A FOTÓZÁS ALAPJAI

Tippek őszi fotózásához

Fedezd fel, milyen felszerelésre és technikákra van szükséged, hogy lenyűgöző képeket és videókat készíthess az év ezen gyönyörű időszakáról, a változékony időjárás maximális kihasználásától az évszak színeinek megörökítéséig.
Közeli kép egy, a földön heverő, barnára száradt őszi falevélről, amelyet esőcseppek borítanak.

Az ősz vitathatatlanul a legjobb évszak arra, hogy fényképezőgépeddel kimozdulj a szabadba. A meleg fényeknek, a vörösen izzó színeknek és a téli élelmet gyűjtő állatoknak köszönhetően mindig van mit fotózni. Az őszi színek legjavának fotózására azonban csak röpke idő áll rendelkezésre, hiszen elég egyetlen szeles nap, hogy a fák levelei lehulljanak. Ezért fontos, hogy minden lehetséges pillanatot megragadjunk.

Kezdésként íme kilenc tipp őszi fotózáshoz, amelyekkel a lehető legtöbbet hozhatod ki az évszak gyönyörű narancsos, vöröses és aranyló árnyalataiból, bármilyen Canon fényképezőgépet is használj.

1. Használd ki a folyamatosan változó fényviszonyokat

Egy hegyi patak szeli át az őszi tájat, páfrányokkal és sziklákkal az előtérben.

Az őszi nap alacsony szögben eső sugarai gyönyörűen ki tudják emelni a terep textúráját. Ez a klasszikus őszi kép az évszak minden színét megragadja. A hosszú expozícióval rögzített víz áramlása, valamint a páfrányok, a bükk- és nyírfák segítenek egyensúlyba hozni a kompozíciót. A fotó Canon EOS 5D fényképezőgéppel (a helyébe mostanra a Canon EOS 5D Mark IV lépett) és 29 mm-re állított, Canon EF 17-40mm f/4L USM objektívvel, 15 mp, f/16 és ISO100 beállításokkal készült. © Theo Bosboom

Néhány levél lóg az egyébként csupasz ágakon, miközben a ködös háttérben fakó fatörzsek látszanak.

A ködös háttér segít kiemelni azt a maroknyi őszi falevelet, amely még utolsó erejével a vékony ágakhoz kapaszkodik. A fotó Canon EOS 5D Mark III (jelenlegi utódja a Canon EOS 5D Mark IV) fényképezőgéppel, 190 mm-re állított Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objektívvel (utódja a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM), 1/50 mp, f/8 és ISO200 beállításokkal készült. © Theo Bosboom

Az alacsonyabb napállásnak köszönhetően az őszi fények gyakran meleg és lágy árnyalatúak – így egész nap fényképezhetsz.

Az őszi fotózáshoz talán az „aranyóra” a legalkalmasabb – a közvetlenül napfelkelte utáni és napnyugta előtti időszak. A napfény ilyenkor segíthet még jobban megörökíteni a textúrákat és a formákat, így ez az időszak ideális közelképek készítéséhez, valamint a lehullott levelek fotózásához. Az alacsonyan álló nap által keltett hosszú árnyékok drámaivá tehetik a tájképeket és a városképeket egyaránt.

A későbbi napfelkelték és a ködös kora reggeli fények nagyszerű lehetőségeket kínálnak a hangulatos felvételekhez, például kihalt városi utcákról és ködös erdei jelenetekről. Próbálj meg naplementekor is fotózni, amikor még van némi fény az égen, de már a városi fények is megörökíthetők.

2. Találd meg a szépséget az esőben, a ködben és a hidegben

Két hattyú egy folyón, részben eltakarja őket a vízre telepedő köd, amely halvány narancssárga fényt kölcsönöz a jelenetnek.

Használd ki az időjárási körülmények kínálta előnyöket. Itt a hattyúkat részben eltakaró köd atmoszférát teremt, és túlvilági hangulatot kölcsönöz ennek a folyóparti jelenetnek. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, egy Canon EF-EOS R adapterrel és egy Canon EF 70-200mm f/2.8L USM objektívvel, valamint 200 mm, 1/1000 mp, f/3.5 és ISO100 beállításokkal készült. © Dmitry Kupratsevich

Egy pók ül a hálója közepén egy sötétzöld-barna háttér előtt. A háló szálait apró harmatcseppek borítják.

Egy hideg éjszaka után korán indulj a szabadba fényképezőgépeddel, hogy megörökíthesd a pókhálókon képződött harmatot vagy fagyot. Az ilyen áttetsző témák kiemeléséhez fényképezd őket sötét háttér előtt. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, Canon RF 70-200mm F4L IS USM objektívvel és 200 mm, 1/400 mp, f/4, ISO500 beállításokkal készült. © Lucia Griggi

A változékony őszi időjárás azt jelenti, hogy sokféle hangulatot megörökíthetsz egyetlen nap alatt. Az egyik percben talán még ragyogó és tiszta az égbolt, a másikban már borult és viharos.

Még az eső is számos lehetőséget kínálhat a kreatív fotózáshoz. A Canon EOS R System fényképezőgépek és RF objektívek időjárásállóak, így a legkülönbözőbb környezetben és körülmények között is használhatod őket. Az objektív elülső részét napellenző védi a csepergő esőtől, de csomagolj be egy esővédőt a fényképezőgépedhez, hogy záporeső közben is folytathasd a fényképezést. Keress sötét hátteret az esőcseppek kiemelésére, és használd ki a tócsákat a színes fák tükröződésének megörökítéséhez.

A hűvösebb éjszakák pedig azt jelentik, hogy nagyobb az esélye a reggeli ködképződésnek – ébredj korán, és örökítsd meg fotóidon és videóidon a ködös várost vagy tájat, mielőtt felkelne a nap. Próbálj a napba vagy az utcai lámpák fénye felé fényképezni, hogy a köd földöntúli ragyogást kölcsönözzön a képednek.

3. Hozd ki a legtöbbet az ősz színeiből

Egy nagy csupasz fa képe egy füves mocsárvidéken. A távolban sűrű köd, miközben a fa ágain átszűrődnek az alacsonyan álló nap sugarai.

Ha a nap felé fotózol, előfordulhat, hogy a téma sötétebbnek tűnik a vártnál. Ha a képedet RAW-fájlként mented, akkor lehetőséged nyílik az expozíció finomhangolására a képfeldolgozás során. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel, 24 mm-re állított Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 1/8000 mp, f/4 és ISO2500 beállításokkal készült. © Marcus Hawkins

A Canon Digital Photo Professional szerkesztőszoftverében megnyitott kép, mely egy nagy, csupasz fát ábrázol egy füves mocsárvidéken.

Fájljaid szerkesztése a Canon Digital Photo Professional szoftverben lehetővé teszi a színek és a Képstílusok beállítását. © Marcus Hawkins

Állítsd be fényképezőgéped úgy, hogy erős, telített színeket adjon a karakteres őszi képeidhez. Az őszi tájak aranyló árnyalatainak kiemeléséhez válassz fehéregyensúly-előbeállítást (például a Napfény vagy a Felhős beállítást), amely melegséget kölcsönöz. Ha a fényképezőgép olyan automatikus felvételi módját használod, amely lehetővé teszi a színtónus megváltoztatását, állítsd ezt Meleg módra.

Az őszi képek RAW formátumban történő rögzítése (a JPEG formátummal szemben) biztosítja a legnagyobb rugalmasságot a képek számítógépes szerkesztése során. A Canon Digital Photo Professional szoftver minden eszközt biztosít számodra a RAW-fájlok feldolgozásához. Megváltoztathatod például a fehéregyensúlyt, hogy a képeidnek melegebb hangulatot adj, és kísérletezhetsz különböző Képstílusokkal mint például az Őszi árnyalatok stílussal, amelyet a Canon weboldaláról tudsz letölteni. A „színbeállítás” eszközzel az egyes színek árnyalata, telítettsége és fényereje is finomhangolható.

4. Kísérletezz szezonális portrékkal

Egy fiatal férfi és egy nő mosolyog egymásra, miközben kerékpárjukat egy ösvényen tolják, amelynek hátterében aranyló őszi falevelek sorakoznak.

Az aranyszínű őszi leveleken átsütő nap gyönyörű hátteret biztosít ehhez a portréhoz. Kísérletezz az előtérelemek használatával, hogy javítsd a kompozíciód, vagy próbáld az őszi faleveleket a magasba dobni. A tájkép-felvételek gyakran javíthatók egy-egy téma hozzáadásával. A fotó Canon EOS 200D fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS 250D lépett) és Canon EF 50mm f/1.8 STM objektívvel, valamint 1/800 mp, f/1.8 és ISO200 beállításokkal készült.

Az őszi színek felemelő hátteret teremtenek portréfotók készítéséhez. Lenyűgöző képek készítéséhez lépj hátrébb a témától, és zoomolj az objektívvel nagy fokozatra. Ezáltal az arcvonások kevésbé lesznek hangsúlyosak, így tetszetősebb lesz az eredmény. A nagyobb zoom szűkebb látószögének köszönhetően azt is jobban tudod így szabályozni, hogy mi jelenjen meg a portré hátterében, így teret engedhetsz az őszi színek megjelenésének a háttérben.

Az őszi napokon a nap alacsony beeső szöge kellemetlen lehet a portréalany számára, ezért fényképezz fa vagy épület árnyékában, hogy az alanyod ne hunyorogjon. Alternatív megoldásként helyezkedj úgy, hogy a meleg fény hátulról vagy oldalról világítsa meg az alanyod, majd tarts valami fehéret az arcához, hogy visszaverje a fényt, és megvilágítsa az árnyékban lévő területeket.

A kiszámíthatatlan őszi időjárás miatt néha bent kell fotóznod. Használj fehér hálót vagy tüll anyagot, hogy szétoszlasd az ablakon beáradó fényt, és úgy igazítsd a portréalanyod, hogy a fény az arcának egyik oldalára essen. Kérd meg, hogy kissé fordítsa el a fejét, hogy kifelé nézzen, így a lágy fény egyenletesen világítja majd meg az arcát.

5. Készülj fel arra, hogy korán kell kelned, ha vadon élő állatokat szeretnél fotózni

Egy apró fehér madár ül egy piros bogyókkal teli ágon, hosszú fekete farkát maga mögé emelve.

Éles képekhez stabilan támaszd meg a fényképezőgépet és az objektívet, vagy használj állványt. Egy képstabilizátorral (IS) ellátott objektív vagy például egy EOS R System fényképezőgép beépített képstabilizátorral (IBIS) segít élesebb kézi felvételeket készíteni. A fotó Canon EOS R7 fényképezőgéppel és Canon RF 600mm F4L IS USM objektívvel, 1/4000 mp, f/4.5 és ISO640 beállításokkal készült.

Egy szarvast kis agancsokkal, félig elrejtőzve látunk egy magas, aranyló termésű növényekkel benőtt mezőn, mögötte aranyszínű égbolt.

A szarvasoknak és sok más emlősnek nagyon érzékeny a szaglása, ezért akkor közelítsd meg őket, amikor irányukból feléd fúj a szél, hogy ne vigye a szagodat feléjük. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM objektívvel, 373 mm, 1/250 mp, f/8, ISO1250 beállításokkal készült. © Ben Hall

Az évszak színei extra részletet adnak a vadon élő állatokról és madarakról készült fotókhoz, bár gyakran hosszú objektívre lesz szükség a keretet kitöltő felvételek elkészítéséhez. A legtöbb állat hajnalban és alkonyatkor aktív, ezért próbálj meg még azelőtt elhelyezkedni, hogy az alanyod a helyszínre ér. Használd a fényképezőgép leggyorsabb felvételi mód-beállítását, hogy sorozatfelvételeket készíthess, és állítsd be az AI Servo/Servo automatikus fókuszt a mozgó állatok követésére.

Az olyan vadon élő állatok, mint az őzek, mókusok és madarak beleolvadhatnak a környezetükbe, ezért próbáld meg az élénk őszi lombokat keretként használni, hogy a fotóalanyaid jobban kiemelkedjenek. Ha madarak látogatják a kertedet, madáreleséggel csalogasd őket olyan helyre, ahol színes háttér előtt fotózhatod őket.

6. Kerülj közelebb a nagyobb hatás érdekében

Közeli kép egyetlen krém- és barna színű gombáról, mohával borított erdei talajon.

Ahhoz, hogy a témád kiemelkedjen a környezetéből, válassz elég széles rekeszértéket (a legkisebb f-szám), hogy a háttér elmosódjon. A fotó egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel, egy Canon EF-EOS R adapterrel és egy Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objektívvel, valamint 200 mm, 1/100 mp, f/8 és ISO640 beállításokkal készült. © Brian Worley

Egy száraz őszi falevél a narancssárga égbolt kontrasztjában fotózva, miközben az alacsonyan álló Nap fénye megvilágítja erezetét.

