KALANDFOTÓZÁS

A vadon megszelídítése: a tökéletes szabadtéri kalandfotó nyomában

A grandiózus tájaktól az eldugott táborhelyekig – Tudd meg, hogyan használja Canon felszerelését Anna Blackwell kalandvágyó fotós a csodálatos természet egyedülálló hangulatának megragadásához.
Túrafelszerelést és hatalmas hátizsákot viselő ember áll egy sziklás kiszögellésen a kutyájával. A háttérben több hektárnyi elhagyatott lápvidék látható.

Legyen szó sziklaszirtek megmászásáról, tavi kajakozásról vagy vadvízi úszásról, a természet lágy ölén kínálkozó sporttevékenységek kimeríthetetlen lehetőségeket biztosítanak a rettenthetetlen fotósok számára.

Ezeknek a kreatív fotósoknak a táborát gazdagítja Anna Blackwell, az Egyesült Királyságban élő túrázó, fotós–filmes, író és szónok, aki megszállottan feszegeti saját határait – voltaképpen egy egész karriert épített erre, ugyanis olyan vezető túrafelszerelés- és túraruházati márkák számára készít fotókat és videókat, mint amilyen a Lowe Alpine és a Peak UK. Elképesztő kalandjai közé sorolható többek között az, amikor 1600 kilométert gyalogolt végig Francia- és Spanyolországon a középkori zarándokutakat követve, amikor 4000 kilométert tett meg kajakkal 11 országot és öt fővárost érintve, vagy amikor megmászta az észak-afrikai Toubkal-csúcsot.

„Az egyik legelső kalandom során elkezdtem fotózni és blogot írni – főleg azért, hogy a barátaim és családtagjaim lássák, hogyan haladok előre a hosszú gyalogtúra alatt” – feleli Anna arra a kérdésre, hogyan vált a hobbija hivatássá. „Ez még néhány éven át így ment. A kalandjaimat online osztottam meg a képeimen és az írásaimon keresztül, és egyre több követőm lett. Hamarosan rendezvényeken, fesztiválokon, sőt, cégeknél és iskolákban is meséltem a kalandjaimról. Ezt követően több márkát is megkerestem azzal, hogy szívesen együttműködnék velük a legközelebbi utaimon, így fokozatosan sikerült elegendő bevételre szert tennem a fotózáshoz, az íráshoz, a kalandfilmek készítéséhez, az előadásokhoz és a közösségi oldalakon való jelenléthez, míg végül egy teljes munkaidős állás kerekedett ki belőle.”

Legutóbbi túrázós-kempingezős kalandja során Anna a kedvesével, Sammel és a kutyájával, Bilbóval vette célba az angliai Dartmoor északi részét övező sziklás vidéket, és ehhez útitársként egy Canon EOS R6 fényképezőgépet, valamint két objektívet – a Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM és a Canon RF 50mm F1.8 STM modellt – is magával vitt. Nemcsak arról mesélt, hogy miért szeret kiszakadni a hétköznapokból, de a bevált tippjeit is megosztotta a vadonban való túrázáshoz, továbbá azt is elárulta, hogy látványos fotókkal hogyan lehet életre kelteni kedvenc kalandjainkat.

A tökéletes helyszín

Óriási tor sziklaképződmény az elhagyatott lápvidéken, napos időben.

„Dartmoor az a fajta vad vidék, ahol kicsinek és jelentéktelennek érezhetem magam” – mondja a kalandvágyó fotós, Anna Blackwell. Az Anglia Devon megyéjének déli részén elterülő fennsík az elhagyatott lápvidékéről híres, és ideális helyszínnek bizonyult Anna első olyan fotózásához, amikor a Canon EOS R6 fényképezőgépet használta. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, 105 mm, 1/320 mp, f/7.1 és ISO100 beállítással készült. © Anna Blackwell

Napsugarak vetülnek egy magányos sziklaképződményre ezen a gyenge fényviszonyok mellett készült képen.

