TÁJFOTÓZÁS

Tájfotózás állvány nélkül

Fedezd fel, hogyan tudsz részletgazdag tájképeket készíteni, sőt, akár vízfelületet vagy felhőket elmosni kézből történő fotózással.
Egy tájképfotós, aki egy Canon EOS RP fényképezőgép keresőjébe néz, közben felvételt készít egy hullámzó mezőről.

Az állványok igen hasznos segítségnek bizonyulnak tájfotózás során, mivel stabilan tartják a fényképezőgépet, így nem kell amiatt aggódnod, hogy a hosszú záridők miatt beremegnek a képeid, különösen akkor, amikor gyenge fényviszonyok mellett fotózol. Tény azonban, hogy elég nehezek és ormótlanok tudnak lenni, és főként egy-egy hosszabb séta alkalmával nem igazán kellemes cipelni őket. Egy korszerű fényképezőgép, a megfelelő beállítások és némi találékonyság birtokában bátran otthon hagyhatod az állványt, amikor legközelebb útnak indulsz, hogy megörökíts egy lenyűgöző tájat – és ha már így szabaddá tetted a kezed, inkább vigyél magaddal egy adag kávét vagy egy kis harapnivalót.

1. Tartsd stabilan a gépet, és segíts rá a testeddel

Egy tájképfotós, aki egy Canon EOS RP fényképezőgép keresőjébe néz, térdével stabilan tartja magát, hogy közben felvételt készítsen egy hullámzó mezőről.

Minél stabilabb a fényképezőgép, annál kisebb az esély arra, hogy a fényképezőgép bemozduljon – Ha hosszú záridőt használsz, tartsd vissza a lélegzetedet a felvétel készítésekor.

Egy tájképfotós eltart a testétől egy Canon EOS RP fényképezőgépet, a nyakpánt ennek köszöhetően feszes.

A feszes nyakpánt jó módszer a fényképezőgép stabilizálására.

Azt, hogy hibátlan élességű képet vagy a fényképezőgép bemozdulása által elrontott képet kapsz végeredményül, nagyban befolyásolja, hogyan tartod a fényképezőgépet a kezedben. A fényképezőgép stabilan tartásához támaszd ki az objektív alját a felfelé fordított bal tenyereddel, könyöködet pedig tartsd szorosan az oldalad mellett. Ezáltal egy masszív támaszték jön létre, amely megakadályozza a fényképezőgép elmozdulását.

Azonban másképpen is szolgálatodba tudod állítani a testedet a bemozdulás miatti elmosódás elkerüléséhez. Próbáld meg azt, hogy leülsz, és a térdeden támasztod ki a karodat. De akár a nyakpánt is a segítségedre lehet – aktiváld az Élő nézetet, és tartsd el a fényképezőgépet a testedtől, amíg a pánt kellően ki nem feszül (arra azért ügyelj, nehogy meghúzd a nyakadat).

2. Kapcsold be a stabilizálás funkciót

Egy tájképfotós a fényképezőgépet a feje fölé emelve készít képet egy fáról, gomolygó felhőkkel a háttérben.

A Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM stabilizálójának bekapcsolásával 0,8 másodperces zársebességgel fényképezhetsz kézből.

Az objektív-stabilizálási funkció hasznos lehet a fényképezőgép remegésének csökkentéséhez, mivel kiegyenlíti a kezed természetes mozgását, és lehetővé teszi, hogy hosszabb záridők mellett is könnyen fotózz kézből. Általános szabály a kézből történő fotózásnál, hogy csak a fókusztávolsággal egyenlő vagy annál nagyobb sebesség javasolt, ha tehát pl. 50 mm-es objektívet használsz, akkor nem érdemes 1/50 másodperc alá menned. Viszont az objektív-stabilizálás aktiválása lehetővé teszi, hogy időnként ennél sokkal hosszabb záridőt is megengedj magadnak. A Canon RF objektívcsaládja – amely olyan, kezdők számára ideális objektívekből áll, mint amilyen például a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM vagy RF 35mm F1.8 Macro IS STM – a tükör nélküli vázzal kommunikáló, fejlett stabilizálást biztosít, a nagyobb RF foglalat pedig szabadabb érzékelőmozgást tesz lehetővé.

3. Keress egy padkát

Canon EOS RP egy kerítésoszlopra helyezve.

Kerítésoszlopra helyezve a fényképezőgépet, két másodperces időzítő beállításával a zár kinyílása előtt van ideje a fényképezőgépnek stabilizálódni.

Amikor a szabadban barangolsz, könnyen találhatsz olyan támasztékokat és természetes padkákat, amelyeken stabilan megáll a fényképezőgép, így még hosszabb záridőkkel kísérletezhetsz. Amikor fényképezőgépedet hosszú expozícióhoz állítod be, ne hagyd figyelmen kívül, hogy a DSLR készülékek tükörkilengése miatt (amit az okoz, hogy a tükör felpattan az érzékelő szabaddá tétele érdekében) bemozdulhat a fényképezőgép. Állítsd be a tükörfelcsapási funkciót a fényképezőgéped menüjében, vagy ha nincs rajta ilyen funkció, akkor aktiváld az Élő nézetet. Természetesen ez a probléma nem fordulhat elő az olyan, tükör nélküli vázak esetében, mint amilyen az EOS RP. Önmagában már attól is bemozdulhat a fényképezőgép, hogy megnyomod az exponálógombot, úgyhogy ennek elkerülése érdekében állíts be kétmásodperces időzítést, használj távoli zárkioldót, vagy pedig aktiváld a fényképezőgépet távolról a Canon Camera Connect alkalmazással.

4. Mozogj, és kísérletezz

Egy guggoló tájképfotós növényekről készít felvételt, kora reggeli napfényben.

Még jobban kiaknázhatod a benned rejlő kreativitást, és új szögeket, valamint egyedi kompozíciókat fedezhetsz fel, ha állvány nélkül fényképezel.

Közeli felvétel egy törékeny növényről, alacsonyan járó nappal a háttérben.

Amikor kézből fényképezel, le kell mondanod valamelyest a stabilitásról, ugyanakkor cserébe jobban tudsz alkalmazkodni az adott helyzethez. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/16 és ISO100 beállításokkal készült.

Nyilvánvaló, hogy az állványok mindig is szerves részét fogják képezni a tájfotózásnak, ugyanakkor kifejezetten a fotózási stílusod javára válhat, ha időnként mellőzöd az állványhasználatot. Bár az állvány arra szolgál, hogy korlátozza a mozgást, a kezedben tartott fényképezőgépnek megvan az az előnye, hogy ilyenkor szabadon kipróbálhatsz különböző pozíciókat. Ha csupán egy helyben állsz, előfordulhat, hogy képeidből még annak ellenére is hiányozni fog a dinamika, hogy rátaláltál a hangsúlyos előtérre és a harmadolási szabályt alkalmazva hoztad létre a kompozíciót.

5. Kapcsold be az Automatikus ISO funkciót

Egy fotós lehajol, hogy alacsony szögből készítsen felvételt a partszakaszon lévő uszadékfáról.

A fotós kihasználta a kézből történő fényképezés adta mozgásszabadságot, hogy egy másik szögből készítsen felvételt az uszadékfáról.

Egy darab fa egy elhagyatott partszakaszon. A hullámok elmosódtak a hosszú expozíció miatt.

A két másodperces manuális expozíciót, ami finoman elmosódottá tette a hullámokat, a Canon EOS R6, illetve a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektív beépített képstabilizátora tette lehetővé. Valójában ezt a felvételt nehezebb lett volna elkészíteni egy állvánnyal, mivel az a lábait nyaldosó víz miatt elmozdulhatott volna. 35 mm, 2 mp, f/7.1 és ISO125 beállításokkal készült.

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy az ISO értéket 1600-ra fel lehessen tornázni, de hála a modern érzékelőknek, amelyek sokkal jobb teljesítményt nyújtanak gyenge fényviszonyok mellett, lehetségessé vált, hogy még ilyen értékekkel is figyelemreméltóan tiszta képek szülessenek. Egy egyszerű alapexpozíció beállításához mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod a Kézi üzemmódot, az Automatikus ISO funkciót és egy olyan záridőt, amely legalább akkora, mint a fókusztávolság. A fényképezőgép hozzáigazítja az ISO-értéket az adott jelenethez, ennek köszönhetően magabiztosan és kreatívan választhatod ki a záridőt és a rekesznyílást.

A Canon fejlettebb tükör nélküli fényképezőgépei, mint amilyen az EOS R6, rendelkeznek olyan fejlett, vázon belüli képstabilizálási funkcióval (IBIS), amely az objektívben lévő optikai képstabilizátortól függetlenül vagy azzal együtt képes akár 8 fokozatú képstabilizálást biztosítani, így állvány nélkül is több másodperces expozícióval tudsz fotózni.

Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI / SZABADTÉRI FOTÓZÁS

  Tippek szélsőséges időjárási körülmények melletti fotózáshoz

  Akár a felszerelésed szeretnéd megóvni, akár saját védelmedről gondoskodnál, bevált tippjeinket és trükkjeinket követve elsajátíthatod a szélsőséges időjárási viszonyok melletti fotózás alapjait.

 • TÁJFOTÓZÁS

  Tájképobjektív kihívás

  Verity Milligan fotós megosztja két könnyű objektívvel készített kreatív tájképekkel kapcsolatos tapasztalatait.

 • A SZERKESZTÉS ALAPJAI

  Hogyan szerkesszük a nyomtatásra szánt tájképeket?

  Szerkesztőtechnikák, melyekkel a festői képek műalkotásokká változtathatók.

 • KALANDFOTÓZÁS

  Tippek kalandfotózáshoz

  Öt tipp, miként örökítsd meg a kültéri kalandokat az EOS M6 Mark II fényképezőgéppel.