VÁROSI FOTÓZÁS

A legjobb tippek a városi fotózáshoz

Készíts lélegzetelállító városi látképeket és felvételeket – itt megtalálod az összes tanácsot, tippet, technikát és inspirációt, amire szükséged van.
Egy éjszakai város felvétele madártávlatból, amelyen sok megvilágított épület látszódik a rózsaszínnel csíkozott sötétkék ég alatt.

A városok energiával teli, varázslatos helyek. Az emberek, az épületek, a folyók és a különböző utcák fényképészeti lehetőségek végeláthatatlan sorát kínálják. Fogd tehát fényképezőgépedet, mozdulj ki, és fedezd fel a körülötted lévő várost! Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, hogy segítünk olyan képeket készíteni, amelyekre büszke lehetsz. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan javíthatsz a kompozíción, küzdhetsz meg a homállyal és mesélheted el városod történetét.

1. A városi fotózás kit

Egy Canon EOS M50-et a talajhoz közel tartó, egy éjszaki városi képet készítő személy.

Ha az éjszakai városi fotózással próbálkozol, a tükör nélküli fényképezőgépek elektronikus keresője felbecsülhetetlen segítséget nyújthat – pontosan megmutatja a végleges képet, és a beállítások módosításakor frissíti azt. Egy DSLR-fényképezőgépnél a hátsó képernyő segíthet az expozíció beállításában, valamint világosabb képet biztosít a jelenetről.

Canon EOS M6 Mark II, amint a járdán éjszakai városi felvételt készít.

Pont a napfelkelte előtti vagy naplemente utáni „kék órában” nagyszerű városi látképek készíthetők. A fények szürreálisnak hatnak, és az utcák kevésbé nyüzsgők. A legtöbb objektív esetében az f/11–f/16-os rekesznyílás beállítás a fényes pontokat csillagszerű csúcsfényeké alakítja át.

Habár minden Canon fényképezőgép alkalmas a városi fotózáshoz, a cserélhető objektíves fényképezőgépek biztosítják a legnagyobb rugalmasságot. A kisebb gyakran jobb is, mivel a diszkrét megközelítés segíthet őszinte módon megörökíteni a városi életet, ahogy az emberek a dolgukat végzik. A Canon EOS M sorozatú tükör nélküli fényképezőgépei, mint például az EOS M50 Mark II rendkívül kompakt és diszkrét.

Sok fotós a 35 mm-es prímobjektíveket részesíti előnyben a kis méretük és súlyuk, illetve a látómezejük miatt, amely bár elég széles ahhoz, hogy sok minden beleférjen a képbe, az ultraszéles látószögű objektívekhez képest viszonylag mentesek maradnak a hordótorzítástól. A palacsintának becézett aprócska Canon EF-M 22mm f/2 STM objektív „effektív” 35,2 mm-es, teljes képmezős fókusztávolsággal ideális az ilyen felhasználásra. A Canon EF-M 32mm f/1.4 STM általánosabb perspektívát ad, és gyors rekesznyílása kiválóan alkalmas a tárgyak elkülönítésére elmosódott háttér előtt. Ha sokoldalúságra vágysz, a Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM egy nagy látószögű objektív beépített makró funkciókkal. De nem csak a prímobjektívekről van szó – a kompakt Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM széles látószögű zoomobjektívként is sokoldalúan használható.

A DSLR-felhasználók számára a könnyű, változtatható képszögű kijelzővel rendelkező Canon EOS 250D ideális a szokatlan és izgalmas perspektívák megörökítéséhez. Ez a legtöbb jelenlegi Canon fényképezőgépben is megtalálható, beleértve a kifinomultabb, de viszonylag kompakt Canon EOS 850D-t is, amely inkább a lelkes fotósok számára készült. Az APS-C formátumú DSLR-fényképezőgépekhez ideális, városi fotózáshoz készült objektívek közé tartozik a szupervékony Canon EF-S 24mm f/2.8 STM „palacsinta” prímobjektív, és az aprócska Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ultraszéles látószögű zoomobjektív – mindkettő kiválóan alkalmas arra, hogy a legnagyobb épületek is beférjenek a képbe.

A teljes képmezős DSLR felé haladva, mint amilyen a Canon EOS 6D Mark II, a Canon EF 35mm f/2 IS USM objektív a legjobb választás az éjszaki városi képek kézből történő készítéséhez. Négyfokozatú képstabilizátora és gyors, f/2-es rekesznyílása lehetővé teszi a fény bejutását, amikor arra a legnagyobb szükség van. A tükör nélküli gépeket használók számára a teljes képmezős Canon EOS RP és a Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM egy erőteljes, mégis kompakt egységet biztosít. A lenyűgöző, ultraszéles látószögű Canon RF 16mm F2.8 STM egy sokoldalú választás a városi fotózáshoz, hiszen a 0,26-szoros maximális nagyítási szintnek köszönhetően széles városképek és közeli felvételek egyaránt készíthetők vele.

2. Városi inspiráció

Éjszakai úthálózat, amelyen az autók fényszórói egyértelműen meghatározható fénycsíkokat hoznak létre.

A hosszú expozíciók ideálisak az éjszakai forgalom fénycsíkokká való alakításához, így a hagyományos jelenetekből lenyűgöző kreatív képeket alkothatunk. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és egy Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM objektívvel, valamint 60 mp, f/16 és ISO 400 beállításokkal készült. © Lorenz Holder

Minden város egy történelmi és kulturális olvasztótégely, amely több ezer különböző történetből áll. Amikor felfedezel egy várost, gondolj arra a történetre, amelyik a leginkább érdekel, és áss egy picit mélyebbre. Feledkezz meg a jól ismert látványosságokról, és próbálj olyan egyedi narratív fókuszpontot találni, amely közönségedet a fényképed világába hívja.

Az emberek, áruk vagy közlekedési eszközök mozgása a legtöbb város lüktető szíve. A város mozgás közben való megörökítéséhez járj gyalog egészen addig, amíg egy zsúfolt kereszteződéshez nem érkezel. Ekkor állj meg, és készíts néhány felvételt egy érdekes és előnyös pontból.

Számos város az éjszaka beköszöntével új életre kel. Készíts éjszakai városi felvételeket olyan helyeken, ahol erősek a fények – például a prágai karácsonyi vásárokról vagy a londoni West Endről. A fénycsóvák rögzítésével szintén érdemes megpróbálkozni. Keress egy viszonylag előnyös helyet, például egy hidat vagy egy tetőteraszt, és örökítsd meg az alatta lévő utcát!

A városokról készült lenyűgöző képek közül több is kiemeli a kontrasztot – a régi és az új, a nyugalom és a lárma vagy a város polgárainak közösségei között. Örökítsd meg, számodra mit jelent ez a téma – például, ha észreveszel egy meditáló embert egy zsúfolt shanghaji parkban, egy új felhőkarcolók közé szorított történelmi épületet Londonban, vagy a New York-i hipszter negyed nyüzsgését.

Az apró részletek adják meg egy város identitását. A szabad szemmel nem feltétlenül látható, izgalmas részletek megörökítésével lenyűgöző fotók készíthetők. Gondolj csak London díszes viktoriánus lámpáira, a párizsi metró állomásainak art nouveau jelzéseire vagy Lisszabon jellegzetes járdacsempéire. Ha legközelebb egy városba látogatsz, keresd az apró és egyedi részleteket, és gondolkozz érdekes módszereken, amelyekkel megörökítheted őket.

3. Legjobb fényképezőgép módok

Egy magassarkú csizmát viselő személy éjszaka egy pocsolyán sétál keresztül, miközben a nedves járdáról narancssárga és kék fények verődnek vissza.

Próbáld meg elkerülni a szokásos városi turistafelvételeket – érdemes kreatívnak lenni, és szokatlan perspektívákat keresni, amelyek érdekesebbé teszik a képeket. Próbálj meg nagyon alacsonyról felvételt készíteni vagy éppen magasról, hogy átláss a falak, akadályok vagy a tömeg felett. A számos Canon fényképezőgépen megtalálható változtatható képszögű kijelző ebben nagy mértékben segít. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel és egy Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel, valamint 70 mm, 1/60 mp, f/2.8 és ISO 1000 beállítással készült. © Lorenz Holder

Közeli felvétel egy épület oldaláról és egy fém ajtószámról, amelyet a felette lévő fali lámpa világít meg.

Ne próbáld mindig a nagyobb képet látni. A részletekről készített felvételek egy másik, de rendkívül hatásos történetet tudnak elmesélni. A fotó egy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és egy Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektívvel, valamint 1/664 mp, f/1.4 és ISO 400 beállításokkal készült.

A városok természetüknél fogva zsúfolt és nyüzsgő helyek, de vannak olyan időszakok, különösen éjszaka és kora reggel, amikor lelassul a tempó. Ezekben a napszakokban azonban gyenge fényviszonyok mellett lehet csak fényképezni. Ehhez rövid záridőkre, magas ISO-értékekre és a fényképezőgép mozdulatlanul tartására van szükség.

Amikor rossz fényviszonyok között fényképezel, először is ki kell kapcsolnod az automatikus vakuhasználatot. Ezt a Vaku kikapcsolva vagy a Kézi éjszakai üzemmód használatával érheted el. A Vaku kikapcsolva üzemmódnál a fényképezőgép más beállításokat fog használni a fényképek vaku nélkül történő elkészítéséhez. A gép magasabb fényérzékenység (ISO-értéket), alacsonyabb záridő és tágabb rekesz használatával biztosítja a megfelelő expozíciót.

A Vaku kikapcsolva üzemmódot használd a múzeumokban és olyan helyeken is, ahol a vakuhasználat nem megengedett, vagy a vakuzás tönkretenné a hangulatot.

Számos Canon fényképezőgép, mint például a Canon EOS RP is rendelkezik Kézi éjszakai móddal, amely négy képből álló gyors sorozatot készít, majd ezeket egyetlen képben egyesíti, kiküszöbölve a fényképezőgép minimális rázkódását. Mivel sok városban korlátozzák az állványok használatát, a Kézi éjszakai üzemmóddal biztosíthatod, hogy éjszaka is mindig éles képeket készíthess.

Mindig jó, ha van nálad egy nagy fényerejű prímobjektív, például egy Canon RF 50mm F1.8 STM, amellyel gyenge fényviszonyok mellett is kiváló felvételeket készíthetsz. A kisméretű, könnyű, diszkrét objektív éles és kiváló minőségű képeket garantál. A prímobjektívek széles tartományban állítható rekeszbeállításaival fantasztikusan szabályozható a mélységélesség. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhasd ki ezekből az objektívekből, használd a Rekesz-előválasztás (Av) üzemmódot a mélységélesség szabályozásához, vagy a Záridő-előválasztást (Tv) a mozgás megörökítéséhez. Az ilyen típusú objektívek másik előnye, hogy a zoomolás helyett közelebb kell menned a megfelelő fókusztávolság eléréséhez, így nagyobb eséllyel találsz több érdekes nézőpontot a fényképek elkészítéséhez.

4. Városi fotózási technikák

Egy felhőkarcolókkal és magas épületekkel tarkított fekete-fehér felvétel az égboltról.

A fényképezőgép monokróm módja kiváló az árnyékok, fények és textúrák kiemelésére és a figyelemeltérítő színek eltűntetésére. A fotó egy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 11-24mm f/4L USM objektívvel, 11 mm, 1/500 mp, f/8 és ISO 100 beállításokkal készült.

Egy beltéri török piac. Az alacsony záridő miatt a tömeg elmosódik, kiemelve jelenet mozgalmasságát.

A városi fotózás azonos mértékben szól a benne élő emberekről, valamint az épületekről és nevezetességekről. A fotó egy Canon EOS 60D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 90D lépett) és egy Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM objektívvel, valamint 49 mm, 2,6 mp, f/16 és ISO 100 beállításokkal készült.

Hogy mindig készen állj a fotózásra, a városban sétálva folyamatosan figyelj arra, hogy a fények hogyan változnak körülötted. Ha sötétebb lesz, számíts arra, hogy növelned kell az ISO-értéket, csökkentened a záridőt vagy nyitnod kell a rekeszen. Ha pedig több fény áll rendelkezésre, csökkentsd az ISO-értéket, növeld a záridőt vagy használj szűkebb rekeszt. Így a fényképezőgéped beállításai nagy valószínűséggel közel ideálisak lesznek, ha valamit hirtelen szeretnél lefényképezni.

A monokróm képstílus használatával közvetlenül a fényképezőgéppel készíthetsz fekete-fehér felvételeket. Mivel a fekete-fehér képek az árnyékról és a fényekről szólnak, a monokróm mód segítségével megfigyelheted a kontraszt játékát. Az LCD-kijelzőn fekete-fehérben fognak megjelenni a képek, de ha RAW formátumban fotózol, a számítógépen végzett utómunka során visszaállíthatod a színes képet.

Ha elég időd van, ugyanazokat a helyeket különböző napszakokban is meglátogathatod, és megörökítheted a fények és a járókelők változását. Már három-négy, különböző időpontban készített fényképpel is jól érzékelhető a város változása.

Mozgó témák, például a hídon vagy a téren sétáló emberek fényképezésekor a legjobb megoldás mozdulatlanul tartani a fényképezőgépet, és kikapcsolni a vakut, így a fényképezőgép hosszabb záridőt választ a téma mozgásának kiemeléséhez. Ilyen képek készítésekor mindig olyan felületeket és helyeket kell keresni, ahol a fényképezőgép teljesen stabilan elhelyezhető. Kísérletezz a Záridő-előválasztás móddal (Tv). Miután beállítottad a záridőt, a fényképezőgép automatikusan kiegyensúlyozza az ISO- és rekeszértékeket, hogy szabadon felfedezhesd a kreativitásod.

Ha további segítségre és útmutatásra van szükséged útközben, a Canon Photo Companion alkalmazás tele van személyre szabott tartalommal, kihívásokkal és inspirációval, amelyek minden segítséget megadnak ahhoz, hogy életre keltsd a városi kalandjaid.

Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • VÁROSI FOTÓZÁS

  11 tipp a városnézés megörökítéséhez

  Tippek és trükkök, amelyek segítenek megörökíteni a városi dzsungel hangulatát.

 • UTCAI FOTÓZÁS

  Fedezd fel az absztrakt utcai fotózást

  Készíts lenyűgöző képeket a hétköznapi valóságról ezekkel a szürreális városi képekhez kitalált, egyszerű technikákkal.

 • VÁROSI FOTÓZÁS

  Városi kompozíciók – tippek

  Paula Stopka útmutatója az épületekről és nagyvárosok látképéről készített, lenyűgöző felvételek megkomponálásához.

 • UTCAI FOTÓZÁS

  Tippek utcai fényképezéshez

  Alapvető tanácsok lenyűgöző épületek által meghatározott utcaképek készítéséhez.