ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

Holdfotózási tippek: hogyan készíts igazán fantasztikus éjszakai égbolt-képeket

Kövesd ezt a lépésről-lépésre útmutatót a kreatív holdfotózáshoz, és hamarosan időtlen képeket készíthetsz a Föld égi kísérőjéről.
Mara Leite asztrofotós Canon EOS R8 fényképezőgéppel készített közeli felvétele a Holdról, amelynek csak egyik negyede látható.

A Hold mindig is lenyűgöző téma volt a fotósok számára világszerte, különösen azokban a ritka időszakokban, amikor szuperholdként vagy akár vérholdként jelenik meg. Azonban nehéz lehet lencsevégre kapni. Nagy kihívást jelenthet egy nagyon messze lévő, fényes témát fényképezni gyenge fényviszonyok mellett, mindezt nagy fókusztávolságnál végzett kompozícióval és a fókuszálással. A megfelelő fotófelszereléssel és expozíciós beállításokkal és az indulás előtti gondos tervezéssel azonban csodálatosan részletes holdfotókat és hangulatos holdbéli tájképeket készíthetsz. Itt megosztunk minden információt, amire szükséged lehet a Hold fotózásához, szakértői tanácsokkal a beállításokról és a felszerelésről, valamint Mara Leite asztrofotós tippjeivel a legjobb holdfotók elkészítéséhez.

1. Ismerd meg a Holdat

A félhold egy darabkája látható egy templom két oszlopa között, Canon EOS R10 fényképezőgéppel készült.

„Alkalmazások vagy weboldalak segítségével nyomon követhetjük a Hold különböző szakaszait” – mondja Mara, a díjnyertes táj- és asztrofotós. „Ezek tartalmazzák a holdkelte és a holdnyugta idejét a világ különböző pontjain.” A felvétel Canon EOS R10 fényképezőgéppel készült Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel, 100mm, 1/5 mp, f/6.3 és ISO 1250 beállítással. © Mara Leite

Egy ágon lévő levelek sziluettje az elmosódott telihold előtt, Canon EOS R10 fényképezőgéppel készült.

„Bizonyos alkalmazások még a Hold mozgását is képesek követni az égen, és kiszámítani, hogy a Hold mekkorának fog látszani a témához képest” – mondja Mara. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 400 mm, 1/320 mp, f/9 és ISO 1250 beállításokkal készült. © Mara Leite

A Hold Föld körüli pályája 27,322 napig tart. Ez a ciklus fázisokra oszlik: újhold, növekvő holdsarló, első negyed, növekvő telihold, telihold, fogyó telihold, utolsó negyed, fogyó holdsarló és ismét újhold. Nem csupán minden fázis más és más perspektívát nyújt a Holdra, hanem a fényviszonyokat is befolyásolja, a fényesen ragyogó teliholdtól az alig látható újholdig.

A holdnaptár néhány pontja igazán különleges. Amikor a Hold a legközelebb van a Földhöz, és ez teliholddal esik egybe – a hónapnak az az időszaka, amikor a Nap, a Hold és a Föld együtt áll –, akkor megnövekedett teliholdat vagy szuperholdat láthatunk. A vérhold – amikor a normál szuperhold egybeesik egy teljes holdfogyatkozással – még ritkább. Ez azt jelenti, hogy a Föld teljesen megakadályozza, hogy a közvetlen napfény elérje a Holdat, és csak a Föld légkörében megtört fény marad, ami miatt a Hold halvány vérvörösnek látszik.

2. Tervezz előre

A félhold látható az éjszakai égbolton egy világítótorony mögött, Canon EOS R8 fényképezőgéppel készült.

„Nyilvánvaló okokból fontos előre megnézni az időjárást” – mondja Mara. „Az esőre vagy a borús időjárásra vonatkozó előrejelzéssel ellentétben a felhők nem mindig rosszak. Drámai és rejtélyes hatást adhatnak a holdfotóknak. Javaslom, hogy ellenőrizd a felhőzet százalékos arányát és a szélsebességet az időjárási weboldalakon vagy a helyi időjárási központban.” A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel, Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 100mm, 1,6 mp, f/5,6 és ISO 6400 beállításokkal készült. © Mara Leite

Telihold egy portugál kolostor felett, Canon EOS R8 fényképezőgéppel készült.

„Ha lehetséges, a tervezett fotózási időpont előtt feltétlenül el kell mennem személyesen a fotózás helyszínére, hogy megbizonyosodjak arról, hogy nincsenek-e akadályok a látómezőmben, és hogy a hely nyitva van-e munkaidő után is” – meséli Mara. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 325 mm, 1/320 mp, f/8 és ISO 1600 beállításokkal készült. © Mara Leite

A Hold fotózása nemcsak a fényképezőgépes képességeid szórakoztató próbája, hanem a Föld és kísérője mozgásának lenyűgöző megismerése is. Pontosan meg tudjuk mondani, hogy a Hold hol fog felkelni, hol ível át az égen, és hol fog lenyugodni, minden éjjel az elkövetkező években. Számos hasznos telefonos alkalmazás létezik, amelyek segíthetnek a szögek pontos megtervezésében. Durva útmutatásként elmondható, hogy a telihold közvetlenül a lenyugvó nappal szemben fog megjelenni.

Mindenképpen vedd figyelembe a napszakot. A Hold talán akkor a leglenyűgözőbb, amikor a láthatáron először megjelenik – ez az úgynevezett „holdkelte”. Ha szuperholdat fotózol, akkor a fotózás különösen hatásos lehet. A fénynek oldalirányban kell áthaladnia a Föld légkörén, így a Hold meleg, vöröses színt kap. Ez az a pillanat is, amikor a Hold a legnagyobbnak tűnik, bár ez csak illúzió – mérete az éjszaka folyamán nem változik, de a légkör görbülete nagyítóüvegként hat.

Fontos, hogy indulás előtt ellenőrizd az időjárás-előrejelzést. A derült körülmények optimális látási viszonyokat biztosítanak. Keress olyan helyszíneket, amelyekről jól láthatod, mi történik, és amelyek vizuálisan is érdekesek – például egy vonzó városi látkép –, de csak minimálisan terelik el a figyelmet. Győződj meg róla, hogy készen áll a felszerelésed. Ez azt jelenti, hogy teljesen fel van töltve, és minden be van pakolva. A Hold gyorsan mozog, így jobb, ha nem kell hazaszaladnod valamiért, amit elfelejtettél, különben lemaradsz róla!

3. Holdfotózási beállítások

Egy személy beállítja Canon EOS RP fényképezőgépének változtatható képszögű kijelzőjét, miközben a Holdat fényképezi.

Ha egy ilyen világos témát sötétben fényképezel, az expozíciós problémákhoz vezethet, ezért próbáld meg manuálisan beállítani az expozíciót.

Egy Canon EOS RP képernyője, amelyen a fókuszkiemelési beállítások láthatók.

Ha nehezen tudsz a Holdra fókuszálni, próbáld meg a manuális fókuszt. Használd az élő képet, és kapcsold be a fókuszkiemelést, hogy a részletek élesek legyenek.

Az automatikus expozíciós módok nem mindig működnek a Hold fényképezésekor, ezért az a legjobb, ha manuális expozíciót használsz. Lényegében a Holdat érő napfény intenzitása nem változik, így van egy egyszerű expozíciós szabály, amelyet útmutatásként használhatunk – a „looney 11” szabály. Állítsd a rekeszértéket f/11-re, a záridőt pedig az ISO fordítottjának megfelelően, tehát ISO 100-nál 1/100 mp, ISO 200-nál 1/200 mp, és így tovább. Ez azonban nincs kőbe vésve – a záridőt és a rekeszértéket addig variálhatod ezen értékek körül, amíg a kép megfelelőnek nem tűnik.

4. A legjobb felszerelés holdfotózáshoz

A félhold egy darabkája, amely egy lámpaoszlop mögül bukkan elő, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel készült.

A Canon EOS R10 készülék rendelkezik -4 EV gyenge fényviszonyok esetén történő fókuszálási funkcióval, amely lehetővé teszi a pontos fókuszálást gyenge fényviszonyok mellett is. Kombináld a kedvező árú, mégis nagy teljesítményű RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, és készíts gyönyörű képeket a Holdról. A fotó egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, 105 mm, 1/5 mp, f/7,1 és ISO 800 beállítással készült. © Mara Leite

Az égen az első negyedben lévő hold látható, Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel készült.

Az 5,5 fokozatú optikai képstabilizátorral a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nagyszerű objektív a holdfotózáshoz, mivel nagyobb stabilitást biztosít a kézből készült felvételekhez – ideális azokhoz a gyors felvételekhez, amikor nincs időd állvánnyal bíbelődni. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 400 mm, 1/200 mp, f/8 és ISO 1000 beállításokkal készült. © Mara Leite

A közeli holdfotókhoz elengedhetetlen a hosszú objektív, de ha még csak kezdő vagy, ne aggódj. A gyors, drága objektív nem elengedhetetlen, mert a Hold olyan fényes, hogy nincs szükség a csúcsmodell hosszú fókusztávolságú objektívek legszélesebb rekesznyílására. Még egy normál zoom, például a Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM vagy a RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM is működhet – lehet, hogy nem tölti ki a képkockát, de később bármikor kivághatod a területet. Itt jönnek képbe a nagy felbontású EOS R rendszerű fényképezőgépek. A teljes képmezős Canon EOS R8 tűéles tisztaságot biztosít még gyenge fényviszonyok között is, a Canon EOS R10 és EOS R50 APS-C érzékelői pedig szűkebb látómezőt adnak az objektíveknek, így a szélesebb objektívek nagyobb hatótávolságot biztosítanak.

5. Kerülj közelebb

Közeli felvétel a Holdról, amely a felszínének jellegzetességeit és részleteit mutatja.

A fogyó vagy növekvő domború hold (amikor körülbelül háromnegyed telihold van) remek alkalom a felszíni részletek megörökítésére. A kép egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 800mm F11 IS STM objektívvel + Extender RF 2x objektívextenderrel és 1600 mm, 1/50 mp, f/22, ISO 100 beállításokkal készült.

Bár a telihold lenyűgöző, nem biztos, hogy ez a legjobb időpont a fotózásra, ha a felszíni jellegzetességeket, például a krátereket szeretnéd megörökíteni. Ugyanúgy, ahogy a fényképezőgép előugró vakuja megvilágítja az arcot, a telihold idején a frontális napfény sok árnyékot eltüntet. A hónap más időszakaiban a napfény inkább oldalról esik be, ami a holdi táj kontúrjainak és részleteinek kiemeléséhez szükséges fényt és árnyékot hoz létre. Közeli felvételekhez kiváló objektív az RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, amely a hosszú teleobjektív zoomot képstabilizátorral kombinálja. Ezenkívül, ha igazán ki szeretnéd tölteni a képet, válassz egy nagyon hosszú objektívet, például az RF 600mm F11 IS STM-et. Az f/11-es rekeszérték tökéletes a holdfotózáshoz, mivel megfelel a „looney 11” expozíciós szabálynak. Ha meg szeretnéd növelni az objektívek hatótávolságát, hasznosak lehetnek az olyan objektívextenderek, mint az Extender RF 1.4x és az Extender RF 2x.

6. Örökítsd meg a felejthetetlen pillanatokat nagyobb látószögben

A Hold fényesen ragyog a sötét égbolton, egy éjszakai jelenet felett, amely egy folyót, hidat és csónakokat ábrázol, mögötte pedig egy város képét.

Az új helyszínek felderítéséhez Mara az online térképeket és a közösségi médiát használja, hogy érdekes témákat és előtereket keressen a fotózandó területen. „A helyiek megkérdezése is hasznos lehet” – teszi hozzá. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és egy Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívvel, 19 mm, 20 mp, f/22 és ISO 640 beállításokkal készült. © Mara Leite

A Hold magasan fent látható az égen, világos narancssárga felhők és egy víztömeg felett, napfelkeltekor készült, Canon EOS R8 fényképezőgéppel.

A Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektív f/4 rekeszértéke a teljes fókusztávolság-tartományban állandó marad. Ez azt jelenti, hogy a Holdra zoomolásakor nincs változás a záridőben és az ISO-értékben. A fotó Canon EOS R8 fényképezőgéppel és Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívvel és 17 mm, 1/500 mp, f/6,3 és ISO 2500 beállításokkal készült. © Mara Leite

Kísérletezz kreatívan egy szélesebb objektívvel, például a Canon RF 14-35mm F4L IS USM objektívvel. Ez lehetővé teszi, hogy a Holdat egy meglévő tájba illeszd be. Bár a Hold gyakran kísérteties, ha elszigetelten látjuk, az ismerős tájékozódási pontok vagy egy adott városkép bevonása segít kontextust teremteni és érdekes kompozíciókat létrehozni. Azt is lehetővé teszi, hogy a skálával játszva erőteljes hatást érj el.

Emeld a holdfotózást a következő szintre Andrew Fusek Peters profi fotós további tippjeivel és inspirációjával*.


Írta: James Paterson, Phil Hall és Rachel Segal Hamilton

* Csak kiválasztott nyelveken érhető el.

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R8

  Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R50

  Az EOS R tükör nélküli fényképezőgéppel a legjobb, leglenyűgözőbb tartalmakat készítheted, az éles állóképektől kezdve a 4K filmekig és az élő közvetítésekig. Mindezt egyetlen eszközzel.
 • Ultranagy látószögű zoomobjektív

  RF 14-35mm F4L IS USM

  A Canon ultraszéles RF objektíve páratlanul részletgazdag felvételeket eredményez az L sorozatra jellemző, 14–35 mm-es pontossággal, az öt és fél fokozatú képstabilizálás pedig megkönnyíti a kézből történő fotózást.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  A nagy látószögtől a teleobjektívig különböző látómezőket biztosító EOS R-sorozatú APS-C zoomobjektív tökéletes választás az utazások, a vadvilág, a sportolás és a különböző élethelyzetek megörökítéséhez.
 • RF objektívek

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ideális objektív mindennapi használatra a teljes képmezős, tükör nélküli fotózás szerelmeseinek. Az egyszerűen használható RF 24-105mm F4-7.1 IS STM könnyű, kompakt kialakítású, és készen áll arra, hogy magasabb szinten műveld a fotózás művészetét.
 • Zoom teleobjektív

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  A sokoldalú, kompakt és könnyű, 5,5 fokozatú képstabilizátoros RF 100-400mm zoom segítségével könnyedén megörökítheted az élővilágot és a mozgalmas jeleneteket.
 • RF objektívek

  RF 600mm F11 IS STM

  Forradalmian új, kompakt és könnyű szuper teleobjektív, amely ideális a vadvilág-, szafari- és vonatfotósok számára egyaránt.
 • Objektívek DSLR fényképezőgépekhez

  RF 2x

  Az Extender RF 2x élességet és sokoldalúságot kínál 2-szeres extra nagyítással a kompatibilis RF teleobjektívek és zoomok hatótávolságának megduplázásához.
 • Kapcsolódó cikkek

 • A csillagos ég alatt elterülő fenyőfákról, tóról és hófödte hegyekről készített tájkép.

  ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  Az éjszakai égbolt fotózása

  A legjobb módszerek a csillagok éjszakai fotózásához, beleértve a time-lapse módszerrel készült, valamint fénycsóvás fényképeket.

 • Egy sárga fénnyel megvilágított épületnek támaszkodó alak sziluettje. A képet Lorenz Holder Canon nagykövet készítette egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel.

  ÉJSZAKAI FOTÓZÁS

  A legjobb belépő szintű készlet éjszakai fotózáshoz

  Fényképezőgépek és objektívek a csillagos égbolt fotózásához.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Az expozíció beállítása

  Tanuld meg tökéletesen a rekeszérték, a záridő és az ISO-érték beállítását.

 • FÉNYTECHNIKÁK

  Tippek gyenge fényviszonyok melletti fotózáshoz

  Tudj meg többet a gyenge fényviszonyok melletti fotózásról, és arról, hogy melyik a legjobb Canon felszerelés az éjszakai fényképezéshez.