PORTRÉFOTÓZÁS

A legjobb tippek a kiváló portrék készítéséhez

Fejleszd a portréfotózási készségeidet a portréfotózásra vonatkozó legjobb tippjeink és technikáink összefoglaló listájával.
Profilból készült portré egy gyengén megvilágított szobában lévő, félmeztelen férfiról, aki a fényképezőgép felé néz.

A kiváló portréfotók rögzítése kihívásokat rejthet magában. Nagyon sok benne a változó, többek között biztosítani kell a megfelelő fényt, közel kell kerülni a témához, és a fényképezőgépet is elég gyorsan kell kezelni. Bármilyen fényképezőgéppel készíthetők jó portréfotók, sok fotós azonban szívesebben használ tükör nélküli készüléket, amilyen például a Canon EOS R6, vagy egy DSLR gépet, amilyen például a Canon EOS 850D, hogy nagyobb fokú irányításra tehessenek szert, és megmutathassák kreatív érzéküket.

Bármilyen fényképezőgéped legyen is, reméljük, hogy ez az öt tipp a segítségedre lesz a portréfotózás során – legyen szó akár barátokról, családtagokról, utcai találkozásokról vagy akár háziállatokról.

Válaszd ki a megfelelő objektívet a témád kiemeléséhez

Portré egy mustárszínű, garbónyakú pulóvert és kék kabátot viselő nőről, akinek feltartott keze árnyékot vet az arcára.

Válaszd ki a megfelelő portréobjektívet a kompozíciódhoz: a közeli arcképekhez nagyobb fókusztávolságút, a környezetet is magukban foglaló portrékhoz pedig széles látószögűt. A fénykép Canon EOS RP fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/1250 mp, f/4 és ISO100 beállításokkal készült. © Ejiro Dafé

Fekete-lila kockás, fehér ujjú kabátot viselő nő, aki a lépcsőn oldalt ülve néz át a fehér fakorláton.

Amellett, hogy kiválasztod a felvételedhez megfelelő felszerelést, a kompozíciód megalkotásához és az alany keretbe foglalásához különböző kiegészítőket és a környezetet is felhasználhatod, amilyen például ez a lépcső. A fénykép Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (jelenlegi utódja a Canon EOS 5D Mark IV), Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel és 24 mm, 1/180 mp, f/2.8 és ISO100 beállításokkal készült.

Ha cserélhető objektívű Canon EOS fényképezőgéppel készítesz felvételeket, amilyen például a Canon EOS M200 vagy a Canon EOS RP, akkor egy nagy maximális rekesznyílást biztosító objektív, például a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM vagy az RF 50mm F1.8 STM választása esetén könnyebb lesz elkülönítened a témát a háttértől. Az 50 mm-től 100 mm-ig terjedő fókusztávolságú prímobjektívek ideálisak a portréfotózáshoz, de zoomobjektíveket is használhatsz. A nagy rekesznyílásból a legtöbbet a Rekesz-előválasztás mód (Av) vagy a Manuális mód (M) használatával hozhatod ki, és próbáld ki az Automatikus ISO beállítást, hogy az expozíció pontosan megfelelő legyen.

Ha zoomobjektív helyett normál vagy nagy látószögű objektívet használsz, akkor kénytelen leszel közelebb kerülni a témáidhoz, és kapcsolatot kialakítani velük, és ilyen esetekben a kisebb méretű objektívek kevésbé ijesztőek az alanyok számára.

Ugyanakkor a zoomobjektívek, amilyen például a Canon RF 70-200mm F4L IS USM, hihetetlenül sokoldalúak, mivel lehetővé teszik, hogy egyetlen objektívvel különböző fókusztávolságokat használj. Ha már sikerült megragadnod a prímobjektívek lényegét, egy széles zoomtartományú objektív, például a Canon RF 24-105 F4L IS USM, a belső képstabilizálásának köszönhetően kiváló választás a kézből készített fényképekhez, mert lehetővé teszi az alany körüli mozgást, hogy ezáltal különböző hatásokat érhess el. A teleobjektív fókusztávolsága előnyös portrék készítését teszi lehetővé, a maximális 105 mm-es távolság pedig tökéletes a közeli arcképekhez.

Fogadd el a kihívást jelentő fényviszonyokat

Profilból készült portré egy szürke garbós fiatal nőről, aki a fényképezőgép felé néz.

Vedd figyelembe a rendelkezésedre álló fényforrást – ez lehet például napsütés, árnyék, beltéri fény vagy ablakból érkező fény. Úgy állíts be az alanyodat, hogy a legtöbbet hozhasd ki a természetes fényből. Ha a megvilágítás túl erős, egyszerűen tedd minimálisra a rekeszbeállítást, vagy csökkentsd a záridőt. Ha borús az idő, esetleg próbálj meg beltérben mesterséges fényt használni, vagy tudj meg többet a saját készítésű világítási trükkökről. A fénykép Canon EOS RP fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel és 85 mm, 1/100 mp, f/5.6 és ISO100 beállításokkal készült.

Az éjszakai portrékészítés gyakran nehéz feladat, mert vakura van szükség az elegendő fény biztosításához. A témádat körülvevő természetes fény azonban nagyon hangulatos lehet. Olyasmi, amit szívesen megtartanál a portrédon. A Canon teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépei, mint amilyen a Dual Pixel CMOS AF II fókuszálórendszerrel ellátott Canon EOS R6, képesek automatikusan fókuszálni egészen EV -6.5 értékig, ami még gyengén megvilágított körülmények között is gyakran lehetővé teszi a vaku nélküli felvételkészítést.

Ha mégis vakut használsz, akkor a legtöbb Canon EOS fényképezőgépen, többek között a Canon EOS M200 és a Canon EOS RP készüléken is rendelkezésre álló Éjszakai portré mód megkönnyíti a feladatodat, mivel megváltoztatja a fényképezőgéped gondolkodásmódját. Ilyenkor vagy a beépített vakut használja, vagy felismeri a vakupapucsra csatlakoztatott Speedlite vakut, és elegendő záridőt biztosít a környezeti fény számára, hogy kialakítsa a kép hangulatát. Ehhez lassabb záridőt használ, és automatikusan megadja a vakuidő beállításait. Állítsd be úgy a témádat, hogy a vaku világítsa be a környezeti fény helyett, és a lehető legjobb eredmény érdekében használj állványt a fényképezőgép bemozdulásának kiküszöböléséhez.

A nagyon fényes környezet túl magas kontrasztot eredményezhet az elkészült portrén. Amikor a témád a háttérből van megvilágítva, sokat segíthet egy vaku. Vagy csatlakoztass egy Speedlite vakut a fényképezőgéped vakupapucsára, vagy állítsd be, hogy a beépített vaku minden felvételnél elsüljön. A fényképezőgép kiegyensúlyozza a vaku és a napfény hatásait, hogy egy sokkal jobb minőségű képet kapj, amelynek mindkét eleme – az alanyod és a háttér is – optimális megvilágítású.

Amikor automatikus felvételkészítési módokat használsz, amilyen például a Rekesz-előválasztás (Av), vagy amikor Auto ISO beállítást használsz, akkor gyorsan alkalmazkodni tudsz a változó vagy kihívást jelentő fényviszonyokhoz az expozíció-kompenzációval. Bár bonyolult dolognak hangzik, az expozíció-kompenzáció egyszerűen csak világosabbá vagy sötétebbé teszi azt, ami a fényképeden van. Elsősorban a világos bőrtónusok megörökítésére használják, annak érdekében, hogy a téma ne tűnjön elmosódottnak, illetve arra, hogy a sötétebb árnyalatú bőr természetes hatású legyen a képen. Szinte minden Canon fényképezőgépen rendelkezésre áll egy expozíció-kompenzációs beállítás. Tekintsd át a kézikönyvet, és keresd ki a sajátodat.

Gyakorold a természetes pillanatok megörökítését

Egy vidám színű kabátot és rókasapkát viselő, mosolygó gyerek lóbálja a lábát egy játszótéri hintán ülve.

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy fenntartsd az alany érdeklődését és nyugalmát. Ennek köszönhetően természetesebb hatásúak lesznek a felvételeid. Emellett a kis méretű objektívek használata is segíthet, mivel az alany nem fogja olyan fenyegetőnek érezni, mint ha nagy méretűt használnál. A fotó Canon EOS M50 fényképezőgéppel (jelenlegi utódja a Canon EOS M50 Mark II), Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objektívvel, 15 mm, 1/800 mp, f/3.5 és ISO100 beállításokkal készült.

A Canon Camera Connect alkalmazásnak köszönhetően számos Canon fényképezőgép, többek között a Canon PowerShot G1 X Mark III is távvezérelhető Wi-Fi-kapcsolaton keresztül az okostelefonodról.

Bizonyos típusok esetében a távvezérlés az élőképes nézetet is magában foglalja, valamint fotókat készíthetsz vele csupán a telefonod képernyőjét megérintve. Helyezd el a fényképezőgépedet egy felületen, majd használd az okostelefonodat a kép megtekintéséhez, és készítsd el a felvételt a tökéletes pillanatban. Ez a módszer segíthet az alanyodnak ellazulni, mert nem közvetlenül őt nézed.

A természetes hatású, őszinte portrék rögzítéséhez próbálj meg több felvételt készíteni az alanyodról, mielőtt és miután beáll a fotóhoz. Az emberek általában lazábbak, ha a gépet akkor oldod ki, amikor nem számítanak rá, és a természetes mosolyuk vagy a gyermekek huncut tekintete is könnyebben megörökíthető. Ha tükör nélküli fényképezőgéppel dolgozol, amilyen például a Canon EOS R6, akkor akár elektronikus zárral is fényképezhetsz, hogy a felvétel rögzítése hangtalan legyen. Ha fényképezőgéped rendelkezik sorozatfelvétel vagy folyamatos felvételkészítés funkcióval, próbáld ki. A zoomobjektív használatával és a távolról történő fotózás révén a portréid kevésbé erőltetettnek és természetesebbnek tűnnek majd.

Kérd meg valamelyik családtagodat vagy barátodat, hogy álljon modellt neked, hogy ezáltal gyakorlatra tehess szert. Ha idegenekről szeretnél portrét készíteni, kérj tőlük engedélyt – ezt gyakran találják hízelgőnek, ráadásul időt is nyersz vele a kép beállításához.

Az önarcképekkel való kísérletezgetés jó lehetőséget teremt a beállítások és kompozíciós stílusok megismeréséhez.

Meséld el valakinek a történetét a saját környezetéhez kapcsolódva

Egy fehér kabátot viselő utcai árus, aki éppen étellel szolgál ki valakit.

Ez az ételt átadó utcai árusról készült kép kiváló példa arra, hogy hogyan láttassuk a kontextust egy portréfelvételen – további tippekért és tudnivalókért olvasd el az emberek megszokott környezetében végzett portrékészítéssel kapcsolatos útmutatónkat. A fénykép Canon EOS M5 fényképezőgéppel, Canon EF-M 32mm F/1.4 STM objektívvel és 1/4000 mp, f/2 és ISO200 beállításokkal készült. © Richard Walch

Hagyományos száriba öltözött, arany ékszereket viselő menyasszony, a teljes kezét beborító hennafestéssel.

Amikor a kontextust is megmutatod a szélesebb látószögű portrékon, vedd figyelembe az adott helyet. A felvételkészítés előtt nézd meg a hátteret, és körültekintően járj el, hogy elkerülhesd a zavaró elemeket. A fénykép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel, 70 mm, 1/1000 mp, f/2 és ISO1600 beállításokkal készült. © Sanjay Jogia

Ha valakinek a portréját a megszokott környezetében készíted el, a története gyakran többet mond egy egyszerű arcképnél. Például egy nagy látószögű objektív használatával, mint amilyen a Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM vagy a Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, lefényképezhetsz egy, a konyhájában tevékenykedő konyhafőnököt, vagy egy tehenekkel teli mezőn álló gazdát. Zenész barátodat akár egy gitárüzlet belsejének elmosódott hátterével is lefotózhatod. Gondold el, mit szeretnél a fénykép hátterében látni és miért. A cél egy hatásos vizuális élményt nyújtó kép elkészítése, amely több jelentéssel bír, és amelyet nézve az ember még többet szeretne megtudni.

Kísérletezz, és szegd meg a szabályokat

Felülnézetből készült, fekete-fehér kép egy könyvet olvasó anyáról és gyermekéről. A gyermek a fényképezőgépbe néz, miközben előrenyúl a kezével a lapozáshoz.

Kísérletezz a portrtéfelvételeiddel a különböző Képstílusok beállításokkal. Ez a fekete-fehér kép legalább olyan mutatós, ha nem még mutatósabb, mint a színes felvételek. A fénykép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel és 1/1250 mp, f/2.2 és ISO1000 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Profilból készült portré egy sötétpiros rúzst viselő nőről, aki a fényképezőgép felé néz. Mögötte elmosódottan látszó égősorok lógnak.

Gondold át, hogy miként segíthetnek a fényképezőgéped beállításai, például az expozíció és a mélységélesség a kívánt hatás elérésében. Bátran kísérletezz, és játszadozz az adott jelenettel, hogy különböző hatásokat érhess el. Akár még bokeh-hatást is hozzáadhatsz a képhez, hogy még dinamikussabbá váljon, ahogyan azt itt is sikerült elérni az égőkkel. Ha mindenkinek ugyanúgy néznének ki a portréképei, a világ unalmas hely lenne. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/125 mp, f/1.8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Ejiro Dafé

A fényképezőgép beállításainak módosítása mellett a portéfelvételek számos módon tehetők érdekessé és kelthetnek kreatív hatást. Az alanyt megkérheted, hogy ne a fényképezőgépbe, hanem a távolba nézzen, valami olyanra, ami a képmezőn belül vagy a távolban helyezkedik el. De akár a magasból, egy létráról is lefényképezheted az alanyodat. Vagy akár le is hajolhatsz, hogy derékmagasságból készítsd el a felvételt. Szegd meg a szabályokat, és töltsd meg teljesen a képkocka közepét a témával. Kipróbálhatod a háttérvilágítást, az árnyékokat és a hosszú záridőt, hangulatot csempészve ezáltal a portékba.

Akár saját otthoni műtermet is felállíthatsz, hogy itt kísérletezz a különböző technikákkal, és többet tudhass meg saját kreatív portrékészítési beállításaid *. A cél az, hogy kísérletezz, tanulj, és elégedett legyél a végeredménnyel.Szerzők: Peter Wolinski és Tamzin Wilks*Csak angolul érhető el.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek