TECHNOLÓGIA

DSLR kontra tükör nélküli fényképezőgépek: melyik a jobb?

A tükör nélküli fényképezőgépek minden eddiginél szélesebb választéka áll rendelkezésre: itt az ideje áttérni a tükör nélküli fényképezőgépekre? Összehasonlítjuk a DSLR és a tükör nélküli fényképezőgépek közötti különbségeket, hogy segítsünk a döntésben.
A Canon EOS R10 fényképezőgép LCD-képernyője a két flamenco táncost filmező fotós válla fölött.

Az APS-C és full-frame opciókat is magában foglaló EOS R rendszerrel a tükör nélküli fényképezőgépek széles választéka kínál új előnyöket a profiknak és az amatőröknek egyaránt. De akár egy régebbi fényképezőgépről szeretnél frissíteni, akár egy kompakt fényképezőgépről egy cserélhető objektívvel rendelkező fényképezőgépre szeretnél váltani, melyik a jobb, egy tükör nélküli fényképezőgép vagy egy hagyományos DSLR?

A választás megkönnyítése érdekében a DSLR és a tükör nélküli fényképezőgépek közötti különbségeket vizsgáljuk meg Mike Burnhill, a Canon Europe vezető termékszakértőjének segítségével.

Egy Canon EOS 80D fényképezőgép metszeti ábrája, amelyen a tükörmechanizmus látható.

A DSLR kifejezés az egyobjektíves digitális tükörreflexes fényképezőgép rövidítése. A reflex rész arra a tükörre utal, amely a fényt a keresőbe veri vissza. A tükörnek el kell mozdulnia az útból, hogy a fény elérje a mögötte lévő érzékelőt, és ehhez egy viszonylag nehéz mechanizmusra van szükség, ami növeli a fényképezőgép méretét és súlyát, valamint optikai komplikációkat is okoz.

A Canon EOS R7 típus egy sziklán. Nincs hozzá objektív, így a belső érzékelő is jól látható.

Egy tükör nélküli fényképezőgépben , mint például a Canon EOS R7, nincs tükörmechanizmus, hanem az objektíven keresztül közvetlen látószöget biztosít az érzékelőhöz. Az elektronikus keresőben (EVF) az érzékelő képének vetülete látható – ami azt jelenti, hogy a DSLR fényképezőgépek optikai keresőjével ellentétben a kereső képes a fényképezési beállítások hatásának előnézetére. Mike Burnhill, a Canon Europe munkatársa szerint „A tükör nélküli fényképezőgépek EVF-je lehetővé teszi, hogy már a felvétel elkészítése előtt láthassa a kép expozícióját.”

DSLR kontra tükör nélküli: méret és tömeg

„A DSLR fényképezőgépek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy van egy tükör vagy pentaprizma, amely a keresőbe irányítja a fényt” – magyarázza Mike – „de helyet kell biztosítani ahhoz, hogy ez kifordulhasson az érzékelő működéséhez. Ennek kiküszöbölése segít csökkenteni a fényképezőgép méretét és tömegét, különösen, ha összehasonlítjuk az EOS R7 és EOS R10 fényképezőgépet a hasonló DSLR modellekkel, például a Canon EOS 7D Mark II-vel vagy az EOS 90D-vel.”

Az életmódtartalmakat készítő Diana Millos az EOS R10-et használta Andalúzia kultúrájának és építészetének fotózására. „Egy sokkal nehezebb fényképezőgéphez képest, mint például az általam használt EOS 80D, az EOS R10 szinte gyerekjátéknak tűnik” – mondja Diana. „Tetszik, hogy kicsi és könnyű, mégis ugyanolyan erős.”

Egy férfi kezében egy Canon fényképezőgépet tart lefelé fordítva.

A Canon EOS 7D Mark II típushoz hasonló DSLR-fényképezőgépek a tükörmechanizmus elhelyezése érdekében megnövelt méretük ellenére is kiváló minőségű képeket készítenek.

