BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

Megőrzi azokat az értékes pillanatokat, és megragadja a baba fejlődését okos módjainkkal, hogy a baba fotózás szórakoztató és nagyszerű eredményeket érjen el.
Egy baba ül a patchwork mintázatú takarón plüssmackóval a kezében, és egyenesen a fényképezőgépbe mosolyog. © Tomsickova Tatyana/Shutterstock

A babák fotózása olyan élmény, amelyet a sok túlbuzgó szülő, rokon és barát az újszülött érkezésének pillanatától fogva azonnal ki szeretne próbálni, nem is kérdés, miért: hihetetlenül aranyosak, és ahogy növekednek, egyre több személyiségjegyük kezd megmutatkozni. Mindegy, hogy gagyognak, kíváncsiskodnak, merengenek vagy virgoncak, a fejlődésük ezen egyedülálló és változékony pillanatai a legjobban talán a fotózással követhetők nyomon és őrizhetők meg.

Egy gyors felvételt bárki elkészíthet, ezekkel a technikákkal azonban az ilyen fontos momentumok tényleg lenyűgöző képeken örökíthetők meg – hogy azután minden közeli és távoli rokonnak vagy barátnak meg lehessen őket mutatni.

1. A legalkalmasabb idő megtalálása

Egy rózsaszín sapkát és szürke/barna pulóvert viselő baba egy barna takarón az oldalán fekszik, és mosolyogva néz a fényképezőgépre.

Minél boldogabb a baba, annál jobb lesz a róla készült kép, ezért mindenképp a legjobb alkalmat válaszd ki a pillanat megörökítésére, és egy könnyen használható fényképezőgépet, hogy ne kelljen időt pazarolnod a beállításokra. © Samuel Borges Photography/Shutterstock

Az újszülöttek kivételével minden kisbaba szokások szerint él. Szinte minden baba a nap adott időszakában adott dolgokhoz van hozzászokva. Mivel te tudod, hogy gyermeked mikor a legvidámabb, a felvételeket ezekben a pillanatokban érdemes elkészíteni. Lehet, hogy baba például az etetést követően a legnyugodtabb. Esetleg a délelőtti pihenés után.

2. Felvételkészítés szemmagasságban

Egy csecsemő, aki világos rózsaszín felsőben fekszik az oldalán egy puha bézs takarón.

Kerülj közel a gyermeked szemmagasságához a kép készítésekor, így megörökítheted a közötted és gyermeked közötti bensőséges kapcsolatot. Ellenőrizd, hogy az autofókusz egypontos vagy arc + követés lehetőségre van-e állítva, ha van ilyen, hogy a baba szeme éles legyen. A fénykép Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel készült, 1/100 mp, f/2.8 és ISO640 beállításokkal. © Mark Fensome

Az újszülöttekről készített klasszikus felvételek az apró lábacskájukról és a kis kezükről rögzített közelképeket, valamint azt is magukban foglalják, ahogyan a szüleik vállán szunyókálnak. Ha a kicsik és a nagyobb gyerekek képein látszik a mozgásuk, ahogyan játszanak vagy a környezetük, ahogyan élnek, az emlékek örökre megmaradnak. Az ilyen típusú felvételeknél aranyszabály, hogy a képek bensőséges hangulatát szemmagasságból lehet a legjobban visszaadni.

Mindig jó ötletnek bizonyul, ha az elkészíteni kívánt fotót előbb megtervezed. Soha nem tudhatod, a gyermeked jókedve meddig tart ki, ezért ha szorít az idő, a kevésbé fontos képeket akár ki is hagyhatod.

3. A fényképezőgép beállítása a felvételkészítést megelőzően

Egy nagyapa Canon EOS R100 fényképezőgéppel fényképezi bicikliző unokáját. A nagymama mosolyogva ül a közelben.

Legyen kéznél a fényképezőgép, ha tudod, hogy gyermeked vagy unokád valami újat tanul. Fontos, hogy a lehető legjobb minőségben örökítsd meg a különleges pillanatokat, hogy a jövőben is élvezettel nézegethesd őket. © Gary Morrisroe

Babák fotózásakor az időnek kulcsszerepe van. Amikor nyugodtak, akkor is előfordulhat, hogy mindössze 10 perc áll rendelkezésre a felvételek elkészítéséhez. Éppen ezért fontos, hogy a felszerelésed már készen álljon, amikor az óra ketyegni kezd, így a lehető legtöbb időt töltheted a vidám gyermek fotózásával. A megvilágítás természetesen változhat, és a baba is mozogni kezd, ezért elkerülhetetlen, hogy a beállításokat menet közben is állítani kell. Ha azonban megvannak az alapok – például az objektív, az expozíció módja, a felvételkészítési mód és a többi alapbeállítás –, az előzetes beállítással több idő marad a felvételkészítésre.

Az olyan fényképezőgépeket, mint a Canon EOS R100, egyszerűen csak kézbe kell venni és fotózni. Az automatikus üzemmódok, az irányított menük és kijelzők segítenek a beállítások kiválasztásában, így arra koncentrálhatsz, ami igazán fontos – a fontos pillanatra, amelyet rögzíteni szeretnél, hogy elraktározhasd.

4. A természetes fény használata

Egy fekete kislány rózsaszín masnival a hajában egyenesen a fényképezőgépbe mosolyog. Az oldalsó ablakból érkező természetes fény egyenletesen oszlik el az arcán.

Ha derítőn gondolkodsz, mindenképp teszteld, melyik szín passzol a baba bőrtónusához. Elképzelhető, hogy az arany színű oldalát előnyösebbnek fogod találni, mint az ezüstöt. © pixelheadphoto digitalskillet/Shutterstock

Egy hintaszékben ülő kisgyerek az ablakot nézi, amelyen keresztül természetes fény szűrődik be.

Előfordul, hogy a képkészítésre legalkalmasabb pillanatok egy teljesen hétköznapi tevékenység közben adódnak, például amikor a gyerek ennivalóját készíted a konyhában. Ezért fontos, hogy a fényképezőgép készen álljon a felvételkészítésre. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, 1/400 mp, f/2.0 és ISO400 beállításokkal készült. © Ilvy Njiokiktjien

A babafotókat többek között úgy dobhatod fel, ha megpróbálod a legtöbbet kihozni a természetes fényből, így lágy és bensőséges hangulatot kölcsönözhetsz a képeknek. Egyszerű technika ehhez egy reflektor használata, amellyel visszaadhatod az ablakból jövő fényt. Ehhez nem kell profi fotós reflektort szerezned, elegendő egy fehér lap, egy nagy fehér papír vagy egy kartonlap is. A gyermeket helyezd egy ablak mellé, és kérj meg egy barátot vagy családtagot, hogy tartsa a reflektort olyan szögben, hogy az ablakból jövő fény árnyékot vessen a baba ablaktól távol eső arcára.

Néha a fény a legfontosabb a képen, és az egyetlen dolgod, hogy rögzítsd a pillanatot. Ügyelj arra, hogy a baba szemén legyen a fókusz és hogy a kompozíció jól nézzen ki, majd gyorsan nyomd meg az exponálógombot az elillanó pillanat megőrzéséhez.

5. Az objektívek előkészítése

Egy mélyen a gondolataiba merülő kisgyerek a távolba néz, az ujja látszólag hozzáér a frissen kinőtt fogához.

A rögzített gyújtótávolságú objektívek, más néven prímobjektívek, kiválóan használhatók gyenge fényviszonyok mellett készített portrékhoz. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, 1/1600 mp, f/2.0 és ISO2500 beállításokkal készült. © Ilvy Njiokiktjien

Fekete-fehér kép, amelyen a baba arca látható felülről, a szeme csukva, a fókuszban pedig a hosszú szempillái vannak.

Néha a szín zavaró lehet, és a részletek felerősödnek, ha fekete-fehérben örökíted meg őket. A Képstílusok lehetőségnél meg tudod nézni a fényképezőgépen, hogy jobb-e a babáról készített kép fekete-fehérben, vagy módosíthatod az utófeldolgozásnál, ha RAW formátumban fényképezel. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel és egy Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/160 mp, f/2.8 és ISO200 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

A használt objektív az elkészíteni kívánt fotó típusától függ. Hagyományos képekhez próbálj ki egy fix objektívet, például a Canon RF 50mm F1.8 STM típust, amely könnyedén kezeli a hálószobához hasonló, gyengén megvilágított környezeteket is. Próbálkozhatsz olyan portréobjektívvel is, mint amilyen a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, amelynek gyors automatikus fókuszálási sebessége a mozgások, például a mászás és az evés megörökítése során jön jól.

Ha éles közelképet szeretnél a baba apró testrészeiről – kezéről, lábáról, szempillájáról – akkor a fent említett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM vagy Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STMmakróobjektívek kitűnőek lehetnek.

A rögzített fókusztávolságú, például 50 vagy 85 mm-es objektívek általában azért működnek kiválóan sötét körülmények között, mert nagy mennyiségű fényt engednek be a nagy rekesznyílásnak köszönhetően. Olyan helyzetekben viszont, amikor gyermeked aktív, valószínűleg zoomobjektívet szeretnél majd használni. A Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM zoomobjektív például a baba mozgását követve segít a kép beállításában, így kevés idő alatt nagyobb eséllyel készítheted el a felvételeket.

6. Sss! Halk felvételkészítés

Egy törtfehér gyapjú rugdalózót viselő fekete kislány mosolyog álmában.

A baba alvásideje fontos, ezért ügyelj arra, hogy ne ébreszd fel a zárhanggal, amikor megörökíted a boldog arckifejezését. A fotó Canon EOS 5D Mark II fényképezőgéppel (a helyére mostanra a 5D Mark IV lépett) és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel készült. © Mellz Photography Ltd

A babák figyelme könnyedén megzavarható, a hangos pittyegésektől és zárkioldástól pedig akár meg is ijedhetnek. Ilyenkor jön jól a csendes vagy halk felvételkészítési mód. Ha olyan EOS fényképezőgéped van, mint a Canon EOS R100, kiválaszthatod a halk üzemmódot a jelenet üzemmódok közül. További lehetőség a zár hangjának elfedésére, ha a felvételt olyan zene mellett készíted el, amilyen hangulatot el szeretnél érni.

7. Felvételkészítés záridő-előválasztás módban

Fekete kisgyerek sétál a fényképezőgép felé magasba emelt kézzel, mintha el akarna érni valamit.

Kisgyermek fotózásakor válts Tv-módra, és győződj meg arról, hogy a fényképezőgép a mozgásban lévő témára van-e beállítva. A fénykép Canon EOS R100 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/100 mp, f/3.5 és ISO1600 beállításokkal készült. © Gary Morrisroe

Tv (záridő-előválasztás) módban beállíthatod a kívánt záridőt, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően számítja ki a legjobb rekeszértéket. Ez az üzemmód úgy biztosítja számodra a gyors és kreatív munka szabadságát, hogy közben nem kell aggódnod a felvétel során szükséges további beállításokról. Ha például a mozgás elmosódásának kiküszöbölése érdekében rövid záridőre van szükség, egy virgonc csöppséget először 1/250 másodperccel érdemes fotózni. Innen kiindulva a beállításokat az aktivitása függvényében módosíthatod.

Mivel általában a baba egész arcára szeretnél fókuszálni, feltétlenül ellenőrizd, hogy a mélységélesség nem túl keskeny-e. Ha az ISO-érzékenységet automatikus beállításon hagyod, könnyebben elérheted a kívánt záridőt és rekesznyílás-beállításokat. Azonban ne feledd, hogy minél alacsonyabb az ISO-érték, annál jobb lesz a kép minősége.

8. A sorozatfelvételi mód használata vagy videofelvétel készítése

Egy Canon EOS R100 fényképezőgéppel készült videó, amelyen a kisgyerek kezét feltartva a fényképezőgép felé sétál.

Más témájú fotózás esetén egyszerre bizonyára egy képet készítesz el. A babaportréknál azonban érdemes a fényképezőgép felvételkészítési módját sorozatfelvétel beállításba kapcsolni. A sorozatfelvétel (vagy folyamatos felvétel mód) akkor hasznos igazán, ha a kicsi állandóan mozog. Segítségével minden hirtelen mozdulatát felveheted, és így van a legnagyobb esély arra, hogy a tökéletes pillanatot megörökítsd, hiszen egyetlen baba sem marad nyugton abban a pozícióban, amelyben szeretnéd.

Még jobb – készíts videót! Az olyan fényképezőgépek, mint a Canon EOS R100, kiváló képstabilizálással és autofókusszal rendelkeznek, amelyek segítenek, hogy a kisbaba arca éles maradjon, miközben megteszi feléd az első lépéseket. Az ilyen pillanatok a legjobb minőséget érdemlik, és ha 4K-s videofelvételt készítesz, pillanatfelvételeket is készíthetsz a videofelvételből, és kinyomtathatod a baba fotóalbumához.

9. Kísérletezés a fókuszpontokkal

Egy csecsemő fekszik az ágyon, kék takaróba burkolva, és az apró rózsaszín lába van a fókuszban.

Váltsd át a fényképezőgép beállítását jelenetmód, makró vagy közelkép módra, hogy megörökíthesd a baba imádnivaló vonásait, például a kis lábait és kezeit, miközben minden más elmosódik a háttérben. © James Paterson

Portrék esetében általában az alany szemére szokás fókuszálni. A babaportréknál viszont akkor alkothatsz valami lenyűgözőt, ha ezt a szabályt időnként megszeged.

Mivel a babák annyira aprók, már a különböző testrészeik, például a kezük és a lábfejük is érdekes témái lehetnek egy-egy képnek. Ha a fényképezőgép rendelkezik érintőképernyővel, mint például a Canon EOS R10, egyszerűen csak meg kell érinteni a képernyő azon részét, ahol az ujjakat vagy lábujjakat élesen látod. Ha nagy rekeszértéket használsz, a képen minden mást elmoshatsz, a fókusz pedig pontosan a kihangsúlyozni kívánt tulajdonságon marad.

10. Indirekt vakuzás

Egy fiatal nő fényképezőgéppel és Speedlite vakuval oldalról felfelé fotóz egy kisgyereket, aki a családjával körülvéve ül egy asztalnál.

Légy még kreatívabb a gyerekek fotózásakor, és kísérletezz a különálló vakuval a több irányítható fényért. © Tom Martin

Olyan helyzetekben, amikor a fényt vaku segítségével szeretnéd szabályozni, fontos, hogy a vakut ne irányítsd a gyermek szemébe, mivel a belőle származó fény a kicsi és a nagyobb babák számára is túl erős lehet. Helyette használj inkább külső vakut, a fényét pedig a mennyezetről vagy a szemközti falról tükrözd vissza. Ha csak a vakuval szeretnél kísérletezni, a Speedlite EL-100 vakut a fényképezőgépen és attól távol is használhatod, és nagyszerű és megfizethető lehetőség kezdésként. Ha egy magasabb kategóriájú vakuba szeretnél befektetni, akkor a Speedlite EL-5 vaku jó választás lehet.

11. Állvány használata

Egy nagymama a kezében tartja az unokáját és beszél hozzá.

Ha te is rajta szeretnél lenni a képeken, a legegyszerűbb megoldás, ha állványt használsz. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, valamint 1/320 mp, f/4.0 és ISO640 beállítással készült. © Gary Morrisroe

Egy család portréja, amelyen a szülők három gyermekükkel egy kanapén ülnek, körülöttük léggömbök, a mögöttük lévő falon pedig a boldog születésnapot felirat olvasható.

Ha az szeretnéd, hogy az egész család szerepeljen a képen a különleges alkalmakkor, akkor állványra és távoli felvételkészítési funkcióra lesz szükséged. A fotó egy Canon EOS 800D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 850D lépett) és egy Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektívvel, valamint 1/200 mp, f/5.6 és ISO 400 beállításokkal készült. © Tom Martin

A kisbabák gyakran tesznek hirtelen mozdulatokat, ezért egy állvány nem feltétlenül ideális tartozék, viszont a kezed így szabadon marad, hogy beigazítsd a babát vagy elvond a figyelmét, és előcsald belőle a kívánt arckifejezéseket.

Állvány használatával magadat is elhelyezheted a képen, így például a gyermek kezét vagy lábát körbefogva készíthetsz klasszikus felvételeket. Az állványra állított fényképezőgépen állítsd a felvételkészítési módot időzítőre. Ilyenkor általában 2 és 10 másodperces kioldás áll rendelkezésre. Válaszd a 10 másodperces opciót. Állványt is használhatsz Bluetooth-vezérlővel, mint péládul a Canon Tripod Grip HG-100TBR, így rendkívül egyszerűen készíthetsz távoli felvételeket. Előbb készíts próbafelvételt csak magadról, vagy pedig kérj meg valakit, hogy álljon oda, ahová majd te szeretnél állni, így beállíthatod a megfelelő fókuszt és expozíciót. Vagy csak állj a megfelelő helyre, és kezdj el fotózni, hogy a legtöbbet hozhasd ki a pillanatból, amikor a baba jó hangulatban van.

12. Alkalmazások használata

Az ábrán egy Canon EOS R100 fényképezőgép látható egy okostelefon mellett, ugyanaz a kép jelenik meg a fényképezőgép képernyőjén és a telefonon, a Canon Camera Connect alkalmazásban.

A Canon Camera Connect alkalmazást nemcsak arra használhatod, hogy távolról készíts felvételeket a készülékeddel, hanem a képek és videók átvitelére is, így gyorsan megoszthatod őket a családdal és barátokkal.

Számos hasznos Canon alkalmazás létezik, amely könnyebbé és szórakoztatóbbá teheti a felvételkészítést, a tanulást és a megosztást.

Ha a fényképezőgéped Wi-Fi-képes, az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazással androidos vagy iOS eszközöddel távolról is vezérelheted a fényképezőgépet, így nem fog rázkódni, ráadásul te is rákerülhetsz a képre. Ha a fényképezőgépet állványra rögzíted, közvetlenül a babával foglalkozhatsz: a fényképezőgép Élő nézet módjával a kicsit a telefonodról figyelheted, a döntő pillanatban pedig kioldhatod a zárat. Az alkalmazással a fényképeket gyorsan a telefonra küldheted, így azok könnyedén megoszthatók lesznek. Még néhány kezdő szintű fényképezőgép, például a Canon EOS R100 is támogatja az automatikus átvitelt, így a felvételt követően azonnal megtekintheted és megoszthatod a képeket mobileszközödről! Az olyan szolgáltatások, mint az image.canon, szintén nagyszerű alternatívát jelentenek a képek felhőben való továbbításához és tárolásához a felvételek későbbi feldolgozásához és megosztásához.

A Canon Photo Companion alkalmazás az adott fényképezőgép-típusnak megfelelő, személyre szabott tippeket és gyakorlatokat kínál. Ehhez nem kell mást tenned, mint az arra felszólító üzenet megjelenésekor kiválasztanod az EOS fényképezőgépedet, és máris oktatóvideók, különböző témájú, inspiráló cikkek és tippek (például a gyermekek fotózására vonatkozóan) sokaságához kapsz közvetlen hozzáférést, így folyamatosan fejlesztheted fotós készségeidet, és menet közben is tanulhatsz.

Ha kisbaba van a családban, vedd kezedbe a fényképezőgépet, és kezdd el megörökíteni az értékes pillanatokat, és ne feledd, hogy ahelyett, hogy az SD-kártyán tárolnád őket, érdemes kinyomtatni a képeket, hogy az életed részei lehessenek és folyamatosan emlékeztessenek azokra a különleges pillanatokra.

Szerzők: Jeff Meyer és Agi Wojcik

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R100

  Készíts kiváló minőségű, tökéletes emlékeket ezzel az intuitív EOS R fényképezőgéppel, amely mindig készen áll.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Alapobjektív

  RF 50mm F1.8 STM

  Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
 • RF objektívek

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Az RF 85mm F2 MACRO IS STM sokoldalúságot biztosít a közeli felvételekhez, illetve szolid telefotó-tömörítést és 5 fokozatú képstabilizálást kínál egy kompakt, könnyű házban.
 • RF-S objektívek

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  A nagy látószögtől a teleobjektívig különböző látómezőket biztosító EOS R-sorozatú APS-C zoomobjektív tökéletes választás az utazások, a vadvilág, a sportolás és a különböző élethelyzetek megörökítéséhez.
 • Kapcsolódó cikkek

 • CSALÁDI FOTÓZÁS

  11 tipp családi fotózáshoz

  Tekintsd meg Helen Bartlett Canon nagykövet tippjeit és trükkjeit ahhoz, hogyan készíts lenyűgöző családi portrékat.

 • KREATÍV NYOMTATÁS

  Az első évem képekben

  A portréfotós Jemella Ukaegbu megosztja bevált tippjeit, amelyekkel megörökítheted és emlékként megőrizheted kisbabád első évét.

 • CSALÁDI FOTÓZÁS

  Örökítsd meg könnyedén a pillanatokat

  A Canon PowerShot PX fényképezőgéppel könnyedén megörökítheted a mindennapi pillanatokat.

 • ALAPOK

  Nyomtatásra szánt fotók készítése

  Hét bevált tipp a nyomtatásban megőrizni kívánt emlékek megörökítéséhez.