A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

A babák fotózása olyan élmény, amelyet a sok túlbuzgó szülő, rokon és barát az újszülött érkezésének pillanatától fogva azonnal ki szeretne próbálni, nem is kérdés, miért: hihetetlenül aranyosak, és ahogy növekednek, egyre több személyiségjegyük kezd megmutatkozni. Mindegy, hogy gagyognak, kíváncsiskodnak, merengenek vagy virgoncak, a fejlődésük ezen egyedülálló és változékony pillanatai a legjobban talán a fotózással követhetők nyomon és őrizhetők meg.

Egy gyors felvételt bárki elkészíthet, ezekkel a technikákkal azonban az ilyen fontos momentumok tényleg lenyűgöző képeken örökíthetők meg – hogy azután minden közeli és távoli rokonnak vagy barátnak meg lehessen őket mutatni.

1. A legalkalmasabb idő megtalálása

Az újszülöttek kivételével minden kisbaba szokások szerint él. Szinte minden baba a nap adott időszakában adott dolgokhoz van hozzászokva. Mivel te tudod, hogy gyermeked mikor a legvidámabb, a felvételeket ezekben a pillanatokban érdemes elkészíteni. Lehet, hogy baba például az etetést követően a legnyugodtabb. Esetleg a délelőtti pihenés után.

2. Felvételkészítés szemmagasságban

Az újszülöttekről készített klasszikus felvételek az apró lábacskájukról és a kis kezükről rögzített közelképeket, valamint azt is magukban foglalják, ahogyan a szüleik vállán szunyókálnak. Ha a kicsik és a nagyobb gyerekek képein látszik a mozgásuk, ahogyan játszanak vagy a környezetük, ahogyan élnek, az emlékek örökre megmaradnak. Az ilyen típusú felvételeknél aranyszabály, hogy a képek bensőséges hangulatát szemmagasságból lehet a legjobban visszaadni.

Mindig jó ötletnek bizonyul, ha az elkészíteni kívánt fotót előbb megtervezed. Soha nem tudhatod, a gyermeked jókedve meddig tart ki, ezért ha szorít az idő, a kevésbé fontos képeket akár ki is hagyhatod.

3. A fényképezőgép beállítása a felvételkészítést megelőzően

Babák fotózásakor az időnek kulcsszerepe van. Amikor nyugodtak, akkor is előfordulhat, hogy mindössze 10 perc áll rendelkezésre a felvételek elkészítéséhez. Éppen ezért fontos, hogy a felszerelésed már készen álljon, amikor az óra ketyegni kezd, így a lehető legtöbb időt töltheted a vidám gyermek fotózásával. A megvilágítás természetesen változhat, és a baba is mozogni kezd, ezért elkerülhetetlen, hogy a beállításokat menet közben is állítani kell. Ha azonban megvannak az alapok – például az objektív, az expozíció módja, a fehéregyensúly, a felvételkészítési mód és a többi alapbeállítás –, az előzetes beállítással több idő marad a felvételkészítésre.

4. A természetes fény használata

A babafotókat többek között úgy dobhatod fel, ha megpróbálod a legtöbbet kihozni a természetes fényből, így lágy és bensőséges hangulatot kölcsönözhetsz a képeknek. Egyszerű technika ehhez egy reflektor használata, amellyel visszaadhatod az ablakból jövő fényt. Ehhez nem kell profi fotós reflektort szerezned, elegendő egy fehér lap, egy nagy fehér papír vagy egy kartonlap is. A gyermeket helyezd egy ablak mellé, és kérj meg egy barátot vagy családtagot, hogy tartsa a reflektort olyan szögben, hogy az ablakból jövő fény árnyékot vessen a baba ablaktól távol eső arcára.

5. Az objektívek előkészítése

A használt objektív az elkészíteni kívánt fotó típusától függ. Hagyományos képekhez próbálj ki egy fix objektívet, például a Canon EF 50mm f/1.8 STM típust, amely könnyedén kezeli a hálószobához hasonló, gyengén megvilágított környezeteket is. Próbálkozhatsz olyan portréobjektívvel is, mint amilyen a Canon EF 85mm f/1.8 USM, amelynek gyors automatikus fókuszálási sebessége a mozgások, például a mászás és az evés megörökítése során jön jól.

Ha a baba csöppnyi vonásairól – kezéről, lábujjairól és szempilláiról – szeretnél tiszta közelképeket készíteni, tökéletes választás lehet egy makroobjektív, például a DSLR gépekhez való Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, illetve a tükör nélküli fényképezőgépekhez való Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM.

A rögzített fókusztávolságú, például 50 vagy 85 mm-es objektívek általában azért működnek kiválóan sötét körülmények között, mert nagy mennyiségű fényt engednek be. Olyan helyzetekben viszont, amikor gyermeked aktív, valószínűleg zoomobjektívet szeretnél majd használni. A Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM zoomobjektív például a baba mozgását követve segít a kép beállításában, így kevés idő alatt nagyobb eséllyel készítheted el a felvételeket.

6. Sss! Halk felvételkészítés

Kapcsolódó cikkek
11 tips for family photography

CSALÁDI FOTÓZÁS

11 tipp családi fotózáshoz

Tekintsd meg Helen Bartlett Canon nagykövet tippjeit és trükkjeit ahhoz, hogyan készíts lenyűgöző családi portrékat.

Portrait lenses tips tricks

PORTRÉFOTÓZÁS

A tökéletes objektív portrékhoz

Mit érdemes figyelembe venni a portréfotózáshoz való objektív kiválasztásakor?

Print your family's life story

KREATÍV NYOMTATÁS

Nyomtasd ki családod élettörténetét

Nyomtasd ki a felbecsülhetetlen családi pillanatokat, és alkoss belőlük valamit.

A babák figyelme könnyedén megzavarható, a hangos pittyegésektől és zárkioldástól pedig akár meg is ijedhetnek. Ilyenkor jön jól a csendes vagy halk felvételkészítési mód. A Canon EOS M50 gépeken a halk üzemmód a jelenet üzemmódok közül választható ki. A Canon PowerShot fényképezőgépek zárja pedig már eleve csendesebb, mint sok más fényképezőgép-típusé. További lehetőség a zár hangjának elfedésére, ha a felvételt olyan zene mellett készíted el, amilyen hangulatot el szeretnél érni.

7. Felvételkészítés záridő-előválasztás módban

Tv (záridő-előválasztás) módban beállíthatod a kívánt záridőt, a fényképezőgép pedig ennek megfelelően számítja ki a legjobb rekeszértéket. Ez az üzemmód úgy biztosítja számodra a gyors és kreatív munka szabadságát, hogy közben nem kell aggódnod a felvétel során szükséges további beállításokról. Ha például a mozgás elmosódásának kiküszöbölése érdekében rövid záridőre van szükség, egy virgonc csöppséget először 1/250 másodperccel érdemes fotózni. Innen kiindulva a beállításokat az aktivitása függvényében módosíthatod.

Mivel általában a baba egész arcára szeretnél fókuszálni, feltétlenül ellenőrizd, hogy a mélységélesség nem túl keskeny-e. Ha az ISO-érzékenységet automatikus beállításon hagyod, könnyebben elérheted a kívánt záridőt és rekesznyílás-beállításokat. Azonban ne feledd, hogy minél alacsonyabb az ISO-érték, annál jobb lesz a kép minősége.

8. A sorozatfelvételi mód használata

Más témájú fotózás esetén egyszerre bizonyára egy képet készítesz el. A babaportréknál azonban érdemes a fényképezőgép felvételkészítési módját sorozatfelvétel beállításba kapcsolni. A sorozatfelvétel (vagy folyamatos felvétel mód) akkor hasznos igazán, ha a kicsi állandóan mozog. Segítségével minden hirtelen mozdulatát követheted, és így van a legnagyobb esély arra, hogy a tökéletes pillanatot megörökítsd, hiszen egyetlen baba sem marad nyugton abban a pozícióban, amelyben szeretnéd.

