A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

ESKÜVŐI FOTÓZÁS

Az esküvői fotózás etikettje: követendő és kerülendő tevékenységek a vendégek számára

A középső folyosóra beeső, a menyasszony nagybelépőjét tönkretevő, vagy a zárt egy igazán emelkedett pillanatban kioldó és a hangulatot elrontó fotós... a fényképezőgépes esküvői vendégek néha elszúrják a dolgot – de ennek nem muszáj így lennie.

A vendégek a profik munkáihoz hasonló lenyűgöző képeket készíthetnek, ha betartanak néhány egyszerű szabályt. A hivatásos esküvői fotós Markus Morawetz a barátai esküvőin kezdett képeket készíteni. „Úgy terveztem, hogy az autóban hagyom a fényképezőgépet, de a pár megkért, hogy készítsek néhány pillanatképet oldalról” – meséli. „Fontos volt, hogy ne legyek a profi fotós útjában, de vendégként megvan az az előny, hogy kisebb a nyomás az emberen és lehet kísérletezni a technikákkal és a stílussal.”

Annak érdekében, hogy minden rendben legyen a nagy napon, íme a Markus szerinti öt legfontosabb követendő és kerülendő tevékenység – és illusztrációként esküvői vendégek által készített képek.

Ne állj a hivatásos fotós útjába! Használj érdekes látószögeket!

„Próbálj meg a lehető legtöbb részletet megörökíteni anélkül, hogy a profi fotós útjában lennél” – tanácsolja Markus. Azt javasolja, hogy keressünk egy másik nézőpontot vagy szöget. Készítette: Matthew Bowen, esküvői vendég. © Matthew Bowen

Stellan Jara, aki Angliában polgári (nem templomi) esküvők celebrálásával foglalkozik azt mondja, hogy az általa vezetett ceremóniák többsége esetében általában az elején világossá teszik, hogy a ceremónia alatt nem engedélyezett fényképek készítése. „A pár azt szeretné, hogy a barátok és családtagok az ünnepi pillanatra koncentráljanak, a hivatásos fotós pedig majd fényképez” – magyarázza.

Markus szerint ez nem elég annak megakadályozásához, hogy egyesek tönkretegyék az ünnepi pillanatot. „El se hinnéd, hogy hány vendég áll fel a ceremónia közben, hogy az üléssorok közötti folyosóról készítsen képet. Volt olyan, hogy valaki kitakarta a képet, amikor a menyasszony belépett, éppen gyűrűt húztak egymás kezére, vagy amikor a csókra került sor” – emlékezik vissza.

Markus javasolja, hogy szokatlan látószögből készítsünk képeket. A Canon EOS M50 érintéses és áthúzásos AF funkcióval rendelkező, nagy 7,5 cm-es változtatható képszögű érintőképernyővel könnyű a képkészítés szinte bármilyen szögből, a tömeg felett vagy a tömegből is. „Használd fel a környezetet a kép keretezéséhez és ötletes háttérként” – javasolja Markus. „Ha így sem látsz jól rá a menyasszonyra és a vőlegényre, akkor koncentrálj a vendégek érzelmeire.”

Ne tereld el a figyelmet! Ragadd meg az érzelmeket!

Ha a beszédek, fogadások közben vagy olyankor fotózunk, amikor a boldog pár éppen másra figyel, természetes és őszinte képeket készíthetünk, igazi érzelmeket bemutatva. © Markus Morawetz

„A túl sok fényképezőgép zavaró lehet, gyakran azért, mert az alany nem tudja, hogy hova nézzen” – meséli Markus. A hivatalos csoportképeket hagyd a profi fotósra és koncentrálj a természetesen viselkedő vendégek csoportjaira, készíts róluk laza hangulatú képeket. „A párok imádják az őszinte pillanatokat és érzelmeket bemutató képeket: nevetés, könnyek, éljenzés – ami csak jön. Légy te is az ünneplés része, szívd magadba az érzelmeket, és így jobban meg tudod majd ragadni azokat a fotókban” – teszi hozzá.

Stellan egyetért: „Az emberek az ételek és italok közelében a legboldogabbak, ezért indulj arra, hogy spontán csoportképeket készíts a magukat jól érző vendégekről.”

„A Canon EOS M50 nagyszerű autofókusszal rendelkezik, valamint olyan funkciókkal, mint például az Arcérzékelés” – fejti ki Markus. Képes továbbá gyorsan csatlakozni okoseszközökhöz és közösségi oldalakhoz, így azonnal megtekintheted, megoszthatod és közzéteheted a képeidet.

Ne kövesd a fotóst! Készíts bensőséges, őszinte képeket.

„Akár könnyekről, akár egy ízes nevetésről van szó, a valódi érzések megörökítése a felejthetetlen fotók kulcsa” – mondja Markus. A megszokott csoportképek helyett a lazább, természetes és őszinte képek készítését javasolja a friss házasokról és vendégeikről. Készítette: Jonathan Tait, esküvői vendég. © Jonathan Tait

„Ha elég jól ismered a párt, akkor elnézhetik neked az olyan kevésbé előnyös – de emlékezetes – pillanatok és arckifejezések megörökítését is, amelyeket a profi fotós inkább nem fényképez le” – mondja Stellan. A vendégek egyértelműen előnyben vannak a profi fotósokkal szemben, ha az egyedi manírok és furcsa gesztusok felismeréséről van szó, és ezekre van szükség az igazán felejthetetlen, őszinte és bensőséges portrékhoz. Egy gyors sorozatfelvétel, például a Canon EOS M50 10 kép/mp sebességű funkciója tökéletes ezekhez a tovatűnő lehetőségekhez: a képek sorozatát rögzítheted és később kiválaszthatod a legjobbat.

„Tudatosan válaszd meg a hátteret és találd meg a legszebb fényszöget, majd használj fényt és árnyékot, hogy még látványosabbá tedd a fotódat” – tanácsolja Markus. „Ha viszonylag közel maradsz a párhoz, akkor sok nagyszerű megörökíthető pillanat lesz.”

De...

Ne zavard a boldog párt. Használj zoomot vagy teleobjektívet.

Kapcsolódó cikkek
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

ESKÜVŐI FOTÓZÁS

Tedd személyessé a nagy napot egy Canon nyomtató segítségével

Kreatív esküvői ötletek az egyediséged kifejezéséhez nyomtatásban.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

A SZERKESZTÉS ALAPJAI

Különleges képek szerkesztése

Az alábbi egyszerű fotószerkesztési tippekkel még jobbá teheted a különleges alkalmakról készített képeidet.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

KREATÍV NYOMTATÁS

Hasznos tippek a nyomatok megjelenítéséhez

Fedezd fel, hogyan alakíthatod át otthonodat gyönyörű, galériába illő nyomtatott családi fényképekkel.

„Mindig próbálj laza hangulatot teremteni, amikor esküvőn fényképezel” – mondja Markus. „Az ifjú párnak kényelmesen kell magát éreznie előtted, így igazán csodálatos, természetes és őszinte képeket tudsz róluk készíteni.” Készítette: Jonathan Tait, esküvői vendég. © Jonathan Tait

„Mindenkinek van egy története – a nagybácsiról, akinek az örökkévalósáig tart, amíg elkészít egy képet”– nevet Markus. „Lehet, hogy többnyire ártalmatlan, de gyorsan akadállyá válhat. A teleobjektív alkalmazása lehetőséget teremt arra, hogy távolról közel kerülj az eseményekhez – a menyasszony és a vőlegény zavarása nélkül. Lehetővé teszi továbbá, hogy bizonyos részletekre összpontosíts és a témákat és szereplőket gyönyörűen elválasztó lágy, háttérhomályosítást [bokeh] alkalmazz.”

Ha szélesebb kontextust, drámaibb hatást szeretnél a képbe vinni, próbálj meg nagy látószögű objektívre váltani, hogy a párt egy szélesebb környezetben mutasd be. A Canon EOS M50 kompatibilis a kompakt EF-M objektívekkel, valamint a Canon EF és EF-S objektívekkel a Canon EF-EOS M adapter révén. A nagy, 24,1 APS-C méretű CMOS-érzékelője azt jelenti, hogy később kivágást készíthetsz a képekből és eldobhatod a nem kívánt elemeket, a kiváló képminőség megőrzése mellett. „Ha kezdő vagy, akkor az 50 mm-es objektívet javasolnám” – mondja Markus. „Megfizethető, ugyanakkor szilárd eredményeket biztosít a fantasztikus bokeh révén, és egy olyan fényképezőgéppel, mint a Canon EOS M50 enyhe teleobjektív hatás is elérhető.”

Ne másold a profi fotós beállítását! Legyél kreatív, ha már elment a profi fotós!

„Próbáld megörökíteni az este hangulatát, miután elment a profi fotós” – javasolja Markus. Azt tanácsolja a vendég fotósoknak, hogy használják ki a párral és azok vendégeivel ápolt szorosabb kapcsolatukat, hogy több mindent felfedő, kötetlenebb csoportképeket készítsenek. Készítette: Faye Leppard, esküvői vendég. © Faye Leppard

„Számomra az egészet lezáró buli a legnehezebb elem az esküvői fotózásban: sötét van, gyors mozdulatok és szörnyű DJ-világítás” – fejti ki Markus. Bár egy szélsőségesen erős vaku megoldás lehet, de ez nem mindig a legjobb az olyan intim, romantikus környezethez, mint amilyen egy esküvő is. „A tanácsom, hogy érdemes a lehető legtöbb fényt használni” – mondja.

Ehhez olyan fényképezőgépre van szükség, amely képes a magas ISO-érték kezelésére, a jó képminőség megőrzése mellett. A Canon 90D ISO 100-25600 értékeket kínál, és ez bővíthető ISO 51200 értékig, ha szükséges. Magasabb ISO-érték használata és nagy rekesznyílású objektívvel, mint például a Canon EF 50mm f/1.8 STM való fényképezés esetén a fotós kézből is készíthet felvételeket, alacsonyabb záridők mellett, így lenyűgöző és gyönyörű effekteket létrehozva.

Írta: Natalie Denton

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához