PORTRÉFOTÓZÁS

Portré-fényképezőgépek és -objektívek minden alkalomra

Válaszd a belépő szintű Canon felszereléseket a portréfotózáshoz, és ragadd meg alanyaid szépségét és karakterét a babáktól és kisállatoktól kezdve a divatmodelleken át a családi társaságokig.
Canon EOS R10 fényképezőgéppel készült kivágott közelkép egy puha takarón fekvő babáról, aki a fejét felemelve teljes figyelmével az egyik oldalra néz.

A portréfotózáshoz az a fényképezőgép a legjobb, amelyik nem köti gúzsba a kreativitásod, függetlenül attól, hogy egy tüneményes újszülöttet, egy imádott családi kedvencet, vagy éppen egy idegent fotózol, aki felkelti a figyelmed az utcán. A portréfotózásnál fontos, hogy a felszerelésed úgy segítsen megragadni az alany személyiségét, karakterét és szépségét, hogy támogatja elképzeléseidet, nem pedig gátol a megvalósításban.

Sok mindent kell fontolóra venned, amikor portréfotókhoz választasz fényképezőgépet, és gyakran az dönti el, hogy melyik a számodra megfelelő választás, hogy milyen jellegű portrékat készítesz. De ne aggódj: bármilyen helyzethez létezik legalább egy Canon fényképezőgép és egy hozzá tartozó kiváló objektív, amelyek együttesen a lehető legjobb portréfotók elkészítését teszik lehetővé minden alkalommal.

Újszülöttportrék és babafotók

Egy Canon EOS R10 fényképezőgéppel készült képen egy baba néz a kamerába egy felnőtt vállán keresztül, bokeh-hatású fényekkel a háttérben.

A Canon EOS R10 ideális választás azoknak az újdonsült szülőknek, akik egy minimális erőfeszítéssel is gyönyörű felvételeket készítő, könnyen használható fényképezőgépre vágynak. A fénykép Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel készült, 1/25 mp, f/4.0 és ISO640 beállításokkal. © Mark Fensome

Az elektromos zárjuknak köszönhetően teljességgel halk fotózást lehetővé tevő Canon tükör nélküli fényképezőgépek ideálisak a gyakran csendet követelő babaportrékhoz. A mindössze 429 grammos, pehelykönnyű Canon EOS R10 például kiváló választás erre a célra. Nemcsak csendes, ha arra van szükség, hogy ne zavarja meg a babát, de külön Portré üzemmóddal is rendelkezik, amely jól kiemeli a bőrtónusok lágyságát és az apró, finom babahajakat. Vannak kreatív szűrők is, amelyeket kipróbálhatsz, például egy monokróm szűrővel kihangsúlyozhatod a bőr természetes textúráját, míg a Szemfelismerő AF arról gondoskodik, hogy mindig tökéletes legyen a fókusz.

Fontos még, hogy a megfelelő objektívet válaszd ki. Mi azt javasoljuk, hogy az EOS R10 fényképezőgépet a Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel társítsd. A csendes STM fókuszmotor nem fogja felébreszteni a babát, a szuper nagy, f/1.8-as maximális rekeszérték pedig elengedő fényt enged be ahhoz, hogy tökéletesen exponált portrékat készíts még besötétített hálószobákban is. A nagy maximális rekeszértéknek köszönhetően ráadásul különösen vékony mélységélességgel fotózhatsz, ami végül gyönyörűen elmosódott háttereket eredményez.

Családi portrék

Egy Canon EOS RP fényképezőgéppel készült képen egy lombos erdőben sétáló pár egy mosolygó gyermeket fog kézen. 

Változtatható képszögű érintőképernyőjének, önkioldó funkciójának és a fényképezőgép vezérlését okostelefonról vagy táblagépről is lehetővé tevő Canon Camera Connect alkalmazással való tökéletes integrációjának köszönhetően az EOS RP ideális az egész családot megörökítő csoportos portrékhoz. A fénykép Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel készült, 1/640 mp, f/1.8 és ISO800 beállításokkal. © Fazekas Valéria

Az Arckövetés és Szem AF funkciókkal rendelkező Canon EOS RP borotvaéles fókuszban tartja szeretteid képét, ami ideálissá teszi a csoportos portrék készítéséhez, legyen szó akár a legnagyobb családokról. Teljes képmezős CMOS-érzékelője hatalmas látómezőt is kínál, ennek köszönhetően remekül megkomponálhatod a csoportfelvételeket, ugyanakkor nagy mértékben szabályozhatod a mélységélességet is a művészien egyedi portrékhoz. A családi fotókat készítőknek biztosan hasznos lesz a Csoportkép jelenetmód, amelynél az EOS RP automatikusan állít a mélységélességen, hogy mindenki fókuszban legyen, akár hátul, akár elöl áll.

Amikor a családi összejövetelen elszabadul a jókedv, csatlakoztasd a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívet az EOS RP fényképezőgépedhez. Ez az objektív kellően kicsi ahhoz, hogy „észrevétlen” maradj, és megörökíthesd az igazán őszinte, spontán pillanatokat, ugyanakkor a sok fényt átengedő, f/1.8-as maximális rekesznyílás segítségével még rossz fényviszonyok között is remek felvételeket készíthetsz. A széles, 24 mm-es fókusztávolság kapóra jön, ha egy teljes dinasztiát kell bezsúfolnod a képre az ultra nagy látószögű objektívek okozta torzítás nélkül. De ha inkább közeli képeket szeretnél készíteni, a makró funkcióval még a legapróbb részletet is megörökítheted.

Vagy pedig – ha tényleg igazán meghitt képeket szeretnél – a Canon PowerShot PX is remek választás ehhez. Ha ezt az okos fényképezőgépet diszkréten elhelyezed egy asztalon vagy munkalapon a család közelében, dokumentumfotókhoz hasonló képeket fog készíteni a hétköznapi eseményekről, anélkül hogy megzavarná a pillanatot, mivel intelligensen nyomon követi az alanyokat és megkomponálja a felvételeket. A fényképezőgéppel készült képeket megtekintheted a Mini PTZ-kamera Canon Connect alkalmazása segítségével, amely ráadásul javaslatokat is tesz a legjobban sikerült felvételekre. A Canon PowerShot PX emellett Full HD minőségű videoklipeket is tud készíteni, amelyek szintén átvihetők az alkalmazáson keresztül.

Divat- és beauty fotók

Canon EOS R fényképezőgéppel készült divatfotó egy kimonószerű ruhát viselő modellről, aki a kezében lévő pálmalevelekkel és - ágakkal keretbe foglalja az arcát.

A divat- és beauty fotósok számára fontos, hogy minden alkalommal hibátlan képeket készítsenek, amelyeken jól látszanak az általuk fotózott modellek és termékek. Az arc- és szemfelismerési funkcióval rendelkező Canon EOS R gondoskodik róla, hogy soha ne legyen hibás a fókusz, és mindig borotvaéles portrék szülessenek. A fénykép Canon EOS R fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel készült, 1/160 mp, f/1.4 és ISO160 beállításokkal. © Guia Besana – Canon nagykövet

Ha olyan divat- és beauty fotókat szeretnél készíteni, amelyekkel kiemelkedhetsz a közösségi oldalak forgatagában, akkor a Canon EOS R fényképezőgépet válaszd, amelynek 30,3 megapixeles CMOS-érzékelője nagy felbontású képeket készít, hogy minden részletet hihetetlen pontossággal megörökíthess. Az akár -6 fényértékű autofókusszal, amit egy nagy és rendkívül érzékeny teljes képmezős érzékelő biztosít, az EOS R még a legnagyobb kihívást jelentő fényviszonyok mellett is jól teljesít, legyen szó stúdióról vagy az utcáról – ahol és amikor a fotózás megköveteli.

A Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektív ideális a divat- és beauty fotók készítéséhez. Nagy, f/2-es rekeszértékének és a teleobjektívekre jellemző távolságlerövidítésnek köszönhetően ez az objektív lágy háttereket eredményez határozott elmosódással, hogy a portrék eleganciát sugározzanak, és az alanyok kiemelkedjenek a háttérből. Az ilyen teleobjektíveket ráadásul nagyon minimális torzítás jellemzi, ezáltal előnyös portrék készíthetők velük – különösképpen az arcról. Ha beauty fotózás során közeli felvételeket szeretnél készíteni kezekről vagy az arc egyes részeiről, akkor az RF 85mm F2 MACRO IS STM ebben is partner, hiszen 0,5-szeres makrónagyítást tesz lehetővé. Sőt, ha úgy döntesz, hogy éjszaka utcai fotózásra indulsz, akkor nyugodtan otthon hagyhatod az állványt, mivel az objektív 5 fokozatú képstabilizálásról gondoskodik.

Kisállatportrék

Egy bolyhos szőrű, barna-fehér kutya ül a füvön, háttérben a tengerrel.

A sebességet és a képminőséget hatékonyan ötvöző Canon EOS R7 ideális fényképezőgép, amikor mozgó alanyról készítünk képet, vagy egy rosszul megvilágított jelenetben szeretnénk megörökíteni az összes részletet. A kép Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 59 mm, 1/30 mp, f/9 és ISO100 beállításokkal.

Bár a kisállatok általában az egész napot szunyókálással töltik, az biztos, hogy amint fotózni próbálnád őket, hirtelen olyan eszeveszett mozgolódásba kezdenek, mintha valaki üldözné őket. Emiatt ideális a Canon EOS R7 fényképezőgép a kisállatofotózáshoz. De a természet- és állatfotósokról sem feledkeztünk meg: az EOS R7 ugyanis elképesztő, 30 kép/perces sorozatfelvételi sebességgel és 1/16 000 mp-es elektronikus zárral kapja el a pillanatot, bármilyen gyorsan mozogjon is az adott állat. Az állatérzékelés és az AF-követés funkcióknak köszönhetően az alany éles fókuszban lesz, bárhol mozogjon is a kompozíción belül, míg a (csatlakoztatott objektívtől függően) akár 8 fokozatú képstabilizálás elmosódástól mentes felvételeket eredményez kézi fotózásnál. Az EOS R7 a Wi-Fi- és Bluetooth-kapcsolaton keresztül gond nélkül csatlakoztatható okostelefonokhoz a Canon Camera Connect alkalmazással, ezáltal távolról tudod kioldani a zárat, miközben arra koncentrálsz, hogy kisállatod mindvégig jól érezze magát és a megfelelő irányba mozogjon.

