A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Készíts jobb portrékat: 5 kihívás a családi szórakozás fotózásában

Katja Gaskell utazó blogger számára nincs jobb annál, mint amikor a családjával utazhat, és megörökítheti különleges pillanataikat az egész világon. Katja, a férje és három gyermekük nemrég tért vissza az Egyesült Királyságba, miután az elmúlt 12 évben külföldön, Ausztráliában, Indiában és Mexikóban éltek. Ez idő alatt Katja kalandjaikat Globetotting nevű utazóblogján online dokumentálta – egy 150–200 000 forintos okostelefonnal –, és a képeket megosztotta 16 400 követőjével az Instagramon.

Gyermekei négy kontinensen nőttek fel: Alfie (most 11 éves) Sydney-ben született, Tess (9) Delhiben, Sam (4) pedig Mexikóvárosban. „Nagy híve vagyok a családi utazásoknak, és úgy gondolom, utazás közben lehet a legtöbbet tanulni” – mondja. A fotózás jelentős szerepet játszik az életükben. „A munkám során, valamint a családi élet és az utazások dokumentáláshoz is nagyon szeretek fényképeket készíteni.

„Mióta elindítottam a Globetottinget, a fényképeket telefonon készítem el” – meséli Katja. „Azonban mindig is szerettem volna javítani a fotós készségeimen, és rájöttem, hogy a telefonos kameráknak vannak korlátaik.”

Katja az átlagos telefonos kamerák által nem gyakran kínált zoomfunkciókat keres, és jobb minőségű fájlokra vágyik, hogy kinagyíthassa a részleteket, és a családi fotókat különböző méretekben nyomtathassa ki. „Minden évben fotóalbumot készítek az adott évről, de sokszor nem használhatom azokat a képeket, amelyeket telefonnal készítettem, mert a minőségük szerintem nagyon gyenge.”

Most, hogy hazatértek Londonba, Katja új módszereket keres a családja fotózásához. A kezdőbarát Canon EOS M50, valamint a Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objektív és a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektív segítségével olyan manuális funkciókkal ismerkedik, mint a mélységélesség és a záridő.

„A Canon EOS M50 gépben az a nagyszerű, hogy rendkívül könnyedén hordozható” – lelkendezik. „Csak átveted a válladon, és bárhová magaddal viheted. Ráadásul annak ellenére, hogy kis méretű, a különböző helyzetekben különböző objektívekkel használhatod. Így a gyerekekről nagyon egyszerű fotókat készíteni, amikor az egész család kimozdul.”

Kapcsolódó cikkek
A baby plays with an abacus.

BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

Őrizd meg fontos pillanatokat, és örökítsd meg gyermeked fejlődését a babafotózást szórakoztatóbbá varázsoló és nagyszerű eredményeket garantáló ügyes módszereinkkel.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Természetes, kreatív családi portrék készítése

Christian Anderl profi portréfotós bemutatja, hogyan lehet egy Canon fényképezőgéppel képeket készíteni a családi szórakozásról.

Print your family's life story

KREATÍV NYOMTATÁS

Nyomtasd ki családod élettörténetét

Nyomtasd ki a felbecsülhetetlen családi pillanatokat, és alkoss belőlük valamit.

A Canon EOS M50 kreatív fotózási lehetőségeinek jobb kiaknázásában Christian Anderl portréfotós, a Canon nagykövete volt segítségére, aki Katja számára egy sor fotós kihívást állított össze olyan technikák felhasználásával, amelyekkel kreatívabb és hatásosabb fényképeket készíthet.

