CSALÁDI FOTÓZÁS

A fényképezőgép mögött: Helen Bartlett – a fotózás iránti szenvedély karrierré válása

Helen Bartlett megosztja a családi portréfotózáson alapuló karrierjének történetét, bemutatja kedvenc fényképezőgépét és objektívjeit, illetve tanácsot ad a kezdők számára.
Fekete-fehér fotó egy könyvet megérintő csecsemőről.

Helen Bartlett először tinédzser korában kezdett gyermekek fotózásával foglalkozni édesanya dél-londoni óvodájában. Profi karrierjét 2003-ban kezdte, és napjainkban ő az Egyesült Királyság legsikeresebb és legelismertebb családi portréfotósa. Fekete-fehér fényképei csak a rendelkezésre álló fényt használják fel, és a családi élet minden érzelmi vetületét kifejezik. Elbeszélgettünk vele, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, amikor a fotózás iránti szenvedélyét teljes munkaidős karrierré alakította.

Mikor kezdett el először érdekelni a fotózás?

Gyerekkoromban édesapám lelkes fotós volt, így volt otthon egy saját sötétszobánk. A testvéreimnek és nekem is saját manuális fényképezőgépünk volt. Nagyon sok fényképet készítettünk fekete-fehér filmre, majd magunk hívtuk elő, és nyomtattuk ki őket. Hétköznap édesanyám egy óvodát üzemeltetett otthon. Tinédzser koromban kezdtem el fotózni a gyermekeket az óvodában, a képeket pedig eladtam a szülőknek, hogy egy kis zsebpénzre tegyek szert. Ezt az egyetemi tanulmányaim alatt is folytattam, mivel mindig is fényképész szerettem volna lenni. Azonban azt hittem, ez csak egy álom, így végül teljesen mással kezdtem el foglalkozni.

Fekete-fehér felvétel egy buborékokkal játszó nevető gyermekről.

Amikor gyermekeket fotóz, Helen mindig arra törekszik, hogy vigyen egy kis vidámságot a képeibe, ami nagyszerű módja a természetes felvételek készítésének. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM DS objektívvel, 1/2000 mp, f/1.2 és ISO320 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Hogyan lett végül ez a karriered?

Miután kipróbáltam néhány más munkát, továbbra is fényképész szerettem volna lenni. Bátyámtól kértem kölcsön, hogy el tudjak indítani egy gyermekfotózással foglalkozó vállalkozást, és úgy tűnt minden pont a megfelelő időben történik meg. A digitális fotózás egyre elérhetőbbé vált, így szereztem egy Canon EOS 10D fényképezőgépet, vettem egy számítógépet, és a szüleimnél éltem, amíg meg nem erősödött a vállalkozásom.

Milyen kihívásokat kellett leküzdened?

Az elindulás fő kihívásai akkor is ugyanazok voltak, mint ma. A legnagyobb akadály az ügyfélkör kiépítése. Csinálhatod te a legjobb fényképeket a világon, ha az emberek nem tudnak rólad, elég nehéz ügyfeleket szerezni. Mikor belefogsz, sok időre és tapasztalatra van szükség, hogy megtanuld, hogyan dolgozz gyerekekkel. Emlékszem, mikor egy esős napon, egy földszinti lakásban fotóztam négy kisfiút, és arra gondoltam, milyen érdekes és szórakoztató kihívás volna ezzel foglalkozni. Minél többet dolgozol gyerekekkel, megtanulod, hogyan hozd ki a legjobbat belőlük, és hogyan biztosítsd, hogy időközben mindenki fantasztikusan érezze magát.

Fekete-fehér profil portré egy csecsemőről.

Egy speciális makroobjektív segítségével sokkal közelebbre lehet fókuszálni, mint a normál objektívekkel, és ez ideális az újszülöttek és csecsemők fényképezéséhez. A fotó Canon EOS-1D X Mark II készülékkel és Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objektívvel, 1/500 mp, f/2.8 és ISO1000 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Fekete-fehér felvétel az apja vállán ülő kisgyermekről.

Ha ösztönzöd a szülőknek a fotózásban való részvételét, a kis főszereplők nyugodtabbak lesznek, és könnyebb lesz elkapni őszinte pillanatokat. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel, 1/1000 mp, f/2 és ISO400 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Milyen tanácsokat tudnál adni a feltörekvő profi fotósok számára?

