CSALÁDI FOTÓZÁS

Így készíthetsz idén még jobb karácsonyi fotókat

Legyen az ünnepi fotózás még tökéletesebb ezzel a 10 egyszerű tippel!
A fagyos pázsiton egy gyerek ül egy kislétrán, miközben szülei lekötik a figyelmét. Mindhárman meleg téli ruhába vannak öltözve. Fényképezte: Lena Petrova.

Még ha a karácsonyt át is hatja a hagyomány, minden egyes ünnepi időszak egyedi. Fontos tehát, hogy mindenképp lefotózd a családi szórakozás és a karácsonyi összejövetelek tovatűnő pillanatait, függetlenül attól, hogy a karácsonyt otthon, a fa mellett töltitek, rokonokat látogattok, vagy csak élvezitek a téli táj látványát egy ünnepi séta során.

Lena Petrova orosz családfotós mind a spontán, mind a beállított ünnepi felvételekhez tökéletesítette saját módszerét, amellyel meg szokta örökíteni az év e különleges időszakát. Családi fotózással kapcsolatos nézőpontja egy mondatban összefoglalható: „Akkor lehet jó képeket készíteni, ha mindenki megfeledkezik arról, hogy fotózzák, és a jelenlévők csak azzal vannak elfoglalva, hogy élvezzék egymás társaságát.” Tehát bárhol töltöd is a karácsonyt, az a lényeg, hogy jól érezzétek magatokat, miközben örökre szóló emlékek születnek.

Íme néhány tipp, amely rengeteg ötletet ad a karácsonyi képekhez, akár a fényfüzérekkel elért gyönyörű bokeh hatást próbálnád ki, akár az ajándékok kibontásának felemelő pillanatát szeretnéd megörökíteni elmosódás nélkül, akár a természetes hatású csoportképekhez szükséges testtartásokat ismernéd meg.

Lena felbecsülhetetlenül értékes meglátásai alapján megmutatjuk, hogyan készíthetsz családi fotókat otthon és a szabadban Canon EOS R rendszerű fényképezőgépeddel, és hogyan keltheted életre azokat Canon PIXMA vagy SELPHY nyomtatóddal.

Készen állsz?

1. Ügyelj a háttérre

Két fiú boldogan játszik a hóban éjszaka. A háttérben elmosódva látható két csillogó fényfüzérekkel díszített karácsonyfa. Fényképezte: Lena Petrova.

Lena azt tanácsolja, hogy a jelenetek kiválasztásakor a családi hagyományaitokat vedd figyelembe. „A karácsonyfa díszítése és az ajándékok kibontása mellett ott vannak még a vacsora előkészületei, a képeslapok aláírása, de bizonyára rengeteg egyéb olyan dolog is, ami sokat jelent neked és a szeretteidnek” – magyarázza. Miközben arra törekszel, hogy jól sikerüljenek a játék közben fotózott gyerekekről készült képek, a legjobb, ha te is beállsz közéjük. „Próbáld megtudni, hogy a gyerekeknek mihez van kedvük, és teremts olyan helyzetet, amelyben azt csinálhatják” – teszi hozzá Lena. „A legjobb felvételek akkor születnek, amikor mindenki jól érzi magát.” A fotó 1/160 mp, f/2,2 és ISO 1250 beállításokkal készült. © Lena Petrova

Családi képeknél nyugodt hátteret keresek, hogy az ne vonja el a figyelmet a képen szereplő emberekről” – magyarázza Lena. „De nem kell, hogy a háttér egyszerű legyen. Az ünnepi hangulat megteremtéséhez bele lehet venni a képbe a karácsonyfát vagy a karácsonyi fényeket.”

Ne felejtsd el váltogatni az ünnepi háttereket. Ha minden felvétel az otthoni fa előtt készül, az könnyen unalmassá válhat. Gondold át, hogy az ünnep mely elemei fontosak neked és a családodnak, és ezekre koncentrálj.

Ezenkívül menjetek ki a szabadba is. A fotók készülhetnek hóval borított fákkal a háttérben, de a karácsonyi vásárba is elmehettek. Ha a városban van „Mikulás-kuckó”, ne hagyjátok ki a lehetőséget, hogy a legkisebbekről a Mikulással is készüljön egy közös kép.

2. A lényeges dolgokra összpontosíts

„A való életben otthonos hangulatot teremtő dolgok nem mindig bizonyulnak megfelelő témának, ezért ha az otthonaikban fotózom az embereket, gyakran elmozdítom a bútorokat, és sok dekorációt használok a fotókhoz, többek között a falon lévő képeket is” – árulja el Lena.

Ha spontánabb felvételeket szeretnél, válassz olyan szöget a fényképezéshez, hogy a nemkívánatos elemek ne legyenek rajta a képen, vagy pedig kísérletezz a kompozícióval és a kivágással, hogy a néző tekintetét természetes módon irányítsd rá a témádra – a téma lehetőleg középen legyen, vagy alkalmazd a harmadolási szabályt. Másik lehetőségként használj olyan objektívet, mint a Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM, amellyel jól rá tudsz zoomolni a lényegre, kihagyva a képről a zavaró elemeket. Megpróbálkozhatsz egy olyan objektív használatával is, mint a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, amelynek rendkívül nagy, f/1,8-as maximális rekesznyílása elmossa a hátteret, és kiemelt figyelmet irányít a témára.

3. Használj kellékeket és dekorációt

Anya és gyermeke a fagyos pázsiton felállított karácsonyi dekorációt nézi. Mindketten meleg téli ruhába vannak öltözve. Fényképezte: Lena Petrova.

„Ne félj, hogy túlzásba viszed a kellékhasználatot! Inkább legyen a képen mindenből egy kevés, mint hogy csak egy-két kellékre korlátozd magad” – bátorít Lena. „Gondolj az ünnepi öltözékre is. Furcsának tűnhet, ha a képen szereplő emberek hétköznapi öltönyben pózolnak karácsonyi kellékeket tartva a kezükben, körülöttük pedig karácsonyi fények égnek. De arra is ügyelj, hogy a ruha ne vonja el a figyelmet az emberek arcáról a túl sok élénk vagy kontrasztos szín miatt.” A fotó 1/250 mp, f/2,5 és ISO 1600 beállításokkal készült. © Lena Petrova

„Külső helyszínen készített karácsonyi fényképeknél olyan dolgoknak is rá kell kerülniük a képre, amelyek jelzik, hogy karácsony van, például fáknak, fényeknek és díszeknek” – mondja Lena. „Ezt egyszerűen meg tudod oldani például úgy is, hogy néhány karácsonyi zoknit vagy dekorációt helyezel el a kertben.”

De azért persze nem kell a kellékeket és dekorációkat természetellenesen beleerőltetned a felvételeidbe. Szinte törvényszerű, hogy a karácsony előtti időszakban rengeteg ünnepi dekorációval találkozunk, úgyhogy ezeket természetes módon szerepeltetheted a felvételeiden – egyfajta dokumentarista stílusban –, miközben járod a környéket. Ha például szeretnéd megörökíteni a karácsonyfát, dokumentáld azt a napot vagy éjszakát, amikor kiválasztottad és nagy nehezen betuszkoltad a kocsiba.

4. Válaszd ki a megfelelő objektívet

„A több embert befogni képes, nagy látószögű objektív használata csábító lehet, ha szűk a hely, de a rövidebb fókusztávolságok olyan torzítást eredményeznek, ami nem fogja elnyerni a család tetszését” – hívja fel a figyelmet Lena.

Ehelyett érdemes olyan objektívet használnod, mint a Canon RF 50mm F1.8 STM. Ez az objektív nagyobb látószögű, mint egy portréobjektív, ezáltal több ember fér rá a képre, de annyira azért nem nagy látószögű, hogy hordótorzítást eredményezzen.

Viszont egy olyan zoomobjektívvel, mint a Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM vagy a Canon RF 24-105mm F4L IS USM, kellemesen elmosódott hátteret hozhatsz létre. Csak távolodj el a témától, majd közelíts rá, amíg pontosan el nem éred azt a hatást, amelyre törekszel.

5. Hozd ki a legjobbat az időjárásból

Két gyerek narancsot tart a feje fölé. A bal oldali gyerek kezében egy piros karácsonyi sapka is van. Canon EOS R100 fényképezőgéppel készítve.

Gyakran nincs olyan szerencsénk, hogy pont karácsonykor havazzon, mint a képeslapokon, és sokkal általánosabb a rossz téli idő. Ezért fontos, hogy minden időjárási körülményre felkészüljünk, és megtanuljuk, hogyan használjuk a fényképezőgépünket különböző helyzetekben. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel, Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel és 20 mm, 1/320 mp, f/4,5 és ISO 800 beállításokkal készült.

Még ha szélsőségesen hideg helyen élsz is, ne feledd: Canon EOS R rendszerű fényképezőgéped olyan körülmények között is remekül teljesít, amelyek emberi szempontból nehézséget jelentenek. Például a Canon EOS R100 készülék 0 és 40 °C közötti hőmérsékleten működik.

A fehérsége visszaveri a fényt, és ez megnehezítheti, hogy a fényképezőgép meghatározza a megfelelő expozíciót, ami sötét képeket eredményezhet. Fényképezőgépeden váltsd át a Kiértékelő mérést Szpot mérésre (a Mérési módnál), és válassz olyasmit, ami sötétebb a hónál, például az alanyod arcát. Exponálj erre a területre, ne a teljes jelenetet fogd be.

Hóban, esőben vagy felhős napokon azt tapasztalhatod, hogy a felvételeid igen szürkének és unalmasnak tűnnek. Ennek kiküszöbölése érdekében állítsd be fényképezőgéped fehéregyensúlyát Felhős beállításra, amely világosít a dolgokon.

6. Gondold át, milyen záridőt használj

Fontos, hogy a karácsonyi fotózásnál ne feledkezz meg a záridőről. Az 1/60-as záridő általában elegendő, ha a fényképezőgép bemozdulásának leküzdése a célod, vagy ha olyanokat fotózol, akiknek nehezére esik nyugton maradni. A szándékosan mozgó témák esetében azonban 1/250 másodperces vagy rövidebb záridőt kell használnod, hogy elkerüld a mozgás miatti elmosódást.

Ne feledd azonban, hogy az elmosódás nem mindig rossz, és képes a mozgás érzetét kelteni fotóidon. Ha hosszú záridőt használsz az állványra helyezett fényképezőgépedhez, ettől elmosódhatnak a képen mozgó emberek, miközben környezetük jól kivehetően fókuszban marad. Például fókuszálj a karácsonyfára rövid záridővel, hogy elmosódjon a körülötte lévő családtagok mozgása.

7. Legyen dinamikus a csoportkép

Egy kutyával együtt hétfős család áll odakint karácsonyi pulóverben és pomponos sapkában. Mögöttük fenyőfák sorakoznak. Fényképezte: Lena Petrova.

„Ne felejts több felvételt készíteni arra az esetre, ha valaki pislogna” – javasolja Lena a csoportképekhez. A fotó 1/250 mp, f/3,5 és ISO 3200 beállításokkal készült. © Lena Petrova

Csoportképeknél szinte minden esetben két sorban helyezkednek el az emberek” – magyarázza Lena. „Ahhoz, hogy mindkét sorban élesen kivehetők legyenek az emberek, f/4-5,6 körüli rekeszértéket válassz. A cél az, hogy az emberek feje ne egy vonalban legyen. Keress különböző ülésmagasságú székeket, vagy használj karosszéket, hogy egyvalaki beleüljön, másvalaki pedig a karfájára.”

Sokak számára kész talány, hogyan készítsenek karácsonyi csoportképeket. Egyes Canon fényképezőgépek, például a csoportkép móddal rendelkezőCanon EOS R50 és Canon EOS R100 készülékek, nagyban megkönnyíthetik ezt a folyamatot.

„Kerüld a csendet, miközben a csoportkép elkészítéséhez készülődsz” – folytatja Lena. „Az újdonsült fotósok gyakran a technikai problémákra összpontosítanak, ezzel befelé fordulnak és elfelejtik, hogy az emberek egy fényképhez pózolnak. Barátaid és családtagjaid emiatt elunják magukat, és ez megjelenik a képeken is. Mondd el, hogy mit csinálsz éppen, és kapcsolj be zenét, hogy az emberek könnyebben ellazuljanak.”

8. Fényképezd le a fotóst

A karácsony arról szól, hogy a családoddal és a barátaiddal töltöd az időt, de amikor te vagy a fotós, könnyű megfeledkezni arról, hogy voltaképpen te is közéjük tartozol.

„A fényképezőgép időzítőjével vagy a Canon Camera Connect alkalmazás használatával távolról is elkészítheted a felvételt, így te is rajta lehetsz a családi képen” – mondja Lena.

De vannak más módszerek is, amelyekkel kreatívan rákerülhetsz a felvételekre, még ha meg is feledkezel arról, hogy bekússz a családi portré előterébe. Az ablakokról vagy a vízfelszínről, de akár az otthonodban lévő tükrökről visszaverődő tükörképnek köszönhetően művészi módon szerepelhetsz te magad is a képeken.

9. A házi kedvencek se maradjanak le a képről

Egy macska egy papírkoronát visel, miközben egy kis karácsonyfa előtt fekszik. A korona túl nagy, ezért rácsúszik az állat szemére. Fényképezte: Lena Petrova.

Számos Canon fényképezőgép, például a Canon EOS R100 és a Canon EOS 5D Mark IV (amelyet ennél a fotózásnál is használtak) állatérzékelő AF-móddal rendelkezik, így még akkor is tökéletesen éles fókuszú képeket készíthetsz kisállatodról, ha nem szívesen marad egy helyben. A fotó 1/200 mp, f/1,8 és ISO 3200 beállításokkal készült. © Lena Petrova

Egy piros sálat viselő, karosszékben fekvő macska elfordítja a fejét, hogy belenézzen a kamerába. A háttérben elmosódva látható egy csillogó fényfüzérekkel díszített karácsonyfa.

A fényképekből csak akkor válik igazán emlék, ha meg tudod állapítani, mit is látsz rajtuk, úgyhogy mindenképp kerüld az elmosódást. Canon EOS R rendszerű fényképezőgépeddel megörökítheted kisállatod valódi természetét, legyen akár csintalan, akár töprengő, akár imádnivaló – vagy mindhárom egyszerre.

„A karácsonyi fényeket és a játékokat a házi kedvencek izgalmasnak találják, ezért jó eséllyel készíthetsz róluk vicces karácsonyi képeket játék közben” – árulja el Lena. „A macskát ajándékcsomagoláshoz használt szalaggal vagy fényfüzérrel tudod lázba hozni, míg a kutyák örömmel játszanak kint a hóban a gyerekekkel – mindezek remek témát szolgáltatnak a vidám karácsonyi felvételekhez.”

Ünnepi témájú kutyakekszeket is készíthetsz, majd megörökítheted legjobb barátod arckifejezését, ahogy befalja a finomságot. Vagy látogass el egy helyi állatmenhelyre, és kérdezd meg, hogy lefotózhatod-e az ottani állatokat. Még jobb, ha aznapra felajánlod a segítséged önkéntesként. Kutyasétáltatás vagy a cicákkal való játék során fantasztikus képeket készíthetsz, ráadásul ezzel akár az örökbefogadási esélyeiket is növelheted.

10. Tedd kézzelfoghatóvá az emlékeket

Piros szalaggal körültekert Canon SELPHY nyomtató, amelyet csillogó fényfüzér vesz körül.

Ha tippekre van szükséged ahhoz, hogyan készíts karácsonyi képeslapokhoz és egyéb ajándékokhoz felhasználható családi fotókat, a spontán pillanatokra ugyanúgy figyelj oda, mint a beállítottakra, hiszen a természetes reakcióknál gyakran pont az az arca mutatkozik meg szeretteinknek, amelyet a legjobban ismerünk. A képeket utána kinyomtathatod a Canon PIXMA vagy SELPHY nyomtatóddal. Irány a Canon Creative Park oldala, ahol a nyomtatáshoz és kreatívkodáshoz kapcsolódóan számtalan lehetőség között válogathatsz – a sablonoktól kezdve a nyomtatható képkereteken át a fotóalbumokig, amelyekkel megajándékozhatod szeretteidet.

Ha megvannak a tökéletes karácsonyi fotók, már csak annyi a teendőd, hogy nyomtatott formában életre kelted az emlékeket. Első lépésként szerkeszd meg a képeket – ehhez használd a Canon nyomtatási alkalmazásainak valamelyikét.

Ha Canon PIXMA nyomtatót használsz, például a Canon PIXMA TS5350a sorozatú modellt, akkor az Easy-Photoprint Editor alkalmazásban rengeteg sablont, egy elrendezés-szerkesztőt és képszerkesztő eszközöket is találsz, amelyekkel kreatívan felhasználhatod karácsonyi fotóidat, akár kollázs, akár naptár, akár emlékkönyv formájában nyomtatod ki őket, de olyan sablonokat is felhasználhatsz, amelyekkel saját karácsonyi képeslapokat nyomtathatsz.

Akinek Canon SELPHY nyomtatója van, például egy Canon SELPHY CP1500 modellje, annak a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás számtalan új módszert kínál az ünnepi pillanatok kinyomtatásához. Válassz az elrendezések széles választékából, tedd egyedivé a képeket bélyegekkel vagy szöveggel, és döntsd el, milyen legyen a felületük. Az alkalmazás segítségével QR-kódot is hozzáadhatsz a nyomatokhoz, amely átirányít a családi karácsonyi fotókból álló online albumhoz.

Ezekkel a tippekkel valóban feledhetetlenné teheted az idei karácsonyt!

Írta: Pete Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

  Karácsonyi üdvözlőlapok nyomtatása

  Igazítsd a saját stílusodhoz az ünnepi fotózást, és nyomtass egyedi karácsonyi üdvözlőlapokat.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Téli papírművészeti kihívás

  A PIXMA nyomtató és a Creative Park segítségével papírból készíthetsz ünnepi dekorációt, a karácsonyfadíszektől kezdve a hópelyheken át a gömbdíszekig.

 • HÁZIÁLLATPORTRÉK

  Vidám és ünnepi kisállatportrék

  Egyszerű tippek, trükkök és technikák, amelyekkel lenyűgöző kisállatfotókat készíthetsz idén karácsonykor.

 • ALAPOK

  Nyomtatásra szánt fotók készítése

  Hét bevált tipp a nyomtatásban megőrizni kívánt emlékek megörökítéséhez.