CSALÁDI FOTÓZÁS

11 tipp családi fotózáshoz

Tekintsd meg Helen Bartlett Canon nagykövet legjobb tippjeit a lenyűgöző családi fotókhoz.
Két gyermek sziluettje egy erdős háttér előtt, ahogy a napsugarak alacsony szögben átszűrődnek a fák között.

Helen Bartlett az Egyesült Királyság egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő családi portréfotósa. Munkáihoz vaku helyett kizárólag a természetes fényt használja fel. Helen munkáit fekete-fehérben készíti el, időtálló családi fényképeket hozva létre.

Megkértük, hogy osszon meg velünk néhány dolgot, amit hosszú és elismert pályafutása alatt megtanult. Olvass tovább és tudd meg, hogyan készíthetsz gyönyörű fényképeket családodról.

1. A fényképezőgépedet tartsd kéznél, ne a telefonod

„Az első lépés a nagyszerű fényképek elkészítéséhez, hogy a fényképezőgéped mindig nálad legyen. Manapság az okostelefonok is igen jó fényképeket képesek készíteni, de egy jó fényképezőgéppel sokkal nagyobb befolyásod van a képekre. A telefonok másik árnyoldala, hogyan az e-mailek és a munka könnyedén elterelhetik a figyelmedet. Egy DSLR vagy jó kompakt fényképezőgép segítségével a képek elkészítésére tudsz koncentrálni. A legtöbb fényképezőgép esetében jobb minőségű fájlokkal is dolgozhatsz, ami fontos tényező, ha ki szeretnéd nyomtatni a képeket. Azt javaslom, fényképezőgéped mindig legyen a táskádban vagy a konyhapulton, így mindig a kezed ügyében lesz, ha szükséged lenne rá.”

Szappanbuborék-felhőben játszó fiatal fiú.

2. Fotózz adott pillanatokban

„Csodás élmény megörökíteni a családi szokásokat és hagyományokat karácsonykor vagy húsvétkor. Ahogy gyermekeid idősödnek, ha ránéznek ezekre az emlékekkel teli fotókra, az visszarepíti majd őket a boldog pillanatokhoz. Ha karácsonykor jó idő van, fogd a gyerekeket és új játékaikat, és menj ki velük a szabadba. Az új focilabdával vagy új biciklivel szórakozó gyerekek mindig mosolyt tudnak csalni az arcodra, ezek a pillanatok pedig tökéletes lehetőséget adnak arra, hogy természetes módon fotózd le családodat.”

3. Kezdd korán

„Hajlamos vagyok már reggel 8 órakor elkezdeni fotózni. A gyerekeket a legjobb reggel fényképezni – mikor teljesen kipihentek, és túl vannak egy kiadós reggelin. A nap előrehaladtával a gyerekek fáradnak, elkezdenek a játékok felett veszekedni, és az együttműködésnek befellegzett. Szóval, ha bármilyen beállított vagy csoportképet szeretnél készíteni, reggel csináld. Így az idő hátralévő részében lazíthatsz és elszórakozhatsz a természetes képekkel anélkül, hogy azon kéne aggódnod, miként vegyél rá egy csecsemőt, hogy a fényképezőgépbe mosolyogjon. Dolgozz a gyerekek időbeosztása szerint, így lesz a legjobb lehetőséged a jó fényképek elkészítésére. Fotózz sokat, fotózz minden nap, és az év végére a családi kalandokról egy egész könyvet állíthatsz össze, amelyet majd jó érzés lesz visszanézni.”

Egy stégen álló gyermek pacsira nyújtja kezét édesanyja felé, aki a térdig érő vízben áll.

A beállított portrékat jobb, ha a nap korai szakaszában készítjük el, amikor a gyerekek kevésbé fáradtak, spontán felvételeket azonban bármikor készíthetsz. Ez a késő délutáni fényben készített felvétel megörökítette anya és fia sziluettjét, míg körvonalaik a víz felszínén tükröződnek. A fotó Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 24mm, 1/8000 mp, f/2.8 és ISO1600 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

4. Vond be az egész családot

„A legtöbb családban mindig van egy ember, aki a fényképezőgép mögött áll – gyermekkoromban ez az ember az édesapám volt. Gondoskodj róla, hogy mindig más fotózzon, így mindenki rajta lesz a képeken. Ezek a fényképek sokat jelentenek majd gyermekeid számára, mikor felnőnek. Ha olyan felvételt szeretnél készíteni, amelyen az egész család rajta van, tedd a fényképezőgépet egy állványra (vagy egy stabil helyre, mint például egy asztalra vagy padra), és használd az önkioldó funkciót. Akár a gyerekek kezébe is adhatod a fényképezőgépet, hogy ők fotózzanak. A gyerekek kreatívak, és sokat tanulhatunk az általuk alkalmazott, gyakran váratlan kompozíciókból. Ha bevonod a gyerekeket ebbe a kreatív folyamatba, az szórakoztató családi programmá teszi az egészet, sőt, akár olyan csodás ötleteik is lehetnek, amilyenekre nem is gondoltál. Ráadásul ez további előnnyel is jár: felkeltheted érdeklődésüket a fotózás iránt, így ez lehet a közös hobbitok gyermekéveik és tinédzserkoruk alatt, de ez akár leendő foglalkozásukká is válhat.”

Egy csúszda tetején kinyújtott karokkal mosolygó kislány.

Vidd magaddal fényképezőgépedet mindenhová, hogy ne hagyj ki egyetlen lehetőséget sem – a hétköznapi tevékenységek, például a parkba történő kiruccanás fotózása meglepő élményeket nyújthat. A fotó Canon EOS-1D X Mark II készülékkel és Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektívvel, 1/1000 mp, f/3.2 és ISO1000 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

5. Fotózd le a hétköznapokat

„Azok az idők már elmúltak, mikor a fényképezőgépet csal jeles alkalmakkor és ünnepnapokon vettük elő. Manapság sokkal több képet csinálhatunk a mindennapi tevékenységekről. Fotózd le, ahogy a családod a kanapéra kucorodik egy hosszú nap után. Örökítsd meg gyermekeid vidám pillantását, amint korán reggel, hajnali 5 órakor, játékra készen beugranak az ágyadba. Maradj a háttérben, és használj hosszú objektívet vagy a fényképezőgéped zoom funkcióját, hogy gyermekeidet játék közben örökíthesd meg, így igazán bájos, természetes képeket kaphatsz.”

6. Mesélj történeteket helyszínek használatával

„Néhány fényképen próbálj történetmesélős elemeket megörökíteni. Nagyszerű érzés elkészíteni egy tökéletes portrét, de egy nagyobb látószög használata is legalább ilyen jó lehet. Fényképezd le gyermekeidet a szobájukban, játékaikkal körülvéve. Éreztesd az arányokat a képen. Ha gyermekeid a parkban vagy az erdőben játszanak, fényképezz álló helyzetben, hogy látszódjanak a fák méretei. Használd kreatívan a környezeted, keress formákat és árnyékokat, tükröződéseket és befoglaló elemeket, és adj valami különlegeset a képekhez.”

Fentről lefelé készített fekete-fehér felvétel két gyermekről, akik egy szőnyegen fekszenek, a képet pedig egy lépcsőkorlát keretezi.

A szögekkel és kompozíciókkal való kísérletezés lehetővé teszi számodra, hogy elképesztő fotókat készíts, bárhol vagy is éppen. A fotó Canon EOS-1D X fényképezőgéppel és Canon EF 24mm f/1.4L USM objektívvel, (amelynek utódja a Canon EF 24mm f/1.4L II USM), 1/60 mp, f/3.5 és ISO3200 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Sötét szobában játékrepülővel játszó kisfiú. A repülő árnyékát egy spotlámpa vetíti a plafonra.

Merész képeket készíthetünk, ha egy kicsit játszunk a világítással. Helen ez esetben sziluetteket és egy spotlámpát használt témája kiemeléséhez, ezáltal pedig sokkal érdekesebbé tett egy egyébként egyszerű felvételt. A fotó Canon EOS-1D X Mark II fényképezőgéppel és Canon EF 35mm f/1.4L USM objektívvel, (amelynek utódja a Canon EF 35mm f/1.4L II USM), 1/250 mp, f/1.4 és ISO8000 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

7. Keress érdekes szögeket és kompozíciókat

„Valakinek a lényét időnként anélkül is megfoghatod, hogy megmutatnád az arcát. Az érdekes szögek és nézőpontok igazán érdekes képeket eredményezhetnek. Megörökítheted kisbabád apró kezeit vagy ahogy gyermeked rossz lábra próbálja felvenni a gumicsizmáját. Kísérletezz fényképezőgéped beállításaival. A mozgások minden részletének megörökítéséhez használj rövid záridőt. A nagy záridővel pedig elhomályosíthatod gyermeked mozgását. Használj állványt, hogy a fényképezőgépet stabilan tartsd, míg gyermeked elrohan előtte. Ha beltérben fotózol, ne félj magas ISO-értéket használni. Soha nem használok vakut. Jobb szeretem a rendelkezésre álló fényeket felhasználni, így a fényképek sokkal természetesebbnek tűnnek. Próbáld ki a fekete-fehér képeket. A fényképek időtálló külsőt kapnak, és remélhetőleg az elkövetkező generációknak is tetszeni fognak.”

8. Keresd a fényt

„Azonosítsd a fényforrást – ha beltérben fotózol, használd az ablakból érkező természetes fényt, és azzal szemben állítsd be témádat, hogy gyönyörűen megvilágított portrét kapj. A szabadban pedig nyitott, de árnyékos területet keress, ezzel biztosítva a témád arcán megjelenő lágy és egyenletes fényt. A gyenge téli napsütés tökéletes hangulatos portrék készítéséhez. A hosszú árnyékok érdekes kompozíciókat jeleníthetnek meg fotóidon.

„Egy gyors prémium objektív nagyszerű beruházás DSLR vagy tükör nélküli fényképezőgépedhez. A Canon DSLR-rel dolgozó fotósoknak én mindig a Canon EF 50mm f1.8 STM objektívet ajánlom. Ez egy kiváló minőségű és nem túl drága objektív, fix fókusztávolsággal és nagyobb rekesznyílással. A Canon RF 50mm F1.8 STM objektív megfelel a Canon teljes képmezős tükör nélküli rendszerének. Ezek a nagy rekeszértékű objektívek rengeteg extra fényt engednek be, így nagyszerűen használhatók gyermekek beltéri fotózásához.”

Közeli fekete-fehér felvétel egy ifjú gyermekről, aki a padlót nézi.

Ha leguggolsz, hogy témádat szemmagasságból rögzítsd, az meghitt érzetet kölcsönöz fotóidnak. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel, 1/1000 mp, f/1.2 és ISO100 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

9. Kerülj velük egy szintbe

„Menj le a gyermekek szintjére, hogy az ő nézőpontjukból lásd a világot. Próbálj meg leülni vagy lefeküdni a padlóra. Ez a megközelítés minimalizálja a háttér rendetlenségét és a zavaró tényezőket. Gyakran érdemes inkább az égbolttal, fákkal vagy falakkal megtölteni a hátteret, mint a játékszekrény teljes tartalmával, amely már a bokádig ér – emellett jó kép születhet egy olyan gyermekről is, aki elégedetten néz körül az általa létrehozott rendetlenségben!”

10. Nyomtasd ki a képeidet

„Mindegy, hogy otthoni nyomtatóval, online vagy egy üzletben nyomtatod ki a fényképeidet, de mindenképp nyomtasd ki őket. Képeidet bögrékre is nyomtathatod, posztereket és sok minden mást is csinálhatsz belőlük. Így minden nap gyönyörködhetsz bennük. A papíralapú fényképeket megőrizheted – nem fognak elveszni egy számítógépen vagy egy memóriakártyán.”

Fekete-fehér kép egy fiatal fiúról, amint nevetve ugrál az ágyon.

A végleges képeid minőségét feljavítja, ha témáid jól érzik magukat, tehát ne feledd szórakoztatóvá tenni a jelenetet. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 38mm, 1/1000 mp, f/2.8 és ISO2500 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

11. Tedd szórakoztatóvá

„Gondoskodj róla, hogy gyermekeid élvezzék mikor fotózod őket, így sokkal együttműködőbbek lesznek. Ne várj tőlük túl sokat, főleg ha fáradtak. Emellett a teljes folyamatba vond be őket. Fotózd le kedvenc dolgaikat, ölelnivaló játékaikat, az általuk rajzolt képeket. Játsszatok játékokat, énekeljetek dalokat, másszatok fára.”

„Ne feledd, családod fotózása a legjobb szórakozás, amit egy fényképezőgéppel megtehetsz. Remélem, ezek a tippek kedvet csinálnak, hogy ebben az évszakban gyakrabban magaddal vidd a fényképezőgépedet, és olyan fotókat készíts, amelyek kincsként fognak szolgálni az elkövetkező években.”

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek