MAKROFOTÓZÁS

Tippek makrofotózáshoz

A makrofotózással kapcsolatos hasznos tippek segítségével látványos közelképeket készíthetsz. Itt mindent megtalálsz, amit tudnod érdemes: a kreatív technikáktól és a legalapvetőbb fényképezőgép-beállításoktól kezdve a megfelelő Canon felszerelés kiválasztásáig.
Rendkívül közeli felvétel egy élénk színű darázsról, amely egy zöldcitrom színű virág porzóján táplálkozik.

A rovaroktól kezdve a virágokig, az élelmiszerekig és a háztartási tárgyakig bármiről készült közeli felvételek elképesztő részletességet tárhatnak elénk. A megfelelő fényképezőgéppel és objektívvel, valamint a megfelelő beállításokkal szabad szemmel szinte láthatatlan részleteket fedhetsz fel. Minimális fókusztávolság mellett egy makroobjektív általában legalább 0,5-szörös és legfeljebb 1,0-szeres nagyítást biztosít. Ez talán nem hangzik különösebben lenyűgözőnek, viszont az 1,0-szeres nagyítás teljes életnagyságban adja vissza a kis tárgyakat a fényképezőgép képérzékelőjén. Amikor aztán a képernyőn vagy nyomtatásban nézed meg a képeket, akkor ezek jelentősen felnagyítva jelennek meg, ami teljesen új perspektívát ad fotóidnak.

A makrofotózáshoz bármilyen témát választhatsz, a lényeg az, hogy valamilyen rejtett világot tárj fel, és más szemmel tekints a mindennapi dolgokra. Az igen közelről történő fotózást nagyon lehet élvezni, ugyanakkor számolni kell bizonyos technikai kihívásokkal. Olvass tovább, és ismerd meg a látványos közelképek készítéséhez adott szakértői tanácsokat, valamint a makrofotózáshoz legalkalmasabb Canon felszerelést, amelyet kevés pénzből is ki tudsz gazdálkodni.

Makrofotózási technikák

Egy élénk rózsaszín virág közelképe.

A természet mélyében rejtett szépségek találhatók, amelyeket a közelkép- és makrofotózással fedezhetsz fel. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, valamint 1/1250 mp, f/2 és ISO400 beállítással készült. © Ilvy Njiokiktjien

A fókuszálás nehézkes lehet a közeli felvételek készítésekor, és a jellemzően csekély mélységélesség miatt rendkívüli pontosságot igényel. A Canon Photo Companion alkalmazás tartalmaz egy hasznos eszközt, amely a fényképezőgépedtől és a beállításoktól függően kiszámítja a legközelebbi és legtávolabbi fókuszpontokat, a mélységélességet és a hiperfokális távolságot.

Csendéletek, például makro ételfotózás esetén a legjobb, ha a fényképezőgépet állványra vagy más tartóra szereled, hogy az fixen álljon a helyén, és ne legyen mozgás vagy elmosódás. A teljes mozdulatlanság biztosítása érdekében használd a fényképezőgép két másodperces önkioldóját vagy egy távvezérlőt, így a felvétel készítésekor nem kell a fényképezőgéphez nyúlnod.

Még állvány használata esetén is okozhat rezgéseket a fényképezőgép közvetlenül az expozíció előtt történő megérintése, illetve DLSR fényképezőgépek esetében a reflextükör felpattintása. A legtöbb Canon DSLR fényképezőgépen rendelkezésre áll a beállítások megfelelő kombinációja, vagyis a két másodperces önkioldó késleltetése és a tükörfelcsapási mód együttes használata. Ekkor a tükör két másodperccel a felvétel elkészítése előtt felpattan, így elegendő idő áll rendelkezésre a rezgések eloszlatására. A Canon Camera Connect alkalmazás is hasznos ilyen helyzetekben, amely lehetővé teszi a fényképezőgép telefonról történő vezérlését.

A fényképezőgép rögzítésével az autofókusz jól működhet, ha egypontos AF-et használsz, és pontosan a téma azon részéhez igazítod a pontot, amelyet a legélesebbnek szeretnél. De manuális fókuszálással még ennél is jobb eredményeket tudsz elérni. A Canon EOS M készüléke és összes EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépe rendelkezik a fókuszkiemelés lehetőségével (az objektívnek MF módban kell lennie). Ha ezt bekapcsolod, a képkereten belüli területek a keresőben vagy a hátsó képernyőn megjelennek, amint fókuszba kerülnek, lehetővé téve a felvétel finomhangolását. Alternatív megoldásként használhatod a kívánt terület nagyított előnézetét az optimális kézi fókuszáláshoz. Ugyanezt a technikát használhatod a Canon DSLR fényképezőgépek hátsó képernyőjén, ha élőképes módba kapcsolsz.

