KREATÍV NYOMTATÁS

Hasznos tippek családi fényképek megjelenítéséhez

Helen Bartlett családi portréfotós és Canon nagykövet bemutatja, hogyan díszítheted otthonod gyönyörű családi portrékkal.
Gyerekekről és családokról készült fekete-fehér fényképek rácsos elrendezésben a földön.

A családdal, barátokkal és háziállatokkal átélt emlékek kinyomtatása csodás lehetőség arra, hogy az élettörténeted folyamatosan változó műalkotássá varázsold – egyedivé teszi az otthonod, és kellemes emlékekkel veheted körül magad. Helen Bartlett londoni családi portréfotós és Canon nagykövet számára a családi fotózások teszik lehetővé, hogy kifejezze önmagát a fényképezőgép mögött, de a képek nyomtatása és megjelenítése legalább annyira kreatív folyamat, mint maga a fotózás.

„A nyomtatás egyik hatalmas előnye, hogy olyan kézzel fogható dolog, amit megtartasz, és nem tűnik el, ha elfelejtesz biztonsági mentést végezni a telefonodon, vagy ha valami meghibásodik” – mondja Helen. „Te is és a gyerekek is megfoghatjátok és eltehetitek emlékbe. Szerintem a képek nyomtatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy megőrizzük a képeket az emlékeinkben.”

Helen megosztja a kedvenc képeid nyomtatásával, keretezésével és az otthonodban való elrendezésével kapcsolatos tanácsait.

1. Olyan képeket nyomtass, amelyek mosolyt csalnak az arcodra

A hatalmas, fehér falú, tarka padlós fürdőszoba falán lógó vászonképen egy lány buborékokkal játszik.

A család fotózásakor inkább próbáld meg a szórakoztató vagy természetes pillanatokat megörökíteni ahelyett, hogy azon gondolkodnál, mi mutatna jól a nyomaton. Később pedig kiválaszthatod a kedvenceidet. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel, valamint 50 mm-es, 1/400 mp-es, f/4.5 és ISO500 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Rengeteg lehetőség van a képek nyomtatására és megjelenítésére, és a legjobb az egészben, hogy nem kell azon aggódni, hogy más szögből fotózzunk a fényképezőgéppel – mondja Helen.

„Ne az járjon a fejedben, hogy épp nyomtatáshoz fotózol, mert ekkor kezd el beszűkülni a látásmódod” – magyarázza. „Azokat a képeket nyomtasd ki, amelyek mosolyt csalnak az arcodra, és nem számít, ha technikailag nem tökéletesek. Az a fontos, hogy olyan pillanatokat jeleníts meg a faladon, amelyek örömet okoznak.”

Ha azonban nagy méretben szeretnéd kinyomtatni a képeket, fontos, hogy megfelelő fényképezőgépet használj. A fényképnyomtató által papíron rögzített tintapontok nem felelnek meg a kép pixeleinek, így az általános szabály az, hogy a 300 dpi fényképminőségű nyomtatáshoz legalább 300 pixel/hüvelyk felbontású képet érdemes készíteni. Tehát egy A3-as méretű nyomtatáshoz (16,54×11,69 hüvelyk) legalább 4962×3507 pixeles vagy 17 MP-es kép szükséges. Általában a magasabb megapixel szám jobb minőségű nyomatokat eredményez.

„Ha tudod, hogy nagy méretben szeretnél nyomtatni, akkor használd a számodra elérhető legjobb fényképezőgépet, mert a nagyítás és képminőség szempontjából ezzel érhető el a legjobb eredmény” – mondja Helen. Ügyelj arra, hogy olyan beállításokat adj meg, amivel a legjobb minőséget érheted el. „Akkor próbálj meg felvételt készíteni, ha jók a fények, mert a gyenge megvilágítás eléggé meglátszik a nyomaton.”

2. Gondold át, hogy hol jeleníted meg a képeket

Fekete-fehér közeli kép egy kisgyerekről. A fényképezőgépbe néz és mosolyog.

A kép megjelenítésének helyét úgy érdemes kiválasztani, hogy szem előtt tartjuk a nyomat kompozícióját és méretét. „Ha egy baba fejéről készült közeli portréról van szó, ami mondjuk 152 centiméter széles, és egy méterről nézed, az talán egy kicsit sok lehet. De ha egy hosszú folyosó végéről nézed, az igazán lenyűgöző tud lenni” – mondja Helen. © Helen Bartlett

Fekete-fehér kép három bekeretezett nyomatról, amelyek egy kanapé feletti falon lógnak, az asztalon fehér orchidea látható.

A nyomatokhoz kiválasztott kereteknek a helyiség és a dekoráció hangulatához kell passzolniuk. Az egyszerű fehér keretek jól mutatnak a fekete-fehér képek körül. © Helen Bartlett

Bárhová is teszed ki a nyomatokat, olyan kiegészítő színeket válassz, amelyek illenek a dekorációhoz, és vedd figyelembe a körülötte lévő teret. „Olyan keretre lesz szükséged, amely illik az otthonodba” – magyarázza Helen. „Szeretem az egyszerű fekete vagy fehér kereteket, az olyan stílusúakat, amilyenek a fotósok galériáiban is vannak – egyszerűek és időtállók. A meleg tónusú szobákban egy tölgyfa keret nagyon jól mutathat, de a tágas és világos modern szobákhoz egy fekete vagy fehér keret jobban passzol.”

Helen főleg fekete-fehér portrékat készít, amelyek időtálló megjelenést kölcsönöznek ügyfelei otthonainak – és ez jó módszer lehet a több generációról készült családi fényképek összevonására. „Úgy gondolom, hogy a családi képek különösen jól mutatnak fekete-fehérben, mert tartósak, és a generációkon átívelő képek egyvelegével nagyszerűen díszíthetjük a falat. A most készült fekete-fehér képek jól passzolnak a szülők és nagyszülők fiatalkori fekete-fehér képeihez.”

Érdemes átgondolni azt is, hogy milyen környezetben jeleníted meg a nyomatokat, és hogy mi történhet velük az idő múlásával, így biztosan a megfelelő anyagot választod hozzájuk. A Canon fotópapírjai számos különböző beállítást és kidolgozást lehetővé tesznek. A Canon Everyday Use Glossy GP-501 kedvező árú, általános célú, fotólabor-minőségű nyomatokhoz való papír ideális az otthonok legtöbb teréhez. Ha azonban párás terekben, például fürdőszobában szeretné megjeleníteni a nyomatokat, érdemes felkeresni egy nyomtatással foglalkozó szakembert, hogy a képeket akrilpapírra nyomtathassa.

3. Fejezd ki önmagad a nyomataidon keresztül

Fekete-fehér kép egy fiatal lányról, amint az árnyékban két levelet tart a bárányfelhőkkel tarkított ég felé.

Akár egy nagy méretű nyomatról, akár több, kis méretű, valamilyen alakzatban elrendezett fényképről van szó, a fényképekkel igazán kifejezheted az egyéniségedet. „Néha egy szemléletes és rendkívül egyszerű kép is fantasztikusan néz ki egy nagy keretben” – mondja Helen. © Helen Bartlett

A nagyméretű nyomatok mesésen mutathatnak az otthonodban, de nagy segítség lehet, ha nyomtatás előtt átgondolod a méretarányokat. „Meg kell találnod a megfelelő képet, mert nem minden kép fog igazán jól mutatni” – mondja Helen. „Ilyenkor érdemes újságpapírt ragasztani a falra, mert enélkül elég nehéz elképzelni, hogy hogyan mutat majd egy nagy méretű kép a falon. Az a fontos, hogy megtaláljuk a térnek megfelelő méretet, és ezt úgy tudjuk megtenni, hogy ténylegesen lemérjük és felteszünk valamit a falra.”

Helen szerint azok a képek lesznek igazán hatásosak nagy méretben, ahol a téma és a környezete is látszik. „Ez igazán jól működik a hangsúlyos képek esetén. Gyakran a legnagyobb méretben értékesített képek azok, ahol a téma körül építészet, környezet vagy erdő található. Ettől igazán művészi hatást keltenek.”

Ha olyan nyomtatót használsz, mint a Canon imagePROGRAF PRO-300, professzionális minőségű nyomatokat készíthetsz az otthonod kényelméből. Helen a Canon imagePROGRAF PRO-1000 nyomtatót használja a vállalkozásában. Ez a Wi-Fi funkcióval rendelkező modell szegély nélküli nyomatok készítésére is alkalmas, és matt fekete tintája ideális fekete-fehér képekhez, amelyeknél a tökéletes sötét árnyalatok igazán művészivé varázsolják a végeredményt. A hihetetlen minőségű fekete-fehér képekhez tölts Canon Pro Premium Matte PM-101 papírt a Canon nyomtatódba, amelyet arra terveztek, hogy gyönyörűen megjelenítse a meleg fehér és szürke árnyalatokat A4 és A2 méretben.

4. Engedd szabadjára kreativitásod a galériás és rácsos elrendezésekkel

Gyerekekről és családokról készült fekete-fehér fényképek rácsos elrendezésben, három keretben egy téglafalon.

A fali galéria létrehozásakor hasznos lehet tervet készíteni a kívánt elrendezésről egy olyan szoftverben, mint az Adobe® Photoshop®. Így ellenőrizheted, hogy a képeid illenek-e egymáshoz, kiegyensúlyozottak-e, és jól mutatnak-e a tónusaik, ha egymás mellé helyezed őket. © Helen Bartlett

Több fényképnyomat megjelenítésekor a fali galéria és a rácsok karakteresebbé tehetik az előszobákat, folyosókat és lépcsőházakat. Ha kisebb méretben nyomtatsz, kiváló minőségű nyomatokat készíthetsz otthonról a Canon PIXMA nyomtatóval. A Canon PIXMA G540 Wi-Fi-képes eszközökről is képes nyomtatni, és ragyogó, élénk nyomatokat készít akár A4-es méretben is, alacsony áron.

Helen kihangsúlyozza, hogy a fali galériában az a nagyszerű, hogy bármikor hozzáadhatunk vagy módosíthatunk a képeken. „A képek könnyen kicserélhetők és módosíthatók, így a galéria egyre bővül, ahogy maga a család is. Az egyik ügyfelem csodás fali galériát alakított ki a konyhájában. Három nyomattal kezdődött, majd hat, kilenc, végül tizenkét nyomat lett belőle – és talán mára már elérte a tizenhatot is. A rácsrendszerrel könnyen bővíthető évről évre” – meséli.

„Az legyen a fő szempont, hogy bővíthető legyen. Ha tehát születik egy kisbabád, és hat hónapos korára már minden falfelületet kitöltünk a képeivel, akkor nem marad hely a nagyobb korában készült képeknek, vagy ha esetleg bővül a család. Legyünk rugalmasak.”

5. Kísérletezz kerettel és keret nélkül

Egy kandalló fölött lógó akril nyomat két gyerekről, akik nagy botokat tartanak a kezükben.

A nyomatok megjelenítéséhez nem kellenek keretek. Ha elegánsabb és modernebb megjelenést szeretnél, próbáld ki a keret nélküli vászonnyomatokat. Másik lehetőségként használhatsz lebegő keretet is, ahol a fénykép szélei és a keret között rés van, ami miatt olyan, mintha a keret lebegne. Ez művészi hatást kelt, és nagyszerű a falra akasztható és az álló keretekhez egyaránt. © Helen Bartlett

A fényképeknek nem kell mindig keretben lenniük. Azokkal a képekkel ellentétben, amelyek professzionálisan készített, portré stílusú fényképek, és amelyeket mindenképpen meg szeretnénk óvni, miközben kirakjuk őket a falra, a családról készített saját felvételek nyomtatásakor a célunk sokszor egyszerűen csak az, hogy a megjelenített képeken keresztül körbevegyük magunkat a kedvenc családi pillanatainkkal. „Imádom a keret nélküli képeket. A könyvespolcra rakom őket vagy kiragasztom a hűtőre” – mondja Helen. „Az ügyfeleimnél nagyszerű drótos és csipeszes megoldásokat láttam. Nagyon tetszik az az elképzelés, hogy a képek önálló életre kelnek, és amint elkészítettük őket, különböző módokon használhatók.

„A nyomtatott fényképek remekül mutatnak a kamaszok hálószobájában, mivel felragaszthatják őket a falra, kollázsokat készíthetnek belőlük, vagy felfűzhetik őket drótokra is” – teszi hozzá. „A keret nélküli nyomatokból folyamatosan bővülő galériát alakíthatsz ki, mert kevésbé értékesek a számodra.”

Akár a Canon SELPHY Square QX10 mobil nyomtatót is használhatod, és a megjelenítéshez csak csíptesd fel a nyomatokat. A kedvenc pillanataid kinyomtatása és megjelenítése az otthonodban remek hangulatjavító is, ráadásul megőrzöd vele a családi emlékeket.


Szerző: Lorna Dockerill


Az Adobe és a Photoshop az Adobe Egyesült Államokban és/vagy más országokban bejegyzett védjegye vagy védjegye.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS

  Képek szerkesztése nyomtatáshoz

  Hozz ki többet a fotóidból nyomtatásban az útmutatónk segítségével, amely lépésről lépésre elmagyarázza a nyomtatáshoz szükséges szerkesztés folyamatát és a legjobb nyomtatási beállítások használatát.

 • NYOMTATÁS

  A legjobb Canon nyomtatók fotókhoz

  Mindegy, hogy keretben, albumban vagy matricán szeretnéd megjeleníteni fényképeid, találd meg a kreatív igényeidhez leginkább illeszkedő nyomtatót.

 • ALAPOK

  Nyomtatásra szánt fotók készítése

  Hét bevált tipp a nyomtatásban megőrizni kívánt emlékek megörökítéséhez.

 • A SZERKESZTÉS ALAPJAI

  Különleges képek szerkesztése

  Az alábbi egyszerű fotószerkesztési tippekkel még jobbá teheted a különleges alkalmakról készített képeidet.