Az egyik dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a fotózásból nem nagyon lehet meggazdagodni. Ez egy kemény szakma, így mielőtt az emberek feladnák a főállásukat, fontos, hogy észben tartsák, a dolgok nem egyik napról a másikra történnek meg. Azt mondanám: tanulj, amennyit csak tudsz. Az internet a praktikus tanácsok és tanulási technikák nagyszerű forrása. De a legfontosabb dolog a gyakorlás. Mert semmi nem tanít jobban annál, mint mikor fotózol. Jó ötlet, ha a fizetett megbízások előtt barátokon és családtagokon gyakorolsz. Minél többet fotózol, annál több trükköt tanulsz meg, és annál inkább ki tudod alakítani a saját stílusod.

Fekete-fehér erdei fotó, amelyen egy kidőlt fa törzsén álló gyermek sziluettje látszódik.

Ha árnyékokat építesz be a képekbe, hatékonyabban jeleníthetsz meg egy adott hangulatot vagy légkört. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel, 1/400 mp, f/1.8 és ISO800 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Jelenleg milyen készletet használsz?

Jelenleg két fényképezőgép-rendszerrel dolgozom, mivel most térek át a tükör nélküli fényképezőgépekre. Továbbra is megvan az imádott Canon EOS-1D X Mark II készülékem, amelyet Canon EF 85mm f/1.4L IS USM, Canon EF 35mm f/1.4L II USM és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel használok. A gyermekek gyorsan mozognak, és az EOS-1 D X sorozat kivételes automatikus fókusza és strapabíró kialakítása fantasztikus, amikor az ember nem tudja, mi vár rá a fotózás során – homok, szappanbuborékokból származó folyadék, ölelnivaló játékok – a lelkes totyogóknál bármi megtörténhet.

2020-ban a készletemet kiegészítettem a Canon EOS R5 készülékkel, és lenyűgözőnek találom. Nagyon tetszik az arc- és szemkövetés, a változtatható képszögű érintőképernyő és az 5940 autofókusz-pozíció, amelyek segítségével új és érdekes kompozíciókat hozhatok létre az ügyfeleim számára. A nagyszerű Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel használom, amely az első számú választás számomra. Használom ezenkívül a csodálatosan sokoldalú Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektívet is, ennek különösen szeretem a makró funkcióját, amely tökéletes választássá teszi újszülöttek fotózására. 2021-ben a készletemet kiegészítem a Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel is. Az új RF objektívek minősége lenyűgöző.

Mindig javaslom gyors, fix fókusztávolságú objektívek beszerzését, mert azzal beltérben is lehet természetes fényben képeket készíteni, ami nagyszerű lehetőséget kínál a rekesznyílás és a záridő beállításának begyakorlására. A kiváló minőségű és olcsó Canon EF 50mm f/1.8 STM objektív nagyszerű fix fókusztávolságú objektív a kísérletezéshez. A Canon teljes képmezős tükör nélküli rendszere esetében a Canon RF 50mm F1.8 STM objektív az ennek megfelelő választás.

Kapcsolódó termékek

  • Tükör nélküli fényképezőgépek

    EOS R5

    Gondold újra, amit a tükör nélküli fényképezőgépekről tudsz. Az EOS R5 kompromisszumot nem ismerő teljesítménye forradalmasítani fogja a fotózási és filmkészítési szokásaidat.
  • Objektívek DSLR fényképezőgépekhez

    EF 50mm f/1.8 STM

    Gyors f/1,8-es rekesszel rendelkező, megfizethető árú, léptetőmotoros objektív általános célú, gyenge megvilágítás mellett történő és portréfotózáshoz.
  • Alapobjektív

    RF 50mm F1.8 STM

    Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
  • Kapcsolódó cikkek

  • CSALÁDI FOTÓZÁS

    11 tipp családi fotózáshoz

    Tekintsd meg Helen Bartlett Canon nagykövet tippjeit és trükkjeit ahhoz, hogyan készíts lenyűgöző családi portrékat.

  • KREATÍV NYOMTATÁS

    Hasznos tippek a nyomatok megjelenítéséhez

    Fedezd fel, hogyan alakíthatod át otthonodat gyönyörű, galériába illő nyomtatott családi fényképekkel.

  • BABAFOTÓZÁS

    Tippek babafotózáshoz

    Tedd szórakoztatóvá a babafotózást a nagyszerű eredményekért.

  • CSALÁDI FOTÓZÁS

    Készíts jobb portrékat

    5 játékos kihívás családi fotók készítéséhez Katja Gaskell bloggerrel.