A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Christian Anderl tippjei természetes családi portrék készítéséhez

Az ausztrál Christian Anderl profi fotós számára a családi élet fontos pillanatainak dokumentálása otthon legalább annyira fontos szerepet tölt be, mint munkája során. A Canon korábbi nagykövetének professzionális fotós munkásságát felszabadult és bensőséges portrék jellemzik. Emellett pedig Instagram-fiókjában saját családja életének gyengéd pillanatait is megosztja, és a világot kisfia felfedezésein keresztül mutatja be.

Saját bevallása szerint az apaság megváltoztatta Christian életét. Amikor apa lett, elindította Fatherhood project (Apaság projekt) című portrésorozatát, amelyben apák osztják meg tapasztalataikat, örömeiket, nehézségeiket, valamint tanácsot adnak másoknak. Az emberek régóta Christian munkásságának középpontjában állnak, a családi pillanatok megörökítése azonban különös jelentőséggel bír számára.

„Amikor megöregszem, és a fiam elköltözik otthonról, szomorú leszek, mert többé már nincs velem” – mondja. „Ilyenkor leülhetek a kanapéra, és megnézhetem az összes babafotóját. Idén nyáron hat éves lesz. Nemrég rábukkantam néhány képre, amelyeket egy éves korában készítettem, és már most úgy érzem, hogy öreg vagyok, annyira gyorsan nő. Az idő csak úgy repül… Azt hiszem, a képek készítésével emlékeztethetjük magunkat arra, milyen gyorsan elmennek. Amikor a képekre nézünk, és eszünkbe jut ez, talán kicsit türelmesebbek leszünk a gyermekeinkkel.”

Christian a következőkben bemutatja azt az öt legfontosabb tippet, amellyel megörökítheted a családi szórakozás eredeti pillanatait. Kövesd tanácsait, és készíts természetes, felszabadult családi portrékat.

1. Hagyd a telefonodat a zsebedben!

„Amikor fényképezőgépet veszel elő, tudatosabban készítesz képeket” – állítja Christian, aki mindig azt hangoztatja, hogy inkább tedd el a telefont, mert fényképezőgéppel átgondoltabb képeket készíthetsz. „Nem lősz össze-vissza képeket egy kézzel, mint egy okostelefonnal; jobban odateszed magad, és szerintem a fotóid is jobbak lesznek.”

Ráadásul a fényképezőgép használatával csökkenthető a képernyő előtt töltött idő, ami Christian számára különösen is fontos, mióta digitális elvonókúrára ment. „Nem szeretnék egész nap egy képernyőt bámulni, ha viszont csak okostelefonnal készítek képeket, több időt töltök a képernyő előtt. Szeretem a szememet a keresőre tenni, és jelen lenni egy adott pillanatnál.”

Christian szerint a fényképezőgépnek a telefonhoz képest technikai előnyei is vannak, például a fizikai vezérlőelemek, amelyekkel olyan beállításokat is lehet módosítani, mint a záridő és a rekeszérték. Ezenkívül egy fénykép megkomponálása során gyakran részesíti előnyben a keresőt. „Nagyon sok szoftver létezik már, amely egy valódi objektív megjelenését próbálja utánozni, de az nem ugyanaz… úgy gondolom, hogy ezek nem versenyezhetnek egy nagy érzékelővel és objektívvel.” Míg egy olyan belépő szintű fényképezőgép, mint a Canon EOS M50 rendelkezik ezekkel a fizikai vezérlőelemekkel, addig egy azonos kategóriájú átlagos okostelefonból mindez egyelőre hiányzik.

2. Állj készen az eredeti pillanatokra!

Amikor gyerekekről készítesz képeket, mindenre fel kell készülnöd. Ha olyan fényképezőgéped van, amely gyors automatikus fókuszálásra és fókuszkövetésre képes – mint például a Canon EOS R, az EOS 80D vagy az EOS M50 –, megjósolhatod a pillanatot, és a gyorsan történő eseményeket is anélkül örökítheted meg, hogy a legfontosabb téma elmosódna.