Remek témák makrofotózáshoz egész évben

A hatásos makrofotózáshoz kicsiben kell gondolnod. A kerti bogarak, pókok és méhek remek témának bizonyulnak, de a természet általában véve is rengeteg ötletet kínál egész évben. A tavasszal bimbózó virágoktól a nyáron repkedő méheken és pillangókon át az aranyló őszi falevelekig és a gombákig, majd a téli hópelyhekig és zúzmaráig mindig akad valami, amit érdemes lefotózni.

Beltéri környezetben a makro ételfotózással teheted próbára kreativitásod, vagy szuperközeli képeket is készíthetsz olyan tárgyakról, mint a színes ceruzák, amelyek bővelkednek a finom részletekben. Ha további inspirációra van szükséged a választható témákkal és a megörökítésük módjával kapcsolatban, akkor nézd meg Ian Wade fenti videóját az őszi makrofotózásról.

Megvilágítás makrofotózáshoz

Matt Doogue által Canon EOS R10 fényképezőgéppel készített, élénk megvilágítású közelkép egy lila káposztáról.

Ezt a közelképet teljes nagyítással, felülről megvilágítva készítette a lila káposztáról. Matt Doogue fotós a beépített fókuszsorozatot alkalmazta, hogy a teljes képen egyenletes maradjon a fókusz. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel készült, 1/60 mp, f/5,6 és ISO250 beállításokkal.

Kontrasztként itt egy sötétebb változat a Matt Doogue által Canon EOS R10 fényképezőgéppel készített, élénk megvilágítású, lila káposztát ábrázoló közelképről.

Közelkép egy lila káposztáról teljes nagyítással, ezúttal jobbról megvilágítva, csökkentett fényerővel, hogy hangsúlyosabbá váljon a káposzta textúrája és a vonalai kontúrjai. Matt ismét beépített fókuszsorozat használatával érte el az egységesebb fókuszt. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel készült, 1/60 mp, f/5,6 és ISO250 beállításokkal.

A részletek kiemeléséhez próbálj kísérletezni a különböző fényforrásokkal, a természetes környezeti megvilágítástól kezdve a fehér kartonlap vagy papírlap segítségével történő fényvisszaverésen át a fotózáshoz használt LED-es világítópanel vagy Speedlite vaku használatáig.

A viszonylag gyenge megvilágítás általában nem jelent problémát, ha állványt használsz virágok makrofotózásához, ételekről készült közelképekhez és más, csendélethez alkalmas témák fotózásához, ugyanakkor a halvány fények árnyalatokban szegény képeket eredményezhetnek. Beltéri felvételek készítéséhez egy asztali lámpával adhatsz fényt, vagy használhatod az ablakból érkező napfényt. A fotózáshoz használt LED-lámpák szintén jó választásnak bizonyulnak, akárcsak a LED-es makrovakuk.

Fejlettebb megoldás a vaku vagy Speedlite vaku használata. A megvilágítás mellett a vaku nagyon rövid időtartama hatékonyan kimerevíti az akciót. A Canon MR-14EX II makro körvaku a makrofotózás során elérendő tökéletes közeli irányításhoz és az árnyékmentes fényhatáshoz a legtöbb Canon makroobjektívvel kompatibilis. Másik megoldásként próbáld erős fénnyel megvilágítani a témát ferde szögből. Ez mély árnyékokat hoz létre, háromdimenziós hatást keltve.

A mélységélesség növelése

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Még a legpontosabb fókuszálás és szűk rekesznyílás mellett is előfordulhat, hogy mégsem tudsz olyan egységes élességet elérni, mint amilyet szeretnél. Ez megint a nagyon kicsi mélységélesség miatt van, amikor közelről fotózol. Egyes Canon fényképezőgépek, köztük a Canon EOS R8 és az EOS R6 Mark II fényképezőgépek is rendelkeznek fókuszsorozat móddal. Ez nagyszerű makrofotók készítéséhez, mivel sorozatfelvételeket készít, miközben az egyes képkockák között automatikusan halad a fókusztávolságok tartományában. Ezután a szerkesztési szakaszban egyetlen képpé lehet egyesíteni a sorozatot, ami sokkal nagyobb mélységélességet eredményez.