1. Használj kis mélységélességet!

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

A rekesznyílás szélesítésével Katja kis mélységélességgel próbálhatja meg elkészíteni a portrékat, ahol a téma éles fókuszban áll, minden más pedig életlen. „Készíts egy portrét nagyon közelről, a lehető legszélesebb rekesszel (a legkisebb f-számmal), majd játssz egy kicsit, és fokozatosan csökkentsd a rekesznyílást” – szólt Christian kihívása. „Fókuszálj a szemre, és gondoskodj róla, hogy ha az egyik szem közelebb van hozzád – amikor az alany nem egyenesen rád néz –, a közelebbi szem legyen éles.” Bár olyan témák esetében, mint az emberek, sok okostelefonos kamerával megközelíthető a kis mélységélesség, és az alkalmazások hasonló hatást képesek kelteni a képek elkészítését követően, az nem valódi mélységélesség-beállítás. Christian szerint: „Meglátod majd, mennyivel többet lehet kihozni egy fényképezőgépből, ha rászánod az időt.”

Katja gyermekeiről a parkban, a kertben és otthon a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektívvel készített portrékat. Rekesz-előválasztás (Av) üzemmódban a rekesz két határértékével kísérletezve készített felvételeket, hogy lássa, mire képes a beállítással. „Ebben az objektívben az a legjobb, hogy f/1,4-es rekesznyílása van, tehát nagyon kis mélységélességet lehet elérni vele” – mondja. „Tényleg el tudom képzelni, amint utazás közben használom, és míg a gyerekek az előtérbe kerülnek, bármi legyen is a háttérben, enyhén elhalványul mögöttük. Ezáltal az Instagram-idővonalamat is érdekesebbé tehetem. Rendkívül elégedett vagyok az eredményekkel – szűrő nélkül ilyesmire egyáltalán nem lettem volna képes a telefonommal. Nagyon szeretem a fókuszban lévő szemek és a lágyabb háttér hatását, és azt, ahogyan az emberek ezáltal kiemelkednek a képből.”

2. Készíts fotókat gyermekeidről, amikor vízzel játszanak!

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian azt javasolta Katjának, hogy a Canon EOS M50 gyors folyamatos felvétel üzemmódját olyan fényképek elkészítésével próbálja ki, amelyeken gyermekei vízzel játszanak. „Alkalmazz rövid záridőt, keress megfelelő fényt, használd a fényképezőgép gyors folyamatos felvétel üzemmódját, és készíts annyi képet, amennyit csak tudsz” – tanácsolta Christian. Így később kiválaszthatod azokat a felvételeket, amelyeken a víz mozgása és pozíciója a legérdekesebb és látványra is vonzó. „Próbálj meg a fény felé fordulni, hogy a fény megvilágítsa a vízcseppeket. A sötét háttér szintén kihangsúlyozhatja a vizet. Figyeld meg, hogy meg tudod-e örökíteni a vízen visszaverődő szivárvány színeit.”

A Záridő-előválasztás (Tv) üzemmód használatával Katja megtapasztalhatta, milyen az, amikor a Canon EOS M50 gépen manuálisan beállított záridővel kimerevíthető egy mozdulat. A Canon EF-M 32mm f/1.4 STM objektív segítségével úgy fotózta le legkisebb gyermekét, Samet, hogy az közben egy pohárból vizet öntött ki. A fényképezőgép 10 kép/mp-es sebességének és f/1,4-es rekeszének köszönhetően Katja egyik képén a vízsugarat mozdulatlanul tudta megörökíteni.

„A rövid záridővel játszottam” – magyarázza Katja. „Szórakoztató volt a víz mozgásának rögzítésével kísérletezni. Annyira egyszerű volt a különféle dolgokra fókuszálni – ezért ahelyett, hogy adott területekre manuálisan fókuszálnék, megnézhetem, milyen hatása van, ha csak a záridőt módosítom.”

3. Örökítsd meg a nevetést!

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

„Egy fényképezőgéppel gyors sorozatfelvétel üzemmódban örökítheted meg azokat a pillanatokat, amikor a gyerekek nevetnek és mozognak” – említi meg Christian. „Nézd meg, mennyi éles, nevető arcot kaphatsz! Amikor gyerekeket fotózol, nincs sok időd, ezért válassz ki egy beállítást, és használd azt körülbelül öt percig, amíg a szórakozás alábbhagy.”

Katja gyermekeivel délután a közeli parkba ment, így le tudta fotózni őket játék közben. „A gyerekeket én úgy tudom a legkönnyebben rávenni, hogy szót fogadjanak, ha nem húzom az időt, és a végén megjutalmazom őket” – fejti ki. „Vannak felvételeim arról, ahogyan hintáznak, futkároznak vagy éppen fára másznak. Rengeteg mosoly és nevetés jelenik meg ezeken, és nem egyhez kis mélységélességet is használtam.”

4. Készíts felvételeket a szórakozás mozdulatairól!

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

A gyerekek ritkán ülnek mozdulatlanul, lendületességük megörökítésével pedig élettel teli családi fotók készíthetők. „Csak tisztában kell lenned a körülötted lévő mozgással – hogy az lassú-e vagy gyors” – magyarázza Christian.

Gyermekeinek ugrándozásának, táncának és hintázásának megörökítéséhez Katja a Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objektívre váltott. „Zoomobjektívet és rövid záridőt használtam, nehogy egyetlen pillanatról is lemaradjak. Az objektív rendkívül sokoldalú, és minden lehetőséget megad a gyerekek mozgásának rögzítésére.”

A kép elkészítéséhez Katja 1/640 mp-es záridőt, f/3,5-es rekeszértéket és ISO 100 érzékenységet használt. „Nagyszerű volt, hogy tényleg olyan pillanatokat örökíthettem meg, amelyeket korábban nem, például Samet a hintán. A képeim ezáltal sokkal érdekesebbek, és sokkal több a lehetőség.”

5. Készíts time-lapse felvételt!

A fényképek változatossá tételének remek módja a rövid time-lapse videók készítése. Christian szerint a lassú témák helyett úgy örökíthetők meg érdekes családi mozzanatok, ha dinamikus, szórakoztató képeket készítesz. „Bárki, aki time-lapse fotózással kísérletezik, először elköveti azt a hibát, hogy a felhőket fotózza, és csak 10 másodpercenként készít képet. A felhők nagyon lassan mozognak, így az elkészült time-lapse rendkívül lassú lesz. Az egész arról szól, hogy érezd magad körül a mozgást, és hogy megfigyeld, mi működik a gyerekek közelében.”

Katja úgy érzete, a Canon EOS M50 géppel a time-lapse felvételek készítése egyszerű és élvezetes volt. „Az egész annyira könnyen megy, csak bekapcsolod a time-lapse beállítást, megkéred a gyerekeket az együttműködésre, és megnyomod a felvétel gombot” – meséli. „Ez egy szórakoztató funkció, eleinte nem is gondoltam, hogy ennyire sokat fogom alkalmazni, de annyira hozzászoktam, hogy biztosan többet fogom használni a Globetottingen.”

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Összességében tehát a Canon EOS M50 arra ösztönözte Katját, hogy vágyjon többre, amikor fotózik. Nem beszélve arról, hogy a kompozíció szintén egy új gondolkodásmódot mutatott számára a családja fotózásához. „Korábban teljes mértékben az azonnali felvételkészítés megközelítését alkalmaztam” – magyarázza. „Csak annyit mondtam, »állj«, és készítettem egy csomó felvételt, amelyek közül valamelyik talán jó is lett. Szórakoztatóbb és kreatívabb azon gondolkodni, hogy milyen képet készíthetek, ahelyett, hogy menet közben fotóznék.

A telefonról meglepően könnyedén át tudtam állni az EOS M50 gépre. Használata rendkívül egyszerű, a beállítások pedig teljes körű vezérlést tesznek lehetővé, és a fotós készségek fejlesztésére is van lehetőség. A dolgokat sokkal többféleképpen lehet megörökíteni.”

Szerző: Lucy Fulford

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához