FÉNYTECHNIKÁK

A 7 legjobb tipp, hogyan fotózz gyenge fényviszonyok mellett

Tudd meg, hogyan hozhatod ki a legtöbbet Canon-fényképezőgépedből, és miként készíthetsz lenyűgöző képeket alkonyattól pirkadatig.
Színes fénysugarak egy partmenti ösvény fölött.

A hajnal és az alkonyat csodálatos időszakok. Ezek azok a pillanatok, amikor a fesztiválok életre kelnek, a városok nyüzsgése sebességet vált, és számos új fotótéma tűnik elő. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett azonban – főként az okostelefonod kamerájával – nehéz részletgazdag felvételeket készíteni.

Gyenge fényviszonyok mellett a DSLR, tükör nélküli vagy fejlett kompakt fényképezőgépek kreatív módjai segíthetnek az éles és részletes képek elkészítésében, amelyeket egyébként nehezen tudnál megvalósítani.

1. Használj nagy rekeszértéket (azaz alacsony f-értéket) a lehető legtöbb fény beengedéséhez

Egy sötét hajú nő arcáról, gyenge fényviszonyok mellett készült közeli kép, amelyen rózsaszín rúzst és szemfestéket visel.

A nagyobb rekeszértéket lehetővé tévő objektívek több fényt juttatnak a képérzékelőre, így rövidebb záridőt tesznek lehetővé a részletek megörökítéséhez és a mozgás kimerevítéséhez a képzajt okozó magas ISO-beállítás nélkül. A kép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/1250 mp, f/1.8, ISO 1250 beállításokkal készült. © Ejiro Dafé

Ha a fényképezőgépeden elérhető a manuális beállítás opció, a rekeszértéket a Rekesz-előválasztás (Av) módban szabályozhatod. A rekeszérték-beállítás egyszerűen azt az utasítást adja a fényképezőgépnek, hogy több fényt engedjen be. Gyenge fényviszonyok mellett a lehető legtöbb fényt kell beengedned, hogy az expozíció megfelelő legyen, és a fényképezőgép a jelenet részleteit is rögzíteni tudja. Ehhez nagy rekeszértéket (azaz alacsony f-értéket) használj. Ha a felvétel még mindig alulexpontált (túl sötét), a lassabb záridővel is növelheted a bejutó fény mennyiségét, mivel ez növeli az expozíciós időt, bár fennáll a homályosodás veszélye – olvasd el az alábbi részt arról, hogy miként gondoskodhatsz arról, hogy képeid mindig élesek legyenek.

A rekeszérték nem csak az expozíciót befolyásolja. A nagy rekeszérték kis mélységélességet eredményez, azaz alacsony f-érték mellett a jelenetnek csak egy kis szelete lesz éles fókuszú. Ez ideális lehet, ha hajnal előtt készítesz portrét, és kellemesen elmosódott hátteret szeretnél, de ha például alkonyatkor szeretnéd megörökíteni egy városkép különleges nüanszait, akkor kisebb rekeszértékkel (azaz magasabb f-értékkel) nagyobb mélységélességet érhetsz el, így a jelent nagyobb része lesz fókuszban. A jó expozícióhoz ezért meg kell próbálnod lassabb záridősebességet használni.

Természetesen egyes objektívek rekeszértéke nagyobb vagy „gyorsabb”, mint más objektíveké. Az EOS R rendszer teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépekhez (mint például a Canon EOS R6 és az EOS RP) kiváló kompakt opciót kínál a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, amellyel remek nagy látószögű képek készíthetők az éjszakai városképekről, illetve egyéb, gyenge megvilágítású jelenetekről. A Canon RF 50mm F1.8 STM objektív normál (az emberi szemhez hasonló) perspektívát kínál, és ideális jelölt az éjszakai utcai fotózáshoz, míg a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM teleobjektív nagyobb gyújtótávolságával lenyűgöző portrék készíthetők gyenge fényviszonyok mellett.

DSLR használata esetén a Canon EF 35mm f/2 IS USM típushoz hasonló objektívek természetes perspektívát kínálnak, a képstabilizátoruk (IS) pedig jól használható a kézből való fotózáshoz. A még szélesebb maximális rekeszértékkel rendelkező Canon EF 35mm f/1.4L II USM kivételes teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett. Amennyiben APS-C formátumú érzékelővel szerelt DSLR fényképezőgépet használsz (mint például a Canon EOS 850D), akkor a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM típushoz hasonló EF-S objektívekkel igazán természetes perspektíva érhető el. Ha ezzel egyenértékű nagy látószöget és természetes perspektívát keresel egy EOS M tükör nélküli fényképezőgéphez (mint például a szintén APS-C érzékelővel szerelt EOS M50 Mark II), akkor számodra a palacsintának becézett, ultrakompakt Canon EF-M 22mm f/2 STM, illetve a szupergyors Canon EF-M 32mm f/1.4 STM nagyszerű választás lehet.

