ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

A legjobb belépő szintű készlet éjszakai- és csillagfotózáshoz

A sötétedés utáni portréktól az éjszakai városképekig és hullócsillagokig – mely fényképezőgépek és objektívek nyújtanak kiemelkedő képminőséget.
Egy sárga fénnyel megvilágított épületnek támaszkodó alak sziluettje. A képet Lorenz Holder Canon nagykövet készítette egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel.

A fény a fényképezés egyik legfontosabb összetevője, ezért az éjszakai vagy gyenge fényviszonyok mellett történő fényképezés különleges kihívást jelent. Az éjszakai fotózás azonban egyedülálló és kreatív lehetőségeket kínál. A sötét háttér előtt készült, finoman megvilágított portrék varázslatosak lehetnek, hatékonyan elkülönítve a témát a jelenet többi részétől. Azéjszakai állatok a vadon élő állatok fotózásának egy különleges vállfaja, míg az éjszakai városképek saját fényjátékukkal alkotnak egyedi műveket. Ha valami igazán fenségeset szeretnél látni, fordítsd a tekinted az égboltra, és örökítsd meg a Tejutat

A napfelkelte előtti és naplemenete utáni szürkület kék órája sok fotós kedvence. Még van némi természetes fény, ami kiemeli a részleteket, míg a városi fények általában meleg fényben fürdetik a jeleneteket. Az ég mélykék színe szintén drámai hatást kelt. A kék óra azonban a földrajzi szélességétől és az évszaktól függően nagyon rövid is lehet, előfordulhat, hogy csak néhány perc áll a rendelkezésedre, hogy kihasználd a legjobb fényviszonyokat. Ajánlott pontosan megnézned a napfelkelte és napnyugta időpontját, és előre felderítened a helyszíneket, ahol fotózni szeretnél.

Ne feledd, hogy akár fagy vagy harmatlecsapódás is lehet, ezért ajánlott meleg vagy vízhatlan ruhával is készülnöd. Bár sok Canon fényképezőgép és objektív időjárásálló kialakítású, egy nagy esernyő hasznos tud lenni a felszerelés szárazon tartásához.

Hasznos tippek éjszakai fotózáshoz

Zöld és piros fények tükröződnek egy nedves út pocsolyáiban, amelyen egy esernyőt tartó nő sziluettje látható. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM objektívvel készült.

A tükör nélküli Canon EOS R6 érzékeny, 20,1 megapixeles, teljes képmezős érzékelőjét kifejezetten a nagy dinamikatartományú jelenetek, valamint a gyenge fényviszonyok kezelésére tervezték. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM objektívvel és 153 mm, 1,8 mp, f/2.8, ISO320 beállításokkal készült. © Lorenz Holder – Canon nagykövet

Egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel készült hosszú expozíció egy távoli város fényeiről, a csillagos égbolt alatt.

Ha inkább egy kompakt fényképezőgépet szeretnél fix objektívvel, a Canon PowerShot G7 X Mark III remek választás a sötétedés utáni blogoláshoz, vlogoláshoz és általános éjszakai felvételkészítéshez. A fénykép egy Canon PowerShot G7 X Mark III fényképezőgéppel, valamint 8,8 mm, 8 mp, f/1.8 és ISO400 beállításokkal készült.

Ha éjszakai fotózásról van szó, a tükör nélküli fényképezőgépek jelentős előnnyel indulnak a DSLR fényképezőgépekkel szemben. Az elektronikus kereső automatikusan növelni tudja a fényerősséget, hogy szimulálja az expozíciós beállítások hatását. Ez lehetővé teszi, hogy szó szerint láss a sötétben, miközben előnézetben megtekintheted a kép fényerejét bármely adott expozíciós beállítás esetén, még a felvételkészítés előtt.

Nagyszerű, hogy éjszaka szabadon lehet fotózni anélkül, hogy egy állványra lenne szükség. Az olyan fényképezőgépek, mint az EOS R6 és az EOS R7 beépített képstabilizátorral (IBIS) rendelkeznek, amely segít a rázkódásmentes képek elkészítésében. Bizonyos objektívek optikai képstabilizátorával kombinálva ez azt jelenti, hogy akár 8 fokozatú képstabilizálást is elérhetsz, ami ideális, ha kézből, hosszabb záridővel készítesz felvételeket. 

A gyors és mindig pontos autofókusz szintén nagy előny lehet. Az EOS R6 AF rendszere szinte teljes sötétségben -6,5 EV-vel (expozíciós érték) működik. Ez egy olyan tájnak felel meg, amelyet csak a negyedhold világít meg. Az EOS R7 esetében ez -5 EV, az EOS R10 esetében pedig -4 EV, ami nagyjából a félhold fényerejének felel meg.

