VIDEÓTECHNIKÁK

Filmfelvétel készítése éjszaka

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a rendelkezésre álló fényből, hogy sötétben is megörökíthesd az emlékeket.
Egy fotós két téli ruhás embert filmez, amint egymáshoz húzódva mályvacukrot pirítanak a nyílt láng fölött. A jelenetet csak a tűz fénye és a háttérben elhelyezett fényfüzér világítja meg.

Ha már tudod, hogyan működtesd a fényképezőgépet, a legfontosabb következő lépés, hogy mind a fotózás, mind a videózás során megtanuld, hogyan kell a fénnyel dolgozni. Éjszaka csak korlátozott számban találsz fényforrásokat, de ekkor is sok olyan pillanat vár megörökítésre, mint az ünnepi hangulat vagy a tábortűz körüli mély beszélgetések. A videó különösen jó a különleges apró mozzanatok – mint például a mozdulatok, a beszélgetés, a nevetés, amelyeket egy fotó nem tud visszaadni – megörökítésében, de nem könnyű kitapasztalni, mi a legjobb megközelítés kevés fény mellett.

Magasabb ISO-érték használata növeli a fényképezőgép fényérzékenységét, a nagyobb rekeszérték és a hosszabb záridő pedig növeli az érzékelőt érő fény mennyiségét, de ha nem tudod, hogyan szabályozd ezeket a beállításokat a környezethez viszonyítva, akkor a felvételeid valószínűleg szemcsések vagy elmosódottak lesznek. Egy kis tanulással azonban leküzdheted ezt az akadályt is, és olyan videókat készíthetsz, amelyeket még évek múlva is örömmel nézel vissza – és a filmezési ismereteidet is bővítheted.

Ellis Reed, az egyesült királyságbeli Bath-ban dolgozó tartalomkészítő és fotós/videós megosztja velünk legjobb tippjeit az éjszakai filmfelvételek készítéséhez.

A beállítások kézben tartása

Egy kézpár látható, amely az ISO-beállításokat módosítja egy Canon fényképezőgépen. A környező háttér teljesen sötét, jelezve, hogy éjszaka van.

Éjszakai filmfelvétel esetén a kézi üzemmódtól várhatod a legjobb eredményt. Mielőtt elindulnál filmezni, ismerkedj meg a fényképezőgép beállításaival, és kísérletezz az ISO-val, a záridővel és a rekesznyílással, hogy elérd a kívánt hatást.

Ha éjszakai fotózáshoz állítod be a fényképezőgéped, a Canon fényképezőgép intelligens jelenetválasztó automatika üzemmódjával alkalmazhatod a rendszer által leginkább megfelelőnek tartott beállításokat. A kézi üzemmód ezzel szemben nagyobb fokú irányítást biztosít.

Ha Canon EOS R rendszerű fényképezőgéppel, például EOS R6 Mark II fényképezőgéppel készítesz felvételt, az elektronikus kereső valós időben megmutatja, hogy az egyes beállítások módosítása milyen hatással van az expozícióra, ami segít abban, hogy magabiztosabban kezeld a beállításokat a kézi üzemmódban is.

Lehet, hogy hasznosnak találod a fókuszt is kézi üzemmódra állítani. Az EOS R6 Mark II és más fényképezőgépek, például a Canon EOS R7 és a Canon EOS R8 által kínált Dual Pixel CMOS AF II rendszer nagyon jó a kevés fény melletti témaérzékelés terén, de ha szinte teljes sötétségben dolgozol, előfordulhat, hogy manuálisan kell fókuszálnod. Zseblámpával világítsd meg a témát, amelyre fókuszálni szeretnél, és zoomolj rá a keresőben, miközben az objektíven addig állítod az élességállító gyűrűt, amíg megfelelően éles képet nem kapsz. Ez a módszer az asztrofotózásnál is nagyon hasznos, amikor a szinte teljes sötétségre hagyatkozol, de az égbolt megörökítésekor az előtérből is szeretnél valamit a képbe foglalni.

Válassz nagy rekeszértéket

Kevés fény mellett történő filmezéskor fontos, hogy a lehető legtöbb fény érje az érzékelőt. Ennek egyik módja, hogy a rekesznyílást olyan szélesre nyisd, amennyire csak lehet, ami azt jelenti, hogy az f-értéket a lehető legalacsonyabb f-számra állítod be. Bár egy zoomobjektív jó és sokoldalú választás lehet a nappali, jól megvilágított jelenetek rögzítéséhez, éjszakára érdemes lehet átváltani egy prime objektívre, például a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM vagy a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívre, hogy kihasználhasd a nagyobb rekesznyílást.

Válaszd meg a képfrekvenciát és a záridőt

Egy kézpár egy Canon EOS R6 Mark II fényképezőgépet tart, amelyen a változtatható szögű érintőképernyő ki van hajtva oldalra, és egy erdei faház látható rajta.

A képfrekvencia kétszeresének megfelelő záridő használatával természetes, esztétikus elmosódottságot adhatsz a mozgásnak a videón.

Először is válaszd ki a képfrekvenciát. A 24 kép/mp (fps) a filmipar szabványa, mivel a legtermészetesebb felvételeket eredményezi, ahol a mozgás csak minimális elmosódással jár. A nagyobb képfrekvenciák (például 60 vagy 120 kép/mp) olyan lassított felvételekhez használatosak, amelyekkel szándékosan természetellenes hatást kívánunk elérni.

A Canon EOS R6 Mark II lehetővé teszi a 4K felvételek akár 60 kép/mp sebességgel és az 1080p felvételek akár 180 kép/mp sebességgel történő rögzítését, ami lehetővé teszi, hogy még tovább lassíts.

A képfrekvencia kiválasztása után egyszerűen duplázd meg a számot a záridő meghatározásához. Például a 25 kép/másodperces felvételhez 1/50 másodperces záridőt kell beállítani a bemozdulás okozta elmosódás megelőzése érdekében. Ez a legjobb gyakorlat, de vannak olyan esetek, amikor érdemes eltérni tőle, mint Ellis példájában. „Ha szándékosan szeretnél mozgástól elmosódott hatást kelteni, például ha éjszaka egy vidámparkban sétálsz, és vibráló, mozgalmas hangulatot szeretnél teremteni a fénycsíkokkal, a képfrekvencia duplájánál lassabb záridővel érheted ezt el.”

Egy nagy látószögű objektív, például a Canon RF 16mm F2.8 STM lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet rögzítsd a környezetből, ami hozzájárul a mozgalmas hangulathoz. Ez a könnyű, rendkívül kompakt prime objektív kézből filmezett vlogbejegyzés készítéshez is ideális, de mivel nem rendelkezik objektívbe épített képstabilizálással, mindenképpen használd a videó digitális képstabilizálása funkciót, ha kézből rögzítesz. Ez a funkció, amely minden Canon EOS R rendszerű fényképezőgépen elérhető, elektronikusan stabilizálja a felvételt a fényképezőgépen belül.

Ellenőrizd az ISO-érzékenységet

Egy egymás mellett ülő pár beszélget, miközben forró italt tartanak a kezükben, és egy Canon EOS R6 Mark II fényképezőgépet tartó férfi filmezi őket.

A kiemelkedő ISO-teljesítmény révén a Canon EOS R6 Mark II kiválóan alkalmas tartalmak rögzítésére kevés fény mellett, különösen olyan gyors prime objektívekkel társítva, mint például a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM vagy a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

A fényképezőgép ISO-beállítása lehetővé teszi, hogy beállítsd, mennyire legyen érzékeny a fényre. Ha napsütéses időben készítesz felvételeket a szabadban, az ISO 100-as értékkel a lehető legkisebbre csökkentheted az érzékenységet. Felhős időben ISO 400-as érzékenységet használhatsz, éjszaka pedig ISO 800-as vagy még nagyobb, akár ISO 3200-as értékkel is kísérletezhetsz (a fényképezőgép képességeitől függően). A Canon EOS R6 Mark II akár ISO 102 400-as (ISO 204 800-ig bővíthető) értékkel is képes fényképezni, de minél magasabb értéket választasz, annál nagyobb lesz a felvételekben érzékelhető zaj is.

Keresd meg a fényt

Egy férfi fényfüzért akaszt egy nagy fagerendára.

Keress olyan lehetőségeket, amelyek segítségével úgy világíthatod meg a jelenetet, hogy az illeszkedjen a felvétel hangulatához. Egy fényfüzér fokozza ennek a tábortűzi jelenetnek a meghittségét, miközben lágy háttérvilágítást is ad.

„Jobb, ha a sötétségre tiszta lapként gondolunk, nem pedig kihívásként – mondja Ellis. – Ha megtalálod a legjobb módját, ahogy a rendelkezésre álló fényt kihasználhatod, vagy a mesterséges fényforrásaidat elrendezheted, azzal drámai, mozihatású felvételeket érhetsz el.”

Ha éjszaka filmezel, ne próbáld megvilágítani az egész jelenetet. Inkább kisebb megvilágított területeket keress, amelyek kiemelik a témát és elmesélnek egy történetet. A tábortüzek, kirakatok, utcai lámpák és autófényszórók mind felhasználhatók a fényszigetek létrehozására, amelyek segítenek elkülöníteni a témát a háttértől.

A mesterséges fény behozása egy másik lehetőség. Mint sok más tartalomkészítő, Ellis is mindig magával viszi a hordozható LED-fényforrását. A zsebméretű eszköz elég erős ahhoz, hogy közeli felvételek készítésekor megvilágítsa a témát, így ez a kis fényforrás óriási különbséget jelenthet a felvétel minősége terén. Ne feledd, hogy ha jól megvilágított témát fényképezel éjjel, a témára exponálj a háttér helyett.

Állítsd be a fehéregyensúlyt

Egy férfi lehajol egy Canon EOS R6 Mark II fényképezőgéppel, hogy a tábortűz fölött fényképezzen. A tűz mellett ülő pár látható a fényképezőgép érintőképernyőjén.

A tábortűz körül ülő alanyokat meleg fény fogja megvilágítani, amely a villódzó lángokkal erősödik és lágyul. Ha 6000 K vagy a feletti egyéni fehéregyensúlyt választasz, kiemelheted a lángok színének melegségét a felvételen.

Mesterséges fény használatakor fontos, hogy mindig ellenőrizd a fehéregyensúlyt a következetesség érdekében. Az egyéni fehéregyensúly-beállításodat fehéregyensúly-kártya vagy egy darab fehér papír használatával is elvégezheted. Fotózd le a fényképezni kívánt jelenet helyszínén a kártyát vagy a papírt, majd válaszd ki az egyedi fehéregyensúly lehetőséget a fényképezőgép menüjében, és add meg ezt a képet referenciaként. Ezzel beállítottad a fehéregyensúlyt, és a fényképezőgép pontosan fogja rögzíteni a jelenet színeit.

Az egyedi fehéregyensúly-beállítások abban is segíthetnek, hogy bizonyos hatású megjelenést érj el. Ha melegebb hatást szeretnél adni a jelenetnek, például tábortűz filmezésekor, érdemes lehet 6000 K körüli fehéregyensúlyt választani. Ha egy jelenet kékebb, hűvösebb tónusait szeretnéd kiemelni, 2000 K körüli értéket válassz. Ne feledd, ha RAW vagy Canon Log beállítással fényképezel, az utófeldolgozó szoftverben könnyebben módosíthatod a fehéregyensúlyt.

A lehető legnagyobb felbontást használd

Egy fotós guggolva filmez egy téli ruhás fiatal párt, akik egy fából készült teraszon csevegnek. A jelenetet apró lámpák világítják meg.

Amikor egy éjszakai jelenetbe fényt viszel be, ne a teljes megvilágításra törekedj. Inkább azt próbáld ki, hogyan használhatod a fényt szelektíven a témák kiemelésére.

„Amikor közösségi médiára készítek felvételt, szeretek 4K felbontásban fényképezni és 1080p-ben exportálni – magyarázza Ellis –, mert gyenge fényviszonyok mellett is segít a vizuális zaj csökkentésében, és a részleteket is élesebbé teszi.”

A Canon EOS R6 Mark II akár 60 kép/mp sebességgel is készít 4K felvételt az érzékelő 6K kimenetének túlmintavételezésével, hogy még jobb tisztaságot és zajcsökkentést biztosítson a natív 4K-hoz képest. Egyszerűen fogalmazva, a nagyobb felbontás azt jelenti, hogy minden fájlban több adat tárolódik, ami élesebb képeket, jobb színvisszaadást és az utófeldolgozáskor nagyobb rugalmasságot biztosít. Ha kevés fény mellett dolgozol, minél több adat áll rendelkezésre az egyes fájlokban, annál könnyebb az esetlegesen jelen lévő szemcsésség csökkentése.

