MAKROFOTÓZÁS

A legjobb készlet kiválasztása a makrofotózás megkezdéséhez

Mindegy, hogy bogarakról, kisbabákról, háziállatokról vagy süteményekről készítesz közelképeket, itt megtalálod azokat a fényképezőgép- és objektívfunkciókat, amelyekre szükséged lesz, és persze a legjobb tartozékok közül is választhatsz.
Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel készült közelkép egy fűszálon üldögélő szitakötőről.

Ha egy rovar szemének geometrikus mintáit, egy fűszálon ringatózó harmatcseppet, vagy a kisbabád arcán minden egyes szempillát meg szeretnél örökíteni, úgy tudod a legjobban kiemelni a leggyönyörűbb részleteket, ha a makrofotózást választod.

Bár a makrofotózásba könnyen bele lehet tanulni, és hihetetlen élményt nyújt, sajátos kihívásokkal is jár, például olyan nagy mélységélességet kell elérni, hogy egy kis téma összes részlete éles maradjon.

Számos Canon fényképezőgép és objektív rendelkezik olyan funkciókkal, amelyek megfelelnek a makrofotózás speciális követelményeinek. A megfelelő készlet kiválasztásához összeválogattuk azokat a funkciókat, amelyeket a legjobb fényképezőgépek és objektívek kiválasztásakor keresned érdemes, mielőtt belevágnál a makrofotózásba.

Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM makroobjektívvel készült szuperközeli kép egy harmatcseppekkel borított vörös rózsáról.

A makrofotózás a kis témák közelről történő fényképezése 0,5-szörös vagy nagyobb nagyítással, és a témája szinte bármi lehet – a növényektől és rovaroktól kezdve az ételekig, de akár a háztartási tárgyakig is. Makrofotókat bel- és kültérben egyaránt készíthetsz. A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/2000 mp, f/1.8 és ISO 200 beállításokkal készült.

Fényképezőgép-funkciók makrofotózáshoz

Kézben tartott Canon EOS R10 fényképezőgép, amelynek képernyőjén a fókuszsorozat-beállítások láthatók.

A Canon EOS R10 fókuszsorozat funkcióval rendelkezik, amely több képet készít automatikusan megnövelt fókusztávolságokkal. A képek fényképezőgépen belüli egymásba olvasztására is lehetőség van annak érdekében, hogy olyan mélységegyesítés jöjjön létre, amely minden részletében tökéletes élességgel párosul.

Canon EOS R10 fényképezőgéppel készült közelkép egy tál ételről, amelyen zöldségekből és főtt tojásokból álló kompozíció látható.

Fókuszsorozat használata esetén megadhatod, hogy hány képet rögzítsen a fényképezőgép. A kész képsorozat végül egy nagyobb mélységélességű, éles képet eredményez. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel, 35 mm, 1/2000 mp, f/5 és ISO 1600 beállításokkal készült.

Fejlett fókuszálás

A makrofotózás során a fókusz kulcsfontosságú. A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépek ideálisak makrofotózáshoz, mivel számos hatékony funkcióval rendelkeznek, amelyekkel mindig tökéletes fókuszt tudsz elérni.

Minél közelebb van a téma, annál kisebb lesz a mélységélesség egy adott rekeszértéknél. Ha nincs elegendő fény – ami gyakran előfordul, amikor nagyon közelről fotózol –, akkor a rekesznyílást szélesebbre kell nyitnod, hogy több fényt engedj be, ami tovább csökkenti a mélységélességet. Ez viszont azt jelenti, hogy egy képnek csak egy apró szelete lesz fókuszban – ami nem ideális, ha arra törekszel, hogy minden részletet érvényre juttass.

Ennek leküzdésére számos EOS R rendszerű fényképezőgép, például az EOS R10 és az EOS R50 is biztosít fókuszsorozat funkciót. Ez a funkció több képet készít ugyanarról a képkockáról, és automatikusan, lépésenként mozgatja a fókuszpontot, hogy sok apró szeletet éles fókusszal rögzítsen. Ezek a képek aztán úgy kombinálhatók, hogy egyetlen kép jöjjön létre, amelynél a témának sokkal több része van fókuszban, mint amennyi egyetlen felvétel esetében lehetséges lenne. Ez fókuszsorozat vagy mélységegyesítés néven ismert, és számos fényképezőgép képes automatikusan elvégezni a fényképezőgépen belül. De ezt manuálisan is megteheti olyan eszközökkel, mint amilyen a Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverének mélységegyesítési eszköze.

