PORTRÉFOTÓZÁS

A legjobb tippek a kiváló portrék készítéséhez

Fejleszd a portréfotózási készségeidet a legjobb tippjeink és technikáink összefoglaló listájával.
Kék és türkizkék mozaikcsempe mellett ülő mosolygó nő portréja, a háttérben tiszta kék ég és pálmafák, Canon RF 28mm F2.8 STM objektívvel készítve.

A jó portréfotózáshoz több különböző készség együttes meglétére van szükség. Nagyon sok benne a változó, többek között biztosítani kell a megfelelő fényt, közel kell kerülni a témához, a fényképezőgépet is elég gyorsan kell kezelni, és a legjobb technológiát kell kiválasztani a feladathoz. Akár teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépet választasz, például a Canon EOS R8 készüléket a sebesség és a minőség terén nyújtott kompromisszumok nélküli teljesítményéért, akár APS-C tükör nélküli fényképezőgépet, például az EOS R50 készüléket a kisebb méretéért és súlyáért, mindegyiknek megvan az előnye a portrék fotózásánál.

Bármilyen fényképezőgéped legyen is, reméljük, hogy ezek a tippek a segítségedre lesznek a portréfotózás során – legyen szó akár barátokról, családtagokról, érdekes emberekről, akikkel összefutsz az utcán, divatportrékról vagy akár háziállatokról.

Válaszd ki a megfelelő objektívet a témád kiemeléséhez

Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel készült kép egy tengerparton álló, kalapos nőről.

Válaszd ki a megfelelő portréobjektívet a kompozíciódhoz: a közeli arcképekhez nagyobb fókusztávolságút, a környezetet is magukban foglaló portrékhoz pedig széles látószögűt. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/250 mp, f/2,8 és ISO200 beállításokkal készült.

Egy csigalépcsőn lefelé sétáló nő néz fel a kamerába.

Amellett, hogy kiválasztod a felvételedhez megfelelő felszerelést, a kompozíciód megalkotásához és az alany keretbe foglalásához különböző kiegészítőket és a környezetet is felhasználhatod, amilyen például ez a lépcső. A kép egy Canon EOS R5 fényképezőgéppel, Canon RF 135mm F1.8L IS USM objektívvel és 1/60 mp, f/1,8 és ISO1600 beállításokkal készült.

Ha cserélhető objektívű Canon EOS fényképezőgéppel készítesz felvételeket, legyen szó akár APS-C fényképezőgépről, mint a Canon EOS R50, az EOS R10 vagy az EOS R100, vagy teljes képmezős típusról, mint a Canon EOS R8 vagy az EOS RP, akkor egy nagy maximális rekesznyílást biztosító objektív, mint a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, az RF 35mm F1.8 IS MACRO STM vagy az RF 50mm F1.8 STM választása esetén könnyebb lesz elkülönítened a témát a háttértől. A nagy rekesznyílásból a legtöbbet a Rekesz-előválasztás mód (Av) vagy a Manuális mód (M) használatával hozhatod ki, és próbáld ki az Automatikus ISO beállítást, hogy az expozíció pontosan megfelelő legyen.

Az 50 mm és 100 mm közötti fókusztávolságú prime objektívek az alacsony torzításnak köszönhetően ideálisak portréfotózáshoz, és gyönyörű portrékat eredményeznek. Ha zoomobjektív helyett normál vagy nagy látószögű prime objektívet használsz, mint például a Canon RF 28mm F2.8 STM vagy az RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, akkor kénytelen leszel közelebb kerülni a témáidhoz, és kapcsolatot kialakítani velük, és ilyen esetekben a kisebb méretű objektívek kevésbé ijesztőek az alanyok számára.

Zoomobjektíveket is használhatsz, például Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM vagy RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, és a Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM vagy az RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM hihetetlenül sokoldalú, mivel különböző fókusztávolságokkal rendelkezik, így minden portrét a saját ízlésed szerint alakíthatsz, egyetlen objektívvel. Ha már sikerült megragadnod a prímobjektívek lényegét, egy széles zoomtartományú objektív, például a Canon RF 24-105 F4L IS USM, a belső képstabilizálásának köszönhetően kiváló választás a kézből készített fényképekhez, mert lehetővé teszi az alany körüli mozgást, hogy ezáltal különböző hatásokat érhess el. A teleobjektív fókusztávolsága előnyös portrék készítését teszi lehetővé, a maximális 105 mm-es távolság pedig tökéletes a közeli arcképekhez.

A teleobjektív, például a Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM vagy az RF 70-200mm F4L IS USM nagyszerű őszinte portrék készítésére előnyös, 85 mm-es fókusztávolsággal, majd ránagyítva kreatív képeket készíthetsz a szemekről vagy egyéb részletekről.

Ha segítségre van szükséged az objektív kiválasztásánál, a Canon igencsak hasznos objektívkereső eszköze a fényképezőgéped, a megvalósítani kívánt stílus és az általad legtöbbre értékelt jellemzők alapján személyre szabott ajánlásokat ad.

Fogadd el a kihívást jelentő fényviszonyokat

Az éjszakai portrékészítés gyakran nehéz feladat, mert vakura van szükség az elegendő fény biztosításához. A témádat körülvevő természetes fény azonban nagyon hangulatos lehet. Olyasmi, amit szívesen megtartanál a portrédon. A Canon teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépei, mint amilyen a Dual Pixel CMOS AF II fókuszálórendszerrel ellátott Canon EOS R6 Mark II, képesek automatikusan fókuszálni egészen EV -6.5 értékig, ami még gyengén megvilágított körülmények között is gyakran lehetővé teszi a vaku nélküli felvételkészítést.

Ha mégis vakut használsz, akkor a legtöbb Canon EOS fényképezőgépen, többek között a Canon EOS R100, a EOS R8 és a EOS RP készüléken is rendelkezésre álló Éjszakai portré mód megkönnyíti a feladatodat, mivel megváltoztatja a fényképezőgéped gondolkodásmódját. Ilyenkor vagy a beépített vakut használja, vagy felismeri a vakupapucsra csatlakoztatott Speedlite vakut, és elegendő záridőt biztosít a környezeti fény számára, hogy kialakítsa a kép hangulatát. Ehhez lassabb záridőt használ, és automatikusan megadja a vakuidő beállításait. Állítsd be úgy a témádat, hogy a vaku világítsa be a környezeti fény helyett, és a lehető legjobb eredmény érdekében használj állványt a fényképezőgép bemozdulásának kiküszöböléséhez.

A nagyon fényes környezet túl magas kontrasztot eredményezhet az elkészült portrén. Amikor a témád a háttérből van megvilágítva, sokat segíthet egy vaku. Vagy csatlakoztass egy Speedlite vakut, például a Canon Speedlite EL-100 vakut a fényképezőgéped vakupapucsára, vagy állítsd be, hogy a beépített vaku minden felvételnél elsüljön. A fényképezőgép kiegyensúlyozza a vaku és a napfény hatásait, hogy egy sokkal jobb minőségű képet kapj, amelynek mindkét eleme – az alanyod és a háttér is – optimális megvilágítású.

A kültéri és környezeti portrék készítésekor felmerülhet az erős vagy bonyolult megvilágítás problémája. A speciális prime objektívek, például a Canon RF 50mm F1.8 STM, az RF 85mm F2 MACRO IS STM és az RF 24mm F1.8 MACRO IS STM nagyobb optikai minőséget, teljesítményt és rugalmasságot biztosítanak a gyenge fényviszonyok melletti használat során. A nagyobb rekesznyílásoknak köszönhetően több fény éri el a fényképezőgép érzékelőjét, így gyenge fényviszonyok mellett is készíthetsz felvételeket a képminőség romlása nélkül, ami ideális környezeti portré készítéséhez például gyengén megvilágított gyárban vagy műteremben. Sőt, a nagyobb rekesznyílások kisebb mélységélességet tesznek lehetővé, ami segít a lágyan elmosódott háttér és a bokeh létrehozásában, így a téma kiemelkedik a zsúfolt környezetből.

Számos RF-bajonettes objektív továbbfejlesztett belső optikával és külső bevonatokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a hibákat és a becsillanást, így a kültéri portrék élesek és tiszták lesznek, és a téma minden részletét megörökítheted a saját környezetükben.

Végezetül pedig, amikor automatikus vagy félautomata felvételkészítési módokat használsz, amilyen például a Rekesz-előválasztás (Av), vagy amikor Auto ISO beállítást használsz, akkor gyorsan alkalmazkodni tudsz a változó vagy kihívást jelentő fényviszonyokhoz az expozíció-kompenzációval. Bár bonyolult dolognak hangzik, az expozíció-kompenzáció egyszerűen csak világosabbá vagy sötétebbé teszi azt, ami a fényképeden van. Elsősorban a világos bőrtónusok megörökítésére használják, annak érdekében, hogy a téma ne tűnjön elmosódottnak, illetve arra, hogy a sötétebb árnyalatú bőr természetes hatású legyen a képen. Szinte minden Canon fényképezőgépen rendelkezésre áll egy expozíció-kompenzációs beállítás. Tekintsd át a kézikönyvet, és keresd ki a sajátodat.

Gyakorold a természetes pillanatok megörökítését

Egy mosolygó gyermek nyúl a fényképezőgép felé a nappaliban.

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy fenntartsd az alany érdeklődését és nyugalmát. Ennek köszönhetően természetesebb hatásúak lesznek a felvételeid. Emellett a kis méretű objektívek használata is segíthet, mivel az alany nem fogja olyan fenyegetőnek érezni, mint ha nagy méretűt használnál. A fénykép Canon EOS R100 fényképezőgéppel, Canon RF 16mm F2.8 STM objektívvel és 1/100 mp, f/3,5 és ISO1600 beállításokkal készült. © Gary Morrisroe

A Canon Camera Connect alkalmazásnak köszönhetően számos Canon fényképezőgép, többek között a Canon PowerShot G1 X Mark III, az EOS R100 vagy az EOS R8 is távvezérelhető Wi-Fi-kapcsolaton keresztül az okostelefonodról.

Bizonyos típusok esetében a távvezérlés az élőképes nézetet is magában foglalja, valamint fotókat készíthetsz vele csupán a telefonod képernyőjét megérintve. Helyezd el a fényképezőgépedet egy felületen, majd használd az okostelefonodat a kép megtekintéséhez, és készítsd el a felvételt a tökéletes pillanatban. Ez a módszer segíthet az alanyodnak ellazulni, mert nem közvetlenül őt nézed.

A természetes hatású, őszinte portrék rögzítéséhez próbálj meg több felvételt készíteni az alanyodról, mielőtt és miután beáll a fotóhoz. Az emberek általában lazábbak, ha a gépet akkor oldod ki, amikor nem számítanak rá, és a természetes mosolyuk vagy a gyermekek huncut tekintete is könnyebben megörökíthető. Ha tükör nélküli fényképezőgéppel dolgozol, amilyen például a Canon EOS R6 Mark II, akkor akár elektronikus zárral is fényképezhetsz, hogy a felvétel rögzítése hangtalan legyen. Ha fényképezőgéped rendelkezik sorozatfelvétel vagy folyamatos felvételkészítés funkcióval, próbáld ki. A zoomobjektív használatával és a távolról történő fotózás révén a portréid kevésbé erőltetettnek és természetesebbnek tűnnek majd.

Kérd meg valamelyik családtagodat vagy barátodat, hogy álljon modellt neked, hogy ezáltal gyakorlatra tehess szert. Ha idegenekről szeretnél portrét készíteni, kérj tőlük engedélyt – ezt gyakran találják hízelgőnek, ráadásul időt is nyersz vele a kép beállításához.

Az önarcképekkel való kísérletezgetés jó lehetőséget teremt a beállítások és kompozíciós stílusok megismeréséhez.

Meséld el valakinek a történetét a saját környezetéhez kapcsolódva

Hagyományos száriba öltözött, arany ékszereket viselő menyasszony, a teljes kezét beborító hennafestéssel.

Amikor a kontextust is megmutatod a szélesebb látószögű portrékon, vedd figyelembe az adott helyet. A felvételkészítés előtt nézd meg a hátteret, és körültekintően járj el, hogy elkerülhesd a zavaró elemeket. A fénykép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 28-70mm F2L USM objektívvel, 70 mm, 1/1000 mp, f/2 és ISO1600 beállításokkal készült. © Sanjay Jogia

Sálat és mélybordó kötényt viselő, mosolygó árusról készült portré, aki a portékája mögött áll.

A Bath Farmers' Market utcai árusáról készült kép kiváló példa arra, hogy hogyan láttassuk a kontextust egy portréfelvételen – további tippekért és tudnivalókért olvasd el az emberek megszokott környezetében végzett portrékészítéssel kapcsolatos útmutatónkat. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/60 mp, f/2.8 és ISO160 beállításokkal készült. © Julian Love

Ha valakinek a portréját a megszokott környezetében készíted el, a története gyakran többet mond egy egyszerű arcképnél. Például egy nagy látószögű objektív használatával, mint amilyen a Canon RF 16mm F2.8 STM, az RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM vagy az RF 28mm F2.8 STM, lefényképezhetsz egy, a konyhájában tevékenykedő konyhafőnököt, vagy egy tehenekkel teli mezőn álló gazdát. Zenész barátodat akár egy gitárüzlet belsejének elmosódott hátterével is lefotózhatod. Gondold el, mit szeretnél a fénykép hátterében látni és miért. A cél egy hatásos vizuális élményt nyújtó kép elkészítése, amely több jelentéssel bír, és amelyet nézve az ember még többet szeretne megtudni.

Örökítsd meg a stílusod a közösségi oldalakon

Egy nő portréja, aki egy gyöngyös háttér előtt ül a földön, és az előtte lévő faasztalon lévő fényképezőgépbe mosolyog.

A következetes színpaletta és szerkesztési stílus fenntartása a közösségi médiában egységesebb és professzionálisabb megjelenést kölcsönöz a tartalmadnak.

Amikor divatportrékat készítesz a közösségi oldalakra, a közönséged megismerése kulcsfontosságú. Készíts felvételeket olyan stílusban, amit a követőid a leginkább kedvelnek, például vintage vagy modern. A természetes fény a legjobb barátod ezekben a helyzetekben, mivel lágy és lenyűgöző ragyogást kölcsönöz a témáknak. Törekedj az arany órára közvetlenül napfelkelte után vagy napnyugta előtt, és pózolj természetesen. Fontos, hogy megcsillogtasd a személyiséged, ezért hagyd, hogy a viselkedésed meséljen arról, hogy ki vagy, és mit képvisel a divatérzéked.

Az olyan trendeknél, mint az „Outfit of the Day” (#OOTD), az apró részletek a fontosak. Győződj meg róla, hogy ruháid tiszták, ki vannak vasalva, és a kiegészítők megfelelőek. A hátteret pedig bölcsen válaszd meg; a háttérnek ki kell egészítenie a ruhádat, nem pedig versenyeznie kell vele.

A szerkesztés következetessége szintén kulcsfontosságú. Ne feledd: a képen kívül azt is gondold át, hogy hogyan fog kinézni a csatornád landing oldala. Próbálj meg olyan összefüggő vizuális hírfolyamot fenntartani, amely kiemelheti a profilod. Végezetül pedig, a közösségi média nemcsak a posztolásról szól – hanem arról is, hogy bevond a követőket. A képek posztolása után lépj kapcsolatba követőddel, és tartsd szemmel az influenszereket és divatikonokat, hogy alkalmazkodni tudj a gyorsan változó közösségimédia-trendekhez, és fejlődhess. Ne feledd, hogy a divatportrék nemcsak a ruháról szólnak, hanem megosztod vele az éned egy részét. Ha további információkat szeretnél megtudni arról, hogyan örökítheted meg következetesen a sajátos stílusod, nézd meg az esztétikus fotók készítésére vonatkozó útmutatónkat.

Kísérletezz, és szegd meg a szabályokat

Felülnézetből készült, fekete-fehér kép egy könyvet olvasó anyáról és gyermekéről. A gyermek a fényképezőgépbe néz, miközben előrenyúl a kezével a lapozáshoz.

Kísérletezz a portréfelvételeiddel a különböző Képstílusok beállításokkal. Ez a fekete-fehér kép legalább olyan mutatós, ha nem még mutatósabb, mint a színes felvételek. A fénykép Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.2L USM objektívvel és 1/1250 mp, f/2.2 és ISO1000 beállításokkal készült. © Helen Bartlett

Profilból készült portré egy sötétpiros rúzst viselő nőről, aki a fényképezőgép felé néz. Mögötte elmosódottan látszó égősorok lógnak.

Gondold át, hogy miként segíthetnek a fényképezőgéped beállításai, például az expozíció és a mélységélesség a kívánt hatás elérésében. Bátran kísérletezz, és játszadozz az adott jelenettel, hogy különböző hatásokat érhess el. Akár még bokeh-hatást is hozzáadhatsz a képhez, hogy még dinamikussabbá váljon, ahogyan azt itt is sikerült elérni az égőkkel. Ha mindenkinek ugyanúgy néznének ki a portréképei, a világ unalmas hely lenne. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/125 mp, f/1.8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Ejiro Dafé

A fényképezőgép beállításainak módosítása mellett a portéfelvételek számos módon tehetők érdekessé és kelthetnek kreatív hatást. Az alanyt megkérheted, hogy ne a fényképezőgépbe, hanem a távolba nézzen, valami olyanra, ami a képmezőn belül vagy a távolban helyezkedik el. De akár a magasból, egy létráról is lefényképezheted az alanyodat. Vagy akár le is hajolhatsz, hogy derékmagasságból készítsd el a felvételt. Szegd meg a szabályokat, és töltsd meg teljesen a képkocka közepét a témával. Kipróbálhatod a háttérvilágítást, az árnyékokat és a hosszú záridőt, hangulatot csempészve ezáltal a portékba.

Akár saját otthoni műtermet is felállíthatsz, hogy itt kísérletezz a különböző technikákkal, és többet tudhass meg saját kreatív portrékészítési beállításaid*. A cél az, hogy kísérletezz, tanulj, és elégedett legyél a végeredménnyel.

Írta: Peter Wolinski, Tamzin Wilks és Jeff Meyer

*Csak angolul érhető el.

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R8

  Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R50

  Az EOS R tükör nélküli fényképezőgéppel a legjobb, leglenyűgözőbb tartalmakat készítheted, az éles állóképektől kezdve a 4K filmekig és az élő közvetítésekig. Mindezt egyetlen eszközzel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R100

  Készíts kiváló minőségű, tökéletes emlékeket ezzel az intuitív EOS R fényképezőgéppel, amely mindig készen áll.
 • CANON OBJEKTÍVEK

  RF 28mm F2.8 STM

  Vékony és könnyű, „pancake” kialakítású objektív utazáshoz és utcai fotózáshoz, sokoldalú, 28 mm-es fókusztávolsággal és nagy, f/2,8-es maximális rekeszértékkel.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Alapobjektív

  RF 50mm F1.8 STM

  Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
 • RF objektívek

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Az RF 85mm F2 MACRO IS STM sokoldalúságot biztosít a közeli felvételekhez, illetve szolid telefotó-tömörítést és 5 fokozatú képstabilizálást kínál egy kompakt, könnyű házban.
 • Zoom teleobjektív

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Az RF 70-200mm F4L IS USM egy alapvető, kompakt és könnyű, L-sorozatú zoom teleobjektív, amely tökéletes utazások során készített, illetve sport- és természetfotókhoz, valamint portréfotókhoz.
 • Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  A legjobb belépő szintű készlet portékhoz

  Fényképezőgépek és objektívek mindenfajta portréfotózáshoz.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Emeld magasabb szintre szelfidet

  Nina Collins TikToker elmagyarázza, hogyan készíthetsz kreatív önarcképeket otthon.

 • BABAFOTÓZÁS

  Tippek babafotózáshoz

  Tedd szórakoztatóvá a babafotózást a nagyszerű eredményekért.

 • UTCAI FOTÓZÁS

  Portrék nyomtatáshoz

  Kym Moseley, fotós és TikToker tippjei arról, hogyan készítsünk és osszunk meg lenyűgöző felvételeket idegenekről.