9. Kísérletezés a fókuszpontokkal

Portrék esetében általában az alany szemére szokás fókuszálni. A babaportréknál viszont akkor alkothatsz valami lenyűgözőt, ha ezt a szabályt időnként megszeged.

Mivel a babák annyira aprók, már a különböző testrészeik, például a kezük és a lábfejük is érdekes témái lehetnek egy-egy képnek. Ha a fényképezőgép rendelkezik érintőképernyővel, egyszerűen csak meg kell érinteni a képernyő azon részét, ahol az ujjakat vagy lábujjakat élesen látod. Ha nagy rekeszértéket használsz, a képen minden mást elmoshatsz, a fókusz pedig pontosan a kihangsúlyozni kívánt tulajdonságon marad.

10. Indirekt vakuzás

Olyan helyzetekben, amikor a fényt vaku segítségével szeretnéd szabályozni, fontos, hogy a vakut ne irányítsd a gyermek szemébe, mivel a belőle származó fény a kicsi és a nagyobb babák számára is túl erős lehet. Helyette használj inkább külső vakut, a fényét pedig a mennyezetről vagy a szemközti falról tükrözd vissza. Mindezt a Canon Speedlite 470EX-AI* változtatható képszögű, motoros feje biztosítja, amely automatikusan megtalálja a megfelelő szöget, és így kellemes megvilágítást nyújt. Nemcsak az eredmények tűnnek természetesebbnek, hanem a motoros fej maga is érdekes lehet a baba számára, és felkeltheti a figyelmét.

11. Állvány használata

A kisbabák gyakran tesznek hirtelen mozdulatokat, ezért egy állvány nem feltétlenül ideális tartozék, viszont a kezed így szabadon marad, hogy beigazítsd a babát vagy elvond a figyelmét, és előcsald belőle a kívánt arckifejezéseket.

Állvány használatával magadat is elhelyezheted a képen, így például a gyermek kezét vagy lábát körbefogva készíthetsz klasszikus felvételeket. Az állványra állított fényképezőgépen állítsd a felvételkészítési módot időzítőre. Ilyenkor általában 2 és 10 másodperces kioldás áll rendelkezésre. Válaszd a 10 másodperces opciót. Előbb készíts próbafelvételt csak magadról, vagy pedig kérj meg valakit, hogy álljon oda, ahová majd te szeretnél állni, így beállíthatod a megfelelő fókuszt és expozíciót. Ha elégedett vagy a beállításokkal, nyomd le az exponálógombot, és helyezkedj el!

12. Alkalmazások használata

Számos hasznos alkalmazás létezik, amely könnyebbé és szórakoztatóbbá teheti a felvételkészítést, a tanulást és a megosztást.

Ha a fényképezőgéped Wi-Fi-képes, az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazással androidos vagy iOS eszközöddel távolról is vezérelheted a fényképezőgépet, így az nem fog rázkódni. Ha a fényképezőgépet állványra rögzíted, közvetlenül a babával foglalkozhatsz: a fényképezőgép Élő nézet módjával a kicsit a telefonodról figyelheted, a döntő pillanatban pedig kioldhatod a zárat. Az alkalmazással a fényképeket gyorsan a telefonra küldheted, így azok könnyedén megoszthatók lesznek.

A Canon Photo Companion alkalmazás az adott fényképezőgép-típusnak megfelelő, személyre szabott tippeket és gyakorlatokat kínál. Ehhez nem kell mást tenned, mint az arra felszólító üzenet megjelenésekor kiválasztanod az EOS fényképezőgépedet, és máris oktatóvideók, különböző témájú, inspiráló cikkek és tippek (például a gyermekek fotózására vonatkozóan) sokaságához kapsz közvetlen hozzáférést, így folyamatosan fejlesztheted fotós készségeidet, és menet közben is tanulhatsz.

Írta: Jeff Meyer

*Megjegyzés: A teljesen automatikus indirekt vakuzás csak a 2014 második felétől bevezetett EOS fényképezőgépek és későbbi modellek esetében érhető el, a következőket kivéve: EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6, EOS M100.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes tipphez és technikához