KREATÍV NYOMTATÁS

’Az első évem’ képekben: ünnepeld meg kisbabád nagy pillanatait a Canon SELPHY CP1500 segítségével

Az első év ugyan megismételhetetlen, de a nyomtatott fotóalbumok egy életre szólnak. A portréfotós Jemella Ukaegbu megosztja bevált tippjeit, amelyekkel megörökítheted és emlékként megőrizheted ezt a különleges időszakot.
Valaki kinyomtatott fotókat ragaszt be egy emlékkönyvbe, miközben más nyomatok egy Canon SELPHY CP1500 készülék mellett hevernek.

Legyen szó bármilyen különleges kapcsolatról, az első év tele van felejthetetlen pillanatokkal, mint amilyen gyermeked első mosolya vagy az új kutyusoddal tett első séta. De pont ilyen izgalmas érzés az első randi is azzal az emberrel, akivel aztán együtt éled le a hátralévő életed. Az ilyen eseményeket valóban érdemes felidézni és megünnepelni.

A portréfotós Jemella Ukaegbu, becenevén Mellz jól tudja, hogyan örökítsen meg egy pillanatot tökéletesen. Profiként esküvőkön, keresztelőkön és születésnapi bulikon fotóz a megbízói kérésére, emellett párokról és újszülöttekről is gyakran készít portrékat. Már gyerekként beleszerelmesedett a fotózásba, és szívesen nézegette a szülei által készített rengeteg nyomtatott fotót és fotóalbumot. Ezekből megtudhatott valamit arról, milyen volt az élet abban az időben, amire ő még nem emlékszik.

„Imádom a fotóalbumokat, mert szavakkal és szavak nélkül is képesek elmesélni egy történetet, amelyet bárki jól nyomon tud követni, ahogy egyre mélyebben beleássa magát az oldalakat lapozva” – mondja Mellz. Miután visszanézegette a lánya első évéről készült fotókat, Mellz számára világossá vált, hogy ezeket nem csupán digitális képekként szeretné megőrizni az emlékezetében, ezért készített egy fotóalbumot a Canon SELPHY CP1500 segítségével. Azért, hogy te is megtehesd ugyanezt, most szívesen megosztja saját tippjeit.

Az első lépés: a kiválasztási folyamat

Egy kisgyerek családi fotókat nézeget az anyjával.

Mindig jó móka kiválogatni a fotókat egy albumhoz, és ebbe könnyű bevonni a gyerekeket is. A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás segítségével ez a folyamat sokkal egyszerűbb, mivel a kedvenc képeidet közvetlenül az okostelefonodról tudod kinyomtatni.

Valaki a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazást használja az okostelefonján, hogy négy fotóból kollázst készítsen.

A Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás beépített sablonjai lehetővé teszik, hogy több képet egyetlen nyomatba rendezz, és így több fotó férjen el a családi albumban.

Nem valószínű, hogy valaha is végig fogod nézegetni mindazt a rengeteg digitális fotót, amelyet a kisbabád első évében készítettél. Miközben igyekszel megörökíteni minden felbecsülhetetlen pillanatot, a telefonodon és a fényképezőgéped memóriakártyáin lévő digitális albumok óhatatlanul is több ezer képpel telnek meg. Egy fizikai fotóalbum vagy emlékkönyv azonban más. Ha kiválasztod a legjobbakat abból a több ezer felvételből, amelyet készítettél, majd kinyomtatod őket, akkor később nagyobb valószínűséggel fogod felidézni ezeket a kedves emlékeket. Sőt, maga a kiválasztási folyamat is élmény tud lenni.

„Szeretem szakaszok szerint rendezni a képeket” – árulja el Mellz. „A hónapok jobb igazodási pontok, mint a mérföldkövek, mivel az [okostelefonokon és laptopokon lévő] galériákban hónapok szerint lehet keresni, így könnyebb kiválasztani a fotókat.” Kezdésként érdemes néhány olyan fotót kiválasztani, amely a legjobban összefoglalja, mi is történt az egyes hónapokban.

Ha nehezen tudsz választani, a Canon SELPHY Photo Layout alkalmazás lehetőséget kínál arra, hogy maximum nyolc képet elrendezhess egyazon nyomathoz, szóval még ha csak 50 ív papírt vettél is, nem vagy rákényszerülve, hogy legfeljebb 50 képet nyomtathass ki. Ráadásul szöveget, matricákat és kereteket is hozzáadhatsz az elrendezett képekhez, amivel igazán élettelivé teheted az egészet. Amint elkészült a kedvenceidet tartalmazó mappa, ideje beizzítani a nyomtatót.

A SELPHY CP1500 beállítása

Két kéz kazettát helyez be a Canon SELPHY CP1500 készülékbe.

A Canon SELPHY CP1500 készülékhez egy normál papírkazetta tartozik (PCP-CP400), amellyel képeslapméretű nyomatok állíthatók elő. A PCC-CP400 papírkazettát, amellyel bankkártyaméretű és négyzet alakú nyomatok és matricák, sőt mini matricák is készíthetők, külön lehet megvásárolni.

A Canon SELPHY CP1500 készüléket könnyű beállítani. Először is töltsd le a SELPHY Photo Layout alkalmazást az okostelefonodra. Ha sikerült a telepítés, az alkalmazással olvasd be a nyomtató QR-kódját. Ezzel a művelettel vezeték nélkül összekapcsolod a telefonodat a nyomtatóval, így már csak egyetlen feladatod maradt: a papír és a tinta betöltése.

A SELPHY CP1500 többféle papírtípust is támogat, a képeslap méretű papírtól (RP-108 és KP-36IP) a mini matricákon (KC-18IL) és bankkártya méretű papíron (KC-36IP és KC-18IF) át a négyzet alakú papírig (KC-18IS). Mindegyik papírcsomaghoz tartozik egy tintakazetta, amelybe pontosan annyi tinta van betöltve, amennyire szükséged lesz.

Ha betöltötted a papírt és a tintát, válassz ki egy fotót az okostelefonodról a SELPHY Photo Layout alkalmazáson keresztül. Ha szívesebben nyomtatnál a számítógépedről vagy valamelyik Canon fényképezőgépedről1, ezt Wi-Fi-kapcsolaton keresztül vagy USB-C típusú kábel segítségével teheted meg. A nyomtató beépített kártyaolvasóval is rendelkezik, amely SD-, SDHC- és SDXC-kártyákat egyaránt támogat.

Ha minden készen áll, egy fotó kinyomtatása mindössze 41 percet vesz igénybe. A kis méretű, könnyű SELPHY CP1500 készülékkel olyan kiváló minőségű nyomatokat állíthatsz elő otthonod kényelméből, mintha csak egy fotólaborban készültek volna a képek.

„A SELPHY CP1500 még jobban felkeltette az érdeklődésem a fotók kinyomtatása iránt. Kellően kompakt méretű ahhoz, hogy akár a konyhában is felállíthassuk, és már azáltal, hogy mindennap látom, megjön a kedvem, hogy még többet nyomtassak. Mivel csatlakoztathatom a telefonomhoz, és mindent az alkalmazásból tudok vezérelni, az egész rendkívül egyszerű” – áradozik Mellz.

A fotók kiterítése

Egy asztalon elhelyezett, több nyomattal körülvett Canon SELPHY CP1500 nyomtató, amelyből két kéz veszi ki a kinyomtatott fotót.

Mindig érdemes kiteríteni magad elé az összes fotót, hogy megtaláld azt a sorrendet, amellyel elégedett vagy, és csak utána szánd el magad a beragasztásra. Ha végül több képet nyomtatsz a kelleténél, tedd be őket egy keretbe, küldd el családtagoknak, vagy – ha matricapapírra nyomtattál – húzd le a képek hátulját, és ragaszd fel őket valamilyen sík felületre az otthonodban.

Valaki egy kisbabát tartó anyát ábrázoló, nyomtatott fotót ragaszt be az emlékkönyvébe.

A matricapapírra való nyomtatás azt jelenti, hogy anélkül ragaszthatsz be fotókat az albumodba vagy emlékkönyvedbe, hogy folyékony ragasztóra vagy ragasztószalagra lenne szükséged. Ennél egyszerűbb megoldás tényleg nincs.

„Annak, aki szeretné a gyermeke első évét külön fotóalbumba rendezni, azt javaslom, hogy időbeli sorrendet kövessen. Én is így szoktam csinálni a saját fotóalbumaimat, mivel pontosan abban a sorrendben szeretném újraélni az egészet, ahogy történt” – mondja Mellz.

Mellz az albumot a várandóssága alatt készült fotókkal kezdte meg, és ezek közé azokat az ultrahangfelvételeket is beválogatta, amelyek a lányáról annak születése előtt készültek, mert az egész élményt meg akarta örökíteni. Ha szeretnéd követni a tanácsát és kinyomtatni az egész élményt, érdemes lehet előbb kinyomtatni a képeket, majd időrendbe tenni ezeket, mielőtt végleg elszánnád magad az albumba való beragasztásukra.

Próbálj ki különféle elhelyezési lehetőségeket, és kreatívan használd az összes papírtípust, minden új oldalon változtatva az elrendezésen. Ha szeretnél dokumentumokat is beletenni, például gyermeked születési anyakönyvi bizonylatát vagy a születésekor kapott gratuláló képeslapokat, csak készíts egy fotót az adott dokumentumról, és nyomtasd ki a Canon SELPHY CP1500 segítségével, hogy minden pillanatra visszaemlékezhess, és közben még változatosabbá tedd a fotóalbumod.

Tekints előre: album a következő évről és az azutániakról

Valaki ollóval vág ki nyomtatott képeket, arra készülve, hogy beragassza azokat az emlékkönyvébe.

Amint sikerült elrendezned a fotókat egy matricapapíron, vágd ki a képeket, hogy a nyomatból több kisebb matricát csinálj. Próbálj ki többféle papírméretet egymással kombinálva, hogy még változatosabbá tedd velük az albumod.

Egy nő segít a gyerekének beragasztani a fotókat egy emlékkönyvbe, közben irányítva a gyerek kezeit.

Eleve jó szórakozás a családdal együtt nézegetni a fotóalbumokat, de velük együtt elkészíteni még jobb. Ráadásul a maszatos gyerekkezek miatt sem kell aggódnod: a Canon SELPHY CP1500 készülékkel előállított nyomatokat egy speciális filmréteg védi, így akár 100 évet is kibírnak 2 .

Miután elkészítetted az első fotóalbumodat, könnyen lehet, hogy a következőhöz már másképp állsz hozzá. Ha tudatosan olyan pillanatokat örökítesz meg, amelyek biztosan bekerülnek majd egy fotóalbumba, akkor ennek megfelelő kellékeket is felvonultathatsz, például születésnapi tortát vagy lufikat, ezzel is jelezve a különleges mérföldköveket. De érdemes jobban odafigyelned például az első iskolai napon készült fotók vagy a családi portrék megvilágítására és kompozíciójára is. Mellz fotózással kapcsolatos egyik tanácsa az, hogy ne feledd: „a fotózás nem más, mint rajzolás a fény segítségével, ezért a fontos pillanatokat mindig a nap ebből a szempontból legelőnyösebb időszakaiban vagy jól megvilágított helyeken örökítsd meg.

Ha elkészültek a képek, nem feltétlenül kell beérned azzal, hogy csak fotóalbumba nyomtatod ki őket. A fotókat ki tudod vágni és be tudod ragasztani emlékkönyvekbe is, ezáltal még művészibb módon tudod megőrizni őket. A képeslapméretű nyomatokkal személyesebbé tudod tenni a fotókat, és bearanyozhatod velük szeretteid napját. A bankkártyaméretű nyomatokat a pénztárcádban tarthatod, hogy időnként rájuk pillantva felidézd a különösen boldog pillanatokat. A nyomtatott matricákkal irodaszereket, hálószobai bútorokat vagy háztartási készülékeket díszíthetsz.

De még számtalan módja van annak, hogy nyomtatott fotókkal tedd szebbé életedet – a Canon SELPHY CP1500 készülékkel pedig minden nap gyerekjáték a nyomtatás.

Írta: Matthew Bowen

 1. PictBridge-kompatibilis fényképezőgépek.
 2. Ha albumban tárolod. Gyorsított tesztelés alapján, 23 °C/73,4 °F hőmérsékletet és 50%-os páratartalmat feltételezve.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS

  A legjobb Canon nyomtatók fotókhoz

  Mindegy, hogy keretben, albumban vagy matricán szeretnéd megjeleníteni fényképeid, találd meg a kreatív igényeidhez leginkább illeszkedő nyomtatót.

 • ALAPOK

  Nyomtatásra szánt fotók készítése

  Hét bevált tipp a nyomtatásban megőrizni kívánt emlékek megörökítéséhez.

 • BABAFOTÓZÁS

  Tippek babafotózáshoz

  Tedd szórakoztatóvá a babafotózást a nagyszerű eredményekért.

 • KÉSZLET

  A megfelelő fényképezőgép előnyei

  Tudd meg, hogyan segíthet a Canon EOS R100 az értékes emlékek megörökítésében.