DIVATFOTÓZÁS

Hogyan örökítheted meg barátaidat úgy, mintha divatmodellek lennének?

A divatfotósként dolgozó Jade Keshia Gordon hat egyszerű tippjével te is stílusos képeket készíthetsz a közösségi oldalakra és webáruházakba.
Hosszú, befont hajú nő, akiről a barátja Canon EOS R6 készülékkel készít képeket az utcán.

Mi az első lépés, ha divatosabbá szeretnénk tenni Instagram-fiókunkat, vagy profibb hatást szeretnénk kelteni az online divatüzletekben közzétett képekkel? „A styling, azaz a harmonikus stílus kialakítása elengedhetetlen” – mondja a profi divatfotós, Jade Keshia Gordon. „A ruháktól a helyszínen át egészen a frizuráig és a sminkig mindennek passzolnia kell egymáshoz. A cél az, hogy egy adott érzelmet közvetítsünk. A legtöbb divatfotó, amellyel online találkozunk, kifejezetten a vásárlási kedv növelésére készült. Érdemes tehát abból a szempontból vizsgálni a képeket, hogy a fotós hogyan érte ezt el a megfelelő világítás, helyszín, színek és pózok használatával.”

A londoni divatfotós, Jade, aki 10 éve foglalkozik profi fotózással, laza, vagány stílusáról és a mai világot tükröző elképzeléseiről ismert. Sok más profi fotóshoz hasonlóan Jade is a barátai fotózásával szerzett magának tapasztalatot.

Most hat egyszerű tippet oszt meg arról, hogyan készíthetsz a divatfotókhoz hasonló portrékat, akár EOS fényképezőgépet, akár Canon PowerShot készüléket, akár okostelefont használsz.

1. Válassz a stílushoz illeszkedő helyszínt!

Hosszú, befont hajú, mosolygó nő kék színű, batikolt pólóban.

A helyszín ugyanolyan fontos lehet, mint maga a portréalany. Ha túl zsúfolt a háttér, elhomályosíthatod, ha fix objektívet és kis rekesznyílást használsz. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/320 mp, f/2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

„Fontos, hogy olyan helyszínt válassz, amely nem vonja el a figyelmet a modellről és a ruháról, és amely lehetőleg hozzáad valamit a kép hangulatához” – mondja Jade. „Harsány és színes szett esetén inkább egyszerű, letisztult hátteret választanék.

„A legfontosabb, hogy a barátod kényelmesen érezze magát a választott helyszínen. Ha a modelled kissé félénk természetű, nem a legjobb ötlet olyan zsúfolt helyre vinni, ahol sok szem szegeződik rá. Ehelyett keress inkább egy csendes szabadtéri helyet vagy egy parkolót.

Ha elég hely áll rendelkezésre, akár a hálószobádban vagy a nappalidban is elkészítheted a fotókat. Egy háttérként használt egyszerű fehér falból is rengeteget ki lehet hozni.” Az otthoni fotóstúdió kialakításával kapcsolatos egyszerű tippekért olvasd el ezt a cikket.

2. Gondold át előre a fotózás menetét!

Hosszú, befont hajú nő rózsaszín kardigánban.

Válaszd ki előre a szetteket, és gondold át előre, hogy a modell milyen sorrendben viseli majd azokat. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.4 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Hosszú, befont hajú nő a kamerának háttal ülve visszapillant a fotós felé. A nő összeillő batikolt felsőt és leggingset visel.

Jó ötlet, ha a fotózást a különböző frizurák alapján tervezed meg, és a legegyszerűbb frizurával kezded a fotózást. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/200 mp, f/1.2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

A divatfotókon a frizura és a smink legalább olyan fontos, mint maguk a ruhák. Jade azt javasolja, hogy először a szetteket válaszd ki, és csak utána gondolkodj a frizurán. „Ha több szettet szeretnél fotózni, gondold át előre a sorrendet. Az is fontos, hogy a modell egyszerűen tudjon váltani a különböző frizurák között. Döntsd el, hogy melyik frizurát melyik szetthez képzeled el, majd a legegyszerűbb frizurától indulva határozd meg előre a fotózás menetét.”

3. Keress példákat divatpózokra!

Hosszú, befont hajú, a járdán pózoló nő rövid fazonú, rózsaszín kardigánban és szürke, magas derekú farmernadrágban.

A portréalanynak kezdetben szokatlan lehet a pózolás, ezért érdemes olyan természetes pózzal indítani, amiben kényelmesen érzi magát. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/640 mp, f/1.4 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Kék színű, batikolt ruhát viselő nő hátraveti hosszú, befont haját.

Bátran kísérletezz a pózokkal! Jade itt arra kérte a barátját, hogy vesse hátra a haját, ami mozgást ad a képnek, és lenyűgöző divatfotót eredményez. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/320 mp, f/2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Jane azt javasolja, hogy készíts egy mood boardot (stíluskollázst), így a barátod is tisztában lesz vele, hogy pontosan milyen stílust szeretnél elérni. „Nem kell semmi extrára gondolni” – mondja Jade. „Néhány pózt, frizurát, sminkötletet és lehetséges helyszínt bemutató Pinterest-tábla vagy néhány újságból kivágott kép is tökéletes erre a célra.

„Ha a barátodnak nincs gyakorlata a pózolásban, kérd meg arra, hogy egyszerűen képzelje el, hogy a tükör előtt próbálgatja a ruhákat. Gyakran az a legcélravezetőbb, ha magad mutatod be a kívánt pózt. Az is hatásos lehet, ha arra kéred a modellt, hogy egyszerűen sétáljon feléd. Séta közben könnyebben ellazul majd, így nagyobb eséllyel készíthetsz róla néhány elkapott, természetes fotót.”

4. Használj kellékeket, amelyekkel a modelled lefoglalhatja magát!

Hosszú, befont hajú, szemüveges nő lila pulóverben, kis méretű, kék színű, átvetős táskával.

Az átvetős táska hasznos, mivel a modell ráteheti a kezét. A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 5D Mark IV lépett) és Canon EF 85mm f/1.8 USM objektívvel, 1/125 mp, f/1.8 és ISO50 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Egy batikolt pólót viselő nő elviteles pohárból iszik.

A mindennapi tárgyakat kellékként használva sokkal természetesebbé tehetjük a pózokat. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/400 mp, f/2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

„Ha a modelled nem tud mit kezdeni a kezeivel, hasznos lehet, ha valamilyen kelléket, például táskát, telefont vagy akár egy csésze kávét adsz a kezébe. Amikor a modelled kellőképp ellazult, megismételhetitek a felvételt a kellék nélkül is. Időnként arra kérem a modelljeimet, hogy üljenek le egy egyszerű, laza pózban. A lényeg, hogy eltereljük a figyelmüket, és olyasvalamit adjunk nekik, amivel elfoglalhatják magukat.”

5. Kísérletezz különböző objektívekkel és felvételi pozíciókkal!

Összeillő, kék színű, batikolt felsőt és leggingset és fehér edzőcipőt viselő, guggoló nő.

A dinamikusabb és sokszínűbb portrék érdekében kísérletezz a fényképezési pozícióval, és próbálj ki különböző szögeket. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/320 mp, f/2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Összeillő, kék színű, batikolt felsőt és leggingset viselő, falnak támaszkodó nő.

Ha leguggolsz, és alacsonyabb szögből fényképezel, magasabbnak fog tűnni a modelled. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F1.2L USM objektívvel, 1/250 mp, f/2 és ISO320 beállítással készült. © Jade Keshia Gordon

Jade szerint a divatfotók stílusát idéző portrék készítéséhez nincs szükség sok felszerelésre; az EOS fényképezőgéped kitobjektíve is elegendő ahhoz, hogy változatos eredményeket érj el. „Egy 18–55 mm-es objektív, például az EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM objektív remek választás: szűk kivágással kiemelheted az apróbb részleteket, míg nagy látószögben fényképezve az egész szettet megmutathatod a cipővel együtt. Ha szeretnél egy szinttel feljebb lépni, egy kedvező árú portréobjektív, például a Canon EF 50mm f/1.8 STM objektív is nagyszerű választás lehet, amellyel a nagy maximális rekeszértéknek köszönhetően egyszerűen elmoshatod a hátteret.”

Ha tükör nélküli fényképezőgépet használsz, az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez, például a Canon EOS RP készülékhez használható, sokoldalú Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM objektív utcai képekhez és közeli felvételekhez is ideális választás. A Canon RF 50mm F1.8 STM és a Canon RF 85mm F2 Macro IS STM szintén remek választás portékhoz, míg az univerzális, kompakt és könnyű Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM tökéletes megoldást, ha mindennapi használatra keresel objektívet.

Sokkal előnyösebb lesz a végeredmény, ha ahelyett, hogy közelről nagy látószöggel fényképeznél, kissé távolabb állasz, és ráközelítesz a modellre. A fényképezőgép szöge is döntő különbséget eredményezhet. „Hacsak nem nagyon magas modellről van szó, a legtöbb ember szereti, ha kicsit magasabbnak tűnik a képeken” – mondja Jade. „Ezt úgy érheted el, ha kissé alacsonyabbról készíted a felvételt, amitől hosszabbnak tűnik majd a barátod lába. Tehát nyugodtan guggolj le, és készíts néhány felvételt ebből a szögből is!”

A használt objektívtől függetlenül Jade azt javasolja, hogy mielőtt szűkebb kivágást alkalmaznál, mindenképpen készíts néhány egész alakos felvételt. „Mutasd meg a modellnek az első néhány felvételt, így megnyugtathatod, hogy tényleg jól néz ki a képeken. Ezt követően áttérhettek a közeli felvételekre. Kérd meg a modelledet, hogy vágjon vicces arcot, vagy játsszon egy sállal vagy sapkával. Ez segít abban, hogy könnyebben ellazuljon.

6. A fényképek mellett készíts videókat is!

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

Miért ne csinálnál néhány divatvideót is fotózás közben? A videók és fényképek készítése között a legnagyobb különbség, hogy a videók esetén át kell gondolni a „vágási pontokat”, azaz azt, hogy hol kezdődjön és végződjön a videó, vagy éppen hová illeszkedjen egy másik klipen belül. Hasznos, ha a videó rögzítését a kezdőpont előtt kezded, és a rögzítést kicsivel a befejező pont után is folytatod, így egyszerűbb lesz majd összeszerkesztened a klipeket a videószerkesztő programban.

Jade azt javasolja, minden szettről készíts videót is. „A modelled így látni fogja, hogy a szett hogyan viselkedik mozgás közben, így azt is tudni fogja, hogy ő maga hogyan mozogjon felvétel közben” – mondja Jade. „Ami a divatvideók rendezését illeti, a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. Arra kértem a modellünket, hogy forogjon, sétáljon felém, nyújtsa ki a kezét a fényképezőgép felé, majd távolodjon el – még néhány menő karaterúgást is csinált. A videón jól látszik, hogy milyen jól szórakoztunk ezen a fotózáson.”


Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Emeld magasabb szintre szelfidet

  Nina Collins TikToker elmagyarázza, hogyan készíthetsz kreatív önarcképeket otthon.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Tökéletes színtónusok megörökítése a portrékon

  Sajátítsd el a természetes színtónusok megörökítésének trükkös művészetét a profi divatfotós Jade Keshia Gordonnal.

 • PORTRÉ

  Queer portréfotózás érzelmekkel

  Louis Painter nem bináris fotós a queer közösség fotózásáról.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Tippek portréfotózáshoz

  Fejleszd a portréfotózási készségeid ezekkel a tippekkel és technikákkal.