Próbálj meg úgy fényképezni, hogy a naplemente vagy napfelkelte narancssárga fénye a témád mögött van, így az sziluettként jelenik meg, majd vakuval világítsd meg. Amikor őszi faleveleket fotózol, tartsd a fényképezőgép hátulját párhuzamosan a levéllel, így többet tudsz belőle éles fókuszba vonni. A fotó egy Canon EOS RP fényképezőgéppel, 24 mm-re állított Canon RF 24-105mm F4L IS USM objektívvel és 1/1000 mp, f/4, ISO100 beállításokkal készült. © Agi Wojcik

A makró fotózás nagyszerű módja az ősz tónusainak és textúráinak felfedezéséhez. Kísérletezz fényképezőgéped makró vagy közelkép módjával, és keress olyan évszakspecifikus részleteket, mint a gombák, a leveleken lévő esőcseppek vagy a lehullott lombozat erezete.

Az őszi levelek textúrájának kiemeléséhez világítsd meg őket alacsony szögből. Ha egy levél finom szerkezetét szeretnéd megörökíteni, ragaszd az ablakra, hogy a nap által hátulról megvilágítva fényképezhesd.

A Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM az EOS R System rendszerű fényképezőgépekhez készült objektív minimális fókusztávolsága (MFD) 14 cm (0,5-szeres nagyítás vagy fél életnagyság), így lehetőséged nyílik arra, hogy részletekkel töltsd meg a képet, míg a Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel akár 35 cm-re (0,5-szeres nagyítás) is fókuszálhatsz. A makroobjektívek nem kizárólag közeli fényképezéshez használhatóak – portrékhoz, tájképekhez és más témákhoz is használhatod őket.

A makró fotózáshoz nincs szükség külön objektívre. Amennyiben jó minőségű fényképezőgéppel és objektívvel rendelkezel, bármelyik felvétel kivágható, hogy a téma részletei láthatóvá váljanak. Számos, a Canon EOS fényképezőgépekhez mellékelt objektív lenyűgözően rövid MFD-vel rendelkezik, például a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, amely akár 13 cm-re is képes fókuszálni.

7. Legyen megfelelő a felszerelésed

Egy meleg sapkát és kabátot viselő nő Canon fényképezőgépének LCD-képernyőjét nézi, miközben lekuporodva egy mohával borított sziklát fényképez.

Ahelyett, hogy mindent fejmagasságból fényképeznél, próbálj meg egész alacsonyra ereszkedni, hogy új perspektívából mutathasd meg az őszi tájat. Egy változtatható képszögű képernyővel ellátott fényképezőgép megkönnyíti a kreatív szögekből történő fotózást.

Egy Canon EOS R System rendszerű fényképezőgép nagyszerű, könnyű súlyú megoldást jelent, amelyet egész nap magaddal vihetsz egy őszi fotózás alkalmával. A kompakt Canon EOS R10 és a Canon EOS RP használata egyszerű, és tele van kreatív funkciókkal, amelyekkel fejlesztheted fotós és videós képességeidet.

Kísérletezz különböző objektívekkel, hogy változatosabbá tedd őszi képeidet. Egy nagy látószögű objektív, például a Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM nagyszerű az évszaknak megfelelő tájképfelvételekhez, míg a könnyűsúlyú RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ideális a vadvilág fotózásához. Egy nagy maximális rekesznyílással rendelkező objektív, például a Canon RF 50mm F1.8 STM, megkönnyíti a fényképezést gyenge fényviszonyok esetén.

Ne felejts el néhány tartozékot becsomagolni. Fényvisszaverő használatával jobban irányíthatod a fényt, amikor őszi közelképeket és portrékat, készítesz, egy könnyű állvány pedig lehetővé teszi, hogy éjszaka is tudj fotózni. Az objektív elejére illeszthető körkörös polarizációs szűrő nagyszerű őszi fotós kiegészítő, mivel csökkenti a tükröződéseket és fokozza a telítettséget.

8. Próbálj meg rögzíteni egy őszi videót

Két nő meleg sapkában és kabátban, Canon fényképezőgéppel a kezükben az erdő közepén áll és felfelé néz. Egyikük felfelé mutat.

Nézz felfelé, hogy lásd, mi történik feletted. A szinte csupasz ágak az éggel kontrasztban történő megjelenítése a képen vagy videón őszi hangulatot idéz, és lehetővé teszi a néző számára, hogy értékelje a természet szépségét és törékenységét.

Ha már őszi képeket készítesz, miért ne filmezhetnéd le az őszi világot mozgás közben is? A Canon EOS fényképezőgépek, például a Canon EOS R10 lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű videókat rögzíthess egyetlen gombnyomással. Ha Wi-Fi funkcióval rendelkező fényképezőgéped van, a Canon Camera Connect alkalmazás segítségével útközben is könnyedén megoszthatod videoklipjeidet a közösségi médiában.

Ha barátokat, családtagokat vagy más személyeket veszel fel, ügyelj arra, hogy a filmed főhősei az őszi árnyalatokhoz illő színeket viseljenek. A professzionális kivitelezés érdekében tartsd a kamerát mozdulatlanul, és filmezés közben kerüld az objektív zoomolását.

Próbálj meg olyan videóklipeket forgatni, amelyekben levelek hullanak a fákról, vagy akár fel is markolhatsz egy kupac falevelet, hogy a levegőbe dobd. Győződj meg róla, hogy a belső hangfelvétel be van kapcsolva, így megörökítheted a talpak alatt ropogó levelek hangját, vagy a közös nevetéseket a barátaiddal.

Akár time-lapse vagy hyper-lapse videót is készíthetsz, amely néhány óra leforgása alatt mutatja meg az évszak fényeinek változását, például a harmat képződését az őszi füvön.

9. Nyomtasd ki kedvenc képeidet

Egy Canon kompakt nyomtatóból előbukkanó, őszi témájú képekből álló lap.

A Canon SELPHY CP1500 gyönyörű, laboratóriumi minőségű fotókat nyomtat különböző papírokra, a képeslapmérettől a mini matricákig.

Telített és meleg tónusú fényképek nyomtatásakor érdemes kiválasztani a fotózási stílusodhoz illő optimális papírt. A népszerű magas fényű Canon Pro Platinum fotópapír hihetetlenül részletes és színes képeket eredményez, azonban érdemes kipróbálni puhább papírokat is. Ilyen például a Canon Plus Semi-gloss, melynek selyem borítása és kevésbé fényes felülete kevesebb csillogást eredményez.

A Canon PIXMA TS7450 sorozatú nyomtató ideális otthoni megoldás számos kreatív médiumra való nyomtatáshoz, míg a Canon SELPHY CP1500 nagyszerű kompakt választás.

Az ősz szépségének fényképezőgéppel történő felfedezése rengeteg inspiráló fotóprojekthez adhat ötleteket, ezért mindenképpen használd ki ezt a vibráló évszakot, amíg a varázslat tart.

Szerző: Marcus Hawkins

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R8

  Lépj át a teljes képmezős fényképezés és videózás világába, és valósítsd meg kreatív ambícióid.
 • RF objektívek

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Kis méretű és lenyűgözően könnyű, RF sorozatú, 24-50 mm-es zoomobjektív, amelyet minden nap használhatsz utazáshoz, tájképek készítéséhez és egyéb célokra.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Ultranagy látószögű zoomobjektív

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Kompakt és könnyű 15–30 mm-es RF zoomobjektív, amely tökéletes utazáshoz, beleértve a városképek, tájképek, építészeti fotók készítését és az útközben történő vlogolást.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R10

  Tedd meg a következő lépést a fényképezés és a videózás terén az APS-C méretű érzékelő köré épített tükör nélküli, EOS R-rendszerű fényképezőgéppel.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS RP

  A kicsi, könnyű és intuitív kezelésű, tükör nélküli fényképezőgépet az utazáshoz és a mindennapi fotózáshoz tervezték.
 • Nagylátószögű prímobjektív

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakt, könnyű, 24mm-es prím objektív, amely ideális tájképek, vlogok és belső terek fotózásához, valamint nagyszerű makrófelvételek készítéséhez is.
 • Zoom teleobjektív

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  A sokoldalú, kompakt és könnyű, 5,5 fokozatú képstabilizátoros RF 100-400mm zoom segítségével könnyedén megörökítheted az élővilágot és a mozgalmas jeleneteket.
 • Otthoni nyomtatók

  SELPHY CP1500

  Ezzel az egyszerűen használható kompakt fotónyomtatóval másodpercek alatt részletgazdag színes, rendkívül tartós nyomatokat készíthetsz.
 • Kapcsolódó cikkek

 • KALANDFOTÓZÁS

  Kalandfotózás a természetben

  Anna Blackwell fotós Dartmoor vadonját járja be egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel.

 • TÁJFOTÓZÁS

  Az évszakok fotózása

  Hegyi Benjámin tippjeivel kiemelheted az egyes évszakok egyedi hangulatát.

 • VADON ÉLŐ ÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Vadon élő állatok fotózása gyenge fényviszonyok mellett

  Fedezd fel az állatok rejtett életét éjszakai fotózással kapcsolatos tippjeink segítségével.

 • TÁJFOTÓZÁS

  Profi tippek tájfotózáshoz

  Fedezd fel azokat a fotózási technikákat, amelyek segítségével új szintre emelheted tájképeidet.