A smiling child playing on a swing.

CSALÁDI FOTÓZÁS

A fényképezőgép mögött: Helen Bartlett – a fotózás iránti szenvedély karrierré válása

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Családi fotós


Helen Bartlett először tinédzser korában kezdett gyermekek fotózásával foglalkozni édesanya dél-londoni óvodájában. Profi karrierjét 2003-ban kezdte, és napjainkban ő az Egyesült Királyság legsikeresebb és legelismertebb családi portréfotósa. Fekete-fehér fényképei csak a rendelkezésre álló fényt használják fel, és a családi élet minden érzelmi vetületét kifejezik. Elbeszélgettünk vele, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, amikor a fotózás iránti szenvedélyét teljes munkaidős karrierré alakította.

Mikor kezdett el először érdekelni a fotózás?

Gyerekkoromban édesapám lelkes fotós volt, így volt otthon egy saját sötétszobánk. A testvéreimnek és nekem is saját manuális fényképezőgépünk volt. Nagyon sok fényképet készítettünk fekete-fehér filmre, majd magunk hívtuk elő, és nyomtattuk ki őket. Hétköznap édesanyám egy óvodát üzemeltetett otthon. Tinédzser koromban kezdtem el fotózni a gyermekeket az óvodában, a képeket pedig eladtam a szülőknek, hogy egy kis zsebpénzre tegyek szert. Ezt az egyetemi tanulmányaim alatt is folytattam, mivel mindig is fényképész szerettem volna lenni. Azonban azt hittem, ez csak egy álom, így végül teljesen mással kezdtem el foglalkozni.

Hogyan lett végül ez a karriered?

Miután kipróbáltam néhány más munkát, továbbra is fényképész szerettem volna lenni. Bátyámtól kértem kölcsön, hogy el tudjak indítani egy gyermekfotózással foglalkozó vállalkozást, és úgy tűnt minden pont a megfelelő időben történik meg. A digitális fotózás egyre elérhetőbbé vált, így szereztem egy Canon EOS 10D fényképezőgépet, vettem egy számítógépet, és a szüleimnél éltem, amíg meg nem erősödött a vállalkozásom.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

Milyen kihívásokat kellett leküzdened?

Az elindulás fő kihívásai akkor is ugyanazok voltak, mint ma. A legnagyobb akadály az ügyfélkör kiépítése. Csinálhatod te a legjobb fényképeket a világon, ha az emberek nem tudnak rólad, elég nehéz ügyfeleket szerezni. Mikor elindulsz, megtanulni, hogyan dolgozz gyerekekkel, időt és tapasztalatot igényel. Emlékszem, mikor egy esős napon, egy földszinti lakásban fotóztam négy kisfiút, és arra gondoltam, milyen érdekes és szórakoztató kihívás volna ezzel foglalkozni. Minél többet dolgozol gyerekekkel, megtanulod, hogyan hozd ki a legjobbat belőlük, és hogyan biztosítsd, hogy időközben mindenki fantasztikusan érezze magát.

"Minél többet fotózol, annál több trükköt tanulsz meg, és annál inkább ki tudod alakítani a saját stílusod."

Milyen tanácsokat tudnál adni a feltörekvő profi fotósok számára?

Az egyik dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a fotózásból nem nagyon lehet meggazdagodni. Ez egy kemény szakma, így mielőtt az emberek feladnák a főállásukat, fontos, hogy észben tartsák, a dolgok nem egyik napról a másikra történnek meg.

Azt mondanám tanulj, amennyit csak tudsz. Az internet a praktikus tanácsok és tanulási technikák nagyszerű forrása. De a legfontosabb dolog a gyakorlás. Mert semmi nem tanít jobban annál, mint mikor fotózol. Jó ötlet, ha a fizetett megbízások előtt barátokon és családtagokon gyakorolsz. Minél többet fotózol, annál több trükköt tanulsz meg, és annál inkább ki tudod alakítani a saját stílusod.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Jelenleg milyen készletet használsz?

Általában két Canon EOS-1DX fényképezőgépet használok, mivel strapabírók, és minden helyzethez ideálisak. A gyermekek nagyon gyorsan mozognak, így képesnek kell lenned elkapni ezt, emellett sosem tudhatod, mi repül feléd, mikor lelkes kisgyermekekkel izgalmas játékokat játszotok – homok, víz, ölelni való játékok, a lista végtelen.

Gyakran fotózok prímobjektívvel. A szabadtéri fotózásokhoz az átlagos felszerelésem egy Canon EF 35mm f/1.4L II USM és egy Canon EF 85mm f/1.2L USM objektívből áll. Beltérben leginkább a Canon EF 35mm f/1.4L II USM és a Canon EF 50mm f/1.2L USM objektívet használom. És ha egy évnél fiatalabb kisbabákat fotózok, általában magammal viszek egy makroobjektívet is.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Ha bármelyik ügyfelem el szeretné kezdeni fotózni gyermekeit, általában egy olcsó Canon prímobjektívet, például az EF 50mm f/1.8 STM objektívet ajánlom neki. Fantasztikusak! Ezekkel az objektívekkel nagyszerű módon lehet tanulni a rekeszértékekről és a záridőkről. És rengeteg extra fényt engednek be, így nagyszerűen használhatók gyermekek beltéri fotózásához.

Nézd meg Helen tippjeit a gyönyörű családi portrék készítésével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

CSALÁDI FOTÓZÁS

10 tipp, amellyel jobb családi fotókat készíthetsz

Kövesd a profi fotós tanácsait, és örökíts meg olyan családi fotókat, amelyek látványával nem tudsz betelni

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

Őrizd meg fontos pillanatokat, és örökítsd meg gyermeked fejlődését a babafotózást szórakoztatóbbá varázsoló és nagyszerű eredményeket garantáló ügyes módszerekkel.

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Lena Petrova 10 legjobb tippje karácsonyi fotózáshoz

Örökítsd meg a karácsony hangulatát a fotós 10 tippjével, hogy igazán jó és természetes hatású portrék szülessenek.

Kapcsolódó cikkekAz inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához

Kapcsolódó termékek