„Azért kezdtem ilyen túrákra járni, mert próbára akartam magam tenni” – árulja el Anna. „Tesztelni akartam a korlátaimat, hogy megtaláljam a komfortzónám határait. De végül annyira jól éreztem magam, hogy az egész tényleg a színtiszta örömről szólt.” A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/200 mp, f/22 és ISO100 beállítással készült. © Anna Blackwell

Anna, Sam és Bilbo egy Belstone nevű falucskából indult felfedezni Észak-Dartmoort, mert onnan csodás utakon lehet eljutni a ’tor’-nak nevezett különleges sziklaképződményekhez. Annát mindig is érdekelték ezek a monumentális, szabadon álló, sziklás kiszögellések.

„Ez Dartmoornak az a része, amely teljesen új volt számomra, úgyhogy alig vártam, hogy felfedezzem. Az ember csak végigsétál ezen az idilli falucskán, és már ott is van kint a lápon” – meséli. „Érintetlen és mindentől távoli benyomást keltett, nekem pedig pontosan az ilyesmi a gyengém.

„A túrázás valódi szenvedély nálam” – folytatja. „Imádom, amikor egy jó nehéz hátizsákkal a hátamon barangolhatok. Nem az a lényeg, hogy viszonylag gyorsan eljussak valahova – hanem az, hogy a maga teljességében méltányoljam a helyek békéjét. Túráztunk, aztán felállítottuk a sátrat, és a szabadban éjszakáztunk.”

Anna természetjáró hajlama egyrészt abból fakad, hogy családjával mindig is szerettek kirándulni és túrázni, másrészt svéd gyökerei is magyarázatot adnak rá. „Az édesanyám svéd, és úgy látom, hogy a svéd kultúrának igen szerves részét képezi, hogy az emberek sok időt töltenek a szabadban és méltányolják a természetes környezetet. Úgy nőttem fel, hogy sokat kirándultunk és kalandoztunk. Bárhol jártunk is Svédországban, mindig elmentünk kenuzni, kempingezni, piknikezni. Szóval, azt hiszem, már kicsi gyerekkoromtól az életem meghatározó részét képezték ezek a dolgok.”

Felfedezés magányosan és útitársakkal

Ezen a drámai tájképen hóval borított hegyek tükröződnek egy nagy folyó nyugodt vizében.

Anna akkor készítette ezt a fotót, amikor egyedül járt Svédország sarkköri vidékén 2020-ban. „Az az egyik legnehezebbb abban, hogy a hobbim egyúttal a munkám is, hogy a munka és a kikapcsolódás közötti határvonal gyakran elmosódik, de az esetek többségében ezzel semmi gond nincsen, hiszen ettől még élvezem a fotózás folyamatát és azt, hogy tartalmakat gyártok a kalandjaim során” – árulja el. „Abban nagyon tudatos vagyok, hogy betartsak bizonyos határokat. El szoktam menni kisebb személyes kalandokra, amelyeket semmilyen formában nem dokumentálok – még Instagramon sem –, tehát ezt egyfelől ’magamért’ csinálom, de munkának is tekintem.” A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 33 mm, 1/100 mp, f/8 és ISO1250 beállítással készült. © Anna Blackwell

Piros hámot viselő, közepes termetű, barna-fehér foltos fekete kutya ül egy sziklás kiszögellésen, és a kamerába néz.

Anna gyakran viszi magával az expedícióira fiatal kutyáját, Bilbót, aki mindig örömmel pózol a fotókhoz. Rajta kívül egy Canon fényképezőgép és objektív is az állandó társai. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/4000 mp, f/1.8 és ISO100 beállításokkal készült. © Anna Blackwell

Annának ugyan volt társasága a dartmoori kiránduláson, de gyakran utazik kíséret nélkül. Például 2020 őszén egyedül járta be Svédország sarkvidéki részét (lásd a fenti képet). „Ha a dolog lélektani oldalát nézzük, azért szeretek egyedül kalandozni, mert ez egy semmihez sem hasonlítható élmény” – magyarázza. „Volt, hogy 10 napon keresztül nem láttam más lábnyomot a sajátjaimon kívül. Amikor az ember egyedül van, akkor egyedül éli meg a felemelő pillanatokat, de egyedül is kell megküzdenie a nehézségekkel. Ha mondjuk igazán rossz napod volt, nincs meg a kellő motiváció, éhes vagy és fáradt, akkor te magad felelsz azért, hogy átvészeld mindezt. De a legvégén jó érzés azt tudni, hogy egyedül jutottál el épségben A pontból B-be.”

Viszont fotózási szempontból hasznos lehet, ha valaki elkísér bennünket az útra. „Ilyenkor sokkal könnyebb fotózni a dolgokat, mivel automatikusan ott van egy alany” – mondja Anna. „Ez Bilbóról is elmondható, hiszen gyakran szerepel a fotóimon. Ha egy másik ember vagy egy kutya is a táj része, a kép a klasszikus tájfotóktól eltérően jobban meg tud szólítani.”

Amikor megkérdezzük tőle, hogy melyik volt előbb, a fotózás iránti vagy a túrautak iránti szenvedélye, Anna egy pillanatig sem habozik. „Először a fotózásba szerettem bele” – áradozik. „A nagypapám fantasztikus fotós volt, az ő fotóalbumait lapozgatva nőttem fel, és ez már kora gyermekkorban megszerettette velem a fotózást. Az első fényképezőgépemet 15 évesen kaptam, és az iskolában fotózást is tanultam. De az első pár kalandomat mégsem örökítettem meg. Néhány évnek el kellett telnie, mire ezt a két dolgot összekapcsoltam egymással.”

Történetmesélés képeken keresztül

Egy ember hajnalban a sátra előtt üldögélve szürcsölget egy csésze forró csokit, amit a fejlámpájából jövő fénycsóva világít meg.

Az EOS R6 gyenge fényviszonyok melletti teljesítményének köszönhetően Sam el tudta készíteni ezt a képet kedveséről, Annáról, amint egy gőzölgő, forró italt kortyolgat a kék órában – ez egy fotósok által kedvelt napszak épp napfelkelte vagy közvetlenül naplemente után. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 50mm F1.8 STM objektívvel, 1/160 mp, f/1.8 és ISO1000 beállításokkal készült. © Sam Rogers

Amikor Anna dokumentálja a túráit, mindig ügyel rá, hogy rugalmasan álljon a dolgokhoz, minimális felszerelést vigyen magával, menet közben pedig találékony legyen. A lenyűgöző panorámák megörökítése mellett azt javasolja, hogy érdemes a mikropillanatokat is lefotózni vagy -filmezni, például azt, amikor felvesszük a hátizsákot, rögzítjük a sátorszegeket, egy bögre forró csokit kortyolgatunk – szerinte ezek komoly értéket adnak hozzá a képeken keresztüli történetmeséléshez.

„Imádom, hogy a kalandjaim történeteket mondanak el” – fogalmaz. „Gyakran vagyok teljesen egyedül távoli helyeken, de tulajdonképpen ezt szívesen osztom meg másokkal, és a fotózás fantasztikus eszköz az ilyen élmények átadásához.

„Ezen a túrán, az ún. kék órában megrögzötten próbáltunk jó fotókat készíteni a fejlámpáról, a gőzölgő forró csokiról vagy az éppen forrásban lévő vízről, mert kreatívan akartuk megörökíteni ezt a napszakot.”

Egy bármire kész felszerelés

Túrafelszerelést és a hátán hatalmas hátizsákot viselő ember kuporodik le a hosszú fűben, hogy képet készítsen Canon fényképezőgépével.

A (kártyával és akkumulátorral együtt) mindössze 680 grammos Canon EOS R6 tökéletes útitárs, főleg az olyan nyughatatlan kalandoroknak, mint amilyen Anna. Azonban az ilyen jellegű fotózással még csak most ismerkedőknek Anna azt javasolja, hogy előbb döntsék el, mit szeretnének megörökíteni, majd ez alapján válasszák ki a felszerelésüket. „Ahogy a képességeid fejlődnek és kialakul az érdeklődési köröd, kezdesz rájönni, milyen stílussal tudsz azonosulni vagy mi az, amiről több fotót szeretnél készíteni. Ha ez megvan, akkor ezzel párhuzamosan léphetsz szintet a felszerelés terén is” – mondja. © Sam Rogers

Egy ember és egy kutya látható egy elhagyatott lápvidék kellős közepén egy kék sátor mellett, amely szinte beleolvad a tágas háttérbe.

Az univerzális Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektív a legkülönfélébb felvételekhez alkalmas, az apró részletektől a pazar tájakig, mint amilyen ez is. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, 30 mm, 1/320 mp, f/5 és ISO200 beállítással készült. © Sam Rogers

Az sem jelentett gondot, amikor gyenge fényviszonyok mellett Anna megfeledkezett az állványról, mert segítségére voltak a Canon EOS R6 olyan funkciói, mint a nagy sebességű rögzítés, és a képstabilizáló rendszer előnyeit is ki tudta használni.

„A stabilizálás és a 20,1 megapixeles felbontás elképesztően hasznosnak bizonyult a kék órában, mert sajnos elfelejtettünk állványt vinni magunkkal. Aztán kiderült, hogy nincs is rá szükségünk, mert a fényképezőgép lenyűgözően kezelte azt, hogy kevés a fény” – meséli.

Betartva a kevés holmival való utazás maximáját, Anna többnyire csak egy objektívet visz magával, de olyat, amelyik kellően sokoldalú a portéfotókhoz és a nagy tereket átfogó tájfotókhoz is. Ennek például a könnyű Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM a nagymestere.

„Imádom az olyan objektíveket, mint amilyen ez is, mert nagy rugalmasságot biztosítanak. A 24 mm nagyszerűen bevált a Bilbóról készült közeli felvételekhez, de néhány tájképet is jobban be tudtam fogni vele. Amikor utazom, lényeges szempontnak tartom, hogy egyetlen objektívvel mindent meg tudjak oldani.”

A megjósolhatatlan időjárás jelentette kihívás

Túrafelszerelést viselő ember holmikkal megrakott szánt húzva tör át a mély havon, erdei környezetben.

„Ez a fénykép egy sítúrán készült 2022 márciusában, Finnország sarkvidéki térségében”– árulja el Anna. „Itt barátom és a vadont jól ismerő vezetőm, Chris méri fel az előttünk álló utat. Imádom ezt a képet, mert megragadja azt a varázslatos érzést, amikor az embert hóval borított fák és hatalmas téli táj veszi körül.” A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 65 mm, 1/320 mp, f/2.8 és ISO125 beállítással készült. © Anna Blackwell

Egy rénszarvascsorda keres némi ennivalót a fagyott vadonban.

Ez a kép is 2020-ban készült, amikor Anna egyedül barangolta be Svédország sarkvidéki részét. „Szerencsére sikerült gyorsan reagálnom, hogy elkészülhessen ez a fotó, ugyanis a fényképezőgépem a hátizsákom vállszíjához volt rögzítve, holott -8 ºC volt és elég erősen havazott” – meséli. „Az egész egy teljesen szürreális, mégis békés pillanat volt: csak én és a mellettem elporoszkáló rénszarvascsorda. A hóban szaglásztak, hátha találnak valami ennivalót – abszolút nem törődtek azzal, hogy én is ott vagyok!” A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 70 mm, 1/320 mp, f/7.1 és ISO640 beállítással készült. © Anna Blackwell

Komoly kihívást jelent olyan felszerelést találni, amely képes megfelelni Annának és a kalandjai során felmerülő, előre nem látható körülményeknek.

Amikor például nemrég sítúrára ment Finnország sarkvidéki térségébe, -22 ºC-os hőmérséklet várta. „Ilyen alacsony hőmérsékletek mellett minden sokkal nehezebb, a sílécek felcsatolásától kezdve a nasiszünetek beiktatásáig” – magyarázza. „Ilyenkor a fotózás, ha a hatékonyság felől nézzük, felér egy katonai művelettel, úgyhogy ügyelni kell rá, hogy a kezek minél kevesebbet legyenek a hidegben, hogy aztán újra mozgásba lendülhessünk.

Anna azonban állítja, hogy megéri dokumentálni az ilyen élményeket.

„A szabadtéri sportok fotózásában az a legjobb, hogy ezek az emlékek örökre szólnak. Ma is gyakran előveszem az első kalandjaim alkalmával készült fotókat, és pontosan fel tudom idézni, hol voltam, mit éreztem, kivel voltam. Ennek elképesztő ereje van.

„Az ilyen kalandok egyik hátulütője az, hogy néha ott a kényszer az emberben, hogy bizonyos fotók elkészüljenek. Voltak olyan utaim, amikor azt hittem, csodálatos lesz az idő és igazán inspiráló tartalmakat fogok majd készíteni elképesztő hegyi környezetben, aztán 10 nap szakadó esőt fogtam ki. Ilyen körülmények mellett kihívást jelenthet a fotózás, mivel nem tudsz hazamenni átöltözni és megszárítani a fényképezős cuccaidat, hiszen egy sátorban vagy, ahol esélyed sincs szárazon tartani a holmijaidat. Többek között ezért is szeretem nagyon a Canont, mert a fényképezőgépem ennyire adaptív.”

Tedd meg az első lépést

Túrafelszerelést és hatalmas hátizsákot viselő ember túrabotokkal halad végig egy drámai hegyvidéken.

Anna egyik kedvence ez az önarckép, amelyet az Északi-sarkot és Észak-Norvégiát érintő 1600 kilométeres, egyedül megtett útja során készített. „Itt nagyjából 30 kilót cipeltem, mivel minden olyat magammal vittem a hátizsákomban, ami 10 napra elegendő, többek között ennivalót is. Ha ekkora súlyt visz magával az ember, gyakran egyfajta mentális küzdelmet jelent megállni és beállítani a fényképezőgépet, főleg ilyen környezetben. Ugyanakkor nagyon elégedett voltam az eredménnyel – azt hiszem, pont úgy ragadta meg a pillanatot, ahogy reméltem.” A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (helyébe a Canon EOS 5D Mark IV lépett) és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 24 mm, 1/640 mp, f/7.1 és ISO320 beállítással készült. © Anna Blackwell

Azoknak, akik már alig várják, hogy belevágjanak saját felejthetetlen kalandjaikba, de nem igazán tudják, hogyan kezdjenek neki, Anna a következőt javasolja: „Ha az önbizalomhiány jelenti az akadályt abban, hogy megvalósítsd a kalandokat, ne érezd kínosnak, hogy kicsiben kezded a dolgot, mert a bátorság idővel megjön. Például szervezz éjszakai táborozást a barátaiddal vagy olyasvalakivel, aki tudja, mit csinál, vagy kirándulj nappal egyedül valamilyen új helyen, hogy hozzászokj, hogy csak magadra számíthatsz. A tanfolyamok szintén remek lehetőséget kínálnak a képességek fejlesztéséhez és új túratársak megismeréséhez. Végezetül pedig ne félj hibázni. Még a hozzánk hasonló profik is elszúrnak időnként dolgokat – ha levonod a megfelelő tanulságokat, akkor nem számít hibának.”

A végén azt fogod érezni, hogy megérte beleugorni az ismeretlenbe.

„Számomra a kalandok ma is az egyik legjobb módját jelentik a mókuskerékből való kilépésnek és a feltöltődésnek. Főleg azok a kalandok, amelyeknek egyedül vágok neki, még ha csupán egyetlen napot töltök is azzal, hogy felfedezzek egy új helyet” – összegzi Anna. „Ezek az utak ösztönzőleg hatnak a kreativitásomra és a motiváltságomra, úgyhogy akkor is szükségem lenne rájuk, ha történetesen nem ez lenne a munkám.”

Szerző: Lorna Dockerill

Kapcsolódó termékek

  • Tükör nélküli fényképezőgépek

    EOS R6

    Mindegy mit és hogyan fényképezel, az EOS R6 révén olyannyira szabadjára engedheted kreativitásod, mint még soha.
  • RF objektívek

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Ideális objektív mindennapi használatra a teljes képmezős, tükör nélküli fotózás szerelmeseinek. Az egyszerűen használható RF 24-105mm F4-7.1 IS STM könnyű, kompakt kialakítású, és készen áll arra, hogy magasabb szinten műveld a fotózás művészetét.
  • Alapobjektív

    RF 50mm F1.8 STM

    Egy kompakt, csendes és könnyű 50 mm-es, fix fókusztávolságú RF objektív széles, f/1,8-es rekesznyílással, tökéletes kreativitásod kiaknázásához.
  • Kapcsolódó cikkek