Az EOS R50 ennél egy lépéssel tovább megy az Advanced A+ üzemmóddal. Ez automatikusan érzékeli, ha fókuszsorozatra van szükség, elkészíti a szükséges felvételeket, és alkalmazza a fényképezőgépen belüli mélységegyesítést is, így ezt nem kell neked beállítanod.

Ha jobban szereted a Canon tükör nélküli fényképezőgépeit, ezekkel is maximálisan szabályozható a fókuszálás. Minden EOS R rendszerű fényképezőgép rendelkezik kézi fókuszkiemelés-megjelenítési funkcióval, amely élénk színekkel emeli ki a fókuszban lévő képterületeket. Ezek a fényképezőgépek azt is lehetővé teszik, hogy Élő nézetben kinagyíthass egy képet, és manuálisan ellenőrizhesd a fókuszt. Egyes fényképezőgépek, például az EOS R10 és az EOS R7 vázán AF/MF kapcsoló is található, így gyorsan válthatsz kézi fókuszálási üzemmódra, és pontosan kiválaszthatod, hogy hová szeretnél fókuszálni.

Ezek a legjobb fényképezőgépek, amelyek fejlett fókuszálási funkciókat biztosítanak a makrofotózás megkezdéséhez:

Canon EOS R50 fényképezőgéppel készült szuperközeli felvétel egy sárga virágról, fókuszban a szirmok a legapróbb részletességgel.

Az EOS R50 APS-C érzékelője a képmezőben nagyobbnak láttatja a kis dolgokat ahhoz képest, mint amikor ugyanazokat az objektíveket egy teljes képmezős fényképezőgépen használod. A csendes elektronikus zárnak köszönhetően a fényképezőgép akár 15 kép/mp-es, nagy sebességű sorozatfelvételt is lehetővé tesz, így mozgó témákat is fotózhatsz, például szélben ringatózó virágokat. A fotó Canon EOS R50 fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/125 mp, f/8 és ISO 400 beállításokkal készült.

Canon EOS R50 fényképezőgéppel készített szuperközeli felvétel néhány rózsaszín virágról.

Az EOS R50 kompakt kialakítása és könnyű súlya miatt tökéletes választás kézi makrofotózáshoz. Ugyanazzal az RF objektívfoglalattal rendelkezik, mint az összes többi EOS R rendszerű fényképezőgép, tehát bármilyen RF vagy RF-S objektívet feltehetsz rá, például számos különféle makroobjektívet is. A fotó Canon EOS R50 fényképezőgéppel és Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/250 mp, f/2.8 és ISO 800 beállításokkal készült.

Érzékelőméret és felbontás

Egyes EOS R rendszerű fényképezőgépek teljes képmezős érzékelővel, míg mások APS-C érzékelővel rendelkeznek. Mindkét érzékelőtípusnak megvan a maga előnye, ha makrofotózásról van szó. Az APS-C érzékelők kisebbek, ennélfogva a kis témák nagyobb méretűek a képmezőn, mint egy azonos fókusztávolsággal dolgozó teljes képmezős érzékelőnél, emellett az APS-C érzékelők általában nagyobb mélységélességet is biztosítanak a teljes képmezős érzékelőkhöz képest. Ezáltal az APS-C fényképezőgépek, például az EOS R10 és az EOS R50, kiválóan alkalmasak makrofotózáshoz.

Ha olyan apró témáról kell felvételt készítened, amely mozgásban van, és emiatt nagy záridőt kell használnod, főként, ha nincs elég fény, és nagy ISO-értékkel is kell dolgoznod, akkor egy teljes képmezős fényképezőgép, például az EOS R8 kevésbé zajos képeket eredményez.

Mindegy, hogy APS-C-s vagy teljes képmezős fényképezőgépet választasz, ha nagy megapixeles érzékelővel rendelkező fényképezőgép mellett döntesz, ez a makrofotózásnál is hasznodra válhat. A több pixel nagyobb részletességet jelent, így ha a kép levágásával egy apró témát felnagyítasz a képkockán, az ugyanúgy éles marad.