2. A jobb fényérzékenység érdekében növeld az ISO-beállítás értékét

Dombok és hegyek által körülvett nagy vízfelület, gyenge fényviszonyok mellett fényképezve.

Ha nagy rekesznyílás mellett továbbra is elégtelennek érzed a képed fényerejét, próbáld meg növelni a fényképezőgép ISO-beállítását. Ez növeli az érzékelő fényérzékenységét, és hasznos lehet, ha éjszaka, vaku nélkül fotózol. Minél nagyobb az ISO-érték, annál magasabb az érzékenység. A Canon DSLR, tükör nélküli és fejlett kompakt fényképezőgépei nagyobb érzékelőkkel rendelkeznek, így jobb fotókat képesek készíteni magas ISO-érték mellett, mint a kisebb érzékelővel rendelkező kamerák, például az okostelefonok kamerái.

A Canon EOS RP és EOS R6 típushoz hasonló Canon fényképezőgépekben lévő teljes képmezős CMOS-érzékelők kivételesen magas ISO-minőséget biztosítanak alig vagy egyáltalán nem észrevehető képzajjal vagy szemcsézettséggel. A Canon legújabb APS-C-formátumú fényképezőgépeiben lévő érzékelők enyhén kisebbek, de mégis részletes és kevésbé zajos képminőséget biztosítanak még nagyon magas ISO-beállítások mellett is, így ideálisak az éjszakai, kézből való fotózáshoz.

3. Készíts éles képeket

Ha gyenge fényviszonyok mellett kézből fotózol, előfordulhat, hogy a képek elmosódottak lesznek. Ez általában akkor fordul elő, ha hosszabb expozíciós időt (lassabb záridőt) használsz, hogy több fényt engedj be. Íme még egy előnye a nagyobb rekeszérték használatának: minél több fényt enged be az objektív, annál gyorsabb záridőt használhatsz. Ez azért fontos, mert a gyorsabb záridők kimerevítik a mozgást – és minél gyorsabb a rögzíteni kívánt mozgás, annál rövidebbnek kell lennie a záridőnek a mozgás okozta elmosódás elkerüléséhez. Megfelelő fényviszonyok mellett az észszerűen mozdulatlan témák általában 1/50 mp körüli zársebességgel, a gyalogló témák valamivel gyorsabb, körülbelül 1/250 mp, a gyorsabb mozgások pedig 1/1000 mp vagy nagyobb sebességgel rögzíthetők. Gyenge fényviszonyok mellett rövidebb záridő szükséges.

Az alany mozgásán felül a fényképezőgép remegését is figyelembe kell venni – minél hosszabb a gyújtótávolság, annál nehezebb elkerülni a fényképezőgép remegését kézből való fotózáskor. Általános szabályként elmondható, hogy először a fókusztávolság reciprokát állítsd be rekeszértékként – tehát egy 50 mm-es objektív esetén legalább 1/50 másodperces; 600 mm-es objektív esetén pedig 1/600 mp-es beállítást használj, és így tovább. Optikai képstabilizátorral (IS) rendelkező objektívek esetében hosszabb záridőt is használhatsz, a fényképek mégis élesek lesznek.

A Canon EOS R6 típust egy beépített képstabilizátoros (IBIS) rendszerrel szerelték fel, amely képstabilizátorral ellátott objektívekkel együtt használva rendkívül éles képet ad még akkor is, ha hosszú expozíció mellett kézből fotózol. A környezet nyújtotta lehetőségeket is kihasználhatod a fényképezőgép mozgásának csökkentésére: próbálj meg nekidőlni a falnak vagy helyezd a fényképezőgépet egy stabil felületre. Ha van, használj állványt, mivel ez biztosítja a legnagyobb rugalmasságot.

4. Hozd ki a legtöbbet a fehéregyensúly-beállításokból

A bathi apátsági templomról készített esti felvétel, meleg fényű spotlámpák és egy utcai lámpa megvilágításában.

A fehéregyensúly beállításának módosításával gyökeresen megváltoztathatod a képek végső kinézetét. A fotó Canon EOS 7D fényképezőgéppel (a helyébe mostanra a Canon EOS 7D Mark II lépett) és Canon EF 17-40mm f/4L USM objektívvel, 2,5 mp, f/11 és ISO 100 beállításokkal készült. © Marcus Hawkins

A bathi apátsági templomról készített éjszakai felvétel, amelyen világosabb színekben pompázik, az ég pedig sötétkéken jelenik meg.

Ugyanannak a felvételnek ebben a változatában a fehéregyensúlyt megváltoztattuk, amely a kőzet színeit természetesebbé, az égboltot pedig sötétebb kékké varázsolja. A fotó egy Canon EOS 7D fényképezőgéppel és egy Canon EF 17-40mm f/4L USM objektívvel, valamint 21 mm, 2,5 mp, f/11 és ISO 100 beállításokkal készült. © Marcus Hawkins

A Canon fényképezőgépek automatikus fehéregyensúly-beállítása következetesen pontos eredményeket biztosít, ha nappali fényben fotózol, és remek teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett is. Mindemellett stílusos hangulatot kölcsönözhetsz gyenge megvilágításnál készített képeidnek a speciális érzetet keltő, előre beállított fehéregyensúly-beállításokkal.

Ha például alkonyatkor a városi fények alatt szeretnél fényképezni, a „Volfrám-izzó” fehéregyensúly-beállítás a mesterségesen megvilágított területek semleges színhőmérsékletűvé alakítja, és kiemeli az ég mélykék színét. Másik lehetőségként, ha szeretnéd kiegyensúlyozni a mesterséges világítás melegségét, próbáld ki a „Napfény” fehéregyensúly-beállítást.

Számos Canon fényképezőgép, így például a Canon PowerShot G5 X Mark II kompakt fényképezőgép is tud RAW-fájlformátumban képet készíteni. Ha ezt a formátumot választod, egy kívánt RAW-képfeldolgozó szoftverrel vagy a Canon nagy teljesítményű, ingyenes Digital Photo Professional szoftverével az utófeldolgozása során is módosíthatod vagy finomhangolhatod a képek fehéregyensúly-beállítását.

5. Fényhatások

Egy macska egy gyengén megvilágított szobában, mellső mancsai két könyvön pihennek.

Ha állványról fényképezel, hosszabb záridővel több fényt örökíthetsz meg, miközben a kép minősége éles marad. Természetesen ebben segíthet, ha egy együttműködő témát fotózol, aki nem mozog túl sokat. A fotó Canon EOS 850D fényképezőgéppel, Canon EF 50mm f/1.2L USM objektívvel, 1/160 mp, f/2.8 és ISO 100 beállításokkal készült.

Éjszakai úthálózat, amelyen az autók fényszórói egyértelműen meghatározható fénycsíkokat hoznak létre.

A hosszú expozíciók ideálisak az éjszakai forgalom fénycsíkokká való alakításához, így a hagyományos jelenetekből lenyűgöző kreatív képeket alkothatunk. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és egy Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 60 mp, f/16 és ISO 400 beállításokkal készült. © Lorenz Holder

Az elhaladó járművek hátsó lámpái vagy a vásártéri, neonfénnyel megvilágított attrakciók által létrehozott fénycsíkokkal igazán dinamikussá teheted éjszakai képeidet. Hosszú expozíció szükséges, ha a fény mozgását szeretnéd megmutatni a fényképen, azaz néhány másodperces vagy annál hosszabb záridősebességet kell beállítanod az állványra vagy biztonságos felületre helyezett fényképezőgépeden. Kísérletezz a különböző időzített expozíciókkal. Használd a fényképezőgép önkioldóját vagy távoli felvételkészítő funkcióját, hogy ne mozduljon be a fényképezőgép a zárkioldó lenyomásakor. Sok Canon fényképezőgépen elérhető a Wi-Fi funkció, és ennek köszönhetően az okostelefonodon futó Canon Camera Connect alkalmazás segítségével egyszerűen módosíthatod a beállításokat, illetve elindíthatod a felvételt.

6. Próbáld ki a sorozatfelvételt

Egy dombról ugrató krosszmotoros alakja a szürkületben.

A folyamatos felvétel vagy a sorozatfelvétel üzemmód tökéletes a gyenge fényviszonyok melletti események fotózásához, így mindig a tökéletes pillanatot örökítheted meg. A fotó Canon EOS 7D Mark II fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 35 mm, 1/1600 mp, f/8 és ISO 3200 beállításokkal készült.