A nagy rekeszértékű objektívek több fényt engednek a fényképezőgép érzékelőjére, így még a legsötétebb éjszakákon is a nagy rekeszértéknek köszönhetően hosszabb záridővel fotózhatsz. Az optikai képstabilizátorral rendelkező objektívek előnyösek az elmosódások csökkentésére, amikor kézből fotózol.

Csillagfényképezés

Egy éjszakai égbolt, amelyen pálmafák sziluettje vetül a Tejútra. A felvételeket Canon EOS R6 géppel és Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel készítették. 

A legszélesebb rekeszértéknél vagy annak közelében használt nagylátószögű objektívek – amelyek nagy rekeszértéke körülbelül f/1.8 és f/2.8 között van – több fényt engednek a fényképezőgép érzékelőjére, ami nagy előny lehet a csillagok fotózása során. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 16 mm, 25 mp, f/2.8 és ISO6400 beállításokkal készült.

Egy fotós egy állványra helyezett fényképezőgéppel egy sziklán áll, a fényképezőgépet a csillagos éjszakai égbolt felé irányítva.

Bár a Canon fényképezőgépbe és objektívbe épített képstabilizátor-rendszere lehetővé teszi a kézből történő fényképezést szinte sötétben is, vannak olyan helyzetek, amikor az állvány nélkülözhetetlen, például csillagok fotózásánál. Még állvány használata esetén is fontos, hogy az expozíció kezdetén ne érj a fényképezőgéphez, különben elmosódott lehet a kép. A Canon Camera Connect alkalmazással távolról is vezérelheted fényképezőgéped.

A teljes képmezős fényképezőgépek alkalmasabbak a csillagfotózásra, mint APS-C formátumú társaik, mivel az éjszakai égbolt megörökítéséhez gyakran nagyon széles látómezőre van szükség. Ha azonban a Holdat fényképezed, akkor egy APS-C fényképezőgépet egy teleobjektívvel kombinálva tudod lencsevégre kapni égi kísérőnk részleteit.

A Canon EOS R6 különösen jól használható éjszakai felvételek készítéséhez. A teljes képmezős képérzékelő és a szerény, 20,1 MP-es méret viszonylag nagy egyedi pixeleket eredményez, nagyobb fénygyűjtési potenciál mellett. Ennek eredményeként nagy ISO-érték mellett – hogy a gyenge fényviszonyok miatt ne kelljen hosszú záridőt használnod – is minimális a képzaj. Sőt, a normál érzékenységi tartomány ISO100-tól egészen az ISO102400-ig terjed.

Csillagfotózás során általában jobb manuális fókuszálást alkalmazni. A Canon tükör nélküli, EOS R rendszerű fényképezőgépei fókuszkiemelés funkcióval is rendelkeznek, amely segítségével a keresőben vagy a hátsó kijelzőn kiemelheted a fókuszban lévő téma körvonalait.

A nagy rekeszértékű, gyors objektívek akkor ideálisak, ha minél több fényt szeretnél beengedni. A Canon RF 16mm F2.8 STM objektív ideális választás, mert az APS-C formátumú EOS R7 és EOS R10 fényképezőgépekkel lehetővé teszi a csillagfotózást, míg a 25,6 mm-es tényleges fókusztávolság kellően nagy látómezőt biztosít. 

Csillagpályák és egyéb égi látványosságok, például az északi fény megörökítéséhez másik megoldás lehet a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Az f/1.8 maximális rekeszértékű, kör alakú, kilenc lamellás kialakítása gyenge megvilágítás mellett is kiválóan teljesít, így a fókuszon kívüli tartományok és az elmosódott háttér is gyönyörű.

Éjszakai portrék

Egy polcon ülő macska portréja gyenge fényviszonyok között, amely egy Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel készült.

Egy kis sötétség sokat segít, ha el akarod különíteni a fő témát. Az 5 fokozatú képstabilizátorral rendelkező Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM kiváló választás a gyenge fényviszonyok mellett készített kreatív portrékhoz. A fénykép egy Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel és 1/500 mp, f/2 és ISO200 beállításokkal készült.

Gyenge fényviszonyok között készült oldalprofil egy nőről, elmosódott fénypontokkal a háttérben. A kép egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel készült.

A kis méretű, könnyű és megfizethető árú Canon RF 50mm F1.8 STM objektív f/1.8-as rekeszértékével még gyenge fényviszonyok mellett is kiválóan teljesít, valamint képes a háttér hangulatos elhomályosítására is. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/125 mp, f/1.8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Ejiro Dafé

A 24,2 megapixeles Canon EOS R10 és a 32,5 megapixeles EOS R7 az ISO100–32000-es normál érzékenységi tartományukkal lenyűgöző képminőséget biztosítanak az éjszakai felvételekhez. Ez elég nagy mozgásteret biztosít az éjszakai kézi felvételek készítésekor a kellően rövid záridő fenntartásához. A Canon EOS RP egy másik hasznos lehetőség. 26,2 megapixeles, teljes képmezős képérzékelővel és ISO40000-ig terjedő érzékenységi tartománnyal rendelkezik, ami lehetővé teszi a részletek és a színek megőrzését még vaku használata nélkül is.

Egy teljes képmezős fényképezőgéppel a 85 mm-es fókusztávolság általában ideális a portréfotózáshoz. A Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektív nagy rekeszértéke és rövid zárideje még gyenge fényviszonyok mellett is lehetővé teszi a téma mozgásának kimerevítését. Ehhez pedig nem kell túlságosan megnövelned az ISO-értéket, így a finom részletek maximalizálásával és a képzaj minimalizálásával megőrizheted az optimális képminőséget.

További előnye, hogy a nagy rekeszérték lehetővé teszi a kis mélységélesség használatát, így a fő téma elkülönítése érdekében a zavaró háttereket ki tudod venni a fókuszból, a városi fényekből vagy fényfüzérekből lágy, elhomályosított fénypontokat varázsolhatsz.

A Canon EOS R7 és EOS R10 fényképezőgépek esetében az 50 mm-es főobjektív 80 mm-es tényleges fókusztávolságot biztosít, ami nagyjából ugyanolyan látómezőt eredményez, mint egy 85 mm-es objektív egy teljes képmezős fényképezőgépen. A Canon RF 50mm F1.8 STM nagy rekeszértékű objektív egy kompakt, könnyű és kivételes ár-érték arányú objektív, míg a gyorsabb RF 50mm F1.2L USM már a profi kategóriába tartozik.

Éjszakai városképek

Egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel készült hosszú expozíció egy éjszakai városról. 

A Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektív elég könnyű ahhoz, hogy magaddal vihesd, amikor sötétedés után városfelfedező túrára indulsz, az L-sorozatra jellemző minőségi kialakítása pedig védelmet nyújt a porral és nedvességgel szemben. A fénykép egy Canon EOS R7 fényképezőgéppel, Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 50mm, 1,6 mp, f/4.5, ISO400 beállításokkal készült.

Egy éjszakai városkép, ahol az előtérben az épületek tükröződnek a vízen. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel és egy Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel készült.

A Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektív egy gyors, kompakt és könnyű, nagylátószögű objektív, amely ideális az éjszakai városképek készítéséhez. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel és 24 mm, 0,3 mp, f/1.8 és ISO100 beállításokkal készült.

Ha éjszakai várost fotózol kézből, a képstabilizálás segít a rázkódásmentes felvételek készítésében. Az EOS R7 egy kompatibilis objektívvel akár 7 fokozatú képstabilizálást is képes biztosítani. Az éjszakai városképek megörökítéséhez azonban valószínűleg állványt kell használnod, vagy keresned kell egy megfelelően stabil felületet, amelyre a fényképezőgépet lehelyezheted, és hosszú záridőt vagy hosszú expozíciót kell használnod.

A csillagfotózáshoz hasonlóan a nagy városképek és éjszakai tájak befoglalásához is egy gyors, nagy látószögű objektív a legjobb választás. A Canon RF 16mm F2.8 STM és a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM egyaránt megfelelő a célra.

A zoomolás lehetősége akkor válik fontossá, amikor egy városi környezetben épületek és egyéb akadályok miatt nem tudsz közelebb menni a témához. A Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektív egy remek választás, különösen akkor, ha nagyobb távolságot szeretnél áthidalni, vagy egy városkép vagy éjszakai táj kisebb részére szeretnél fókuszálni.

Mozgó tárgyak fényképezése éjszaka

Egy szarvas feje éjszaka Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel és Canon Extender RF 1.4x extenderrel fotózva.

Egy szuper teleobjektív és egy extender kombinációja lehetővé teszi, hogy az éjszakai vadon élő állatvilágot pompás részletességgel örökítsd meg. A fénykép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel, Canon Extender RF 1.4x extenderrel és 1120 mm, 1/200 mp, f/16 és ISO800 beállításokkal készült.

Egy hegyikerékpáros piros és kék fénycsíkokkal körülvéve ugrik a sötét égbolt előtt. A kép egy Canon EOS R6 Mark II fényképezőgéppel készült.

Ha állványt használsz fénycsíkok fényképezéséhez, használhatsz két másodperces önkioldó késleltetést, amely időt ad a fényképezőgépnek, hogy az exponálógomb megnyomása után beálljon. Ha azonnal fényképezni szeretnél, a fényképezőgépet távolról is vezérelheted az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazással, amely a felvételek élő előnézetét is lehetővé teszi az okostelefonodon. A fénykép egy Canon EOS R6 Mark II fényképezőgéppel, Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM objektívvel és 15 mm, 8 mp, f/4.5 és ISO1250 beállításokkal készült. © Teddy Morellec

Egy jó teleobjektív mozgó témák, például éjszakai vadállatok fényképezésénél is segít. Az objektívextenderek, mint például az Extender RF 1.4x vagy az Extender RF 2x is nagyon hasznosak lehetnek a hatótáv megnövelésére.

A kisebb távolságoknál a Canon RF 24-105mm F4L IS USM vagy RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívekkel kiváló eredményeket érhetsz el. Ez különösen akkor igaz, ha Canon EOS R7 vagy EOS R10 fényképezőgépekkel használod őket, ahol az 1,6-szoros vágási tényező 168 mm-re, illetve 136 mm-re növeli a teleobjektíves hatótávot.

Az RF 24-105mm F4L IS USM objektív sokoldalú, a széles látószögtől a teleobjektívig terjedő zoomtartománya ideális a forgalom fényképezéséhez, amely során hosszú expozícióval fénycsíkokat hozhatsz létre. Ha egyetlen járművet fényképezel, és a megvilágításhoz Canon Speedlite vakut használsz, a Második redőny szinkron módot használd. Ezáltal a fénycsíkok természetes módon a jármű mögé, nem pedig a jármű elé fognak nyúlni. Hosszú expozíció közben végigskálázhatsz a zoomtartományon (zoom sorozat), hogy más típusú fénycsíkokat hozz létre.


A Canon legújabb tükör nélküli fényképezőgépei és objektívei egyszerűségük ellenére kimagasló kreatív szabadságot és rugalmasságot biztosítanak. Napnyugta után is rengeteg felfedezni való van, a megfelelő Canon felszerelés, valamint a felkészülés, a türelem és a gyakorlat pedig a nagyszerű képeket fog eredményezni.


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R6 Mark II

  Állóképek vagy videó, akció vagy portré – az EOS R6 Mark II teljesítményének és képminőségének köszönhetően kibontakoztathatod a kreativitásod
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R7

  Fedezd fel a vadont egy olyan fényképezőgéppel, amely szenzációs sebességet és képminőséget kínál egy a jövő igényeinek megfelelő, hordozható APS-C házban.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Nagy látószögű objektív

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakt és kedvező árú, ultraszéles, 16 mm-es teljes képmezős objektív az EOS R sorozathoz, amelyet vloggerek és kreatív tartalomkészítők számára terveztek.
 • Nagylátószögű prímobjektív

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakt, könnyű, 24mm-es prím objektív, amely ideális tájképek, vlogok és belső terek fotózásához, valamint nagyszerű makrófelvételek készítéséhez is.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Alapobjektív

  RF 50mm F1.8 STM

  Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
 • RF objektívek

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Az RF 85mm F2 MACRO IS STM sokoldalúságot biztosít a közeli felvételekhez, illetve szolid telefotó-tömörítést és 5 fokozatú képstabilizálást kínál egy kompakt, könnyű házban.
 • RF objektívek

  RF 800mm F11 IS STM

  Kompakt, könnyű és nagy teljesítményű szuper teleobjektív elsősorban a vadvilág szerelmeseinek a lehető legközelebbi felvételek készítéséhez.
 • Kapcsolódó cikkek

 • VIDEÓTECHNIKÁK

  Tippek éjszakai filmfelvételek készítéséhez

  Nyiss meg egy teljesen új világot a kreativitásban az éjszakai filmfelvételről szóló útmutatónkkal.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Vadon élő állatok fotózása gyenge fényviszonyok mellett

  Fedezd fel az állatok rejtett életét éjszakai fotózással kapcsolatos tippjeink segítségével.

 • ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  Az éjszakai égbolt fotózása

  A legjobb módszerek a csillagok éjszakai fotózásához, beleértve a time-lapse módszerrel készült, valamint fénycsóvás fényképeket.

 • ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  A Hold fotózása

  Részletes útmutató a kreatív holdfotózáshoz.