Egy sárga ruhás, nyári kalapos nő fényképezőgépet tart az egyik szeméhez.

Az olyan tükör nélküli fényképezőgépek, mint a Canon EOS R10, egyenértékű minőséget és erőteljes funkciókat kínálnak hordozhatóbb és könnyebb kivitelben.

Objektívfoglalatok: jobb a tükör nélküli, mint a DSLR?

A Canon DSLR fényképezőgépekben használt EF objektívfoglalatot 1987-ben vezették be, esetében egy nagyon jól bevált rendszerről beszélhetünk. Több száz kompatibilis objektív, szinte minden fókusztávolságot lefedő EF-objektív létezik, az APS-C érzékelővel rendelkező EOS DSLR fényképezőgépekhez pedig több kompaktabb és gyakran megfizethetőbb EF-S objektív is elérhető.

Az EOS R rendszerű fényképezőgépeken használt RF objektívfoglalat azonban számos újításon ment keresztül. „Az RF objektívfoglalatot a jövőt szem előtt tartva terveztük” – magyarázza Mike – „például javítottuk a fényképezőgép és az objektívek közötti kommunikációs sebességet, valamint több funkciót támogató extra érintkezőkkel egészítettük ki.” Így sokkal gyorsabb lett az autofókusz-teljesítmény, de fejlődött a valós idejű digitális objektívoptimalizálás és a továbbfejlesztett vezérlők, például az RF objektívek testreszabható vezérlőgyűrűje is.

Ahelyett, hogy a DSLR fényképezőgépeknél a reflextükörnek folyamatosan a foglalat és az érzékelő között kellene dolgoznia, a tervezők közelebb hozták az RF objektíveket magához az érzékelőhöz, javítva ezzel az optikai teljesítményt. Ennek eredményeképpen a kivételes minőségű objektívek gyorsabbak, fényerősebbek, ráadásul olyan úttörő objektívek születtek, mint az RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE objektív, amely 180°-os VR képeket készít kompatibilis teljes képmezős fényképezőgépeken.

Az RF objektívfoglalat illusztrációja egy Canon EOS R3 fényképezőgépen.

A tükör nélküli Canon EOS R rendszer középpontjában az innovatív RF objektívfoglalat áll, széles torkolattal, rövidebb hátsó fókusztávolsággal és szupergyors kommunikációval az objektív és a váz között.

Objektívek és kompatibilitás: a DSLR objektíveket tükör nélküli fényképezőgépen is lehet használni?

Ha már rendelkezel EF vagy EF-S objektívekkel, az EF-EOS R objektívadapterek választékának köszönhetően könnyen, minőségromlás és funkcionalitásvesztés nélkül használhatod őket a tükör nélküli EOS R rendszerű fényképezőgépekkel. Ez keverési lehetőséget is ad: kombináld a két formátum objektívjeit (különösen, ha van olyan kedvenc vagy speciális objektíved, amely még nem kapható RF foglalatú változatban), és élvezd ki mindkét kategória előnyeit. Van itt vezérlőgyűrűs objektívadapter, és egy bepattintható ND- vagy polárszűrős adapter is, így az EF-objektívek még sokoldalúbbak, mint ugyanezek a DSLR-objektívek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy DSLR fényképezőgéppel nem lehet RF objektíveket használni. Ha tehát egy adott RF objektív tetszik meg, akkor EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépet kell választanod hozzá.

Három zoomobjektív egymás mellett egy tornaszeren.

Az APS-C EOS R System fényképezőgépek, köztük az EOS R7 és az EOS R10 modellek bevezetésével a tükör nélküli EOS R rendszer minden eddiginél több fotós számára lesz megfizethető. „Azzal, hogy az RF objektívfoglalatot új vásárlói körhöz juttatjuk el, az objektívek egy teljesen új generációjához juthatnak hozzá, amelyeket kifejezetten ehhez a foglalathoz fejlesztünk – olyan objektívekhez, amelyek a DSLR fényképezőgépek esetében nem voltak megvalósíthatók” – mondja Mike. Az APS-C érzékelők vágási tényezőjének köszönhetően az itt bemutatottakhoz hasonló teljes képmezős objektívek 1,6-szor nagyobb hatótávolságot biztosítanak az APS-C kamerákon.

