HÁZI PROJEKTEK

Hogyan állítsd fel saját otthoni stúdiódat?

Fotózz kreatívan vakuval, és tudd meg, hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.
Portré egy nagy zöld nyakláncot és kék sapkát viselő nőről, lila háttér előtt.

A tökéletes, professzionális megjelenésű készítéséhez nem mindig van szükség külön fotóstúdióra vagy egy sor drága vakura. Néhány egyszerű felszereléssel és egy kis fotózáshoz kialakított hellyel bárki felállíthat egy alapszintű stúdiót otthonában. Most megtudhatod tőlünk, hogyan vidd ezt véghez a lehető legkevesebb felszereléssel és kiadásból. Mindeközben felfedezzük a stúdiófotózás alapjait is, például a fénymódosítók használatát és a vakuexpozíció beállítását. Néhány egyszerű készséggel és a megfelelő felszereléssel bármilyen típusú fényképet lenyűgöző módon készíthetsz el, a csúcskategóriás portréktól kezdve a tökéletes termékfotókon keresztül egészen az állóképekig és még tovább.

1. Alapfelszerelés lista

Egy Canon EOS RP két Canon Speedlite-vakuval, egy állvány és egy fehér esernyő egy faasztalon.

Az otthoni stúdiófotózás előkészítéséhez szükség van néhány felszerelésre – itt van nekünk két Canon Speedlite – egy 470EX-AI és egy 600EX II-RT, egy Canon EOS RP fényképezőgép RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, egy lámpaállvány, egy fehér esernyő, valamint egy esernyőtartó.

Egy Speedlite vakuval felszerelt Canon EOS RP fényképezőgép keresőjébe tekintő férfi.

A különálló vaku kioldásához használhatsz egy második Canon Speedlite vakut, vezeték nélküli vakukioldót, vagy (ha kompatibilis) a fényképezőgéped felugró vakuját.

Egy ehhez hasonló egyszerű otthoni stúdió felállítása nem kerül egy vagyonba, ráadásul összecsomagolható, így helytakarékos is. A fényképezőgépeden kívül alapvetően egy vagy két Speedlite-vakura van szükséged, amelyeknek beállíthatod helyzetét és ki is oldhatod őket a fényképezőgéptől távolról. Ehhez ideális egy lámpaállvány, de használhatsz külön állványt is, amely tartja a vakudat (a legtöbb Speedlite-vakuval együtt kapható műanyag állvány rácsavarható az állvány menetére). Egy egyszerű fehér esernyő, amely kellemes megvilágítást biztosít, szintén egy olcsó, de ugyanakkor hatékony darabja a felszerelésnek. Szükséged lesz valamilyen eszközre, amellyel az esernyőt az állványhoz rögzíted, például egy esernyőtartóra. Végül pedig vezeték nélküli kioldó segítségével kioldhatod a különálló vakut. Alternatív megoldásként, ha rendelkezel két kompatibilis Speedlite-vakuval, akkor az egyiket rögzítheted a fényképezőgéphez, és használhatod arra, hogy kioldd vele a másikat. Ennek az is az előnye, hogy távolról vezérelheted a különálló vaku erejét. Ha Canon-fényképezőgéped rendelkezik kompatibilis felugró vakuval, azt is használhatod a különálló Canon Speedlite vakuk kioldásához és vezérléséhez.

2. A hely kiválasztása

Otthoni stúdióban portrékat készítő férfi, szürke háttérrel és egy fehér esernyővel, amellyel lágyítja a fényeket.

Válassz nagy világos fallal rendelkező helyet, vagy használj rögtönzött hátteret az egyszerű, tiszta háttérhez.

Egy sima fehér vagy krémszínű fallal rendelkező szoba ideális hely az otthoni stúdió felállításához. Ha a falak nem egyenletesek, felakaszthatsz egy fehér lepedőt, vagy ami még jobb, beruházhatsz egy összecsukható stúdióháttérre, mint amilyen például ez. Amikor kiválasztod a szobát, amelyben fotózni fogsz, a magas mennyezet segít abban, hogy magasabban helyezd el a fényeket, és a megvilágítás felülről érkezzen a témád arcára – ez pedig kellemesebb a szemnek. Figyelj arra, hogy a fény minden olyan felület színét felveszi, amelyről visszaverődik, így ha a falak erős színűek, az beszínezheti a témádra eső fényt.

Ne csak egyetlen típusú szobára korlátozódj. Ha otthonodban van egy szép lépcső, az nagyszerű helyként szolgálhat csoportképekhez, ha pedig fentről lefelé fotózod témádat, igazán szép és nyugodt portréképeket kaphatsz.

3. Válassz portréobjektívet

Egy Canon EOS RP fényképezőgép 85 mm-es objektívvel.

Egy 85 mm-es objektív, mint amilyen az itt használt RF 85mm F2 Macro IS STM, ideális portrékhoz, mivel a fókusztávolsága kellemes perspektívát kölcsönöz az arcnak.

A különböző fókusztávolságú objektívek jelentős hatással lehetnek témád kinézetére. Egy nagy látószögű objektív túlzottan felnagyíthatja egy személy arcvonásait, például természetellenesen hosszú orrot vagy nagy homlokot csinálhat neki – különösen közeli felvételeknél. Az eltúlzott perspektívákkal olykor előnyös hatást is elérhetünk, de általában a hosszabb fókusztávolságok szebb megjelenést kölcsönöznek. Ezért, ha zoom-kitobjektívet használsz, nyugodtan lépj hátrébb, és használd ki, hogy az objektívvel könnyen rá tudsz közelíteni a témára. Ha sok portréfotót szeretnél készíteni, érdemes speciális portréobjektívet használnod. Egy 85 mm-es (vagy kivágásérzékelős fényképezőgép esetén 50 mm-es) fókusztávolságú objektív tökéletes választás portrékhoz, annak köszönhetően, hogy a legelőnyösebb méretarányban örökíti meg az arcokat.

4. Nagyítsd fel a fényforrást

Egy zöld pulóvert viselő férfi Canon-vakut fog egy állványon, amely egy fehér esernyő felé van irányítva.

Egy fehér esernyő kedvező árú, sokoldalúan használható és ideális kezdők számára, akik portrékészítéskor szeretnének egy kicsit lágyítani a fényeken.

Akárcsak egy egyszerű izzó, Speedlite-vakud viszonylag kis fényforrást jelent. Az általa kibocsátott fény éles vonalakat képez, ami erős árnyékokat és feltűnő kontrasztokat eredményez. A portréknál gyakran érdemes szórt fényű megvilágítást alkalmazni, hogy az lágyabban essen az arcra – fénymódosító segítségével lehetőséged van erre. Egy egyszerű fénymódosító, például egy esernyő vagy softbox jobban megnöveli fényforrásod erejét, mint egy nagy méretű ablak, valamint lehetővé teszi, hogy a fény témád köré vetüljön, és lágyan kitöltse az árnyékokat.

Az esernyőd fordíthatod a témád felé, vagy éppen ellenkező irányba, hogy visszaverődjön rá a fény. Portréfotózásnál gyakran a legjobb, ha viszonylag közel viszed a fényt a témád arcához, hiszen ez felnagyítja a fényforrást a témához képest.

Portré egy barna hajú nőről, akinek arcát megvilágítja a vaku.

Ezen a képen erősebb árnyékok láthatók, mivel a Speedlite-ot önmagában használták. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/11 és ISO100 beállításokkal készült.

Profilból készült portré egy szürke garbós fiatal nőről, aki a fényképezőgép felé néz.

