A FOTÓZÁS ALAPJAI

Fedezd fel a stílusodat: egy influenszer tanácsai az esztétikus fotókhoz

Mindenkihez illik valamilyen esztétikai stílus, csak meg kell találnod a sajátodat. Steffi Marla közösségimédia-influenszer elmondja, hogy az ő kedvence miért a cottagecore stílus.
Egy hosszú ruhás, napszemüveges nő balra néz egy napraforgómezőn állva.

Néha ahhoz, hogy igazán megtaláld önmagad, vissza kell nyúlnod a gyökereidhez. Minden bizonnyal ez volt a helyzet Steffi Marla esetében is. A német tartalomkészítő több mint 99 500 követőt gyűjtött online romantikus stílusú cottagecore képeivel, melyekhez vidéki neveltetéséből merített ihletett. A képeit elnézve – melyek az évszaknak megfelelően őszi erdőkkel vagy nyári rétekkel tarkított vidéki tájakon készült önarcképek – egy pillanatig sem gondolnánk, hogy a nyüzsgő Berlinben él.

„Egy farmon nőttem fel, és 20 éves voltam, amikor Berlinbe költöztem” – mondja Steffi, aki fodrászként is dolgozik, és emellett kétgyermekes anya. A fotózás azután lépett be az életébe, hogy megszületett a második gyermeke, és elkezdte dokumentálni a család életét. Kezdetben nem volt biztos magában, amikor megosztotta a képeit a közösségi oldalakon, de a fotók hamar népszerűvé váltak. „A közösségi médiát remek platformnak találtam ahhoz is, hogy más embereket megismerjek, ötleteket cseréljünk és új dolgokat próbáljak ki. Teljesen magával ragadott” – meséli lelkesen.

Egy esztétikus és következetes közösségi oldallal növelheted a követőid számát, formálhatod a rólad alkotott képet, és márkát építhetsz – de hogyan csináld? Steffi megosztja velünk a legfontosabb tippjeit, és végigvezet minket a folyamaton.

Találd meg a saját stílusodat

Egy hosszú rózsaszín ruhás nő ül egy virágokkal, étellel és italokkal borított fehér piknikpléd mellett. Egy kis füves tisztáson vannak egy nagy fa előtt.

Steffi a képeihez a természetből merít ihletet. „Az évszakokból és az uralkodó természeti viszonyokból merítek ihletet” – mondja.

Egy fehér pléd hever egy füves területen, rajta egy csokor virággal, egy nyitott könyvvel, egy széles karimájú kalappal, piknikételekkel és két pohár színes szénsavas itallal.

Amikor ötleteket keres, Steffi a Pinteresthez fordul. „Egyre nehezebb és nehezebb új, érdekes dolgokat találni a fotózáshoz, de nem hagyom, hogy ez megállítson” – mondja. „Azt csinálom, amit szeretek, és ez a legfontosabb dolog.”

Egyszerűen fogalmazva, az esztétikád a stílusod. A cottagecore stílust az idealizált hagyományos vidéki életmód, a dark academia stílust a gyapjú blézerek és régi bőr borítású könyvek, az e-girl stílust az anime jellemzi, míg a normcore stílus az elegáns egyszerűséget részesíti előnyben a tömegből való kiemelkedéssel szemben. Bár hagyományosan a divattal kapcsolják össze, a stílusod túlmutat azon, hogy mit viselsz. Ha tartalomkészítő vagy, akkor ez mindenre vonatkozik, ami a képeiddel kapcsolatos – a helyszínektől kezdve a színpalettáig a fény minőségére, a kompozícióra és a kiválasztott felszerelésre, amelyet az adott stílus eléréséhez használsz. Olyan sokféle esztétika közül választhatsz, hogy nehéz lehet dönteni. „Gondold át, hogy mi az, ami tetszik, és jó érzéssel tölt el” – javasolja Steffi. „Ne hallgass másokra!”

A Covid–19-világjárvány idején Steffi szépen lassan visszatalált a természethez és vidéki gyökereihez. „A családommal még többet jártunk vidékre, amit nagyon szerettem” – mondja. „Annyi szépség vár egyenesen a küszöbünkön.”

A tartalmak attól lesznek cottagecore stílusúak, ahogyan Steffi megjeleníti magát a képeken – a szabadban pózolva egy vintage kerékpárral, egy fonott kosárral, vagy egy könyvvel a kezében, hosszú haját lazán egy masniba kötve, természetes textilekből készült, könnyed ruhákban és szoknyákban.

„Sok időbe telt, hogy rátaláljak a jelenlegi stílusomra” – vallja be Steffi. „Városi fotózással kezdtem, de aztán a képek egyre romantikusabbá váltak, és a virágok is megjelentek rajtuk. A természet egyre nagyobb szerepet játszott, és egy bizonyos ponton magamat is rávettem, hogy beálljak a képbe.”

Ha a stílusod kifejlesztésén dolgozol, a képeid kinyomtatása segíthet a megjelenésed tisztázásában és finomhangolásában. Nincs is jobb, mint a képeidről nyomatokat készíteni, megmutatni másoknak, és „együtt létezni” velük, hogy kiderítsd, mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

Hagyd, hogy a stílusod inspirálja minden döntésedet

Egy vesszőből font kalapot viselő nő ül egy piknikpléden, és könyvet olvas egy lila virágokkal borított fa alatt.

Steffi a Canon EOS R fényképezőgépén JPEG formátumú képeket készít, majd továbbítja a képeket az okostelefonjára. Fotóit az Adobe Photoshop Lightroom* programban szerkeszti, ahová a következetesség érdekében saját előbeállításait is elmentette. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon EF-EOS R objektívadapterrel és Canon EF 85mm f/1.4L IS USM objektívvel, valamint 1/500 mp, f/4 és ISO 100 beállításokkal készült. © Steffi Marla

Egy nő a kék ruháját fogja két oldalról, miközben a cseresznyevirágfák alatt sétál.

A színek fontosak Steffi számára, mivel ez minden stílus meghatározó jellemzője. „Tavasszal például gyönyörűen virágoznak a cseresznyefák, és én szeretek alattuk táncolni a kék ruhámban” – mondja. „Mindig figyelek arra, hogy a színek ugyanabból a színcsaládból származzanak. Tavasszal a friss és pasztell színek, ősszel pedig meleg és tompább színek közül.” A fotó Canon EOS 6D Mark II fényképezőgéppel, Canon EF 50mm f/1.8 STM objektívvel, valamint 1/640 mp, f/3,5 és ISO 100 beállításokkal készült. © Steffi Marla

Steffi számára a színek kulcsfontosságúak, és igyekszik mindig egy „színcsaládon” belül maradni a képein. „A harmonikus színek nagyon fontosak számomra” – teszi hozzá. „A környezetnek megfelelően választom ki, hogy mit fogok viselni. Megkérdezem magamtól: »Milyen színek lesznek ott?« Egy zöld réten szeretek azonos, vagy kiegészítő színekbe öltözni. Magnóliákat egy világos lila ruhában fotóztam, amik nagyon jól működtek együtt.”

Nem csak a kép témája adja a képeid jellegzetes stílusát, hanem az is, hogy hogyan fotózod le. Steffi szívesen használja Canon EOS R fényképezőgépét a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM objektívvel a Canon EF-EOS R objektívadapter segítségével. „A képek hihetetlenül jól néznek ki, és tetszik az elmosódott háttér is” – mondja. „Amikor gyönyörű helyeket keresek, megpróbálok kiegyensúlyozott keretet találni. Gyakran az aranymetszést tartom szem előtt. A felkészülés során végiggondolom, hogy hová megyek, és ott milyenek a körülmények. Zsúfolt helyeken nagyobb látószögű objektívre van szükségem, ami nagyobb mozgásteret biztosít, például az 50 mm-es objektívre. Ha sok helyem van, akkor a 85 mm-est használom.”

Az ihlet bármikor rád találhat, ezért Steffi azt javasolja, hogy a helyszínre vigyél magaddal kiegészítőket vagy kellékeket, és kísérletezz, hogy mi működik a legjobban a képeiddel.

Maradj következetes, hogy még több követőd legyen a közösségi oldalaidon

Egy nő, aki egy kidőlt fa törzsén ül az erdőben, egy gombát tart a kezében, miközben jobbra néz.

Követői számára Steffi nyugalmat árasztó képei a bizonytalan vagy stresszes időkben is gyógyírt jelentenek. „Fontos, hogy időt szakítsunk a kikapcsolódásra, és hagyjuk, hogy gyönyörű dolgok történjenek velünk” – magyarázza. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon EF-EOS R objektívadapterrel és Canon EF 85mm f/1.4L IS USM objektívvel, valamint 1/160 mp, f/1,8 és ISO 100 beállításokkal készült. © Steffi Marla

A két oldalon fákkal szegélyezett ösvényen egy nő a kerékpárkormányt fogja, és hátrafordul, majd a fényképezőgépbe mosolyog.

Steffi inkább egyedül dolgozik, asszisztens nélkül. „Állványt használok, amelyre felszerelem a Canon EOS R fényképezőgépet, és a mobiltelefonommal oldom ki a zárat a Canon Camera Connect alkalmazásban” – mondja. „Így mindig meg tudom nézni, hogy a megfelelő helyzetben vagyok-e.” A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel, Canon EF-EOS R objektívadapterrel és Canon EF 85mm f/1.4L IS USM objektívvel, valamint 1/1600 mp, f/2,5 és ISO 100 beállításokkal készült. © Steffi Marla

Bár Steffi képei az évszaktól és a beállításoktól függően változnak, vannak olyan gyakori elemek, amelyeken nem változtat. „A háttér nagyon fontos, csakúgy, mint a színek és a fény” – mondja. „A kiegészítők nagyszerűek. Egy kalap, egy könyv, egy sál vagy egy csokor virág még érdekesebbé teheti a képet. Ideális esetben idegenek nélkül szeretek fotózni.”

Ez hozzájárul az egész hírfolyamán egységes hangulat megteremtéséhez. Ez az, ami vonzza a követőket, és ami miatt visszajönnek, mert még többre kíváncsiak. „A követőim is szeretik ezt a romantikus és csendes életet” – mondja. Sokan vágynak több nyugalomra és egy ideális világra. Beleképzelhetik magukat a képeimbe.”

A közösségi oldalak vonzereje a társalgási lehetőségekben rejlik. Steffi nem csak közvetít. A családi élet és a munka mellett nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a követőivel kommunikáljon, például azáltal, hogy válaszol azoknak, akik kommentet írnak a bejegyzései alá. „Barátságos vagyok, és igyekszem aktív lenni” – mondja. „Rendszeresen posztolok, és igyekszem valami személyeset megmutatni.”

Légy hű önmagadhoz

„Azt hiszem, tudat alatt folyamatosan fejlődünk, és valószínűleg nem kerülhetjük el a változást” – mondja Steffi. „Személy szerint izgalmasnak találom, hogy az idő múlásával hogyan változik a stílusom.”

Ez azt jelenti, hogy a fejlődésnek fokozatosnak kell lennie. Ha egyszer kiválasztottál egy stílust, a követőid ezt fogják követni, ezért győződj meg róla, hogy bármit is választasz, az valóban tükrözze a személyiségedet. „Szeretem, ha a képek vagy helyzetek harmóniát sugároznak, különösen, ha megfelelő a színek, az arányok és a fény egyensúlya” – mondja Steffi.

Minden képnek, amit megosztasz, illeszkednie kell a stílusodhoz. Ennek kell állnia minden fotózással kapcsolatos döntés mögött, és befolyásolnia a helyszín, a kompozíció és sok más kiválasztását. Ez az a látásmód, amely a tartalmaidat formálja, így bármit is választasz, teljes mértékben tedd a magadévá.

Írta: Rachel Segal Hamilton

*Az Adobe, a Photoshop és a Lightroom az Adobe bejegyzett védjegyei az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • A FOTÓZÁS ALAPJAI

  Vegyél részt a 7-napos fotós kihívásban

  Ellis Reed fotós tárja fel, hogyan léphetsz ki a kreatív komfortzónádból és örökíthetsz meg minden nap valami egészen mást.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Emeld magasabb szintre szelfidet

  Nina Collins TikToker elmagyarázza, hogyan készíthetsz kreatív önarcképeket otthon.

 • FÉNYTECHNIKÁK

  Fényképezés a rendelkezésre álló fényviszonyok kihasználásával

  Tanuld meg, hogyan keresd és ragadd meg a legjobb fényviszonyokat, hogy javítsd fotóid megjelenését.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Meseszerű portrék

  Tíz szakértői tipp felejthetetlen és misztikus képek készítéséhez Rosie Hardytól.