PORTRÉFOTÓZÁS

Kreatív portréfotózás

Nina Collins fotós kreatív önarcképeivel lenyűgöző követőtábort alakított ki a TikTokon. Itt megosztja a felvételek beállítására vonatkozó tippjeit, és azt, hogy miként hozhatod ki a legtöbbet a legegyszerűbb díszletből is.
Egy rózsaszín napszemüveget viselő, hosszú szőke hajú nő gyöngyfüzérekkel tarkított rózsaszín függöny előtt pózol. Az előtte lévő asztalon pihenő fényképezőgép hátulján látható a képe.

Nina Collins TikToker és autodidakta fotós úgy gondolta, hogy a fotóskarrier elérhetetlen, de mindenáron sikeres akart lenni. „Diákként nem vetett fel a pénz, de annak ellenére, hogy olyat tanultam, ami ehhez egyáltalán nem kapcsolódik, tudtam, hogy a fotózással akarok foglalkozni, ezért össze kellett állítanom egy portfóliót” – magyarázza. „Sokat kutattam, kísérleteztem és hibáztam a tanulási folyamat során.”

Ahelyett, hogy a szokásos felületekre töltené fel, ahol már régóta jelen van, Nina úgy döntött, hogy inkább a teljesen új TikTok-fiókjával próbál szerencsét. „Féltem a negatív visszajelzésektől” – magyarázza. „Úgy éreztem, hogy az emberek túlságosan kritikusak, és észrevennék a szerkesztési képességeimben vagy a fényképezőgép beállításaiban felmerülő hiányosságaimat.”

Az inspiráló TikTok-videói megdöbbentően pozitív fogadtatásban részesültek, és gyorsan kialakította a követőtáborát. „Az első négy hónapban 20 000 követőm lett. Az emberek megjegyzései annyira felemelőek voltak, pedig fogalmuk sem volt, hogy ki vagyok. Nem voltak kötelesek szép dolgokat írni – azért írtak, mert tetszett nekik, amit láttak, és ez megadta nekem azt az önbizalmat, amire szükségem volt.”

Nina évtizedes témájú fotózásai, amelyekkel a divat, a frizurák és a fotózási stílusok változásait mutatja be az évek múlásával, különösen nagy népszerűségnek örvendenek. Emellett betekintést nyújt a nézői számára a kulisszák mögötti előkészületekbe, amellyel megmutatja, hogy bárki képes lehet a különböző megjelenések újraalkotására. Most az a célja, hogy arra ösztönözzön másokat, hogy fényképezőgépet ragadjanak, és kipróbálják a fotózást. „TikTok-videóimat azért készítem, hogy ötleteket, módszereket és megoldásokat osszak meg abban a reményben, hogy ez a fotózást kedvelő többi ember számára is előnyös lehet” – mondja.

Itt Nina azt meséli el, hogy mi áll a díszlet egyszerűségének hátterében, hogy miként állítja be a felvételt, és megoszt néhány tippet a kreatív önarcképekhez való pózoláshoz szükséges önbizalom kialakításáról.

1. Tökéletesítsd az ötleteidet

Egy fehér pólót, fehér cipőt és khaki farmernadrágot viselő, hosszú szőke hullámos hajú nő Canon fényképezőgépet tart a kezében és a kamerába mosolyog.

Ninának több mint 60 000 követője van a TikTokon, és a fotózással kapcsolatos oktatóvideói, amelyekben különböző tippeket és trükköket oszt meg, legyen szó a Valentin-napi fotó beállításáról, vagy akár hírességek fotóinak újraalkotásáról, rendszeresen több mint 20 000 megtekintést kapnak.

Egy rózsaszín napszemüveget viselő hosszú szőke hajú nő felfelé nézve mosolyog, kezét az arca mellett tartja, mintha tánc közben emelgetné a karját.

A haj és a smink fontos szerepet játszik a kívánt megjelenés újraalkotásában. A stíluskollázsok összeállítása segít ötleteket gyűjteni, és inspirációt nyújt a kornak megfelelő kellékekhez. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/160 mp, f/2.8 és ISO1250 beállításokkal készült. © Nina Collins

„Érdekel a divat-, a szerkesztői és a portréfotózás, éppen ezért lenyűgöz, hogy miként fejlődött az évek során” – magyarázza Nina. „Nyilvánvalóan változott az öltözködés, a frizura és a smink is, de a fényképek kinézete is az aktuálisan rendelkezésre álló felszerelésektől és eszközöktől függően. Az évtizedek megörökítésével az volt a szándékom, hogy egy olyan fotósorozatot készítsek, amellyel megjeleníthetem ezt a fejlődést.