"Szeretem a szememet a keresőre tenni, és jelen lenni egy adott pillanatnál."

„A gyermekek fotózásához gyors automatikus fókuszra van szükség” – állítja Christian. „Ezt kell keresned egy fényképezőgépben. Minden más az anyagi lehetőségeiden múlik. Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy milyen fényképezőgépet vásároljon, de én mindig azt mondom, először az objektívekre kell gondolni. Lehetséges, hogy csak új objektívre, nem pedig egy új fényképezőgépre van szükséged, hiszen az objektív sebessége és optikai minősége fontosabb, mint maga a fényképezőgép.”

A családi fotózáshoz bizonyos mértékű gyakorlati érzékre is szükség van. „Ha úgy érzem, hogy valaki már nem szeretné, ha fotóznám, egyszerűen félreteszem a fényképezőgépet” – meséli Christian. „Amikor valaki nem szeretné, hogy fényképet készíts róla, soha nem is fogod jól megörökíteni. Ez különösen igaz a gyerekek esetében, mivel őket nem kényszerítheted rá a fotózásra. Egyszerűen csak fogadd el, és később próbálkozz ismét.”

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Kísérletezz különböző fókusztávolságokkal!

„A családi képek elkészítéséhez véleményem szerint legalább két különböző fókusztávolságra van szükség” – mondja Christian. „Nekem a portréfotózáshoz leginkább a Canon EF 85mm f/1.8 USM objektív vált be. Az általa nyújtott 85 mm-es kis mélységélesség segítségével az arc kiválóan elkülöníthető a háttértől. Kellően hosszú ahhoz, hogy „megfelelő” legyen – egy 35 mm-es vagy 50 mm-es objektívvel ugyanez torzítás és nagyobb zaj mellett érhető el. Portréfotósként a képek elkészítése közben beszélgetnem kell az emberekkel, akiket fotózok, ezért a 85 mm-es jó közepes fókusztávolságú objektívnek bizonyul – nem lőhetsz vele mellé.”

Bár Christian a portréfotózáshoz az EF 85mm f/1.8 USM objektívet részesíti előnyben, úgy gondolja, a 35 mm-es típussal is remek képeket lehet készíteni. „Szerintem egy Canon EF 35mm f/1.4L II USM objektív szinte mindenhez jó. Ha nem tudod eldönteni, mit használj, csak fogj meg egy 35 mm-es objektívet, és biztosan tudsz vele valamit kezdeni, akár portrét is készíthetsz. Ne feledd ilyenkor, hogy az arc kissé ugyan torz lesz, azonban bensőségesebb megjelenést érhetsz el, hiszen közelebb tudsz kerülni az archoz.”

Kapcsolódó cikkek
A baby plays with an abacus.

BABAFOTÓZÁS

12 babafotózási tipp, amelynek már ma hasznát veheted

Őrizd meg fontos pillanatokat, és örökítsd meg gyermeked fejlődését a babafotózást szórakoztatóbbá varázsoló és nagyszerű eredményeket garantáló ügyes módszereinkkel.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

CSALÁDI FOTÓZÁS

11 tipp családi fotózáshoz

Helen Bartlett Canon nagykövet fekete-fehér családi portréiról ismert – most megosztja velünk legjobb tippjeit az őszinte pillanatok megörökítéséhez.

A woman and her three children standing around a mixing bowl in a kitchen as they prepare to bake something. The PowerShot PX sits on top of a pile of books facing them.

CSALÁDI FOTÓZÁS

Örökítsd meg könnyedén a pillanatokat

A Canon PowerShot PX fényképezőgéppel könnyedén megörökítheted a mindennapi pillanatokat.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Először mindig gondolj a háttérre!

Miközben a figyelmed valószínűleg a témákra irányul – különösen a gyorsan mozgó gyermekekre – azt is fontos átgondolni, hogy mivel szemben fotózol. Christian szerint: a háttér a kompozíció kulcseleme, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak.