Vedd figyelembe a rendelkezésedre álló fényforrást – ez lehet például napsütés, árnyék, beltéri fény vagy ablakból érkező fény. Úgy állíts be az alanyodat, hogy a legtöbbet hozhasd ki a természetes fényből. Ha a megvilágítás túl erős, egyszerűen tedd minimálisra a rekeszbeállítást, vagy csökkentsd a záridőt. Ha borús az idő, esetleg próbálj meg beltérben mesterséges fényt használni, vagy tudj meg többet a saját készítésű világítási trükkökről. A fénykép Canon EOS RP fényképezőgéppel, Canon RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel és 85 mm, 1/100 mp, f/5.6 és ISO100 beállításokkal készült.

5. Az expozíció és a vakuerősség beállítása

Egy Canon EOS RP Beállítások képernyője.

Először a manuális expozíciót állítsd be, majd ahhoz igazítsd a vakuerősséget.

Portréfotó készítéséhez egy Canon Speedlite vaku hátulján a beállításokat kezelő személy.

Állítsd Canon Speedlite vakudat Manuális (M) módba – lehet, hogy kísérletezned kell a különböző erősségekkel, de kezdetnek állítsd ¼-re.

Egy vaku használata hatalmas szabadságot ad az expozíció beállítását illetően. A vakut használhatod úgy, hogy az elnyomja a környezeti fényt, vagy a kettőt egymással harmonizálva is beállíthatod. Egy alapbeállítás a vakuexpozícióhoz: állítsd a vakut Manuálisra (M) és válassz erősséget – az ¼-es erősség kezdésnek jó. Ami az expozícióbeállításokat illeti, állítsd a fényképezőgépedet Manuális expozíciós módba, a záridőt pedig 1/160 másodpercre, vagy a maximális vakuszinkron időre.

Az ISO-t állítsd 100-ra, a rekeszértéket pedig f/8-ra. Csinálj egy próbafelvételt, majd egyszerűen állítgasd a vakuerősséget addig, amíg az arcra eső fény kellemes kinézetű nem lesz. A vakuerősséget a vaku teljesítményének beállításával is változtathatod, vagy úgy, hogy közelebb hozod a fényt témádhoz, vagy éppen távolabb viszed tőle.

6. A vaku helyzetének beállítása

Portré egy szürke garbót viselő nőről szürke háttér előtt, oldalról megvilágítva.

A fény egyik oldalon való elhelyezése „osztott világítást” eredményez, és a másik oldalt árnyékba helyezi. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Szürke garbót viselő nő szürke háttér előtt, bal oldalról felülről megvilágítva, emiatt fényháromszög jelenik meg a jobb orcáján.

Ha a vakut fentről lefelé irányítjuk, az úgynevezett „Rembrandt-világítást” eredményez, amellyel esztétikus fényháromszög jön létre a jobb orcán. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Portré egy szürke garbót viselő nőről szürke háttér előtt, felülről megvilágítva.

Ha a vakut közvetlenül az arc fölött oldod ki, az úgynevezett „pillangó-világítást” kölcsönöz, és kiemeli az arccsontokat. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Portré egy szürke garbót viselő nőről, alulról megvilágítva.

Az alulról történő megvilágítás természetellenes megjelenést okozhat, mivel ahhoz vagyunk szokva, hogy a napfény felülről érkezik. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Az egyik legjobb dolog a különálló vaku portréfotózáshoz való használatában az, hogy te irányíthatod. Attól függően, hogy hol helyezed el, akár drámai hatást is kelthet az arc megjelenésén.

7. Kísérletezz a képméretarányokkal

Oldalról készült portré egy nőről, szürke háttér előtt.

Ha a témát hátulról világítod meg, azzal hangulatos, visszafogott portrét készíthetsz. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/8 és ISO100 beállításokkal készült.

Nagy zöld nyakláncot viselő nő szürke háttér előtt, fehér szpotfénnyel a háttérben.

Ha egy második vakut helyezel a témád mögé, azzal szpotfényt vetíthetsz a háttérre. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/5 és ISO100 beállításokkal készült.

