KÉSZLET

4 ok, amiért egy megfelelő fényképezőgép segíthet jobb fényképeket készíteni

A fontos alkalmakról gyönyörű fényképekkel és videókkal illik megemlékezni. Az egyszerűen használható és kiváló képminőségű EOS R100 minden különleges pillanatodat tökéletesen örökíti meg.
Egy Canon EOS R100 fényképezőgép látható egy fa asztalon lévő fényképalbumon, amelyet családi fényképek vesznek körül.

Legyen szó akár egy izgalmas baráti vagy családi összejövetelről, egy fontos születésnapról vagy a gyerek első lépéseiről, bizonyos alkalmak többet érdemelnek a telefonnal készített pillanatfelvételnél.

Azt azonban nem szeretnéd, hogy végig azon kelljen aggódnod, hogyan készíts tökéletes minőségű képet vagy videót. Egy olyan fényképezőgép, mint a Canon EOS R100 az automatikus funkcióival, a kreatív szűrőkkel és a hasznos Kreatív segéd üzemmóddal elvégzi helyetted a piszkos munkát, így tényleg a megörökítendő alkalomra koncentrálhatsz, és biztos lehetsz benne, hogy fantasztikus eredményeket kapsz.

Ideális megoldás azok számára, akik szeretik az okostelefonok felhasználóbarát kialakítását, de emellett a kimagasló képminőséget és a kreatív rugalmasságot is ki szeretnék élvezni, amelyet egy speciális fényképezőgép nyújt. Íme a legfőbb okok, amiért érdemes beruházni egy megfelelő fényképezőgépre az emlékezetes pillanatok megörökítéséhez.

1. Lenyűgöző képminőség

Egy alak egy Canon EOS R100 fényképezőgépet rögzít egy Canon állványmarkolatra, hogy lefényképezzen egy gyereket a szülinapi tortájával.

A Canon EOS R100 ideális a valóban fontos események megörökítéséhez, és biztosítja a nagy méretű, kiváló minőségű nyomatokhoz szükséges éles felbontást és lenyűgöző részletgazdagságot. © Gary Morrisroe

Egy Canon EOS R100 fényképezőgéppel készített fénykép, amelyen egy mosolygós család üli körbe a 65. születésnapra készült, gyertyákkal díszített tortát.

A nagyobb érzékelő gyenge fényviszonyok mellett is jobb felvétel készítését teszi lehetővé. A fénykép Canon EOS R100 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/64 mp, f/3,5 és ISO 1600 beállításokkal készült. © Gary Morrisroe

Végső soron a képminőség számít. A Canon EOS R100 24,1 megapixeles APS-C érzékelője sokkal nagyobb, mint egy okostelefon fényképezőgépének érzékelője, így élesebb, kevésbé zajos képek készíthetők vele, miközben rendkívül részletgazdag, így kivághatsz belőle egy adott részletet, vagy nagy nyomatokat is készíthetsz a fotókból.

A nagyobb érzékelő által összegyűjtött extra fény jobb minőségű képeket eredményez gyenge fényviszonyok mellett. Emellett a mélységélesség (a jelenet mekkora része van éles fókuszban) is jobban szabályozható, és lehetővé teszi a háttér bokeh-hatással (háttér homályosításával) történő fényképezését.

A telefonok kamerái digitálisan képesek a kis mélységélesség hatását rekonstruálni, de a technológiája gyakran nehézségekbe ütközik az összetettebb jeleneteknél, és a háttérrel együtt elhomályosítja a hajszálakat vagy a szemüveg széleit is. A nem esztétikus kivágástól kezdve az elmosódott részletekig, az okostelefonok érzékelői nem tudnak versenyezni az EOS R100 fényképezőgépekben lévő nagyobb érzékelővel.

Cserélhető objektíves fényképezőgépként az EOS R100 kompatibilis a Canon RF és RF-S objektívjeinek széles választékával, beleértve a portrék készítéséhez szükséges belépő szintű opciókat is. Az optikai zoom, amely az objektív segítségével elektronikus nagyítás helyett fizikailag nagyítja a képet, sokkal jobb minőségű képeket biztosít, ha közelebbi képeket szeretnél készíteni olyan eseményeken, mint az esküvők, ballagások vagy sportmérkőzések.

2. Hasznos műszaki és automatikus üzemmódok

Egy személy egy Canon EOS R100 fényképezőgépet tart a kezében, hogy lefényképezzen két családtagot hátulról.

A Canon Kreatív segéd üzemmódjával a csúszka egyszerű mozgatásával gyorsan beállíthatod a háttérelmosódást, fényerőt és kontrasztot. © Gary Morrisroe

Bár egy speciális fényképezőgép nagyobb fokú irányítást biztosít, néha jó, ha a technológia átveszi az irányítást, hiszen ha teljes mértékben a pillanatnak szeretnél élni, az automatikus üzemmódok lehetővé teszik, hogy az EOS R100 gép végezze a munka oroszlánrészét.

A speciális jelenetmódok közé tartozik a portré, a tájkép és az éjszakai jelenet, és van csendes üzemmód is az alvó kisbabák vagy iskolai előadások fényképezéséhez. Kreatív szűrőket is használhatsz, hogy különböző megjelenést kölcsönözz a fotóidnak, beleértve a fekete-fehér, halszem és miniatűr effektusokat.

A jobb fényképek készítése érdekében az EOS R100 rácsvonalakkal és elektronikus szintekkel is rendelkezik a tökéletes kompozíciókhoz, emellett van egy Kreatív segéd üzemmód is, amely számos effektust, szűrőt és színbeállító eszközt tartalmaz, így a saját stílusodnak megfelelően szerkesztheted a fotókat, és nagyszerű eredményeket érhetsz el anélkül, hogy bonyolult fényképezőgép-beállításokat kellene elsajátítanod.

Ha többet szeretnél megtudni a fényképek készítéséről, az EOS R100 az első EOS R rendszerű fényképezőgép, amely a fehér menüjében Módútmutatóval és Funkcióismertetővel rendelkezik, így hasznos információkat jelenít meg a kiválasztott üzemmódról vagy funkcióról.

3. Tűéles fókusz és lassított videók

Egy mosolygó gyermek triciklizik nevető nagyszülei között, akik egy szabadtéri medence mellett ülnek. Canon EOS R100 fényképezőgéppel készítve.

A Canon DIGIC 8 processzora teszi lehetővé az EOS R100 számára, hogy mindenre képes legyen a 4K-s videofelvételtől a 6,5 kép/mp-es sorozatfelvételig és még sok minden másig. A kép egy Canon EOS R100 fényképezőgéppel, illetve egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/1300 mp, f/3,5, ISO 400 beállításokkal készült. © Gary Morrisroe

A Canon EOS R100 fényképezőgépet két kézzel tartva a kisgyermekekre fókuszál, miközben azok a fényképezőgép felé haladnak.

Ha az arcérzékelés + nyomkövetés mód van kiválasztva, a fényképezőgép automatikusan a fényképezőgéphez legközelebb eső szemre fókuszál. Az AF-rendszernek köszönhetően, amely könnyedén képes érzékelni és nyomon követni az embereket, szabadon fényképezhetsz azzal a tudattal, hogy egyetlen fontos pillanatban sem téveszted el a fókuszt. © Gary Morrisroe

A Canon DIGIC 8 processzora az EOS R100 számos lenyűgöző funkcióját működteti. A Dual Pixel CMOS AF technológiája tűéles fókuszt biztosít, a szemérzékelő AF és arcfelismerés + nyomkövető módok pedig intelligens módon érzékelik az arcot vagy a fényképezőgéphez legközelebb eső szemet, és kevesebb mint egy másodperc alatt rögzítik a fókuszt. Az EOS R100 mindezt akár -4 EV fényszinten is képes megtenni – lényegében akár egy holdfényes éjszakán is.

A 4K videofelvétel lehetősége mellett az EOS R100 Full HD felvételeket is képes rögzíteni 60 kép/mp-en (HD 120 kép/mp-en). A magasabb képkockasebességgel való rögzítés lehetővé teszi, hogy lelassítsd a felvételeket, és lassított filmeket készíts a különleges pillanatok kiemeléséhez.

4. Okostelefonos és felhőalapú csatlakozási lehetőség

Az ábrán egy Canon EOS R100 fényképezőgép látható egy okostelefon mellett, ugyanaz a kép jelenik meg a fényképezőgép képernyőjén és a telefonon, a Canon Camera Connect alkalmazásban.

A Canon Camera Connect alkalmazás segítségével gyorsan és egyszerűen átviheted fényképeidet és videóidat az okostelefonra vagy táblagépre, és megoszthatod őket családtagjaiddal és barátaiddal.

Amikor először veszed a kezedbe a fényképezőgépedet, töltsd le a Canon Photo Companion alkalmazást, amely végigvezet a fényképezőgép beállításain, jellemzőin és funkcióin.

A Canon EOS R100 szépsége abban rejlik, hogy szimbiózisban képes együttműködni az okostelefonnal, így mindkét eszköz legjobb tulajdonságait aknázhatod ki. Az EOS R100 fényképezőgéppel professzionálisabb minőségű képeket és videókat készíthetsz, majd az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazással letöltheted őket az okostelefonodra, hogy megoszthasd barátaiddal és családoddal vagy a közösségi médiában.

A Canon Camera Connect lehetővé teszi az EOS R100 távoli vezérlését az okostelefonodon keresztül, ami akkor hasznos, ha csoportképet szeretnél készíteni.

Az EOS R100 kompatibilis a Canon image.canon webes tárolóplatformjával is – a fényképezőgép beépített Wi-Fi-kapcsolata révén a képeket feltöltheted a felhőbe, így biztonságosan tárolhatod és megoszthatod azokat a közösségi oldalakon.

A mindössze 356 g-os Canon EOS R100 az egyik legkönnyebb cserélhető objektíves fényképezőgép – könnyen hordozható, és elég kicsi ahhoz, hogy bárhová magaddal vidd. Egyszerűen és intuitívan használható, az okostelefonokhoz képest nagy előrelépést jelent, és lehetővé teszi, hogy kiváló minőségben rögzítsd az élet tökéletes pillanatait. Így ha különleges emlékeket szeretnél megörökíteni, ne pillanatfelvételt, hanem fényképet készíts.


Szerzők: Jeff Meyer és Sarah Bakkland

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan kezdj bele a fotózásba

  Szeretnél okostelefonról fényképezőgépre váltani? A kezdők fotósoknak szóló útmutatónkban minden megtalálható, ami az első lépések megtételéhez szükséges.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Hogyan válasszunk objektívet?

  Minden, amit tudni kell az objektívekről, az objektívtípusoktól a keresendő funkciókig.

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Így érhetsz el lenyűgöző bokeh-hatást

  Az itt felsorolt tippek és trükkök segítségével csodálatosan elhomályosíthatod a háttereidet.

 • ALAPOK

  Nyomtatásra szánt fotók készítése

  Hét bevált tipp a nyomtatásban megőrizni kívánt emlékek megörökítéséhez.