Az EOS R7 beépített képstabilizátora (IBIS) összhangban működik a Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM objektív optikai képstabilizátorával, hogy akár 7 fokozatú képstabilizálást biztosítva kézből vagy gyenge fényviszonyok mellett, alacsony zársebességgel is fotózhass, anélkül hogy fennállna az elmosódás kockázata. Mindezt egy kompakt, mindössze 390 grammos objektív biztosítja, amely kellően könnyű ahhoz, hogy még a leghosszabb és legmozgalmasabb kisállatfotózások is zökkenőmentesen alakuljanak. Az EOS R7 fényképezőgépbe épített APS-C érzékelő jóvoltából az objektív azt a látószöget éri el, amelyet egy teljes képmezős fényképezőgépre illesztett 24-48 mm-es objektívvel tudnánk elérni, ez pedig változatos zoomtartományt és nélkülözhetetlen rugalmasságot ad a kiszámíthatatlan kisállatfotózásokon.

Környezeti portrék

Canon EOS R6 fényképezőgéppel készített fotó, amelyen egy fehér ruhás nő táncol az éjszakai tengerparton, a háttérben pedig kivilágított épületek láthatók.

A Canon EOS R6 kifejezetten azzal a céllal készült, hogy lenyűgöző teljesítményt nyújtson rossz fényviszonyok és erős kontrasztok esetén. Habár teljes képmezős, 20,1 megapixeles érzékelője néhány más Canon fényképezőgéppel összevetve kevesebb pixelt biztosít, mégis minden egyes pixele nagyobb, ezért sokkal érzékenyebb is a fényre. Ennek eredményeként a fényképezőgép megdöbbentő, akár -6,5 fényértékű autofókuszra is képes. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel készült, 1/40 mp, f/1.4 és ISO32000 beállításokkal. © Javier Cortés – Canon nagykövet

A környezeti portrék kiszámíthatatlan jellegéből adódóan ilyenkor a lehető legsokoldalúbb fényképezőgépre van szükség. Az időjárásálló vázzal rendelkező Canon EOS R6 kifejezetten arra készült, hogy bárhol használni tudd, ahol a hőn áhított felvételt el szeretnéd készíteni. Beépített képstabilizátora (IBIS) akár 8 fokozatú képstabilizálást biztosít a kézből fotózva is éles, elmosódástól mentes képekhez, míg a nagy, rendkívül fényérzékeny, teljes képmezős érzékelő és a tág ISO-tartomány tökéletesen megvilágított portrékat eredményez kiszámíthatatlan és kihívást jelentő fényviszonyok közepette. Ráadásul a fejlett szemfelismerési és követési funkció, valamint az akár -6,5 fényértékű autofókusz révén az EOS R6 gondoskodik róla, hogy az alany napszaktól függetlenül mindig fókuszban legyen. A 20 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességgel pedig soha nem szalasztod el a természetes arckifejezéseket, bármennyire hamar illannak is el.

A Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívet ugyanazok a tulajdonságok teszik jó választássá a környezeti portrékhoz, mint amelyeknek köszönhetően a családi portrékhoz is ideális. Mivel csupán 270 gramm, bárhová magaddal viheted, az 5 fokozatú optikai képstabilizátor és a nagy maximális rekeszérték pedig kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy fényviszonyoktól függetlenül érvényre juttathasd a kreativitásod, és teljes testet ábrázoló felvételeid mondanivalója érdeklődést váltson ki. A fókusztávolság azt is jelenti, hogy ez az objektív egyben fantasztikus vloggerobjektív is.

Bármit vagy bárkit fotózol, legyen az a macskád vagy az unokatesód, egy anyuka vagy egy modell, ha rendelkezel a megfelelő Canon fényképezőgéppel és objektívvel, akkor máris kezdheted.


Írta: Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  A tökéletes objektív portrékhoz

  Mit érdemes figyelembe venni a portréfotózáshoz való objektív kiválasztásakor?

 • BABAFOTÓZÁS

  Tippek babafotózáshoz

  Tedd szórakoztatóvá a babafotózást a nagyszerű eredményekért.

 • KÉSZLET

  A megfelelő fényképezőgép előnyei

  Tudd meg, hogyan segíthet a Canon EOS R100 az értékes emlékek megörökítésében.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Absztrakt portrék készítése

  Játssz a különböző expozíciókkal, fényfestéssel és árnyékokkal.