A FOTÓZÁS ALAPJAI

Tippek és technikák a jobb svenkeléshez

Légy a svenkelés nagymestere a fotózásban, és keltsd a mozgás érzetét képeiden.
Egy krosszmotoros motorjával szorosan a pályára tapadva halad, svenkeléssel fényképezve. © Richard Walch

A svenkeléssel mozgásba hozhatod a fényképeidet és drámaibbá varázsolhatod őket, legyen szó nagy sebességgel mozgó alanyok dinamikus háttér előtti megörökítéséről, vagy lassabb alanyok mozgásba lendítéséről.

A svenkelés technikájával bármely fényképezőgéppel színvonalasabbá teheted képeidet. És persze nem kötelező nagy sebességű témákat fotózni. A svenkelés arra is tökéletes, hogy a lassabb témákról készült fényképeken a mozgás érzését keltsük, mivel a mozgás által kiváltott elmosódás miatt sokkal gyorsabbnak tűnnek az alanyok, mint amilyenek valójában voltak.

1. Mit jelent a svenkelés a fotózásban?

A skier speeding down a snowy mountain.

A pásztázás egy olyan kreatív technika, amellyel a mozgás élethű érzetét keltheted az akciófotókon. Ha rövidebb záridővel próbálsz kimerevíteni egy gyorsan mozgó alanyt, kevésbé drámai eredményt kaphatsz, mert az alany inkább egy szobor hatását fogja kelteni. De ha hosszabb záridőt használsz, és közben ugyanolyan sebességgel mozogsz (vagy svenkelsz) a kamerával, mint ahogy az alany, akkor a mozgó alany éles marad a képen, míg a háttér és a mozdulatlan tárgyak lágyan elmosódnak.

Azon túl, hogy érzékelteti a sebességet, a pásztázás abban is segíthet, hogy élesebb képet készíts egy mozgó alanyról, ráirányítva a néző figyelmét, de elrejtve a nem túl kellemes látványt nyújtó háttereket. Bármi legyen is a célod, a svenkelés remek készség, és ahhoz, hogy hatásosan művelhesd, sokat kell gyakorolnod. A svenkeléshez jól kell tudnod kezelni a fényképezőgépet, ezért semmi sem helyettesíti a tapasztalatot.

A különböző pályasportok ideális témául szolgálhatnak a svenkelés gyakorlásához, mivel többszörösen lehetőséged nyílik a technikád tökéletesítésére, hiszen a futók, a lovak, a krosszmotorosok vagy a versenyautók minden körnél elhaladnak előtted. Otthon pedig a kertben játszó gyerekek vagy háziállatok fotózása ideális alkalom a mozgó alanyok fényképezésének gyakorlásához.

2. A svenkeléshez szükséges beállítások

Egy szarvas szalad a mezőn, a háttér elmosódik a svenkelés miatt.

A hosszabb záridő és a téma mozgási sebességét követő sodró mozgás kombinálásával a svenkelést a természetfotózásban is használhatod, hogy éles képeket készíthess a mozgásban lévő állatokról, így a képeken is érzékeltetheted a mozgásukat. A fotó egy Canon EOS 350D fényképezőgéppel (a helyére mostanra az EOS 850D lépett), valamint 1/50 mp, f/20 és ISO100 beállításokkal készült.

Válts Záridő-előválasztás (Tv) vagy teljesen Manuális (M) módba, és add meg a záridő értékét.

Az ideális záridő több tényezőtől függ: az alany mozgási sebességétől, a tőle való távolságodtól, a fényképezőgéphez használt objektívtől és a háttér homályosságának elérni kívánt mértékétől. Kezdj nagyjából 1/60 másodperces záridővel, és ezt tovább csökkentheted, amikor már jobban tudod követni a mozgást. A nagyobb mértékű elmosódáshoz próbálkozz 1/30 másodperces vagy hosszabb záridővel, a kisebb elmosódáshoz pedig 1/125 másodperccel. Ne felejtsd el kikapcsolni a képstabilizátort – hacsak nem olyan objektívvel fotózol, amellyel lehetőség van IS 2. módban fotózni – ha igen, használd ezt. Ebben a módban az IS rendszer a függőleges rázkódást korrigálja, viszont az alanyt követő vízszintes mozgást nem.

Néhány téma esetén rövidebb záridőre van szükség, hogy ne mosódjanak el teljesen. Például egy versenyautó lefotózásához valószínűleg rövidebb záridő kell, mint egy bicikliséhez. 1/200 vagy 1/400 másodperces záridővel is nagy mértékű elmosódást érhetsz el a képeken, ha sikerül követned a gyorsan mozgó alany sebességét.

Ha Manuális üzemmódban készítesz felvételt, a jó expozícióhoz a rekesznyílás beállítására is szükséged lesz. A Záridő-előválasztással (Tv) a fényképezőgép gondoskodik helyetted a beállításról.

A felvételkészítési módot állítsd Sorozatfelvételre. Így amellett, hogy a fontos pillanatokat nagyobb eséllyel örökítheted meg, az exponálógomb lenyomásával minimálisra csökkentheted a fényképezőgép bemozdulását is.

3. A svenkelés megtervezése és fókuszálás

Egy nő ugrás közben a pályán egy akadályverseny alatt, svenkeléssel fényképezve.