„Az »először a háttér« az egyetlen szabály, amelyet valóban megpróbálok megtanítani a fotózásról, mivel ezt a legtöbb ember alábecsüli vagy egyszerűen nem gondol rá. Annyira koncentrálnak az előtérre, a témára, a fókuszálásra, a megvilágításra, az expozícióra és minden egyébre, hogy nem is tűnik fel nekik, mennyire nem mutat jól a háttér. Játszó gyerekekkel ez nem mindig könnyű, de próbáld meg előbb a hátteret kiválasztani, és a témát az elé helyezni.”

A portrék esetében nincs jó vagy rossz háttér – az egész attól függ, hogyan illik a témához –, felvételkészítés közben azonban érdemes gondolni a beállításokra is. „Bármi lehet jó háttér, és bármi lehet rossz háttér. Próbáld meg megérezni, melyek azok a színek, amelyek passzolnak egymáshoz, és melyek azok, amelyek nem. Ha a háttér tényleg csúnya, használj nagy rekesznyílást és hosszú objektívet, és csökkentsd a kép élességét, így a háttérben csak színek fognak látszódni. Ha a háttérben egy feltűnő pont van, például egy piros autó, és minden más kék és egyhangú, akkor azt próbáld meg elkerülni.”

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

A fényképezőgéppel való felvételkészítés páratlan lehetőségeket kínál, hogy a legtöbbet hozd ki a fotóidból: a jobb szerkeszthetőségtől kezdve egészen a képek méretarányos kinyomtatásáig. Christian otthonában a falon kedvenc fényképének nagy példánya lóg, amelyen felesége és fia élvezi a homokszörfözést Új-Zélandon.

„Szerencsém volt, és készítettem néhány képet, amikor épp a dűnéről futottak lefelé” – meséli. „A fiam rengeteget kacagott, én pedig nagyon szeretem ezt a képet. Minden alkalommal, amikor ránézek, elmosolyodom, és ismét Új-Zélandon képzelem magam. A családi emlékek megosztása könnyebb, ha a képek nagy felbontással készültek, hiszen így A2-es vagy poszterméretben is kinyomtathatók – ezt a telefonnal készített képekkel nem lehet megcsinálni.”

Nemcsak a nyomtatás esetében van ez így, hanem a szerkesztési folyamat során is. „A fényképezőgépből származó jó RAW-fájlok sokkal több szerkesztési lehetőséget kínálnak, mint a telefonnal készített JPEG-képek. A fotók légkörét és hangulatát a megfelelő színek kiválasztásával könnyedén vissza lehet adni. Szerkesztés nélkül azonban a fotózásban rejlő lehetőségek mindössze 50%-át használod ki.”

Végezetül pedig a modern fényképezőgépekbe épített csatlakoztatási lehetőségeknek köszönhetően a képek a gépből közvetlenül átvihetők – táblagépre, hogy a helyszínen meg lehessen őket mutatni, illetve telefonra, hogy az online közzététel révén jobb minőségű képek kerüljenek a közösségi oldalakon található idővonalaidra. A mobileszközödön és kompatibilis Canon nyomtatódon lévő Canon Print alkalmazással akár kiváló minőségű nyomatokat is készíthetsz – vezeték nélkül.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian arra hívta Katja Gaskell családi bloggert, hogy okostelefonját félretéve, a Canon EOS M50 lehetőségeinek új tárházát felhasználva javítson családi fotós technikáin. Katja, a Globetotting író utazója és bloggere három gyermekéről az egész világon telefonjával készített fotókat. Most kipróbálja mindazt a sok új technikát, amelyet egy fényképezőgéppel elsajátíthat. Nézd meg, mire jutott, és próbáld ki te is ezeket a családi fotós kihívásokat.

Szerző: Lucy Fulford

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

Az inspiráció elsődleges forrása lehet néhány hasznos fotós tanács, vásárlási útmutató vagy érdekes interjú – itt mindent megtalálsz a legjobb fényképezőgép vagy nyomtató kiválasztásához, és ahhoz, hogy kreatív elképzeléseidet valóra váltsd.

Vissza az összes történethez