A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Családi fotózás

Így készíthetsz idén még jobb karácsonyi fotókat

Még ha a karácsonyt át is hatja a hagyomány, minden egyes ünnepi időszak egyedi. Ezért fontos, hogy képeket készíts a családi szórakozás és a karácsonyi összejövetelek tovatűnő pillanatairól. Lena Petrova, orosz családfotós, tökéletesítette saját módszerét, amellyel az év ezen különleges időszakát megörökíti: legyen szó akár nem előre beállított képekről vagy beállított – ugyanakkor vicces és laza – csoportképekről.

Lena családi fotózással kapcsolatos nézőpontja egy mondatban összefoglalható: „Akkor lehet jó képeket készíteni, ha mindenki megfeledkezik arról, hogy fotózzák, és a jelenlévők csak azzal vannak elfoglalva, hogy élvezzék egymás társaságát.”. Ez azt jelenti, hogy felhangosítják a zenét, viccelődnek egymással és játszanak a gyerekekkel – nagyszerűen érzik magukat, miközben maradandó emlékeket hoznak létre.

Ha azt tervezed, hogy idén saját családodról küldesz képet karácsonyi üdvözlőlap gyanánt, vagy egyszerűen csak meg akarod örökíteni az ünnepek hangulatát és légkörét, Lena alábbi 10 tippje alapján biztosan rengeteg ötlet jut majd az eszedbe, és útmutatást kaphatsz arról, hogy hogyan készíts családi fotókat otthon. Ha már megvannak a tökéletes karácsonyi képek a családról, látogass el a végtelen lehetőségeket kínáló Creative Park weboldalra, és nyomtasd ki azokat. Találsz itt ezenkívül karácsonyi képeslap sablonokat, nyomtatható képkereteket és fotókönyveket, melyekkel megajándékozhatod szeretteidet.

Lena Petrova 10 tippje karácsonyi fotók készítéséhez otthonodban és kertedben

1. Olyan pillanatot válassz, ami számít

„A nem beállított képek esetében gondold át, hogy az ünnepek mely pillanatai a legfontosabbak számodra és a családod számára. A karácsonyfa-díszítés és az ajándékok kicsomagolása mellett a család még elmehet a karácsonyi vásárba, vacsorát készít, képeslapokat ír alá, ott van a Mikulással való találkozás öröme, és minden bizonnyal még számtalan olyan esemény, amely sokat jelent neked és a szeretteidnek. Szóval legyen mindig kéznél a fényképezőgéped...”

2. A lényeges dolgokra összpontosíts

„A való életben otthonos hangulatot teremtő dolgok nem mindig bizonyulnak megfelelő témának, ezért ha az otthonaikban fotózom az embereket, gyakran elmozdítom a bútorokat és sok dekorációt használok a képhez, többek között a falon lévő képeket is. A nem beállított képeknél ezt nem teszem, de szerencsére számos egyéb módja van, hogy csak a fényképezőgépet használva beállítsuk a hátteret. Nem csupán jó szöget és képkivágást kell választani, de a háttér elmosására is van mód bokeh hatást létrehozva, ha olyan rekeszértékkel fotózok, mint az f/1.8.”

3. Ügyelj a háttérre

„Családi képeknél nyugodt hátteret keresek azért, hogy ne vonja el a figyelmet a képen szereplő emberekről. De nem kell, hogy egyszerű legyen. Az ünnepi hangulat megteremtéséhez bele lehet venni a képbe a karácsonyfát vagy a karácsonyi fényeket.”

4. Használj kellékeket és dekorációt

Kapcsolódó cikkek
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

CREATIVE CRAFT NYOMTATÁSI ÖTLETEK

Hat nagyszerű dolog, amelyekről nem tudtad, hogy a nyomtatóddal is elkészíthetők

Légy kreatív és készítsd el saját karácsonyi ajándékaidat, díszeidet és játékaidat az idén. Az összes sablon ingyenesen letölthető és nyomtatható.

canon-get-inspired-baby-photography-1-185x94

BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

Őrizd meg fontos pillanatokat, és örökítsd meg gyermeked fejlődését a babafotózást szórakoztatóbbá varázsoló és nagyszerű eredményeket garantáló ügyes módszereinkkel.

canon-get-inspired-lena-petrova-related-articles-1-185

CSALÁDI KÉPEK

Házi készítésű történetek

A legjobb történetek közül sok otthon születik. Caroline Holt családi fotóssal és történetmesélővel beszélgettünk arról, hogyan örökíti meg a családok szépségét azon a helyen, amelyet otthonuknak neveznek.

„Külső helyszínen készített karácsonyi fényképhez olyan dolgoknak is rá kell kerülniük a képre, amelyek jelzik, hogy karácsony van, például fáknak, fényeknek és díszeknek. Olyan saját kellékeket is használhatsz, mint a harisnya, játékok vagy édességek. Ne félj, hogy túlzásba viszed! Jobb, ha mindenből van a képen egy kevés, mintha csak egy-két kelléktípust használsz. Gondolj az ünnephez illő öltözékre is. Furcsának tűnhet, ha a képen szereplő emberek hétköznapi öltönyben pózolnak karácsonyi kellékeket tartva a kezükben, körülöttük pedig karácsonyi fények égnek. De arra is ügyelj, hogy a ruha ne vonja el a figyelmet az emberek arcáról azzal, hogy túl sok erős és nagy kontrasztú színeket tartalmaz.”

5. A megfelelő objektívet használd

„Olyan távolságban állj az emberektől, ami lehetővé teszi 50 mm-es objektív használatát. A több embert befogni képes, nagy látószögű objektív használata csábító lehet, ha szűk a hely, de a rövidebb fókusztávolságok olyan torzítást eredményeznek, ami a családnak nem fog tetszeni. Ha nincs portréfotózáshoz megfelelő objektíved, állj olyan messze a kép témájától, amennyire csak lehet, és zoomolj be egy átlagos kitobjektívvel."

6. A gyerekek szórakozzanak jól

„Ahhoz, hogy a játékban elmerült gyerekekről jó fotókat készítsünk, a legjobb, ha mi is velük játszunk, közben bátorítjuk őket, erősítjük a képzelőerejüket és magabiztosságukat. Próbáld megtudni, hogy a gyerekeknek mihez van kedvük, és teremts olyan helyzetet, amelyben azt csinálhatják. Akkor lehet a legjobb képeket készíteni, ha mindenki jól szórakozik.”

7. Hadd szóljon a zene

„Kerüld a csendet, miközben a csoportkép elkészítéséhez készülődsz. Az újdonsült fotósok gyakran a technikai problémákra összpontosítanak, ezzel befelé fordulnak és elfelejtik, hogy az emberek egy fényképhez pózolnak. Barátaid és családtagjaid emiatt elunják magukat, és ez megjelenik a képeken is. Mondd el, hogy mit csinálsz éppen és kapcsold be a zenét, hogy könnyebb legyen ellazulni. Én ezért általában egy hordozható hangszórót viszek magammal a fotózásokra.”

8. Tökéletesítsd a csoportkép kompozícióját

„A csoport megszervezése elengedhetetlenül fontos egy családi képhez. A cél az, hogy az emberek feje ne azonos szinten legyen. Keress különböző magasságú székeket, vagy használj egy karosszéket és egy embert ültess a karfájára. Rendszerint a kép közepén kezdem, és úgy haladok kifelé egyszerre egy embert beállítva. De ha nagy a család, belenézek a keresőbe, meghatározom a kép méretét, és egy-egy embert állítok a kép bal és jobb oldali széléhez. Majd a többieket megkérem, hogy töltsék fel a köztük lévő helyet, ezután még egy kicsit javítok a pózokon a legjobb kompozíció eléréséhez.

A fényképezőgép időzítőjével vagy a Canon Camera Connect alkalmazás használatával távolról is elkészítheted a felvételt, így te is rajta lehetsz a családi képen. Ne feledd: készíts több felvételt arra az esetre, ha valaki pislog.”

9. Használj megfelelő mélységélességet

„Csoportképeknél szinte minden esetben két sorban helyezkednek el az emberek. Ahhoz, hogy mindkét sor éles legyen, a rekeszértéknek f/4-5.6 körül kell lennie.”

10. A házi kedvencek se maradjanak le a képről

„A karácsonyi fényeket és a játékokat a házi kedvencek izgalmasnak találják, ezért jó eséllyel készíthetsz róluk vicces karácsonyi képeket játék közben. Játszhatsz a macskával egy ajándékcsomagoláshoz használt szalaggal, a kutyák pedig örömmel játszanak kint a hóban a gyerekekkel – mindezek remek témát szolgáltatnak a vicces karácsonyi képekhez.”

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkekAz inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és váltsd valóra kreatív elképzeléseidet.

Vissza az összes tipphez és technikához