A lakberendezés szakmát is megreformálja a Canon új nyomtatási technológiája

A CÉG LEGÚJABB BERENDEZÉSEI SEGÍTENEK MÉG EGYEDIBBÉ TENNI OTTHONUNKAT

Budapest, Magyarország – 2023 június 25.A Canon a nyomtatás egyik fő zászlóshajójaként tevékeny részese mindennek, amely a legmodernebb technológiákat ültetve termékeikbe, igyekszik a lehető legszélesebb spektrumra húzni az iparág tevékenységi körét. Digitális nyomtatási technológiája a lakberendezést is megreformálja, aminek a hatásairól a LOSZ (Lakberendezők Országos Szövetsége) Év lakberendezője 2018 szakmai nyertese, Kiszely Beáta formált véleményt.

A technológia ahogy minden másban úgy a nyomtatóiparban is megállíthatatlanul halad előre. A Canon 1998-as belépése a textilnyomtatási piacra a többszörös cseppcsepp technológiájával jelentős hatást gyakorolt ​​a belsőépítészetre. A nyomtatóipar napjainkra a lakberendezést is utolérte, melynek egyedisége ezáltal még inkább ki tud teljesedni.

Wall decoration2

A Canon tintasugaras nyomtatási eljárásának bevezetése forradalmasította az ipart, lehetővé téve a precízebb és testre szabhatóbb minták nyomtatását változatos anyagokra. A tintasugaras nyomtatási folyamat azóta fejlődött, a Canon nyomtatási technológiájának megbízhatósága pedig döntő szerepet játszott ennek szélesebb skálán való elterjedésében. A nyomtatástechnológia más újításai, mint például a rotációs nyomtatás, gyorsabbak voltak, de a szövethosszt tekintve korlátozottak, így a Canon technológiája vonzóbbá vált a belsőépítészek és építészek számára, akik nagy felületekre igényelnek nagy mennyiségű nyomtatott anyagot. A Canon nyomtatási technológiájának hatása a belsőépítészeti szakembereken túl is érezhető, akik ezáltal már bonyolultabb és személyre szabottabb terveket tudnak készíteni és így túlszárnyalhatják megrendelőik elvárásait a kreativitásban.

A Canon UV-Gél nyomtatási technológiája számos előnnyel jár a belsőépítészetben. Először is segítenek a tervezőknek, hogy összefüggő designt hozzanak létre, amelyek javítják a tér általános esztétikáját.  Így a tervezők következetesek lehetnek a mintákat illetően, és könnyebben hozhatnak létre harmonikus és hatásos környezetet.

E téma köré épült a nemrég megrendezett 2023-as FESPA (Európai Szitanyomó Szövetségek Egyesülete) nemzetközi szakkiállítás is Münchenben, melyen részt vett a Lakberendezők Országos Szövetségének díjnyertes lakberendezője, Kiszely Beáta is.

„Egészen fantasztikus milyen innováción ment keresztül a nyomtatóipar, amely most egy újabb iparágat, a lakberendezést is megreformálja. Számos olyan technológia van, amit a lakberendezésben is hasznosítani tudunk. Ilyen például a nyomtatható vízálló felületek, így a csempézés helyett egyedi dekorációval tudjuk ellátni a fürdőszobánkat. Említést érdemel még a bútorlapokra való nyomtatás, így a fóliázások korát magunk mögött hagyhatjuk, hiszen a nyomtatási technológiával ezek gyakorlatilag eggyé vállnak egy szekrénnyel vagy akár egy ajtóval. A személyes kedvencem az olajfestmények nyomtatása, melynél gyakorlatilag az ecset mozgását imitálja a nyomtató, így kedvenc képeink szinte bármilyen méretben ott lóghatnak a szobánk, nappalink vagy konyhánk falán – mindez ráadásul olajfestmény formájában és maximális minőségében” – avatott be a nyomtatás és lakberendezés találkozásának néhány részletébe Kiszely Beáta.

A Canon UV-gél ún. Greenguard Gold tanúsítvánnyal rendelkezik, ezért különös higiéniát igénylő belső terekben (élelmiszerek közelében, egészségügyi és oktatási intézményekben) is biztonsággal használhatók az ily módon nyomtatott tapéták, padlómatricák, dekorációs és funkcionális elemek. Az UV-gél nyomtatási technológia során a tinta UV LED fény hatására 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulajdonságait, így a tapéták egymás mellé illesztése tizedmilliméter pontossággal történik. Továbbá, az UV-gél festék a fixálás után strapabíró, karcálló, és a nyomat tisztítható vízzel, vagy a háztartási tisztítószerekkel egyaránt. Az UV-gél technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így a tapéta nyomtatás után, azonnal utófeldolgozható és szállítható – ezzel lerövidül a megrendelési időszak is.

A Canon forradalmasította a belsőépítészeti ipart azáltal, hogy olyan eszközkészletet biztosít a tervezőknek, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyönyörű és összefüggő mintákat készítsenek, ezek pedig mind ügyfeleik, mind a tér általános esztétikája szempontjából előnyösek. A cég nyomtatási lehetőségei közül kiemelkedik a 3D hatású PRISMA elevate XL nyomtatás, ugyanis ezzel nem csak a felületek variálása és egyedisége lesz meghatározó, hanem a kézzelfogható és tapintható – a felületből 3D-s ábrázatban akár 2 mm-re is kiemelkedő – textúra óriási lehetőségeket kínál a lakberendezési szakma számára.

Wall decoration

„Az enteriőrtervezőknek a múltban korlátozott lehetőségeik voltak a különféle felületek között választani, legyen az tapéta, bútorlap vagy akár lakástextil, de így, hogy manapság már szinte bármilyen felületre lehet "azonnal" nyomtatni, hihetetlenül lerövidül az út térben és időben is a kreatív ötlet és a kézzelfogható valóság között. A Canon nyomtatóival és technológiájával a fantáziánk gyakorlatilag határtalan lesz, így minden, amit megálmodunk teret kaphat a lakásukban. Ez még szélesebb skálára tereli a szakmánkat, és egy újabb elemmel bővíti, így megbízóinknak még inkább személyre szabottan tudunk segíteni abban, hogy olyan otthoni környezetben éljenek, amit megálmodtak” – tette hozzá a díjnyertes lakberendező.