Ezek a legjobb APS-C érzékelős fényképezőgépek a makrofotózás megkezdéséhez:

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektív egy halom százszorszép közelében.

A Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektív akár 14 cm-es közeli fókuszálásra is képes, 0,5-szörösre nagyítva a témát. Nagy látószöge tökéletes megoldás, ha sok részletet szeretnél belezsúfolni a képkockába, a beépített optikai képstabilizálás pedig még kézi felvételkészítés esetén is segít a fényképezőgép rázkódása által okozott elmosódás leküzdésében.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel készült szuperközeli felvétel egy százszorszépről.

Az RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektív gyors fókuszálást tesz lehetővé a csendes léptetőmotornak köszönhetően, így nem kell kétségbe esned, ha egy téma elmozdul – még ilyenkor is éles lesz a felvétel. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM objektívvel, 1/4000 mp, f/1.8 és ISO 100 beállításokkal készült.

Nagyítás

Ha makrofotózáshoz választasz objektívet, akkor a legfontosabb funkció, amelyre oda kell figyelned, a nagyítás. Ha az objektív 0,5-szörösre (vagy 1:2 arányban) nagyít, az érzékelőn lévő kép a tényleges méretéhez képest a felére csökken. Ha az objektív 1-szeresre (vagy 1:1 arányban) nagyít, az érzékelőn lévő kép életnagyságú lesz. Ez rendkívüli mértékű részletességet eredményez, különösen akkor, ha a képet nagyobb kijelzőn vagy nyomtatásban tekintik meg.

Az ilyen szintű nagyítás eléréséhez a makroobjektíveknek rövid minimális fókusztávolságot kell biztosítaniuk, tehát képesnek kell lenniük arra, hogy közelről ráfókuszáljanak a témára. Ilyen objektív például a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, amely akár 14 cm-re képes fókuszálni, valamint az RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, amely akár 17 cm-re képes fókuszálni. Mindkettő olyan 0,5-szörös objektív, amely nagy maximális rekesznyílással rendelkezik, ezáltal rengeteg fényt enged be, és képstabilizációt (IS) is kínál, hogy a felvételek ne mosódjanak el, ha hosszabb záridővel, kézből fotózol.

A legjobb 0,5-szörös nagyítású, kis fókusztávolságú makroobjektívek:

Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM objektívvel készült közelkép egy rózsaszín virágról.

Az RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM objektív szigorúan véve nem makroobjektív, de maximális, 0,28-szoros nagyítással és nagy teljesítményű zoommal rendelkezik, így a téma megzavarása nélkül fókuszálhatsz, és még a legapróbb részleteket is megörökítheted távolról. A fotó Canon EOS R50 fényképezőgéppel és Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM objektívvel, 1/320 mp, f/7.1 és ISO 100 beállításokkal készült.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel készült szuperközeli felvétel egy zöld pagodakarfiolról.

Egy másik, szintén nagy zoomtartományt kínáló objektív az RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Kézi fókusz használata esetén 0,59-szeres maximális nagyítást biztosít, tehát a közeli témákat lenyűgöző részletességgel örökítheted meg. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM objektívvel, 35 mm, 1/200 mp, f/10 és ISO 400 beállításokkal készült.

Fókusztávolság

Ha közelről akarsz fotózni, akkor egyértelmű választásnak tűnhet a kis fókusztávolságú objektív használata, de a teleobjektívek is jelentős előnyöket kínálnak. Ha egy kicsit távolabbról fotózol, akkor kevésbé valószínű, hogy megzavarod az alanyt, vagy nem kívánt árnyékokat vetítesz rá. A makro-teleobjektívek, például a 0,5-szörös nagyítást biztosító Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, lehetővé teszik, hogy messzebb állj a témától, de az közben a képet is kitöltse. Ez az objektív optikai képstabilizálási funkcióval rendelkezik, akárcsak a szélesebb látószögű társai, hogy a dolgok hosszabb záridő esetén is élesek maradjanak.

Teleobjektívet is használhatsz, például Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM vagy RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívet. Bár ezek nem kifejezetten makro- (0,5-szörös) objektívek, maximális teleobjektív fókusztávolságuknak köszönhetően közeli felvételeket készíthetsz a témáról, és távolról is kitöltheted vele a képet.

A legjobb makro- és teleobjektívek a makrofotózás megkezdéséhez:

Képernyőkép egy videóból, amely a központi fókuszú makró funkciót mutatja be. A képernyőképen a felhasználó keze látható, ahogy a Canon objektívet egy embert ábrázoló figura kis méretű modelljéhez igazítja.

Központi fókuszú makró

Egyes Canon RF objektívek, például az RF 24-105mm F4-7.1 IS STM és az RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, rendelkeznek központi fókuszú makró funkcióval. Bár ezek az objektívek nem érnek el makronagyítást autofókusszal, a kézi fókuszálási üzemmódban elérhető minimális fókusztávolságuk sokkal kisebb, tehát sokkal közelebbre tudnak fókuszálni, és legalább 0,5-szörös makronagyítást tudnak elérni.

A legjobb központi fókuszú makró funkcióval rendelkező objektívek a kezdéshez:

Szeretnél még jobban elmélyedni ebben?

Ha beleszerettél a makrofotózásba, talán készen állsz arra, hogy többet költs profi szintű, hatékonyabb nagyítást, jobb optikai minőséget, illetve nagyobb fókusztávolságokat lehetővé tevő objektívekre, hogy olyan témákról készíthess egész képkockát kitöltő felvételeket, amelyeket fizikailag nem tudsz megközelíteni. Tekintsd meg útmutatónkat a makrofotózáshoz használható professzionális objektívekről (csak bizonyos nyelveken érhető el).

Tartozékok makrofotózáshoz

A Canon Camera Connect alkalmazás három nézete egy okostelefonon, amelynek segítségével manuálisan fókuszálnak egy közelképen látható zöld alma szárára.

A Canon Camera Connect alkalmazás segítségével okostelefonodról is módosíthatod a fényképezőgép-beállításokat és megnyomhatod az exponálógombot. A kompatibilis objektívek segítségével a fényképezőgép megérintése nélkül is átválthatsz kézi fókuszra, és vezérelheted azt, ami éles közelképeket eredményez.

A Canon Camera Connect alkalmazással távolról is vezérelheted fényképezőgéped. Az Élő nézet funkció segítségével okostelefonod képernyőjén ellenőrizheted és beállíthatod a fókuszt, illetve távolról vezérelheted az expozíciót és kioldhatod a zárat, elkerülve ezzel a fényképezőgép bemozdulását és az alany megzavarását.

Ha hosszabb záridőre van szükséged, állvány használatával stabilan tarthatod a fényképezőgépet, de így előfordulhat, hogy nem tudsz elég közel kerülni az alanyaidhoz. A Canon HG-100TBR állványmarkolattal azonban sikerülhet, mert ez a kicsi és sokoldalú tartozék távvezérlővel rendelkezik, amely megakadályozza a fényképezőgép bemozdulását. Egy saját készítésű babzsákkal is kitámaszthatod az objektívet a stabilabb felvételek érdekében, vagy hogy kipárnázd a fényképezőgépet, amikor a talajhoz közel dolgozol.

A közgyűrűk egy kompatibilis objektív és a fényképezőgépváz közé illesztve növelik az objektív nagyítását, torzítás és a képminőség romlása nélkül.

A megvilágítás problémás lehet makrofotózás során, de egy olyan vaku fényképezőgépen kívüli használata, mint amilyen például a Canon Speedlite EL-100, a vezeték nélküli Speedlite ST-E10 jeladóval társítva lehetővé teszi, hogy pontosabb és irányítottabb legyen a téma megvilágítása. Az igazán elkötelezett makrofotósok a Canon Macro Ring Lite MR-14EX II vakut a kompatibilis objektívek elejéhez csatlakoztathatják, így közelről fotózva is maradéktalanul és szabályozhatóan világíthatják meg a témát.

Ezek azok a legfontosabb funkciók, amelyeket a makrofotózásra szánt készlet vásárlásakor keresni érdemes. Ne aggódj, ha ezek közül nem mindet tudod beszerezni – ettől még ugyanolyan gyönyörű közelképeket tudsz készíteni. Amire elsősorban szükséged lesz, az a saját kreativitásod!Írta: Peter Wolinski

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek