CSALÁDI FOTÓZÁS

Generációk profilból: nyomtass családi portrékat, amelyeket kincsként őrizhetsz meg

Tudd meg, hogyan fotózhatsz és nyomtathatsz gyönyörű fekete-fehér portrékat a szeretteidről, illetve hogyan készíthetsz olyan fali képeket, amelyekben évekig gyönyörködhetsz.
Egy család három generációjának fekete-fehér képe, sorba rendezve, a legfiatalabbtól a legidősebbig, mindenki profilból.

A Covid–19-világjárvány idején sok család nem láthatta egymást annyit, amennyit szeretett volna, a nagyszülők látogatását például jelentősen korlátozták. A kinyomtatott családi fotók megosztása minden eddiginél értékesebbé vált. A különleges pillanatokról készült, spontán pillanatképek sok örömet okozhatnak, de egy jobban megtervezett fotózás mindig megéri a plusz erőfeszítést.

Itt megosztunk egy technikát a lenyűgöző generációs portréfotók elkészítéséhez és nyomtatásra való előkészítéséhez, hogy egyedi és tartós faliképet vagy ajándékot készíthess belőlük. Ha minden egyes személyt külön-külön fotózol, majd a portrékat egyetlen képpé állítod össze, stílusos csoportképet készíthetsz, amely kinyomtatható – ragyogóan bemutatja a családtagok arcai közötti hasonlóságokat és különbségeket –, és a jövőben akár újabb generációkkal is bővíthető, mint egy családi örökség, amely együtt nő a családdal.

1. A szükséges készlet

Canon EOS R6 fényképezőgépet tartó kezek.

Az úttörő Szemérzékelő AF-nek és a kiváló, 20 megapixeles érzékelőnek köszönhetően a Canon EOS R6 nagyszerű választás egy ilyen portréfotózáshoz.

Közelkép egy ezüstszínű esernyőről és egy Speedlite vakuról.

A Speedlite vaku és az ezüstszínű esernyő ideális a fotótémák arcának megvilágításához.

Ehhez a felvételhez mindössze néhány egyszerű dologra van szükséged: egy Speedlite vakura vagy más külső lámpára a megvilágításhoz, egy lámpaállványra és egy ezüstszínű esernyőre vagy softboxra. Egy vezeték nélküli kioldó a vakuhoz szintén jól jöhet. Egy olyan fényképezőgéppel, mint a Canon EOS R6, amely egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel van felszerelve, nagyszerűen szabályozhatod az expozíciót és az egyéb beállításokat, és megfelelő részletgazdagságot kapsz az árnyékok és a csúcsfények terén egyaránt.

Ha nyomtatásról van szó, akkor a Canon PIXMA TS7450a sorozatú nyomtató például ideális választást jelent, mivel gazdaságos FINE kazettája tintáinak és felhasználóbarát vezeték nélküli csatlakoztathatóságának köszönhetően közvetlenül és könnyedén nyomtathatsz a számítógépedről vagy okostelefonodról. A még tartósabb nyomatok érdekében a Canon PIXMA TS8350a sorozat hattintás rendszere, amely a Canon kiemelkedő ChromaLife 100 technológiáját is tartalmazza, tökéletes a merész, éles, gazdag feketékkel rendelkező fotók készítéséhez.

A speciális Canon fotópapír gyönyörű, tartós nyomatokat biztosít.

2. Egyéni pózolás

Egy sötétben ülő gyermek, akinek az arcát vaku és ezüstszínű ernyő világítja meg.

Kísérletezz a fényforrás helyzetével. Minél hátrébb helyezed, annál erősebb lesz a fény, és annál mélyebbek lesznek az árnyékok. Általános szabály: próbáld meg megakadályozni, hogy bármilyen fény a fényképezőgép felé néző fülre essen.

Egy férfi profilból nézve, csak az arca van megvilágítva. A feje hátsó része és a keret többi része árnyékban van.

A család minden egyes tagját oldalról, az arcukat profilból rögzítsd. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és Canon Speedlite 430EX II vakuval készült, 1/200 mp, f/11 és ISO100 beállításokkal.

Ha külön-külön fényképezed a családtagokat, az nem csupán azt jelenti, hogy kiválaszthatod a legjobb felvételt minden egyes személyről, hanem azt is, hogy a végső nyomathoz úgy sorakoztathatod fel az embereket, ahogyan szeretnéd. Ez azt is jelenti, hogy nem kell mindenkinek egyszerre egy helyen lennie.

Helyezz el egy sötét takarót vagy táblát háttérnek. Kérd meg a fotóalanyokat, hogy üljenek oldalt, a vállukat hátravetve és az arcukat enyhén felfelé billentve. Ha kisebb gyerekeket fényképezel, kérj meg egy családtagot, hogy segítsen azzal, hogy oldalról magára vonja a figyelmüket, vagy tartsa őket a helyükön, miközben arra ügyel, hogy ne legyen a képen.

Egy vaku segíthet az egyenletes megvilágítás biztosításában. Csatlakoztasd a vakut egy softboxhoz vagy egy ezüstszínű esernyőhöz. Ez lágyabb, szórtabb megvilágítást eredményez, ami lenyűgözőbb portrékhoz vezet. Helyezd a vakut egy állványra, az egyik oldalra és kissé azon hely mögé, ahol a fotóalanyod ül, így a vaku az arc szélét profilból kapja el.

Ha a vaku nem jöhet szóba, akkor egy erős fényű otthoni lámpát vagy egy ablakból vékony sugárban érkező fényt is használhatsz egy sötét szobában, és az alanyodnak úgy kell elhelyezkednie, hogy a fény kissé az arca mögé kerüljön.

3. A fényképezőgép és a vaku beállításai

Egy Canon EOS R6 fényképezőgép hátlapja, amelyen az expozíciós beállítások láthatók, a háttérben egy vaku előtt ülő emberrel.

Fényképezőgépen kívüli vaku használatakor gyakran az a legjobb, ha először a kézi expozíciót adod meg, majd pedig a vaku teljesítményét úgy állítod be, hogy az igazodjon a kiválasztott beállításokhoz.

Ha van rá lehetőséged, a vakut vezeték nélkül indítsd el egy kompatibilis fényképezőgép és vaku, vagy egy vezeték nélküli kioldó és vevő segítségével. Ami a fényképezőgép beállításait illeti, jó kiindulópont, ha a fényképezőgépet manuális (M) expozíciós módra állítod 1/200 mp záridővel, f/11 rekeszértékkel és ISO100 értékkel, majd szükség szerint módosítod ezeket. Ha a fényképezőgéped lehetőséget kínál erre, állítsd be, hogy a felvételeket RAW+JPEG-formátumban mentse el, így egyrészt egy jól kezelhető JPEG-fájlt kapsz, amelyet gyorsan meg is oszthatsz, valamint egy RAW-fájlt, amely kiterjedt képinformációkat tartalmaz a rugalmas szerkesztés érdekében.

Állítsd a Speedlite vakut manuális üzemmódba, teljes 1/1-es erősségűre. Készíts egy próbafelvételt, majd szükség szerint addig állítsd a vakuteljesítményt, amíg az arc expozíciója megfelelő nem lesz. A fényerő finomhangolását úgy is elvégezheted, hogy közelebb vagy távolabb viszed a fényt a téma arcához.

4. Képek beállítása és kombinálása

Egy férfi arcát profilból ábrázoló kép szerkesztése a Canon Digital Photo Professional alkalmazásban a színbeállító eszközökkel.

A Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverben a Beállítási terület panel eszközeivel szelektíven sötétítsd a felvételnek az arcon kívüli világos részeit, majd alakítsd át a képet fekete-fehér színűre.

Ha megvannak a kívánt felvételek, ideje elkészíteni őket. Ha nem vagy magabiztos a képek szerkesztése terén, a Canon Easy-PhotoPrint Editor egyszerű lehetőségeivel (lásd a következő részt) fekete-fehérré alakíthatod a képeidet, tetszés szerint körülvághatod a felvételeket, és nyomtatáskor elrendezheted a képeket a papíron.

Ha viszont otthonosan mozogsz a képek szerkesztésében, ezeket a lépéseket jobban kézben tarthatod manuálisan. Indítsd el a Canon ingyenes Digital Photo Professional (DPP) szoftverét, és nyisd meg a kiválasztott képeket. Először győződj meg arról, hogy csak az arcok látszanak, a képek többi része pedig teljesen fekete. Ha máshol is szivárog fény, lépj a Beállítási terület panelre, fesd át az eltávolítani kívánt területeket, majd húzd lefelé a Fényerő csúszkákat a területek elsötétítéséhez.

Hogy kihangsúlyozzuk a felvételeink nagy kontrasztú stílusát, úgy döntöttünk, hogy fekete-fehérré alakítjuk őket. Ehhez lépj a Képszínek panelre, és kattints a Fekete-fehér gombra. A csúszkák segítségével finomhangold az átalakításokat addig, amíg egy teljes sornyi, ütős fekete-fehér portrét nem kapsz. Ha szeretnéd, kihagyhatod ezt a lépést, és megtarthatod őket színesben.

Ezután összefűzheted a képeket úgy, hogy az egyik portré világos részei átüssenek a másik portré sötét részein. Nyisd meg a képsorozatot a DPP-ben, és válaszd ki az első portrét. Ezután lépj az Eszközök lehetőségre, és válaszd ki az Összeállítás indítása eszközt.

Válassz ki egy másik portrét az Előtérkép listából, majd állítsd az Összeállítási módszert Világos értékre. A nyilak segítségével mozgasd a második arcot az első oldalára. Nyomd meg a Mentés gombot, majd töltsd be a mentett képet, és ismételd meg a folyamatot egy másik arccal, amíg az összeset össze nem illeszted.

5. Készítsd elő a nyomtatást.

Két fekete-fehér profilból készült portré képe, amelyet a Canon Digital Photo Professional szoftver Összeállítási eszközével szerkesztenek.

Használd a DPP Összeállítási eszközét a portrék világos részeinek összemosásához.

Egy sor fekete-fehér arc profilból készült képe átméretezve és kinyomtatva a Canon DPP alkalmazás segítségével.

Ha készen állsz a portré kinyomtatására, lépj a Fájl > Nyomtatás menüpontra a részletes beállításokhoz.

Ha a DPP-t használod, kattints az ablak alján található Csúcsfények/árnyékok megjelenítése figyelmeztető ikonra, és a tónuscsúszkákkal biztosítsd, hogy a háttér teljesen fekete legyen, és az arcok ne legyenek túlexponálva. Ezután a Képrészlet panelen élesítsd a fotót. Végül lépj a Fájl > Nyomtatás menüpontra a részletes beállításokhoz. A nyomtatási beállítások kiválasztása mellett itt átméretezheted a képet a kívánt nyomtatási mérethez.

Mindezen szerkesztés alternatívájaként használhatod az Easy-PhotoPrint Editor alkalmazást az okostelefonodon, táblagépeden vagy számítógépeden. Az Új képernyőn válaszd ki a Fotóelrendezések lehetőséget, válassz ki egy sablont a kezdéshez, és a szabad elrendezésű szerkesztő segítségével rendezd egymás mellé a különálló portrékat. Add meg a papírméretet, majd válaszd ki a beilleszteni kívánt fotókat.

A Szerkesztési eszközök közül válaszd a Kivágás eszközt az egyes képek nem kívánt részeinek eltávolításához, hogy csak az arc maradjon meg mindegyik képen. Az Elem szerkesztése lehetőségei segítségével állítsd be az egyes arcok helyzetét és méretét, és tetszés szerint adj hozzá bármit vagy változtass rajtuk. Ha úgy döntesz, hogy fekete-fehérré alakítod a felvételeket, használd ehhez a Kreatív szűrők menüpont alatt található lehetőségeket, az antik tónusú hatást.

6. Nyomtasd ki és tedd ki.

A Canon PIXMA TS8350 sorozatú nyomtató fekete-fehér családi csoportképet készít, mellette az asztalon Canon fényképezőgép és fotópapír.

Készíts laborminőségű családi fotónyomatokat a Canon PIXMA TS8350a sorozatú nyomtató és a Canon Photo Paper Plus Glossy II fényes papír segítségével. A Canon tintákat és papírokat úgy tervezték, hogy együtt tökéletes eredményt érjenek el.

Egy fekete-fehér családi csoportkép profilból készült arcokról, bekeretezve és falra akasztva.

Az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a Canon ChromaLife 100 tintatechnológia, a nagy becsben tartott családi fotók nem csupán fantasztikusan fognak kinézni a falon, hanem az idő próbáját is kiállják.

Fekete-fehér fotók nyomtatásakor válaszd a Fekete-fehér nyomtatás előbeállítást, válaszd ki a megfelelő papírtípust, és állítsd a minőséget a Legjobb értékre. Ez segít biztosítani, hogy a nyomatok részletgazdag árnyékokkal és a legkisebb csúcsfényekkel rendelkezzenek.

Családi portré-összeállításod lenyűgöző falikép lehet, vagy csodálatos ajándék, amelyet távoli családtagjaidnak küldhetsz el. Ez azonban csak a kezdet. A kompakt Canon SELPHY nyomtatóval kinyomtathatsz egyes portrékat vagy kiválasztott csoportokat, vagy készíthetsz saját, személyre szabott üdvözlőkártyákat születésnapokra, évfordulókra vagy más családi alkalmakra. Az Easy-PhotoPrint Editor segítségével egyszerűen készíthetsz még személyesebb tárgyakat, például egyedi naptárakat, amelyeket az egész család egész évben használhat és élvezhet.


Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  High-key és low-key portré-megvilágítás

  Hozz létre klasszikus fénybeállításokat a kiváló minőségű, hangulatos portrékhoz.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Hasznos tippek a nyomatok megjelenítéséhez

  Fedezd fel, hogyan alakíthatod át otthonodat gyönyörű, galériába illő nyomtatott családi fényképekkel.

 • FOTÓ-HELYREÁLLÍTÁS

  Kincset érő fotóemlékek helyreállítása

  Fedezd fel a projektet, amely a belgiumi árvízkárosultaknak segít a víz által megrongált képeik helyreállításában.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb Canon nyomtatók fotókhoz

  Mindegy, hogy keretben, albumban vagy matricán szeretnéd megjeleníteni fényképeid, találd meg a kreatív igényeidhez leginkább illeszkedő nyomtatót.