozgás iránya, sebessége és jellege – ez teszi igazán élettelivé a fényképet.

Tartozékok vízi sportok fotózásához

A fényképezőgép védelme érdekében a víz körül használj speciális vízálló tokot. Ezek a kemény burkolatú tokok lehetővé teszik, hogy akár 40 méteres víz alatti mélységig zavartalanul fotózhass, így a felfröccsenő víz nem okozhat problémát. A tokok szigetelt gombjainak köszönhetően továbbra is elérheted a fényképezőgép összes funkcióját.

Jó ötlet teljesen feltöltött akkumulátorral és bőséges tárhellyel rendelkező memóriakártyával nekivágni a fotózásnak, így nem kell felnyitnod a tokot, ha már belekezdtél a felvételek elkészítésébe. A tok belsejében található apró, szilikagéllel töltött tasakok kordában tartják a páratartalmat.

Ha nem tervezel a víz alá merülni, használd a napellenzőt a becsillanás minimalizálására, illetve a védőszűrőt, hogy megvédd az objektívet. A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépei is időjárásálló kialakítással rendelkeznek, ami védelmet nyújt a cseppek és fröccsenések ellen.

Szemléld egészében az eseményt

Közeli kép egy piros cipőt és rózsaszín zoknit viselő evezős lábáról a hajó fenekén.

Az olyan egyszerű dolgok, mint egy pár sportcipő, egy kopott nyereg vagy egy meccslabda is segíthetnek elmesélni a történetet. Keress valami érdekeset, és készíts közeli felvételeket, hogy plusz dimenziót adj a mozgalmas esemény fotózásához. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM objektívvel és 59 mm, 1/640 mp, f/2,8 és ISO250 beállításokkal készült. © Matthew Joseph

A kiváló sportfotók nem csak a győztesekről szólnak. Az apró részletek – a meccslabda, a bíró, a közönség egyetlen tagjának érzelmei – azok, amelyek gazdaggá és méllyé teszik az esemény portréját. Ilyen esetekben megfelelők a standard vagy automatikus beállítások.

Készíts képeket nagyobb látószöggel, belefoglalva a sportesemény környezetét és a közönséget is. Ha belelapozol az újságokba, láthatod, hogy a sporteseményekről készült felvételeknek csak egy kis része közeli, részletgazdag fotó. A képek nagyobb része szélesebb látószöggel készült, és bemutatja a helyszínt és a szurkolók tömegét, ezzel környezetbe helyezve az adott sportot.

Keresd a szokatlan és rendkívüli pillanatokat. Gyakran azok a legjobb sportfotók, amelyeket kétszer is meg kell nézni, hogy rájöjjünk, mit ábrázolnak. Ezeknek a nagy része annak köszönhető, hogy a fotós szerencsés volt és jókor volt jó helyen, az viszont már igazi tudást igényel, hogy mindenre fel legyél készülve. Fotózz az események körül is – ezalatt azt értjük, hogy ne csak a fő attrakcióra koncentrálj. Érdekes téma lehet egy felszerelését igazító versenyző, a nézők, a technikai munkatársak, akik mind részesei az esemény történetének.

Tippek akciójeleneket videózásához

A Canon fényképezőgépei egyformán alkalmasak jó minőségű, 1080p, 4K vagy akár 8K felbontású videofelvételek készítéséhez, ezért érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.

Amikor megérkezel egy eseményre, készíts néhány nagy látószögű videófelvételt, hogy keretet adj a jelenetnek. A felvétel közben így nem kell túl sokat zoomolnod. Gyakran az a legjobb megoldás, ha szünetet tartasz, megváltoztatod a jelenet kompozícióját, valamint a zoombeállítást, majd újrakezded a filmezést. Amikor svenkelést alkalmazol a helyszín megörökítéséhez vagy az események követéséhez, mindig a felvétel leállítása előtt hagyd abba a svenkelést, hogy könnyebben tudd együtt szerkeszteni a felvételeket.

Ahelyett, hogy rögzített helyzetet választanál, és egy állványra szerelnéd fel a videokamerát, próbáld meg követni vele az eseményeket. Ez a nagyobb látószögű felvétel esetén könnyebb feladat. Ha egymás után több versenyző következik, mindegyikük esetében próbálj ki egy eltérő fókusztávolságot. Ne feledd, természetes, hogy a távoli téma a fényképezőgép felé közeledve egyre nagyobb lesz a képen, ezért úgy állítsd be a zoomot, hogy a téma akkor is beleférjen a képbe, amikor már nagyon közel van a kamerához.

A legjobb fényképezőgépek akciófotózáshoz

Egy szörfruhás férfi ül egy sziklán a parton, a kezében egy szörfdeszkát tart. A kép alacsonyabb nézőpontból készült.

A Canon számos fényképezőgépe rendelkezik változtatható képszögű vagy dönthető hátsó képernyővel. A kereső helyett használd ezt a felvételek megkomponálásához, így a fényképezőgépet magasra feltarthatod, hogy az érdekesebb perspektíva miatt a tömeg fölött, vagy éppen a talaj szintjéről fényképezz. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/3200 mp, f/1.8 és ISO100 beállításokkal készült.

Egy férfi áll a versenypálya szélén, és egy nagy szuper-teleobjektívvel felszerelt fényképezőgépet tart a szeméhez.

A Canon EOS R6 és EOS R7 fényképezőgépek beépített képstabilizátora (IBIS) különösen hatékonyan működik az optikai képstabilizátorral együtt az RF szuper-teleobjektívekben, mivel a két különböző típusú képstabilizátor segít leküzdeni a fényképezőgép beremegésének különböző fajtáit. Ez lehetővé teszi, hogy három- vagy egylábú állvány használata nélkül is mindig éles kézi felvételeket készíts.

Akinek Canon fényképezőgépe van, az nyugodtan belevághat az akciófotózásba a meglévő készletével, de ha szeretnéd fejleszteni a felszerelésed, íme néhány remek választás mozgalmas jelenetek felvételéhez.

Canon EOS R7

A tükör nélküli EOS R7 fényképezőgépben sok hasonló technikai újítás található, mint a Canon profi szintű EOS R3 gépében, azonban ez egy APS-C formátumú képérzékelő köré épült, amely hatékonyan, 1,6-szeresére növeli a teleobjektív hatótávolságát. Ez nagy előnyt jelent az akciófotózás során, ugyanis lehetővé teszi, hogy egy olyan viszonylag kompakt és könnyű objektívvel is nagy távolságot fedj le, mint a Canon RF 800mm F11 IS STM. A kis méretű, gyors és nagy teljesítményű fényképezőgép további előnyei közé tartozik a változtatható képszögű érintőképernyő és a csúcstechnológiájú AF rendszer, amely „intelligens” felismerése révén beazonosítja az embereket, állatokat, madarakat és járműveket, míg a váz és az objektív stabilizálása együttesen csökkenti a fényképezőgép bemozdulását. Az EOS R7 akár 30 kép/mp sebességgel is képes állóképeket készíteni, valamint 4K felbontású filmeket rögzíteni akár 60p sebességgel.

Canon EOS R6

Az EOS R6 tökéletes haladó szintű akciófotózáshoz, és az EOS R7 mesterséges intelligencián alapuló autofókusz követési funkcióját és beépített képstabilizátorát építi be egy profiknak készült, teljes képmezős vázba. Egyes objektívekkel elképesztő, 8 fokozatú képstabilizálást is elérhetsz, és a fényképezőgép akár 20 kép/mp sebességgel is képes képeket készíteni. A kiemelt videókészítési lehetőségek közé tartozik a 4K minőségű filmrögzítés, valamint a HD felvétel 120 kép/mp sebességgel a jó minőségű lassított felvételekhez. Az itt is megtalálható változtatható képszögű érintőképernyő pedig lehetővé teszi a képrögzítést kreatív szögekből is.

A Canon nagy teljesítményű, mégis kompakt és pénztárcabarát zoomobjektívek és fix objektívek széles választékát kínálja az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez.

Canon PowerShot G7 X Mark III

A PowerShot G7 X Mark III egy kiváló teljesítményt nyújtó kis méretű, mindössze 304 g súlyú, kompakt fényképezőgép, amelyet a 24–100 mm-es hatékony zoomtartománnyal rendelkező rögzített zoomobjektív tesz teljessé. Az objektív f/1,8–2,8-es nagy rekeszértéke gyors záridőt biztosít a mozgás kimerevítéséhez még gyenge vagy beltéri világítás mellett is, valamint gyors, akár 20 kép/mp (30 kép/mp-es RAW sorozatfelvétel) sebességű folyamatos felvételt tesz lehetővé. Emellett 4K filmek és 120 kép/mp sebességű Full HD felvételek készítésére is alkalmas, valamint dönthető érintőképernyővel rendelkezik.

Canon PowerShot ZOOM

A PowerShot ZOOM egy zsebméretű, egy szemlencsés fényképezőgép, amellyel egyetlen gombnyomással készíthetsz állóképeket és Full HD videókat, ezzel is bizonyítva, hogy az akciófotózáshoz használt fényképezőgép-készletnek nem kell nagynak és nehéznek lennie. Ez tökéletessé teszi látványsportok fotózásához és diszkrétebb akciófelvételekhez is. A 3 lépéses zoomnak köszönhetően többféle, egy teljes képmezős fényképezőgépen 100 mm, 400 mm és 800 mm értéknek megfelelő fókusztávolság közül választhatsz.


Reméljük, hogy hasznosnak találtad az akciófotózási technikákat és tanácsainkat. A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépei és a hozzájuk tartozó objektívek tökéletesek erre a célra, de a Canon DSLR és kompakt fényképezőgépeinek széles választékával is jó eredményeket érhetsz el, és közben remekül szórakozhatsz. Itt az idő, hogy ezeket a tippeket a gyakorlatba is átültesd.


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • Megismerkedés a záridővel

  ZÁRIDŐ

  Megismerkedés a záridővel

  5 tipp segítségével sajátíthatod el a záridő használatát a mozgó témák megörökítéséhez és akciófotós képességeid javításához.

 • Kimerevített fénycsíkok, amelyeket egy forgalmas madridi utcán áthaladó busz hagy maga után.

  MOZGÁS FOTÓZÁSA

  Mozgó témák fotózása

  Fedezd fel, hogyan rögzítheted a mozgó témákat, és hogyan keltheted a mozgás érzését a képeiden.

 • Egynapos fotózás egy profi akció- és sportfotóssal

  SPORTFOTÓZÁS

  Akcióban gazdag fotózás egy profi fotóssal

  Jean-baptiste Liautard bemutatja az akciósportok fotózásának művészetét.

 • SPORTFOTÓZÁS

  Gyors és pontos sportfotózás

  A profi fotós, Molly Darlington bemutatja, hogyan örökítheted meg a nagy sportpillanatokat egy zsebméretű fényképezőgéppel.