Optikai kontra elektronikus kereső: melyik a jobb?

A DSLR fényképezőgépek optikai keresővelrendelkeznek, amelyet egyes fotósok szívesebben használnak, mert ezek közvetlenebb kapcsolatot biztosítanak a jelenettel. Régebben a tükör nélküli fényképezőgépeken használt elektronikus keresők (EVF) még a késleltetéssel is hadilábon álltak, de azóta folyamatosan fejlődnek – a legújabb EOS R rendszerű fényképezőgépek EVF-jei nagy, akár 120 kép/mp-es frissítési sebességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs érzékelhető késleltetés – és ennek is megvan az előnye.

Különösen, ha EOS R rendszerű fényképezőgépet használsz, az Expozíció, Képstílus és egyéb beállítások alkalmazásával az Expozíciószimuláció lehetővé teszi a kép előnézetét, mind a keresőben, mind a hátsó LCD-képernyőn. DSLR fényképezőgépen az Expozíciószimuláció akkor működik, ha az Élő nézet módot a hátsó képernyőn használod, de a keresőben nem jelenik meg az előnézet. Az EVF segítségével olyan gyenge fényviszonyok között is megkomponálhatod a felvételt és fókuszálhatsz, amelyek túl sötétek ahhoz, hogy szabad szemmel, az optikai kereső segítségével láthasd. Videókészítéskor az EOS R rendszerű fényképezőgépek EVF-je ugyanazt a manuális fókuszálást segítő kijelzőt mutatja, mint a Canon professzionális Cinema EOS fényképezőgépei.

Dani Connor természetfotós az EOS R7-et használta a veszélyeztetett ibériai hiúz után kutatva. Szerinte az elektronikus keresővel való munka teljesen átalakította a fotózási szokásait.

„Egy DSLR keresővel gyakran egyszerűbb próbafelvételt készíteni, és mielőtt eldöntenénk, hogy milyen beállításokat változtassunk, ellenőrizhetjük a képet a hátsó képernyőn” – mondja. „De a tükör nélküli fényképezőgépnél nagyon hasznos, hogy látom a beállítások változásának hatását anélkül, hogy le kellene vennem a szemem a keresőről.

„Ha a vadvilág fotózása közben gyorsan kell reagálnom, vagy esetleg a fény folyamatosan változik, gyorsan beállíthatom az ISO-értéket vagy a zársebességet, és egyből láthatom, hogy milyen lesz a képem.”

Egy elektronikus kereső metszeti ábrája.

A tükör nélküli fényképezőgépek elektronikus keresője (EVF) a fényképezőgép hátoldalán található LCD-képernyővel megegyező kijelzőtechnológia kompakt, nagy felbontású változatát használja. Ennek egyik előnye, hogy így még sötét körülmények között is láthatod, amit a kamera lát, még akkor is, ha az a szabad szemmel történő észleléshez már túl sötét.

Metszeti ábra, amely a tükörről a pentaprizmába, majd a keresőbe visszaverődő fény útját mutatja egy DSLR fényképezőgép belsejében.

A DSLR fényképezőgépek tükre egy pentaprizmán keresztül visszaveri a fényt az optikai keresőbe, így a kép jól fog megjelenni. Egyik előnye, hogy azonnali visszacsatolást ad. „Egy elektronikus keresővel mindig lesz némi késleltetés” – mondja Mike. „A DSLR keresők fénysebességgel működnek – ennél gyorsabban nem lehet.”

Képminőség: jobb képeket készítenek a tükör nélküli fényképezőgépek?