Ne feledkezz meg a hangról

Egy férfi egy mikrofont csatlakoztat a Canon EOS R6 Mark II fényképezőgép tetején lévő többfunkciós papucshoz.

A Canon DM-E1D irányított sztereó mikrofonja a fényképezőgép tetején lévő többfunkciós papucshoz csatlakoztatható, és a fényképezőgéptől közvetlenül a papucson keresztül kapja az áramellátást – így nincs szükség kábelekre vagy töltőkre.

A videó egyik funkciója, amely sötétben még fontosabbá válik, a hang, mivel minél kevésbé támaszkodhatunk a látásunkra, annál érzékenyebbé válik a hallásunk. A fényképezőgépek is rendelkeznek beépített mikrofonnal, de ahhoz, hogy megörökíthess minden apró neszt – a halk kuncogást, a ropogó tábortüzet –, érdemes befektetned egy külső mikrofonba, például a Canon DM-E1D irányított sztereó mikrofonjába, amely a fényképezőgép többfunkciós papucsához csatlakoztatható.

Kísérletezz a mikrofon különböző irányhatási módjaival, amelyek segítségével különböző arányokban rögzítheted a beszédet és a környezeti zajokat, és válaszd ki, melyik illik a legjobban az esemény hangulatához. A háttérzajt a fő videofelvételtől függetlenül is rögzítheted – például az itt látható tábortűzvideó esetén felveheted a tűz hangját, és bejátszhatod a távolabbról felvett bevezető képsor alatt.

Légy kreatív

Az egyébként koromsötét környezetben egyetlen fényforrás világítja meg egy guggoló fotós alakját.

Az éjszakai fotózás rengeteg kreatív szabadságot kínál, különösen, ha Ellishez hasonlóan a sötétséget „tiszta lapnak” tekinted.

Ha már érted, hogyan készíthetsz természetes hatású felvételeket, magabiztosan kezdhetsz kísérletezni a kreatív megoldásokkal. Akár éjszakai vlogot, akár zenei videót vagy rövidfilmet készítesz, dolgozz azzal, amit a helyszínen találsz. Az utcai világítás jó kiindulás. Ahogy Ellis mondja: „Az utcai lámpák jó főfényként [elsődleges fényforrásként] és háttérvilágításként szolgálhatnak, attól függően, hogy hová állítod az alanyod. Kísérletezhetsz az éles, erős fénnyel, ha az alanyt a lámpához közel állítod, vagy a szórt fénnyel, ha arra kéred, hogy kissé távolodjon el.”

Ellis másik tippje, hogy az autó fényszórói segítségével is megvilágíthatod a témát, és drámai sziluettet hozhatsz létre, amelyet még tovább fokozhatsz a fényt szétszóró köd vagy pára segítségével, amely még jobban elkülöníti a témát a háttértől. Használj rövid teleobjektívet, például a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívet, hogy csak a témát mutasd, és teljesen kivágd az autót, amivel misztikus hangulatot adhatsz a jelenetnek, vagy egy nagy látószögű objektívet, például a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívet, ha azt akarod, hogy az autó is a történet részévé váljon.

Ha már rutinból megy a nappali videók készítése, csak néhány új fogásra van szükség az éjszakai videókészítés elsajátításához. És ha már tisztában vagy az alapokkal, a kreativitás teljesen új világa nyílik meg előtted.

Matthew Bowen

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  A legjobb belépő szintű készlet éjszakai fotózáshoz

  Fényképezőgépek és objektívek a csillagos égbolt fotózásához.

 • PARTIFOTÓZÁS

  A legjobb tippek nagyszerű partifotók készítéséhez

  Örökíts meg hihetetlen partifotókat ezekkel az egyszerű tippekkel és technikákkal.

 • VIDEÓTECHNIKÁK

  Videótörténet készítése

  10 tipp, amelyek segítségével lenyűgöző minifilmeket készíthetsz.

 • FÉNYTECHNIKÁK

  7 tipp, hogyan fotózz gyenge fényviszonyok mellett

  Fedezd fel, hogyan készíthetsz éles fényképeket gyenge fényviszonyok mellett, és melyik a legjobb Canon felszerelés a gyenge fényviszonyok melletti fotózáshoz.