A Canon bemutatta négy professzionális videokameráját – köztük az élvonalbeli 4K 50P modelleket

Budapest, 2017. szeptember 12. – A Canon a mai napon bemutatta professzionális videokamera kínálatának négy új termékét: a 4K 50P videoteljesítményt nyújtó XF405 és XF400, valamint a Full HD XA15 és XA11 modelleket. Az első osztályú optikai képességeket, nagy teljesítményű érzékelőket és sokoldalú funkcionalitást biztosító, kompakt és könnyű videokamerák sokféle professzionális videokészítési feladathoz jól használhatók.

Canon XF405

XF405 and XF400 – sokoldalúság, 4K minőség, kompakt kivitel
Az XF405 és a XF400 új fejlesztésű, (35 mm-es filmnél 25,5 mm-382,5 mm-es gyújtótávolsággal ekvivalens) 15x-ös optikai zoom objektívvel, 1.0-Type CMOS érzékelővel és Dual DIGIC DV 6 képfeldolgozó processzorral készít kiváló minőségű 4K/50p képeket a teljes zoomtartományban. Full HD módban folyamatos 100fps sebességű rögzítésre képes a lassított felvételek készítésekor. Kompakt, könnyű háza fejlett funkciókat rejt. Beépített Neutral Density (ND) szűrőivel még erős fényviszonyok között is nagyszerű, kis mélységélességű képek készíthetők. A többeszközös, egyidejű rögzítést Dual SD kártyahelyek támogatják, így hosszabb felvételek rögzíthetők és a biztonsági mentés is azonnal elvégezhető. Az XF405 és az XF400 többféle csatlakozási lehetőséget kínál, köztük HDMI-, XLR Professional Audio Terminal-, LAN- és távcsatlakozást. Az XF405 3G-SDI terminállal is rendelkezik. A beépített wifi-képesség támogatja az ftp-fájlátvitelt, és lehetővé teszi, hogy a videokamerát a Browser Remote szoftverrel mobileszközről vezéreljék.

4K UHD/50P – nagy sebességű rögzítés SD-kártyára
Az XF405 és az XF400 támogatja az UHD/50P MP4 és az XF-AVC* formátumú (150 Mbps) rögzítést és a 100 fps sebességű lassított felvételkészítést. A kamerák kis zajkibocsátásáról és nagy érzékenységéről 1.0-Type CMOS érzékelő és két DIGIC DV 6 képfeldolgozó processzor gondoskodik, amelyek nagy tisztasággal és részletezettséggel készítenek kiváló minőségű felvételeket. Széles dinamikatartományú (Wide Dynamic Range) üzemmódban a felhasználó 800%-os dinamikatartományban filmezhet, még részletesebben megjelenítve a közepes és magas színtónusokat.

Kiváló minőségű 4K 15x zoom objektív
Az új fejlesztésű 4K objektív, az 1.0-Type CMOS érzékelő és a Super UD elemek minimumra szorítják a tengelymenti színhibák előfordulását (kromatikus aberráció), és rendkívüli képtisztaságot garantálnak az XF405 és az XF400 videokameráknál. Mindkét modell ultraszéles, 25,5 mm-es, nagy nagyítású, 15x-ös optikai zoomolást biztosít 4K felbontás mellett. Full HD üzemmódban 30x-os fejlett zoomolásra képesek a képminőség romlása nélkül. Az öttengelyű képstabilizálóval minden, a kamera mozgásával járó helyzetben stabil képeket készítenek. A 0,8x-os széles látószög és az 1,5x-ös telekonverter fokozzák a rugalmasságot és a fedettséget 4K és Full HD üzemmódban.

Dual Pixel CMOS AF a gyors és pontos automata élességállításhoz
A Dual Pixel CMOS AF az XF405 és az XF400 modellnél is gyors és pontos autofókuszálást biztosít a kép mintegy 80%-án. Az érintőképernyőn tovább szabályozható a fókusz, és könnyen kezelhető a kamera. Többféle AF-beállítás lehetséges: pl. Face Priority AF, Face Only AF és az innovatív Dual Pixel Focus Guide. Utóbbi a fókusz helyét vizuálisan jelezve támogatja a manuális élességállításos felvételkészítést.

XA15 and XA11 – professzionális teljesítmény és funkcionalitás
Az XA15 és az XA11 Full HD videokamerák 20x-os 26,8-576 mm-es optikai zoom objektívei sokféle témát képesek kiváló képminőséggel megörökíteni. A Hi-UD objektívek csökkentik a tengelymenti színhibák előfordulását (kromatikus aberráció), és élénk színhatást biztosítanak a képeken. A Canon HD CMOS érzékelője és a nagy teljesítményű DIGIC DV4 képfeldolgozó processzor kevés fényben is nagyszerű teljesítményt nyújt, és 35 Mbps (50P) sebességgel készít kifogástalan Full HD felvételeket. A magas dinamikatartományú (Wide DR) üzemmód támogatja az erősen megvilágított területek tömörítését a 600%-os dinamikatartomány eléréséhez. Ez bármilyen rögzítési környezetben alkalmazható, ahol a világos és a sötét részek közötti különbség túlexponálást okozna. A képmegjelenítés rugalmasságát fokozza a „Slow/Fast Segment” funkció, amellyel 0,4x és 1200x között állítható be a felvételkészítés sebessége.

Mindkét videokamera támogatja az AVCHD és MP4 formátumokat – tehát képes eltérő bitsebességű felvételeket készíteni egyidejűleg két külön SD-kártyára. Az XA15 és az XA11 több csatlakozóval rendelkezik: HDMI, XLR Professional Audio Terminal, fejhallgató és opcionális GPS. Az XA15 az SDI-kimenetet is támogatja. A kompakt és könnyű házba szerelt XA11 és X15 ideális az olyan mozgalmas felvételek készítéséhez, amikor a sebesség és a mobilitás is lényeges. A dinamikus üzemmód öttengelyű (hossztengely körüli elfordulás, vízszintes elfordulás, függőleges elfordulás, felfelé-lefelé, jobbra-balra) képstabilizációt alkalmaz a gyorsan mozgó témák különböző stílusú képeinek rögzítésekor.

Az XF405/0 főbb jellemzői:

  • 4K UHD/50P rögzítés SD kártyára, nagy sebességgel
  • Kiváló minőségű 4K objektív, 15x-ös zoom
  • Dual Pixel CMOS AF a gyors és pontos automata élességállításhoz
  • Hálózati működés FTP-átvitellel és távvezérléssel
  • Kompakt, könnyű ház, professzionális működés

Az XA15/11 főbb jellemzői:

  • Nagy optikai teljesítmény
  • Lenyűgöző Full HD képminőség
  • Professzionális rögzítési lehetőségek
  • Professzionális csatlakozók
  • Egyszerű használat, kompakt kivitel


* Az XF-AVC formátumot a 2018 első fél évére tervezett, jövőbeni firmware-frissítés fogja támogatni.