„A végső képminőségettekintve nincs nagy különbség a kétféle rendszerrel készített képek között, de a folyamat minden más része nagyon eltérő” – mondja Mike.

„Például az RF objektívfoglalattal az objektív és a fényképezőgép közötti nagysebességű kommunikáció egyik előnye, hogy ha a diffrakcióhoz és az aberrációhoz hasonló optikai problémák merülnek fel, akkor ezeket valós időben, a fényképezőgépen belül tudjuk korrigálni. Ez az azonnali feldolgozás azt jelenti, hogy bizonyos szempontból jobb képminőséget kapunk az új fényképezőgépekkel.”

Bizonyos helyzetekben a tükör nélküli fényképezőgépek, mint például az EOS R7, amely a mechanikus zárral akár 15 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre, az elektronikus zárral, teljes autofókuszkövetés mellett, 30 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre is képes, nagyobb valószínűséggel készítenek folyamatosan használható képeket, mint az EOS 7D Mark II vagy az EOS 90D, amelyek maximális sorozatfelvételi sebessége csak 10 kép/mp.

Egy Canon EOS R8 fényképezőgép LCD-képernyőjének nézete, amelyen a fotós egy cserepes növényekről készült videót rögzít.

A legújabb tükör nélküli fényképezőgépek, mint például az EOS R8, olyan fejlett funkciókkal kedveskedik a tartalomkészítőknek, mint a 4K 60p videófelvételi mód, intelligens témakövetéssel – ez az, amit az EOS 7D Mark II-höz vagy az EOS 90D-hez hasonló DSLR-ok nem tudnak.

Autofókusz: tükör nélküli és DSLR készülékek összehasonlítása

A keresőn keresztül fókuszáló, specifikus pontalapú fázisérzékelő szenzorral működő, például az EOS 7D Mark II és az EOS 90D modellekkel szemben az EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépek, köztük az EOS R5, EOS R6 Mark II, EOS R8, EOS R7 és EOS R10 a Canon legújabb Dual Pixel CMOS AF II autofókusz rendszerével működnek, amelyben az érzékelő minden pixelét használják mind a fókuszáláshoz, mind a képalkotáshoz.

A tükör nélküli fényképezőgépek egyik nagy előnye, hogy az AF-pontot a képen belül bárhol ki lehet választani. „Ez egy DSLR fényképezőgépen lehetetlen” – magyarázza Mike – „és ez olyan képességeket is lehetővé tesz, mint a fényképezőgép arc-, szem- és állatkövető funkciója. Például ráfókuszálhatsz egy repülő madár szemére, és követheted azt a képkockában – ami egy DSLR fényképezőgép esetében lehetetlen.

„Néhány profi DSLR fényképezőgép külön fókuszáló chipet tartalmaz, így bár az általános autofókusz-rendszer nem olyan jó, mint az újabb tükör nélküli fényképezőgépeknél, de bizonyos helyzetekben gyorsabb lehet a direkt ezért beépített AF-chipnek köszönhetően.”

A Canon EOS R7 kijelzőjén látható, ahogy az autofókusz az ágon ülő ragadozó madár szemét követi.

A legújabb tükör nélküli fényképezőgépekben, például az EOS R7 és az EOS R10 fényképezőgépekben található gyors elektronikus zár és az állatszem-követő autofókusz minden szintű fotós számára ideális funkciók. „Egy vadvilági fotós számára nagyon klassz dolog, hogy nyomon követheti egy állat szemét” – mondja Dani Connor, természetfotós. „Ez új lehetőségeket nyitott meg számomra, amelyek DSLR felhasználóként nem voltak elérhetőek.”

Mechanikus kontra elektronikus zár

A DSLR fényképezőgépek általában mechanikus zárral működnek, de néhány – nevezetesen az EOS 90D és az EOS-1D X Mark III – a mechanikus zár mellett elektronikus zárral is rendelkezik. A Canon EOS R rendszer tükör nélküli fényképezőgépek mindegyike rendelkezik mindkét típusú zárral.

Elektronikus zár esetén a mechanikus zár nyitva van, és a képérzékelő lényegében elektronikusan olvassa be a képet. Ennek legnagyobb előnye, hogy a fényképezés teljesen csendes lehet – nem csak csendesebb, mint amikor a néhány fényképezőgépen elérhető S („lágy”) üzemmódnál a zárnak csak tompított vagy elfojtott hangja van, hanem teljesen zajtalan. Ez felbecsülhetetlen előnyt jelent, ha például ideges vadon élő állatokat, szunyókáló csecsemőket vagy esküvők csendes pillanatait fotózod.*

Az elektronikus zárak gyorsabb sorozatfelvételt is lehetővé tesznek. „A mechanikus zárakkal a DSLR fényképezőgépeinkben az elérhető leggyorsabb sebesség 16 képkocka/másodperc volt az EOS-1D X Mark III modellel, ami egy profi gép” – mondja Mike. Az EOS R10 akár 23 kép/mp sebességű felvételek készítésére is képes elektronikus zárral, az ár töredékéért, míg az EOS R7 30 kép/mp sebességgel tud fényképezni, ami megegyezik az EOS R3, egy másik professzionális fényképezőgép sebességével, de az ár harmadáért.”

A „legördülő zár” jelensége azonban problémát jelenthet, ha elektronikus zárral fényképezünk akciót – a gyorsan mozgó tárgyak, például egy lendülő golfütő vagy egy forgó propeller, a teljes képkocka kiolvasásához szükséges idő alatt elmozdulhatnak, és így torzulnak a kész képen. A jelenség a legújabb tükör nélküli fényképezőgépeknél nagymértékben csökkent, de a gyorsan mozgó akciók fényképezéséhez a mechanikus zár ajánlott.

Az elektronikus zárral történő fényképezés bizonyos mesterséges megvilágításban, különösen fénycsöveknél problémás lehet, ha a fény frekvenciája eltérő a zárétól. Hasonló okok miatt a vaku használata elektronikus zárral egyenetlen expozíciót eredményezhet a képkockán.

Fekete-fehér közelkép egy gyermekről, aki koncentráltan néz lefelé.

Helen Bartlett családi fotós felbecsülhetetlen értékűnek tartja a teljesen csendes fényképezés lehetőségét az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel. Mivel a zár hangja nem zavarja meg vagy ébreszti fel a fiatal fotóalanyokat, természetesebb helyzetekben tudja őket megörökíteni. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel, 1/1000 mp, f/1.2 és ISO100 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Az akkumulátor élettartama: DSLR kontra tükör nélküli

Gyakran mondják, hogy a DSLR fényképezőgépek akkumulátorának élettartama hosszabb, mint a tükör nélküli fényképezőgépeké, főként azért, mert a tükör nélküli fényképezőgépek elektronikus keresőjéhez sok energia kell, míg a DSLR fényképezőgépek optikai keresője nem igényel energiát. A gyakorlatban azonban az akkumulátor élettartama nagyban függ attól, hogy hogyan használjuk a fényképezőgépet – a vaku használata például mindkét fényképezőgép-típusnál több energiát fogyaszt, míg a DSLR fényképezőgépek LCD-képernyőjének használata általában több energiát fogyaszt, mint a tükör nélküli fényképezőgépeké. Egy középkategóriás DSLR, mint pl. az EOS 90D esetében a keresővel legalább 1200, az LCD-kijelző használatával 450 felvétel készíthető, míg az EOS R6 Mark II esetében 450 felvétel az elektronikus kereső, és 760 felvétel készíthető az LCD használatával.

A különbség profi szinten még nagyobb: ha például ragaszkodsz az EOS-1D X Mark III képkeresőjéhez, az akkumulátor lemerülése előtt 2500 képet készíthetsz, de ez 600 képre csökken, ha az Élő nézetre hagyatkozol. Ezzel szemben a tükör nélküli EOS R3 620 képet készít képkeresővel és 860 képet LCD-vel. Ha tehát inkább a hátsó LCD-képernyőt használod, a tükör nélküli fényképezőgépekkel több felvételt készíthetsz egyetlen töltéssel.

Tükör nélküli kontra DSLR: a választás lehetősége

Mind a tükör nélküli fényképezőgépeknek, mind a DSLR fényképezőgépeknek megvannak az előnyeik és hátrányaik. Az, hogy neked melyik jobb, az nagyban függ a fotózás típusától és attól, hogy a fényképezőgép/objektív milyen funkcióit és előnyeit szeretnéd a legjobban kihasználni.

Ha egy könnyű, gyors képkockasebességgel rendelkező fényképezőgépet szeretnél az úti fotózáshoz, akkor egy tükör nélküli fényképezőgép, például az EOS R10 ideális választás lehet. Ha a következő generációs RF objektíveketszereted, akkor a tükör nélküli EOS R rendszert ajánljuk, amely képes a fényképezőgépen belüli képkorrekcióra és jó az AF-követési teljesítménye, ráadásul az EF-EOS R adaptereknekköszönhetően a kedvenc EF objektívjeidet is használatod vele.

Ha a képet szeretnéd előnézetben megnézni a keresőben a felvételkészítési beállítások alkalmazásával, akkor egy tükör nélküli fényképezőgép elektronikus keresője lesz a hozzád illő választás – de a DSLR fényképezőgépek hátsó LCD-képernyőjén lévő Élő nézet is képes ugyanerre, míg a DSLR fényképezőgépek optikai keresője kiküszöböli még a tükör nélküli fényképezőgépek leggyorsabb EVF-jének rendkívül kis késleltetését is, és hosszabb akkumulátor-üzemidőt biztosít.

A fejlett autofókusz-funkciók, mint például az Állatszem AF és a Jármű AF csak a legújabb EOS R rendszerű fényképezőgépekben érhetők el, de a profi DSLR fényképezőgépek beépített AF-chipje gyorsabb lehet. Az EOS R rendszerű fényképezőgépekkel elektronikus vagy mechanikus zárral is fényképezhtesz, míg a legtöbb DSLR fényképezőgép csak mechanikus zárral rendelkezik. Ha a teljesen hangtalan fényképezés is kulcsfontosságú, és nem fényképezel gyors mozgású jeleneteket, ahol a legördülő zár problémás lehet, akkor az elektronikus zár az előnyösebb megoldás.

Az ergonómiától az autofókuszig, a zár típusától a zársebességig: ha lehet, próbáld ki a neked tetsző fényképezőgépet – semmi sem helyettesítheti azt, mikor érzed, hogy a fényképezőgép illik hozzád.*A zártól eltérő hangok (blende, objektívmotor hangja, elektronikus hang stb.) keletkezhetnek.

Amy Davies & Alex Summersby

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • TECHNOLÓGIA

  Az APS-C és a teljes képmezős közötti különbség részletesen kifejtve

  Mi a különbség az APS-C és a teljes képmezős fényképezőgépek között, és melyik a jó választás számodra?

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan válasszunk objektívet?

  Minden, amit tudni kell az objektívekről, az objektívtípusoktól a keresendő funkciókig.

 • VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ

  A legjobb felszerelés feltörekvő profik számára

  Három Canon nagykövet megvitatja az iparágba betörni kívánók számára legmegfelelőbb fényképezőgépeket és objektíveket.

 • KÉSZLET

  Miért jelent forradalmi változást karrieredben, ha az EOS R rendszerre váltasz?

  A Canon EOS R fényképezőgépek és objektívek immár öt éve teszik színvonalasabbá a fotósok munkáját. Tudd meg első kézből, miért váltottak a profik.