Ha szeretnéd a következő szintre emelni a vakuval történő fotózást, vonj be egy második vakut is, és kísérletezz a képméretarányokkal. Próbáld ki, hogy az egyik vakut a háttérre irányítod, a másikat pedig a témádra. Állítsd alacsony teljesítményre, és a hátsó vaku enyhe szpotfényt fog vetíteni a háttérre. Ezzel szemben, ha magas teljesítményre állítod, a háttérfény kiemeli a hátteret, high-key megjelenést biztosítva ezzel. Természetesen a második vakut arra is használhatod, hogy kiemeld témád egyes részeit. Például, ha a mögötted lévő vakut a témára irányítod, igazán esztétikus szegélyfényt alakíthatsz ki az alak körvonalainál.

Portré egy nagy zöld nyakláncot és fehér topot viselő nőről, fehér háttér előtt.

A témád mögött elhelyezett második vaku kiemelheti a vakut, és ezzel high-key megjelenést kölcsönözhet. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/5 és ISO100 beállításokkal készült.

Portré egy nagy zöld nyakláncot és fehér topot viselő nőről, sötétszürke háttér előtt.

A témád mögött elhelyezett második vakut a témád felé is irányíthatod, így megvilágíthatod a haját vagy szegélyfényt hozhatsz létre. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/4.5 és ISO100 beállításokkal készült.

8. Használj színfóliákat

Canon Speedlite vaku rózsaszín fóliával felszerelve.

Rózsaszín fóliával felszerelt Speedlite egy állványon, közvetlenül a téma mögött elhelyezve, és a háttér felé irányítva.

Portré egy kék sapkát viselő nőről, lila háttérrel.

A színfólia használata egy egyszerű és hatékony módja annak, hogy némi vibrálást kölcsönözz a felvételnek. Emellett kontrasztot adhat a fényképnek, ha olyan színeket alkalmazol, amelyek eltérnek a témád színeitől. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és egy RF 85mm F2 Macro IS STM objektívvel, 1/100 mp, f/5 és ISO100 beállításokkal készült.

A merész színekhez próbáld ki, hogy színfóliákkal használod vakudat. Ezeket a kedvező árú színezett, acetátból készült fóliákat rögzítheted a vakud elejéhez, és használhatod őket arra, hogy beszínezd a témádra eső fényt, vagy hogy feltűnő háttereket hozz létre stúdiófelvételeidhez. A színekkel való kísérletezéskor gondold át, hogyan haszálhatnál kellékeket és ruhadarabokat a színséma kiegészítéséhez, és használj színtárcsát, hogy megállapítsd, melyik szín mutatna a legjobban. Itt például egy élénk kék színű sapka visz plusz színt a felvételbe. Biztosan sok olyan kelléket és kiegészítőt találsz otthonodban, amelyeket felhasználhatsz, valamint érdekessé és karakteressé teszik portréidat, miközben akár fénymódosítóidat is átalakíthatod velük. Tippek saját készítésű fotókiegészítőkhöz című cikkünkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz softboxot és szpotfény-csövet kartondobozból és egy henger alakú, alufóliával bélelt csőből. Ugyanilyen egyszerűen elkészítheted saját reflektorodat némi kartonból és alufóliából, amelyet aztán használhatsz Speedlite vakud fényének visszaveréséhez, és a témádon megjelenő árnyékok kiemeléséhez.Írta: James Paterson

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • HÁZI PROJEKTEK

  3 házilag is elkészíthető fényképezőgép-kiegészítő

  Készíts saját softboxot, szpotfény-csövet a fókuszált fényhez és babzsákot a fényképezőgép stabilizálásához.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Absztrakt portrék készítése

  Játssz a különböző expozíciókkal, fényfestéssel és árnyékokkal.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Tökéletes színtónusok megörökítése a portrékon

  Sajátítsd el a természetes színtónusok megörökítésének trükkös művészetét a profi divatfotós Jade Keshia Gordonnal.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  High-key és low-key portré-megvilágítás

  Hozz létre klasszikus fénybeállításokat a kiváló minőségű, hangulatos portrékhoz.