PORTRÉFOTÓZÁS

Természetes színtónusok megörökítése a portréfotókon

A természetes színtónusok megörökítése a portréfotózás egyik legnagyobb kihívást jelentő aspektusa. Jade Keshia Gordon most öt tippet javasol a sikeres portréfotózáshoz.
Portré egy hosszú, befont hajú, rövid rózsaszín kardigánt és szürke farmert viselő nőről, amint egy városi utcán sétál.

A természetes és pontos színtónusok megörökítése a portréfotózás egyik legnagyobb kihívást jelentő aspektusa. A szokatlan fények és furcsa elszíneződések következtében a portréalany bőre élettelenné és beteges kinézetűvé válhat a képen, amit csak hosszadalmas korrigálással lehet helyrehozni az utómunka során. Habár nem mindenki engedheti meg magának, hogy mindig készenlétben álljon mellette egy profi sminkes, számos módja van annak, hogy EOS fényképezőgépeddel friss és tiszta bőrtónusokat örökíts meg, és a szükséges utómunka mennyiségét is lecsökkentsd.

A díjnyertes divatfotós, Jade Keshia Gordon most öt egyszerű tippet javasol a tökéletes bőrtónusok megörökítéséhez. Jade elmagyarázza, hogy milyen megközelítést alkalmaz a sötét, fehér és kreol bőrtónusokhoz, és hogyan állítja be EOS fényképezőgépét a mindig egységes eredmények érdekében.

Jade tanácsait követve te is gyorsan elsajátíthatod a tökéletes bőrtónusok megörökítésének művészetét!

1. Kerüld az erős, közvetlen fényeket!

Hosszú, befont hajú, kezeit a feje mellett tartva pózoló nő rózsaszín kardigánban.

A természetes fény nagyszerű eszköz a portréalanyok megvilágítására, segítségével valósághű színtónusokat érhetünk el. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.4 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Hosszú, befont hajú nő kék színű, batikolt pólóban.

A közvetlen erős fény előnytelen árnyékokat eredményezhet – ha azonban felhős időben, finom oldalfénnyel készíted a képeket, lágyabb árnyékokat kaphatsz, és még jobban kiemelheted az arcvonásokat. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/1000 mp, f/1.2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

A lágyabb fények általában előnyösebbek. A világos, de enyhén felhős napokon rendelkezésre álló szórt fény minden bőrtónushoz kiválóan illik. A tiszta, napfényes napokon, amikor a kemény fényeket egyetlen felhő sem szűri meg, érdemes enyhén árnyékos helyet keresni, így elkerülheted az arcon megjelenő árnyékokat és fényes területeket.

„Ami a bőrtónust illeti, először is a fényre kell odafigyelni” – mondja Jane. „Ha a fény közvetlenül az arcra esik, és a portréalany világosabb bőrtónusú, könnyen túlexponált és sápadt arc lehet az eredmény. Ilyen esetben csökkenteni kell az expozíciós értéket, vagy úgy kell beállítani a portréalanyt, hogy a fény hátulról világítsa meg.

„Amikor stúdiókörnyezetben fotózok, két lámpát használok: a portréalany mögötti vaku a hátteret világítja meg, míg a modell előtt, kissé oldalt elhelyezett beauty dish portrélámpa az arc megvilágítására szolgál.”

2. Exponáld helyesen a különböző bőrtónusokat!

Divatportré egy halványkék köntöst viselő nőről. Besütött haját csatok rögzítik.

A portrék esetén nem létezik egyetlen univerzális megközelítés a különböző bőrtónusokhoz – mindig az adott bőrtónusnak leginkább megfelelő világítást, expozíciót és fehéregyensúlyt válaszd. A fotó Canon EOS 5D Mark IV készülékkel és Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM objektívvel, 1/125 mp, f/4.5 és ISO50 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Nagy szőrmebundát viselő, fehér napszemüvegét hosszú körmei között tartó nő portréja.

Jade szerint a legfontosabb dolog, amire figyelni kell, az az expozíció beállítása – mindig figyelj arra, hogy a világosabb bőrtónusok ne legyenek túlexponálva. © Jade Keshia Gordon

Jade rendszeresen fotóz különböző bórtónusú modelleket, és minden bőrtónushoz különböző megközelítést alkalmaz.

„Portrékészítéskor fontos, hogy elkerüljük a nagyon világos bőr túlexponálását” – magyarázza. „A cél az, hogy a bőr textúrája, a smink és adott esetben a szeplők is láthatók maradjanak. Ha kiégnek a csúcsfények, ezek a részletek már egyáltalán nem, vagy csak nehezen hozhatók vissza.”

„A sötét bőrtónusokhoz rengeteg fényre van szükség” – folytatja Jade. „Mivel a fekete szín sok fényt elnyel, elegendő mennyiségű fényre van szükség a vonások kiemeléséhez. Ugyanakkor ennek a fénynek lágynak kell lennie, mivel a túl nagy fény miatt a bőrtónus túlexponálttá, a vonások pedig elmosódottá válhatnak.

„Tapasztalatom szerint akár stúdióvilágításról, akár napfényről van szó, a hátulról érkező megvilágítás remekül működik a kreol bőrtónusokhoz. A hátulról érkező fény szépen megvilágítja az arcéleket, derítőlap használatával pedig az arcra is juttathatunk ebből a fényből.”

3. Használd a Portrait (Portré) képstílust!

Portré egy hosszú, befont hajú, rózsaszín kardigánt és szürke farmert viselő nőről egy városi utcán.

Ez a fotó a Portrait (Portré) képstílus használatával készült a kissé melegebb árnyalatok érdekében. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.4 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Kissé hidegebb árnyalatú portré egy befont hajú, rózsaszín kardigánt és szürke farmert viselő nőről egy városi utcán.

Ez a fotó a Standard (Szabványos) képstílus használatával készült, így a színek kissé visszafogottabbak, ugyanakkor sokkal élethűbbek. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.4 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Ha a fényképezőgépben elérhető képstílusokat használod, a fényképezőgép számos beállítást automatikusan elvégez helyetted – az egyes képstílusok az élesség, a kontraszt, a telítettség és a színtónus más-más kombinációját kínálják, és segítségükkel egymástól jelentősen eltérő hatásokat érhetsz el a bőrtónusban egy portréfotón. Ahogy a neve is sugallja, a Portrait (Portré) képstílust embereket ábrázoló felvételekhez optimalizálták. Ez a stílus a kissé csökkentett élesség és az enyhén megnövelt fényerő révén lágyabb hatású bőrt eredményez.

„Itt a Portrait (Portré) beállítást részesítem előnyben, mivel a Standard (Szabványos) képstílussal készített képet kissé egyhangúnak éreztem” – mondja Jade. „A Portrait (Portré) képstílus finoman kiemeli a kép vörös árnyalatait. Így a lehető legtöbbet hozhattam ki a rózsaszín felsőből, és mivel a modell fekete bőrű, a vörös árnyalatok kiemelése anélkül kelti életre a bőrtónust, hogy túl narancssárgába fordulna.”

Ha úgy érzed, hogy a Portrait (Portré) képstílus bizonyos fényviszonyok között túl vöröses vagy sárgás színtónust eredményez, a képstíluson belüli Colour Tone (Színtónus) csúszkával korrigálhatod azt.

4. Állítsd be manuálisan a fehéregyensúlyt!

Portré egy hosszú, befont hajú, rózsaszín kardigánt viselő nőről.

Ez a kép a Daylight (Napfény) fehéregyensúly-beállítással készült, amely valósághű színeket eredményez. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Melegebb fehéregyensúlyú portré hosszú, befont hajú, rövid rózsaszín kardigánt viselő nőről.

Ez a kép a Shade (Árnyék) fehéregyensúly-beállítással készült, amely melegebb (narancsosabb) árnyalatú portrét eredményez. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.4 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Az egységes bőrszínek érdekében válassz a fényviszonyoknak megfelelő, előre beállított fehéregyensúlyt, vagy hozz létre saját fehéregyensúly-beállítást a fényképezőgép főmenüjében elérhető Custom White Balance (Egyéni fehéregyensúly) opció használatával. Amíg a fényviszonyok változatlanok maradnak, minden felvételen azonos eredményeket fogsz elérni.

Ha automatikus fehéregyensúlyt használsz, a fényképezőgép úgy állítja be a színhőmérsékletet, hogy eltávolítsa az elszíneződéseket. Ez túl „meleg” (narancssárga) vagy túl „hideg” (kék) bőrtónusokat eredményezhet. Ha RAW-formátumban fényképezel, később, a szerkesztés közben is módosíthatsz a fehéregyensúly-beállításokon, azonban pontosabban megjósolhatod eredményt, ha már a fényképezőgépen helyesen beállítod a fehéregyensúlyt.

„Ezeken a példákon jó látható, hogy a különböző fehéregyensúly-beállítások használata milyen hatással van a modell bőrtónusára” – magyarázza Jade. „Itt a Daylight (Napfény) beállítással elért eredmények tetszenek, mivel ez a beállítás nem sápasztja a modellt, és nem is túl narancssárgás a végeredmény. Kissé élénkebbé teszi a színeket, és sokkal közelebb áll a valósághoz.”

5. Fotózz RAW-formátumban!

Egy Canon EOS R6 készüléken RAW-képkészítést beállító személy.

RAW-formátumú képek készítésekor a fényképezőgép az érzékelő által rögzített minden tónus- és színrészletet rögzít, így sokkal nagyobb szabadságot élvezhetsz a képek feldolgozásakor. © Jade Keshia Gordon

Ha JPEG- vagy HEIF-formátumban fényképezel, fontos, hogy a felvétel elkészítése előtt mindent helyesen beállíts a fényképezőgépen. Ez a színteret is magában foglalja, amely a fényképeken megjeleníthető színtartományt határozza meg. Ezt a fényképezőgép főmenüjében állíthatod be.

Jade mindig RAW-formátumban fényképez, és ugyanezt javasolja még azoknak is, akik csak most ismerkednek a portréfotózással, mivel így később sokkal egyszerűbben elvégezhető a bőrtónus finomhangolása. A RAW-fájlok a JPEG- és HEIF-fájlokhoz képest több képadatot tartalmaznak, és ezeken a képeken a RAW-fájlok feldolgozására és szerkesztésére tervezett szoftverek, például a Canon Digital Photo Professional segítségével az eredeti képadatok módosítása nélkül, szabadon beállíthatod az olyan paramétereket, mint a fehéregyensúly, a színjellemzők és az élesség.


Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • FÉNYTECHNIKÁK

  Fényképezés a rendelkezésre álló fényviszonyok kihasználásával

  Tanuld meg, hogyan keresd és ragadd meg a legjobb fényviszonyokat, hogy javítsd fotóid megjelenését.

 • DIVATFOTÓZÁS

  Hogyan örökítheted meg barátaidat úgy, mintha divatmodellek lennének?

  A londoni divatfotós, Jade Keshia Gordon hat egyszerű tippjével stílusosabb képeket készíthetsz a közösségi oldalaidra.

 • UTCAI FOTÓZÁS

  Tippek utcai portréfotózáshoz

  A legjobb tanácsok a kiemelkedő utcai portrékhoz Julian Love profi fotóstól.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Tippek portréfotózáshoz

  Fejleszd a portréfotózási készségeid ezekkel a tippekkel és technikákkal.