Kapcsolódás nagy felbontásban

Budapest, Magyarország, 2022. június 14. – A művészet összekapcsol, segít megérteni egymást, közös otthonunkká teszi a világot - üzeni az a különleges tapéta, amely mostantól a hűvösvölgyi Bolyai Farkas Gyermekotthon falát díszíti és amelynek mintáját a KISKÉPZŐ diákjának alkotása adja. A Canon Magyarország által elindított projekt keretében egyszerre szépülhet a gyermekotthon, kapcsolódhatnak egymáshoz az intézmény lakói és a kisképzős diákok. Az együttműködés célja, hogy az intézmény közös terei az ott élő gyerekek bevonásával és művészetterápiás eszközök segítségével váljanak otthonosabbá.

Kisképzős diák alkotásából készült tapéta kerül a Bolyai Gyermekotthon falára

Egyedi tapéta került a Bolyai Farkas Gyermekotthon egyik közösségi terének falára a gyermekotthon, a KISKÉPZŐ (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium) és a Canon Magyarország együttműködésének köszönhetően. A 2,5-szer 2,5 méteres felületen Eigner Marcell Maxim, a KISKÉPZŐ bőrszakos diákjának iparművészeti alkotásaiból – egy cipő és egy kalap részleteiből - készített különleges hangulatú montázs jelenik meg.

Átjáró a művészetbe

A tapéta – „keletkezéstörténetéből”, a fal többi részétől elütő, ahhoz mégis szervesen kapcsolódó jellegéből, méretéből és üzenetéből adódóan - egyfajta kapu érzetét kelti, amely a művészet és a művészet adta lehetőségek világába vezet át. A projekt ugyanis csak kezdete a három résztvevő közötti együttműködésnek, amelynek lényege, hogy a gyermekotthon művészeti és művészetterápiás eszközök segítségével váljon otthonosabbá.

„A művészet és a segítő munka sokféleképpen találkozhat egymással. Ez a projekt is egy lehetőség a találkozásra - mondta el Hossala Tamás művészetterápiás pedagógus, az otthon nevelője a tapéta átadásán. - A gyermekotthonban rendszeresen tartunk művészeti élménypedagógiai és művészetterápiás foglalkozásokat, ezekhez kapcsolódva, ebbe a folyamatba integrálódva fogadtuk nagy örömmel a Canon felajánlását és a művészeti képzésben fejlődő fiatalok részvételét. A most induló projekt keretében létrejövő alkotások a közösségi terekben és a fiatalok személyes tereiben lesznek elhelyezve.”

UV- gél technológiával készült tapéta


A küldetés: élménymegosztás

Az ötletgazda Canon Magyarország számára fontos küldetés a minket körülvevő világ megismerése, megismertetése. Az élménymegosztáson alapuló összekapcsolódás. „Ebben benne van a rögzítés, a fényképezés, amellyel leggyakrabban azonosítják a vállalatot, de ezen túl a különböző nyomtatási eljárásokkal közzétett alkotások is, legyen az fotó vagy grafika. A valóságot és a művészi megnyilvánulásokat mindig nagy felbontásban mutatja meg a Canon, hogy az apró finom részletekre is kiterjedhessen a figyelem - mutatott rá Oláh Viktória, a Canon Magyarország Vállalti és marketing kommunikációs vezetője az eseményen. - Számos alkalommal segítjük a fiatalokat a kifejezőkészség fejlesztésében és eszközöket biztosítunk számukra, hogy elmondhassák a történetüket. Ez a projekt különösen kedves számunkra, hiszen egyszerre teremthetünk lehetőséget a gyerekeknek az önmegvalósításra, egymás megismerésére és arra, hogy még inkább kapcsolódni tudjanak a környezetükhöz, még inkább az otthonuknak érezhessék azt.”

Mindehhez alkalmas eszközt és felületet jelent az a különleges nyomtatási eljárással készülő tapéta, amely bármilyen kép nagy felbontású megjelenítésére alkalmas és amely az UV-gél technológiának köszönhetően nagyon biztonságos, így különösen alkalmas szociális, oktatási és egészségügyi intézmények díszítésére.

Canon Magyarország, Minárovics Ákos (Kereskedelmi vezető), Oláh Viktória (Vállalati marketing kommunikációs vezető), Hóka László (Applikációs specialista)


Az UV csodája

A hagyományos tapétáknál a nyomtatási szélesség korlátai miatt ismétlődik a mintázat. A digitális nyomatok lehetővé teszik, hogy szó szerint „a kereteken kívül”, kreatív módon gondolkodjunk és a különféle vizuális alkotásokat ily módon hozzuk testközelbe. Így válhatott egy tapéta mintájává egy bőrcipő és -kalap részleteiből készített montázs.

Az otthonban felhelyezett tapéta nyomtatására használt Canon Colorado 1650 tekercses nyomtató egyedi struktúrájú, különleges nyomathordozókat kezel, ennek köszönhető, hogy a végeredmény abszolút élethűen adja vissza az eredeti hordozófelület - a bőr - struktúráját.

Néhány nyomtatási technológia a hő segítségével szárítja a festéket a tekercseken, ami torzíthatja a nyomathordozót. Az 1650-nél a folyamat során UV LED fény hatására a tinta 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulajdonságait, így a tapéták egymás mellé illesztése tizedmiliméter pontossággal történik. Továbbá, az UV-gél festék a térhálósodás után strapabíró, karcálló, és a nyomat vízzel, illetve háztartási tiszítószerekkel egyaránt tisztítható. Az UV-gél technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így a tapéta nyomtatás után azonnal utófeldolgozható és szállítható.

A különleges tapéta átadásán a Canon Magyarország egy nyomtatóval és kreatív foglalkoztatókkal is meglepte az otthon lakóit.