VÁROSI FOTÓZÁS

Kompozíciós tippek lélegzetelállító városi fotózáshoz

Egyedi szögek és új perspektívák – Paula Stopka fotós megosztja tippjeit a városi tájról készült lenyűgöző felvételek megkomponálásához.
A chicagói égbolt az aranyórában, az épületek előtt víz látható. Az egész jelenetet a horizont narancssárga fénye színezi meg.

A modern városi építészettől kezdve a látképeken át az évszázados múltra visszatekintő, történelmi téglaépítményekig, a városok a perspektívák olyan világát kínálják, amelyeket érdemes megörökíteni, és amelyek mindegyike minden egyes fotós számára egyedi.

A Londonban élő, autodidakta grafikus és fotográfus Paula Stopka a lengyelországi Krakkóból származik, és gyakran járja a világ városait fényképezőgéppel a kezében, újabban Canon EOS R fényképezőgéppel, új perspektívák és eredeti új látószögek után kutatva.

Itt megosztjuk inspiráló munkáit, valamint a legjobb tippjeinket a városi tájképek és városi jelenetek kreatív fotózásához.

1. Fedezz fel különböző perspektívákat

Egy toronyszerű, kör alakú építmény üreges középpontján át felfelé nézve készített kép. Az erkélyek sorai koncentrikus köröket alkotnak az építmény tetejéig, miközben egy repülőgép repül keresztül a nyílt égbolton.

A különböző látószögek teljesen új perspektívába helyezhetik a város épületeit. Ne félj lejjebb menni és onnan felfelé fotózni. A fotó Canon EOS 6D Mark II fényképezőgéppel és Canon EF 16-35mm f/4L IS USM objektívvel, 16mm, 1/160 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült. © Paula Stopka

Egy beton csigalépcsőn felfelé fotózott kép, amely kanyargós, kagylószerű mintázatot alkot.

A lépcsőházak ragyogó helyszínt jelenthetnek a textúra, a vezérvonalak, ívek és egyéb formák felfedezésére, amelyek vezetik a szemet. A fotó egy Canon EOS R fényképezőgéppel és Canon EF 16-35mm f/4L IS USM objektívvel és Canon EF-EOS R objektívadapterrel, valamint 16mm, 1/50 mp, f/6.3 és ISO320 beállítással készült. © Paula Stopka

A szokatlan nézőpontok a fényképezőgéppel való barangolás során új lendületet kölcsönözhetnek a város látnivalóinak. Ha felfelé fotózol a lenyűgöző építészeti alkotásokon keresztül az ég felé, és az épület különböző emeleteivel rétegeket viszel a képre, az mélységet adhat és vezetheti a szemet. Alternatív megoldásként próbáld ki a felülnézeteket a háztetők és felhőkarcolók látványos ábrázolásához, nézz át a kilátópontokon, vagy fotózd a tájképet víz túloldaláról, alacsony nézőpontból a festői tükröződésekért. A fényképezőgép változó látószögű érintőképernyője ideális ilyen helyzetekben, különösen, ha egy állvánnyal kombinálod, mivel lehetővé teszi, hogy kreatívabb pozíciókból fényképezz.

Néha a lélegzetelállító épületek és egyedi szerkezeteik belülről is megcsodálhatók. Irány a legfelső szint, és nézz lefelé vagy át a tetőn, hogy jobban megfigyeld a tetőszerkezeteket, miközben a fény segítségével drámai hatást érsz el. Vagy ha van kedvenc épületed a városodban, látogass el különböző napszakokban - a naplemente előtti utolsó óra aranyló fényekkel tündöklő és varázslatos látványt nyújt. Próbáld meg különböző helyekről fényképezni, hogy megtaláld a neked tökéletesen megfelelő nézetet.

2. Hozz létre vizuális útvonalakat a képen keresztül

A hétköznapi városi jelenetek életre kelhetnek, ha a fotós érdekes vizuális útvonalak segítségével alkot kompozíciót. A lépcsőházak egymással kontrasztban álló görbe és egyenes vonalaikkal gyönyörű, kagylószerű képekké alakulhatnak, ha ezt a technikát használjuk, reprodukálva az aranymetszés kompozíciós eszközt vagy Fibonacci-spirált, amelyet a fotósok arra használhatnak, hogy a nézőt végigvezessék a fényképen.

Nem mindig van szükség építészeti pompára, hiszen ezt a hatást használhatod az éjszaka megvilágított mozgólépcsőkkel is, hogy vezető vonalakat hozz létre, vagy akár árnyékokat az épület oldalán, hogy a nézőt a fő fókuszponthoz vezesd.

3. Adj teret a jelenethez

New York város sziluettje egy víztükör túloldaláról nézve, a vízből kiemelkedő kis oszlopok soraival, amelyek perspektivikus vonalakat alkotnak a kép közepe felé. A felvételen az épületek fölött nagy, üres égbolt látható.

A kép tetején lévő üres terület segíthet hangsúlyozni a fő fókuszpontokat, például a markáns, szögletes sziluettet. A fotó Canon EOS 6D Mark II fényképezőgéppel, Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 24 mm, 72 mp, f/16 és ISO100 beállításokkal készült. © Paula Stopka

Egy hatalmas, fehér épület belseje, a tető és az azt tartó merevítőrudak felé nézve.

A lineáris architektúra egy egyedi nézőpontot találva szinte életre kel a fényképezőgépen. A fotó egy Canon EOS 500D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 850D lépett) és egy EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM objektívvel, valamint 10mm, 1/80 mp, f/7.1 és ISO100 beállítással készült. © Paula Stopka

A fotó felső részén található szabad tér, különösen a látványos égbolt esetében, lehetővé teszi, hogy a kép egy másik dimenzióba kerülhessen, és segíthet kiküszöbölni a zavaró tényezőket. A kibővített magasság akkor is hasznos, ha éjszakai égboltot szeretnél fotózni, és hangsúlyozni szeretnéd a városi fények pislákolását a sötétebb égbolthoz szükséges alacsonyabb záridővel.

Városi látképek fotózásakor a jelenet feletti negatív tér egyensúlyt ad a képnek, és megakadályozza, hogy az zsúfoltnak tűnjön. Ne feledkezz meg a városi tájképek alatti térről sem - a vizekben megjelenő tükröződések igazán kreatív módon adhatnak a képhez egy újabb érdekes elemet, ha új perspektívát keresel egy népszerű fotóhelyen.

4. Használd a nagy látószögeket

A mindent magukban foglaló városi látképek visszaadják a nagy látószögű objektívek nyújtotta lehetőségeket. A Canon RF objektívek kiváló képminőséget, továbbfejlesztett képstabilizálást és gyorsabb automata fókuszmotort kínálnak. A Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM objektív nagy zoomtartománnyal és közeli fókuszálással, valamint nagy teljesítményű képstabilizálással rendelkezik – ideális tájképekhez és építészeti alkotások fotózásához.

A lélegzetelállító panorámaképek érdekében a Canon EOS R7 és a Canon EOS R10 panorámamódja egyesíti a felvételeket, miközben a fényképezőgépet az exponálógomb lenyomása mellett egy irányba mozgatod. Érdemes a fényképezőgépet stabilan és vízszintesen tartani, amikor ezt az üzemmódot használod.

Amikor nagy látószögű felvételeket készítesz, tartsd egyenesen a horizontot az automatikus vízszintbeállítás használatával, ha van ilyen a fényképezőgépeden. Az is hasznos, ha a keresőben megjeleníted a rácsot, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kompozíciód megfelelően kiegyensúlyozott.

A nagy felbontású fényképezőgéppel történő, nagyméretű felvételkészítés azt a szabadságot is megadja, hogy a képet kivághatod, hogy eltávolítsd a széleket, javítsd a keretezést, vagy akár kiemeld az épület egy részét az egyedi eredmény érdekében.

5. Fotózz függőlegesen

Egy épület sarka, amelynek minden egyes emeletéről íves lemezsorok állnak ki.

A tiszta vonalak, a fény és az árnyék, valamint a letisztult élek hatásos kompozíciót eredményezhetnek. A kép egy Canon EOS R fényképezőgéppel, illetve egy Canon EF 16-35mm f/4L IS USM objektívvel és 26mm, 1/160 mp, f/7.1 és ISO100 beállításokkal készült. © Paula Stopka

A sötétben megvilágított mozgólépcsők sorai tükröződnek a felettük lévő mennyezetben.

A képen keresztül vezető vizuális útvonalak létrehozása városi jellegzetességekkel, például mozgólépcsőkkel, grafikus design stílusú esztétikát kölcsönözhet a fényképeknek. A fotó Canon EOS 6D Mark II fényképezőgéppel és Canon EF 16-35mm f/4L IS USM objektívvel, 16 mm, 1/50 mp, f/4 és ISO800 beállításokkal készült. © Paula Stopka

Paula városi kompozícióinak állandó témája az álló tájolás. „Szórakoztatónak és kihívásnak tartom a függőleges beállítású fotózást. Ha oldalra fordítom a fényképezőgépemet, az arra kényszerít, hogy más perspektívából lássam a dolgokat. Egy bizonyos mélységérzetet kelt a képeken” – mondja. „Számomra ez az egész a szimmetriáról szól, és ez az én fő fókuszom. A szimmetria mindent vizuálisan nagyon kellemessé, kiegyensúlyozottá és vonzóbbá tesz a néző szeme számára. Harmóniát is visz a képbe.”

Paula a Canon EOS R fényképezőgép hasznos funkcióit használja az álló tájolású képeihez. Így foglalja össze: „Mindig be vannak kapcsolva a rácsvonalak a Canon fényképezőgépemben, mivel ez segít a képeim jobb keretezésében és megkomponálásában, és időnként az elektronikus horizont funkciót is használom.”

Az összes Canon EOS R rendszerű fényképezőgép lehetővé teszi, hogy a fotósok megválasszák, hogyan jelenjenek meg a keresőben látható információk álló fényképek készítésekor. Lehetőség van függőleges kijelzésre váltani, hogy az információ automatikusan elforduljon és könnyebben olvasható legyen.

6. Használd a fényt a kompozíció javításához

Egy londoni utca éjszaka, előtérben egy piros telefonfülke, háttérben a Szent Pál-székesegyház, közöttük hosszú, piros, fehér és sárga fénycsíkok futnak végig az úton.

Használd kreatívan a fénycsóvákat és a hosszú expozíciót sötétben: kelts érdekes hatásokat a nevezetességeken, és hozz létre saját vezérvonalakat. A fotó Canon EOS 500D fényképezőgéppel és Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM objektívvel, 13mm, 15 mp, f/14 és ISO100 beállításokkal készült. © Paula Stopka

Az éjszakai fotózás a mindennapi jeleneteket rendkívüli, színes látképekké alakíthatja. A kompozíció szempontjából, a szürkületben vagy sötétben végzett munka során az Élő nézet képernyőn bármilyen tájékozódási pontot tartalmazó felvétel beállítható, így tisztán láthatod a kompozíciót, az expozíciókompenzáció vagy a képernyőn megjelenő teljes Manuális (M) mód használatával módosítva az expozíciót.

A kioldókábel használatával távolról is fényképezhetsz, ami szokatlan szögeknél és hosszú expozícióknál hasznos. A Canon Camera Connect alkalmazás segítségével telefonodról módosíthatod a fényképezőgép beállításait és az expozíciókat. Az Élő nézetet is megtekintheted a készüléken.

A néhány másodperces, hosszú expozíciók kiválóan alkalmasak egy lenyűgöző nevezetesség mellett elhaladó járművek mozgásának megörökítésére, csak várd meg a forgalom áramlását, mielőtt megnyomnád az exponálógombot, hogy kreatív fénycsóvákat készíthess a hátsó lámpák és fényszórók fényéből. A kompozícióval és a fényképezés szögével való kísérletezés, hogy kiderítsük, hol lesznek a fénycsóvák a tereptárgyhoz képest, a különböző záridőkkel való kísérletezés mellett szintén a szórakozás része.

Nézd meg a naplemente idején készített városi látképek fotózását bemutató videónkat, hogy további tippeket és tanácsokat kapj.

Utolsó gondolat: Hogyan adjunk GPS-adatokat a fényképekhez

Amikor visszanézed a kedvenc városi látványosságaidat, nagyon hasznos lehet, ha pontosan emlékszel arra, hogy hol készültek, különösen akkor, ha szeretnél újra felkeresni egy bizonyos helyszínt, és újra átélni egy utazást. Egyes Canon fényképezőgépek beépített GPS funkcióval rendelkeznek, így a helyadatok mentésre kerülnek a képfájlokba. Ha a fényképezőgéped nem rendelkezik ezzel a funkcióval, a Canon Camera Connect alkalmazás képes használni a telefon pozícióadatait, és helyadatokat tud hozzáadni a képekhez.


Paula azzal zárja, hogy az épületek és városképek fotózása remek módja annak, hogy „még többet hozz ki magadból fotósként”. A tippjeink segítségével elkészítheted saját felejthetetlen városi felvételeidet.


Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek