Rekordszámú alkotás a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton

A vizuális történetmesélés idei ünnepén is a Canon nyomtatói keltették életre a pályaműveket

Minden eddiginél nagyobb alkotói kedv lengte körül a 41. Magyar Sajtófotó Pályázatot, melyen 269 fotós, 2443 pályaműben mutatta meg azt a világot, amelyben napjainkat éljük. A különböző kategóriák legjobbjait – az előző évekhez hasonlóan – idén is a Canon nyomtatók elevenítették meg, melyek valósággal életre keltették a fotókon lévő képi világot.

Mindenki számára kellemes, a családot összehozó emlék, amikor egy fényképalbumot lapozunk, felidézve a vidám vagy éppen megható emlékeket. A fotók történeteket mesélnek el, egy-egy szegletük, akár többet mond, mint egy történelemkönyv ezer oldala. Olyan átütő erőt képviselnek, amely számtalan amatőr és profi fényképészt megihletett, mely rangos pályázat formájában öltött testet az elmúlt évtizedekben.

A Magyar Sajtófotó Pályázat a vizuális történetmesélés ünnepe – mely 1980 óta – immáron 41. alkalommal bizonyítja, mekkora ereje van a képek kifejezésmódjának.
Az egyre népszerűbb eseményre, idén 269 fotós 2443 pályaművel jelentkezett, mely a tavalyi pályázatszámot, mintegy ezer alkotással múlta felül. A folyamatosan növekvő fotózási kedv és ihlet egyik fontos mozgatórugója a technológia és az eszközök fejlődése, mellyel a vizuális történetmesélés soha nem látott nívót ért el.

Egy művészi pillanatnak, rögzített felvételnek akkor van a legnagyobb történetmesélő ereje, ha az a legjobb minőségben tud megmutatkozni. Ennek apropóján fonódott össze a sajtófotó és a Canon, mely évek óta a kiállítás egyik támogatója.

„A képek megalkotásuk óta sorsokat mesélnek, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy lassan száz éve lélegzünk együtt az amatőr és profi fotósokkal. Törekszünk arra, hogy bár legyen szó bármilyen témáról, mindenhez olyan eszközöket biztosítunk, amivel azt tudják láttatni, amit ezek a kiváló művészek maguk is átélnek a helyszínen. Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan nívós eseménynek, mint a Magyar Sajtófotó Pályázat, a Canon lehet a vizualitás segítője” – tette hozzá Oláh Viktória a Canon magyarországi kommunikációs vezetője.

A technológia fejlődése miatt a fotósok eszköztára évről-évre bővül, mely a lencsevégre kapott pillanatok minőségében is visszatükröződik. A Japán gyártó közel száz éve mutat irányt az emlékek és történetek megörökítésében, mely hitvallása az idők múlásával is változatlan: a lehető legtöbb részletet bemutatni abból, amit a fotós is lát. A fotók azonban akkor hatásosak igazán, ha nagy formátumú nyomattásban szemlélhetik a kiállítás látogatói. A Canon számos digitális nyomtatási alkalmazása közül a Magyar Sajtófotó Pályázat 41. kiállítására is a korábbi évekhez hasonlóan a kültéren kiállított táblákat nyomtatta. A kiállítás ezen része a budapesti programot követően utazik több vidéki helyszínre a nyár és az ősz folyamán, ezzel biztosítva, hogy minél többen megismerhessék az alkotók által bemutatott történeteket.

Hungarian press photo 2023_Szabo Bernadett_oops

Szabó Bernadett (Reuters): Hoppá
41. Magyar Sajtófotó Pályázat 2023, Sport egyedi kategória, 3. helyezett

„Ez az esemény minden évben a fotózás ünnepe. Ismét csodálatos alkotások születtek, melyek mindegyike sokkal több, mint egy kép, ami tájékoztat. Ezek az alkotások a jelenkor nyomát hagyják hátra az utókornak, melyek a Canon nyomtatóknak köszönhetően hála szinte teljes életnagyságban elevenednek meg a szemünk előtt. Az ember amikor megáll elé, valósággal magába szippantja a képi világ” – mondta el Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, és a Magyar Sajtófotó Pályázat fővédnöke.

A fényképek évtizedekre visszamenőleg az emlékek legnagyobb őrei, melyek korábban a legbonyolultabb technikákkal az emberiségnek egy nagyon szűk köre volt képes megteremteni.

Az alkotások április 12-től a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban is megtekinthetőek lesznek, ahol a díjazott munkákon felül további, magas színvonalú pályaműveket is kiállítanak.