A folyamatos felvételkészítési mód (vagy ahogy néhány fényképezőgép esetében nevezik: sorozatfelvétel) képek gyors sorozatát rögzíti egy másodperc törtrésze alatt. Hasznos lehet gyorsan mozgó téma fotózásához vagy a másodperc törtrésze alatt végbemenő események megörökítéséhez. Ha a fényképezőgépeden van ilyen funkció, kapcsold be, és próbáld ki – nagyobb eséllyel fogod elkészíteni a tökéletes akciófotót gyenge megvilágítás mellett.

7. A legjobb fényképezőgépek gyenge fényviszonyok melletti fotózáshoz

Egy Canon EOS R6 fényképezőgép.

A gyenge fényviszonyokhoz is ideális fényképezőgépek széles választékából bármilyen igényre és bármekkora költségvetéshez találsz megfelelő készüléket, beleértve a Canon EOS R6 fényképezőgépet is.

Canon EOS R6 – A tökéletes, teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgép a gyenge fényviszonyok melletti fotózáshoz

 • Rendkívül hatékony beépített képstabilizátor
 • Osztályelső autofókuszrendszer, amely majdnem teljes sötétségben is kimagasló teljesítményt nyújt
 • Lenyűgöző képminőség magas ISO-értékek mellett is

Canon EOS RP – A tökéletesen költséghatékony, tükör nélküli fényképezőgép éjszakai fotózáshoz

 • Teljes képmezős képérzékelő a kiváló, gyenge fényviszonyok melletti képminőségért
 • Továbbfejlesztett autofókusz-teljesítmény rossz megvilágítás esetére
 • Versenyképes ár egy teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgéphez képest

Canon EOS M50 Mark II – Az ideális következő lépcső az okostelefonnal való fotózás után

 • Tükör nélküli teljesítmény és APS-C-formátumú képérzékelő egy karcsú, pehelykönnyű vázban
 • Autofókusz-teljesítmény nagyon gyenge világításban, akár -4EV értékig, és felvételkészítés akár ISO 25600 értékig
 • A cserélhető, kompakt EF-M objektívek lenyűgöző választéka

Canon EOS 850D – A kreatív vezérlés következő szintje: egy könnyű DSLR

 • Mindössze 515 g-os váz – tökéletes az éjszakai utcai fotózáshoz
 • A 24,1 MP-es APS-C-érzékelő páratlan képminőséget nyújt
 • Klasszikus DSLR-ergonómia és optikai kereső, hogy közvetlenül összekapcsolódhass a jelenettel

Canon PowerShot G5 X Mark II – Kicsi, karcsú, de mégis rendkívül kifinomult

 • Hatékony, beépített 5-szörös zoom 24–120 mm-es fókusztávolságnak megfelelő teljesítménnyel
 • Kicsi, de mégis kiváló minőségű 1.0 típusú képérzékelő
 • Számos éjszakai felvételi mód, mint például Éjszakai portré, Csillagos éjszakai látkép, Fénycsóva, Időköz rögzítéssel készült csillagvideó és Kézi éjszakai üzemmód

Olvasd el a Redline kihívás mentorának, Lorenz Holdernek a gyenge fényviszonyok melletti fotózással kapcsolatos további tippjeit*.Írta: Matthew Richards*A kiválasztott nyelveken érhető el.

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R6 Mark II

  Állóképek vagy videó, akció vagy portré – az EOS R6 Mark II teljesítményének és képminőségének köszönhetően kibontakoztathatod a kreativitásod
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R8

  Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
 • Alapobjektív

  RF 50mm F1.8 STM

  Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Nagylátószögű prímobjektív

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakt, könnyű, 24mm-es prím objektív, amely ideális tájképek, vlogok és belső terek fotózásához, valamint nagyszerű makrófelvételek készítéséhez is.
 • Kapcsolódó cikkek

 • ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  A Hold fotózása

  Részletes útmutató a kreatív holdfotózáshoz.

 • FÉNYTECHNIKÁK

  Fényképezés a rendelkezésre álló fényviszonyok kihasználásával

  Tanuld meg, hogyan keresd és ragadd meg a legjobb fényviszonyokat, hogy javítsd fotóid megjelenését.

 • VIDEÓTECHNIKÁK

  Tippek éjszakai filmfelvételek készítéséhez

  Nyiss meg egy teljesen új világot a kreativitásban az éjszakai filmfelvételről szóló útmutatónkkal.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Vadon élő állatok fotózása gyenge fényviszonyok mellett

  Fedezd fel az állatok rejtett életét éjszakai fotózással kapcsolatos tippjeink segítségével.