Már Európában, Közép Ázsiában és Afrikában is kapható a Canon XA45 – egy kompakt 4K videokamera, professzionális rögzítési képességekkel

Budapest, Magyarország, 2021. február 1. – A sokféle műfajban, például a vállalati, oktatási, templomi, valamint a független dokumentum- és játékfilmkészítési területeken a 4K-tartalmak iránti folyamatosan növekvő piaci igényre reagálva a Canon Europe a mai napon bejelentette, hogy az XA45 elérhetővé válik az EMEA (Európa, Közép-Ázsia és Afrika) régióban is. A 20-szoros optikai zoomobjektívvel ellátott professzionális videokamera 1⁄2,3 hüvelykes CMOS-érzékelővel rendelkezik, 4K UHD vagy Full HD XF-AVC és MP4 kodekekkel tud felvételt készíteni – kreatív rugalmasságot nyújtva ezzel a felhasználók számára. Az XA45 modell az (2019-ben piacra került) XA40 nyomdokait követi, 3G-SDI kimeneti csatlakozó hozzáadásával, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szabványos műsorszolgáltatási berendezésekhez csatlakozzanak, például élő közvetítés kódolókhoz – melyet a professzionális IP-kapcsolatok iránti megnövekedett igény tett szükségessé.

Kompakt és erős


Körülbelül 730 grammos súlyával (csak a géptest) az XA45 egy rendkívül kompakt 4K UHD videokamera. Kis mérete ellenére a 4K UHD 1/2,3 hüvelykes CMOS-érzékelő és a DIGIC DV6 képprocesszor kombinációja segítségével ez a modell éles 4K UHD képeket és lenyűgöző Full HD képeket nyújt a túlmintavételezéses HD-feldolgozásnak köszönhetően – ezzel teljesítve a minőségi tartalom iránti egyre növekvő igényeket.


Egy lépéssel előre haladva az XA15 és XA11 modellektől, az XA45 felhasználói már az XF-AVC professzionális felvételi formátumot élvezhetik - további metaadatokkal biztosítva a professzionális munkafolyamatokba való integrálást, ezzel együtt pedig fokozott kreatív lehetőségeket is kínálva az utómunkálatokban. A videokamera támogatja a 4K UHD XF-AVC illetve a Full HD felbontást1 160 Mbps maximális bitsebességgel 25.00P esetén és 45 Mbps sebességgel Full HD felvételnél. Míg az olyan videokamerák, mint a 4K-képes XA45 segítenek a jövőben is használható felhasználói tartalmakat teremteni a növekvő 4K tartalomra való igénynek megfelelően, a Full HD is még széles körben használt. Full HD üzemmódban az XA45 25.00P, 50.00P és 50.00i felbontást kínál.


Azok számára, akik ezt igénylik, az XA45 képes 4K/UHD felvételt is készíteni SD kártyára az MP4 KODEK segítségével.


Tökéletes társ az élő közvetítésekhez


2020-ban rengeteg ágazatban volt tapasztalható az élő közvetítés felgyorsulása. Közülük sokuk, például az oktatási és a vállalati ágazatok számára egyre fontosabbá vált a kiváló minőségű közvetítést biztosítani tudó, megbízható filmfelvevő berendezés (filming equipment) igénye, mivel sok intézmény és vállalkozás döntött a virtualizálás mellett. 3G-SDI kimenetével ez csak egy kihívás a sok közül, amelyre az XA45 közvetlen választ kínál. Azonban annak köszönhetően, hogy SDI és HDMI kimenet is választható, az XA45 könnyen integrálható egyszerre több élő közvetítési beállításba is.


Kiváló optikai tulajdonságok


A kitűnő minőségű, 20-szoros optikai zoomobjektívvel ellátott XA45 modellnek kis videokamera létére lenyűgöző a zoomolási aránya - kezdve a 35 mm-nek megfelelő 29,3mm-es ekvivalens fókusztávolsággal, amely legszélesebb állapotában akár 601 mm-es telefotót is tud készíteni. A 20-szoros optikai zoom a videokamera beépített kétszeres hosszabbító elemével tovább javítható. Az opcionális, akár 400-szoros digitális zoom tartomány segítségével a felhasználók olyan nagy távolságból is rögzíthetnek képeket, amelyek egyébként lehetetlenek lennének. Ha képstabilizálásra van szükség, az XA45 3 erős IS üzemmóddal, nevezetesen Normál IS, Dinamikus IS és Powered IS módokkal rendelkezik, hogy a képek semmilyen körülmény között se remegjenek.


2020 decemberében a Canon firmware frissítést indított videokamerái számára – beleértve az XF405 / XF400, XA40 / XA45, XA55 / XA50 továbbá a LEGRIA HF G60 és HF G50 modelleket is. A frissítés megerősítette, hogy az XA45 támogatja az Egyéni kép („Custom Picture”) funkciót - ez a funkció olyan képbeállításoknál használatos, mint az élesség, a telítettség, a réteg részletek és a zajcsökkentés, így a felhasználók számára nagyobb mértékű kreatív rugalmasság áll rendelkezésre saját filmforgatási igényeiknek megfelelően. A jobb testreszabás érdekében a felhasználók további funkciókat is rendelhetnek egyes gombokhoz, például zebra, csúcsértékek és jelölők a nagyobb funkcionalitás érdekében.


Sokoldalú hangrögzítési lehetőségek


Az XA45 a professzionális hangfelvételt is támogatja. A levehető fogantyú/tartóelem két standard 3 tűs XLR csatlakozót tartalmaz külső mikrofonokhoz, ezzel támogatva a 2 vagy 4 csatornás hangfelvételt. Ezen kívül van rajta vezeték-, mikrofon- és 48 V-os Phantom bemenet is; rendelkezik továbbá egy beépített sztereó mikrofonnal, valamint egy szabványos 3,5 mm-es sztereó Jack csatlakozóval is, amely egy külső mikrofon számára tápegységként is szolgálhat.


Az XA45-tel kapcsolatos további információkért kattintson erre az oldalra: https://www.canon.hu/video-cameras/xa45-xa40/



1 Pontosabban meghatározva a kamera képes XF-AVC módban működni 4K UHD 3840x2160 - 29.97P / 23.98P / 25P esetén, illetve FHD 1920x1080 – 59.94i / 59.94p / 50i / 50p / 29.97p / 25p / 23.98p felbontással