„Sokat tanultam, különösen azt, hogy mi az, ami tetszik a portréimon, és mi az, ami nem, például a különböző szerkesztési stílusok és pózok, és ezt fel fogom használni a szelfik készítésekor a jövőben.”

Ha saját koncepció szerint szeretnél fényképezni, Nina azt javasolja, hogy készíts stíluskollázst az ötleteidről. „Minden évtizedhez készítettem egy Pinterest-táblát a ruhákról, pózokról és szerkesztési stílusokról” – magyarázza. „Ez segített abban, hogy átgondoljam, mit kell tennem az egyes megjelenések újraalkotásához.”

2. Hátterek, kellékek és fotózási helyszínek

Egy nő térdel a padlón, miközben rózsaszín anyagot és rózsaszín gyöngyökből fűzött hosszú láncot rendezget el a ruhaállványon. Mögötte kameraállvány.

A háttérnek nem feltétlenül kell drágának vagy professzionálisnak lennie ahhoz, hogy hatékony legyen. Az otthonodban megtalálható dolgokkal, például anyagdarabokkal vagy gyöngyfüzérekkel érj el érdekes hatásokat.

Ha a legtöbb emberhez hasonlóan neked sincs fotóstúdiós hozzáférésed, akkor alakítsd ki a saját stúdiódat otthon. Nina minden megjelenését otthon készíti el, és a kellékeivel, a beállításokkal, valamint a Canon fényképezőgépének minőségével éri el a kívánt megjelenést. „A díszletem minden eleme rendkívül egyszerű” – mondja.

Nincs szükség drága kiegészítőkre sem. „Én már tényleg mindent használtam háttérként – törölközőt, lepedőt, takarót. Még rendes állványra sincs szükség. Székekre, korlátra vagy a szekrényajtókra raktam őket. Az érdekes háttér kialakításához egyszerű háztartási tárgyakat, például növényeket is használhatsz.”

Annak érdekében, hogy a felvételek a lehető legfenntarthatóbbak legyenek, a ruhákat Nina általában a saját ruhatárából választja ki. „Megpróbálok olyan képeket találni az általam kiválasztott korról, amelyeken a ruhatáramban már megtalálható ruhák vannak” – mondja.

3. Válaszd ki a legjobb eszközöket

Hosszú szőke hajú nő ül egy lelógó gyöngyfüzérekkel díszített rózsaszín anyag előtt. Előtte Canon fényképezőgép és objektív, egy köves matricákkal borított összecsukott telefon, egy rózsaszín napszemüveg és pillangós csatok.

A Canon EOS R6 fényképezőgéphez hasonló hibrid fényképezőgépek a sebességet, a képminőséget és a rugalmasságot ötvözik, így ideálisak a tartalomkészítéshez. A nagy rekeszértékű objektívvel, például a Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel való párosítás szépen elmosódott hátteret kölcsönöz a portréfelvételeidnek.

Nina olyan sokoldalú fényképezőgépet javasol, mint például a Canon EOS R6, amelyet kedvenc Canon RF 50mm F1.8 STM objektívjével párosít. A kis méretű, könnyű és megfizethető RF 50mm F1.8 STM ideális gyenge fényviszonyok mellett, és Nina szereti a kis mélységélességet, amellyel gyönyörűen elmosódott háttér hozható létre – és ez nem várt előnyökkel jár: „Nagyon praktikus, ha olyan hátteret használsz, amit már ki kellene vasalni, mivel így nem látszanak a gyűrődések” – mondja. A felszerelésről szóló útmutatónkban további információkat találsz a portrékhoz való tökéletes objektív kiválasztásáról.

Nina az EOS R6 képminőségét is élvezi. „Ez tényleg elképesztő, és professzionális megjelenést kölcsönöz a fényképeimnek, amelyeket nagyon egyszerű kellékekkel készítek otthon” – mondja. Hasznosnak találja a kihajtható képernyőt, amikor időzítővel készít fényképeket, és nagyon tetszikneki, hogy mennyire egyszerű csatlakoztatnia az okostelefonját a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével.

Nem kell drága világítóeszközökbe befektetni. „Az oktatóanyagaimat úgy terveztem, hogy a lehető leghozzáférhetőbb legyen, ami azt jelenti, hogy bárki kipróbálhatja őket otthon” – magyarázza Nina. „Ha világítódobozokat vagy vakut használnék, pont a lényeg veszne el. Mindig jól megvilágított helyeket használok, a nagy ablakokhoz közel. Néha, ha árnyékokat szeretnék a képre, egyszerű lámpákat és zseblámpákat használok – de általában nem használok semmit.”

Ha szeretnél a világítással kísérletezni, a saját fényképezőgép-kiegészítők készítéséről szóló útmutatónkból többet is megtudhatsz a házi készítésű softbox készítéséről, amellyel a portrék még lágyabbak lesznek.

4. Kísérletezz a beállításokkal

Fényképezőgépet tartó kéz, a hátsó képernyőn számos beállítás látható.

Játssz egy kicsit a fényképezőgép beállításaival, hogy megtaláld a legjobb rekeszértéket, záridőt és ISO-értéket a portréidhoz, és utána minden figyelmedet a megfelelő megjelenés kivitelezésének szentelheted.

Az egyszerű megközelítés a legjobb, ha önarcképek készítéséről van szó, így a pózolásra és a kompozícióra koncentrálhatsz. „Nem szeretek túl sokat variálni a beállításaimon, ha már a fényképezőgép előtt vagyok” – mondja Nina. „Mindig autofókuszt használok. Az EOS R6 olyan lenyűgöző arc- és szemfelismerést, illetve -követést biztosít a portrék készítéséhez, hogy szinte lehetetlen elrontani. Legtöbbször f/1,8 rekeszértékkel fotózok, hogy szép kis mélységélességet érjek el, illetve körülbelül ISO800 beállítást, és általában 1/125 másodperces záridőt használok.”

5. Használd a Canon Camera Connect alkalmazást

Egy hosszú szőke hajú nő ül a nappali padlóján, kezében rózsaszín napszemüveget tart, és egy fa asztalon elhelyezett kamerába mosolyog.

Nina az egyszerű díszleteket szereti, hogy minél több követőjét ösztönözze arra, hogy kipróbálják. Ha a fényképezőgépet stabil felületre, például egy dohányzóasztalra helyezed, akkor állvány használata nélkül készíthetsz szelfit.

Egy okostelefont tartó kéz, a képernyőn a Canon Camera Connect alkalmazás jelenik meg, a háttérben pedig Canon fényképezőgép van az asztalon.

Nina szerint a Canon Camera Connect alkalmazás elengedhetetlen a folyamat szempontjából – lehetővé teszi, hogy távolról komponáld meg a felvételt, módosítsd a beállításokat, és exponálj.

A Canon Camera Connect alkalmazással a kép megkomponálása, a beállítások módosítása és az exponálás is egyszerű, hiszen távolról vezérelheted a Wi-Fi funkcióval rendelkező fényképezőgépedet okostelefonodról, anélkül, hogy további tartozékokra vagy drága kiegészítőkre lenne szükséged.

„Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy enélkül képes lennék-e önarcképeket készíteni” – mondja Nina. „Olyan tiszta képet kapsz a képek megkomponálásáról, emellett a beállítások módosítására és exponálóként is használható. Én ezzel készítem az összes tartalmamat.”

6. Gyakorold a pózokat

Apró, pillangós csatokkal feltűzött, hosszú szőke hajú nő kinyithatós telefont tart a fülénél, és duzzogva néz a kamerába.

A kellékek használata Nina egyik legjobb tippje ahhoz, hogy a szemléltetni kívánt évtizedet igazán jól körülhatárolja. Jelen esetben ezzel a kinyithatós telefonnal. Hogy a fényképek kivitelezése megfizethető és fenntartható maradjon, érdemes lehet használt ruhákat és kellékeket venni adományboltból, vagy átnézni a szülők ruhatárát. A fénykép egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/200 mp, f/2.8 és ISO1000 beállításokkal készült. © Nina Collins

Egy hosszú szőke hajú nő rosszkedvűen néz a kamerába, miközben a haját tépi.

Kísérletezz a mozgással, hogy érdekesebbé tedd a képeidet, és hogy ne hasonlítsanak túlságosan egymásra. A fénykép Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel és 1/160 mp, f/2.8 és ISO1000 beállításokkal készült. © Nina Collins

„Tudom, hogy nekem mi vált be, de azt is tudom, hogy sokszor kicsit kényelmetlen leülni a fényképezőgép elé. Azt hiheted, hogy van egy „tökéletes szög”, de így előfordulhat, hogy túlságosan hasonlóak lesznek a képek” – magyarázza Nina.

„A kellékek használatával lesz mivel „foglalkoznod”. Elképzelhető, hogy napszemüveget vagy rúzst használok, vagy a legutóbbi évtizedben, a 2000-es években például egy csillogó kihajthatós telefonnal pózoltam. Emellett mozgást is hozzáadhatsz – próbáld mozgatni a hajad vagy a ruhád. És ne feledd, senki más nem fogja látni azokat a fényképeket, amelyeket nem használsz fel, így aztán érdemes mindent kipróbálni.”

7. Kísérletezz a szerkesztéssel

Ha konkrét megjelenést szeretnél elérni, gondold át, hogy miként fogod megszerkeszteni fényképeket, legyen szó akár a Canon ingyenes Digital Photo Professional (DPP) vagy az Adobe Lightroom szoftveréről. „Az évtizedes sorozatomnál különösen nagy mértékben támaszkodtam a szerkesztésre” – mondja Nina. „Megnézem a stíluskollázsaimat, és minden korból kiválasztok valamit – például a szemcsézést, a világítást vagy az árnyalatot. A 60-as és 70-es évekből származó képek például meglehetősen zöldes vagy sárgás árnyalatúak. Feljegyzem ezeket a fontos változókat, és addig módosítgatom a Lightroom beállításait, amíg elégedett nem vagyok az eredménnyel.”

8. Légy te is igazi szakértője a közösségi médiának

Egy hosszú szőke hajú nő szájfényt ken fel a tükör előtt.

Nina rájött, hogy azáltal, hogy megosztja a folyamatot, kezdve a stíluskollázsok összeállításától egészen a haj és smink elkészítéséig, arra inspirálja a nézőit, hogy elkészítsék saját önarcképeiket.

A TikTokon mindig remek fogadtatásban részesülnek az olyan videók, amelyekben a felvétel elkészítésének háttérmunkáját mutatják be. „Más közösségi csatornákon csak annyit látsz, hogy milyen jó lett ez a kép, de nem feltétlenül fogod átlátni, hogy miből áll egy ilyen kép elkészítése” – magyarázza Nina. A TikTokon bepillanthatsz a kulisszák mögé, és megnézheted, hogy hogyan hozok létre valamitTikTok-val a függöny mögött láthatod, hogyan alkotok a semmiből valami újat. Az emberek azért kedvelik, mert arra gondolnak, „de hisz ezt én is meg tudnám csinálni”.

Érdemes a zenére is gondolni. Nina minden évtizedes videóját egy, a kornak megfelelő zenével kíséri, amelynek kiválasztására nagy hangsúlyt fektet a maximális hatás érdekében. „Amellett, hogy a kor szempontjából relevánsnak kell lennie, elég jól ismertnek is kell lennie ahhoz, hogy a nézők számára ismerősen csengjen. És ahhoz is elég népszerűnek kell lennie, hogy mások is használják a hangot – minél több ember használ egy hangot, annál jobb a TikTok algoritmusa szempontjából, amivel így növekszik az elérés is.”

Nézd meg, hogyan állítja össze Nina ezt a fotózást a TikTokon, és tippjei segítségével miért is ne választhatnál te is egy kort, hogy te is kipróbálhasd? Oszd meg alkotásaidat a TikTokon, jelöld meg a @canonemea profilt.


Az Adobe és a Lightroom az Adobe bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.


Írta: Astrid Pitman

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • HÁZI PROJEKTEK

  Állítsd fel saját otthoni stúdiódat

  Fedezd fel, hogyan lehetsz kreatív a vakuval, és hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.

 • PORTRÉ

  Queer portréfotózás érzelmekkel

  Louis Painter nem bináris fotós a queer közösség fotózásáról.

 • KREATÍV FOTÓZÁS

  Kísérletezz hét különböző stílussal

  Ismerd meg a fotózás új ágát, és készíts kiváló képeket napi egy új stílus kipróbálásával.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Meseszerű portrék

  Tíz szakértői tipp felejthetetlen és misztikus képek készítéséhez Rosie Hardytól.