A sport tökéletes lehetőség a svenkelés technikájának elsajátítására, legyen szó akár egy pályán futó alanyról, akár egy folyamatosan körbehaladó járműről. A fotó Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS-1D X Mark III lépett) és Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM objektívvel, 1/30 mp, f/8 és ISO640 beállítással készült. © Jaime de Diego

Biciklis teker el egy téglaépület előtt, a háttérben egy járókelő, a svenkelés miatt elmosódva.

A svenkelés technikájának elsajátításával lenyűgöző hatást érhetsz el még a leghétköznapibb jelenetekről készült képekkel is, ahol a téma éles, és a mozgás hatását kelti. A fotó Canon PowerShot G1 X Mark III fényképezőgéppel készült, 15 mm, 1/20 mp, f/10 és ISO100 beállításokkal.

Mivel a háttérnek elmosódottnak kell lennie, annak egyes részletei kevésbé lesznek fontosak a fényképen. A színek összességében azonban fontos részét képezik majd a fotónak, mivel ezek foglalják keretbe az alanyt. Ha teheted, olyan háttért válassz, ami kontrasztban áll az alannyal, így jobban kiemelheted, és így jobban is mutat az elmosódott csíkos háttér a felvételen. Elég néhány próbafelvétel anélkül, hogy a téma a helyén lenne, és hamar rá lehet jönni, hogy rejlik-e benne lehetőség. A vízszintes vonalak, mint például a kerítés vagy az út széle, gazdagabb szerkezetet adnak a képnek, és nagyobb sebességérzetet keltenek. Ha gyenge fényviszonyok mellett fényképezel, az elmosódott háttérfények igazán drámai hatást adnak a képekhez.

Ha nem szeretnéd, hogy a fényképezőgép svenkelés közben új fókuszt keressen, használd a fényképezőgép autofókuszát AI Servo AF módban, hogy kövesse az alanyt – és attól függően, hogy milyen messze helyezkedsz el az eseménytől, érdemes kitapasztalni, hogy inkább az egypontos AF vagy az AF-zóna segítségével érhetsz el jobb eredményt.

4. Javíts a svenkelési technikádon

Egy kisebb jármű halad az úton, a mögötte lévő épületek elmosódnak a svenkelés miatt.

A svenkelési technika segít visszaadni a nyüzsgő város hangulatát, és a sétáló járókelők és mozgó járművek élénk benyomását kelti. A fotó egy Canon PowerShot G9 X Mark II fényképezőgéppel, valamint 1/15 mp, f/7.1 és ISO125 beállításokkal készült.

Egy barna kutya szalad a mezőn, a háttér elmosódik a svenkelés miatt.

A svenkelés remek módja a mozgás rögzítésének, mert megőrizhető vele az esemény izgalma, és ahhoz is tökéletes, hogy megörökítsd a gyerekeket a kertben focizás közben vagy a házi kedvencedet a parkban futkározás közben. Tudj meg még többet a mozgás megörökítésével kapcsolatos tippekről. A fotó egy Canon EOS 7D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 7D Mark II lépett), valamint 1/160 mp, f/5.6 és ISO160 beállításokkal készült. © Hoi Ling Mak

 1. Állj meg stabilan, vállszélességű terpeszben a kiválasztott háttérrel szemben. Svenkelés közben csak a felsőtested mozogjon, azaz derékból fordulva kövesd az eseményt.
 2. A sorozatfelvételt használva jóval azelőtt nyomd le az exponálógombot, hogy az alany az általad kiválasztott háttér elé érne, és folyamatosan fotózz, amíg el nem halad azon a helyen.
 3. Egyenletes mozgással kövesd az alanyt – de ne csak akkor, amikor a felvételt készíted. Előtte, közben és utána is kövesd a mozgást, és tartsd a fényképezőgépet és saját magadat is stabil helyzetben, csökkentve ezáltal a függőleges és döntött mozgást. A keresővel (ha fényképezőgéped rendelkezik ilyennel) ez könnyebb lehet, mint LCD-képernyő használatával.

A svenkelést gyakorolni kell, ne ess hát kétségbe, ha az első képek nem sikerülnek túl jól. Készíts sok képet, így rájöhetsz, egy-egy kép miért lett jobb, mint a többi. Talán nem jól volt beállítva a záridő, vagy az alany túlságosan el van mosódva a képen? Ezután a következő fotókon a gyakorlatban is alkalmazd, amit tanultál.

Természetesen ha az alany tökéletesen fókuszban van, és selymesen elmosódik a háttér, akkor jó munkát végeztél. A svenkelés remek szórakozás, és nagy eséllyel újból meg szeretnéd majd próbálni!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

Ha már elsajátítottad a svenkelés technikáját nappali fényviszonyoknál, megcsillogtathatod kreativitásod éjszakai fények mellett is, és fénycsíkokkal teheted még érdekesebbé a svenkeléssel készített képeidet.


Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • MOZGÁS FOTÓZÁSA

  Mozgó témák fotózása

  Fedezd fel, hogyan rögzítheted a mozgó témákat, és hogyan keltheted a mozgás érzését a képeiden.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Tippek a záridő használatához

  Sajátítsd el mesterfokon a záridő használatát kezdőknek szóló útmutatónkkal, hogy jobban sikerüljenek az akciófotóid.

 • AKCIÓFOTÓZÁS

  A legjobb objektívek akciófotózáshoz

  Útmutató a legjobb objektívekhez akciófotózáshoz.

 • A SZABADBAN

  Fotós tippek és trükkök a téli szezonra

  Richard Walch professzionális sportfotós megosztja szakértői tippjeit a még eredményesebb téli fotózással kapcsolatban, a fényképezőgép kiválasztásától a legjobb beállításokig.