Hatásos kompozíció makrofelvételekhez

Matt Doogue által Canon EOS R10 fényképezőgéppel készített közelkép egy rózsaszín és sárga tortáról.

A teljes képmezős fényképezőgépekhez képest az APS-C formátumú fényképezőgépek, például a Canon EOS R50 vagy EOS R10, kisebb képérzékelővel rendelkeznek. Ez amellett, hogy a csatlakoztatott objektívnek nagyobb „effektív” fókusztávolságot biztosít, hatékonyabb nagyítást is lehetővé tesz az 1,6-szoros vágási tényezőnek köszönhetően. Ez remekül használható, ha a drámai kompozíció kedvéért egy tárgy valamely kis területére fókuszálsz rá. Így készült például ez a tortát ábrázoló kép is: teljes nagyítással, felülről és kissé hátulról is megvilágítva, amivel árnyékokat és kontrasztot sikerült hozzáadni. A fotó Canon EOS R10 fényképezőgéppel és Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel készült, 1/60 mp, f/7,1 és ISO1250 beállításokkal.

A makrofotózás során előnyt tudsz kovácsolni a jellemzően kis mélységélességből. Azok a területek, amelyek néhány centiméternél nagyobb távolságra vannak a fókuszsík előtt vagy mögött, nagyon elmosódottak lesznek a képen. Ezért fontos, hogy a hátteret és a fényképezendő tárgyat is figyelembe vedd.

A meglehetősen egységes színű és fényerejű hátterek egyszerű környezetet fognak alkotni, ami segít elkülöníteni a fő témát, hogy az kiemelkedjen a képből. A változatosabb színekkel és tónusokkal rendelkező hátterek is remekül be szoktak válni. A kép összhatásának javítása érdekében mindkét esetben vedd figyelembe a fő téma és környezete színeit, és azt, hogy mennyire vannak összhangban egymással.

A harmadolási szabály egy klasszikus kompozíciós eszköz. Gondold azt, hogy a képkockát egymástól egyenlő távolságra lévő rácsvonalakkal osztod fel – kettőt vízszintesen, kettőt pedig függőlegesen húzol meg. Ezt a szerkesztést a fényképezőgépen belül tudod elvégezni. Most próbáld a számodra elsődlegesen érdekes területet arra a pontra helyezni, ahol két vonal keresztezi egymást. Ez a lehető legerőteljesebb vizuális hatást képes megteremteni egy képen. De akár meg is szegheted a szabályokat, és a fő témát közvetlenül a képkocka közepére is helyezheted. Ez nagyon jól működik szimmetrikus tárgyakkal, amelyek már önmagukban nagyszerű témaként kínálkoznak a makrofotózáshoz.

A virágok, levelek és más, kicsit nagyobb témák esetében bevált kompozíciós tipp, ha a teljes tárgy egy nagyon kis területére közelítünk rá, és egy szűkre vett, de részletgazdag felvételt készítünk.

A legjobb fényképezőgépek makrofotózáshoz

Egy kagyló rendkívül közeli képe, amely megmutatja a spirálok textúráját.

A többi Canon EOS R rendszerű fényképezőgéphez hasonlóan az EOS RP is számos erőteljes makróbarát funkcióval rendelkezik, köztük a fókuszkiemeléssel és a fókuszsorozattal. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, valamint 24 mm, 15 mp, f/4 és ISO100 beállítással készült.

Egy piros virág rendkívül közeli felvétele, amely megmutatja a szirmok részletességét.

Az EOS RP készülék egy változtatható képszögű hátsó érintőképernyővel van ellátva. Ez nagyon jól működik, ha nehezen megközelíthető szögből készítünk makrofelvételeket, valamint gyors és egyszerű fókuszálást tesz lehetővé általános közelképek készítésekor, mivel egyszerűen megérinthetjük az előnézeti képet azon a ponton, amelyre az autofókuszt szeretnénk beállítani. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, valamint 24 mm, 1/10 mp, f/4 és ISO100 beállítással készült.

A közeli felvételek készítéséhez nincs szükség drága fényképezőgépekre és objektívekre. A legjobb fényképezőgép a makrofotózáshoz az, amelyik éppen kéznél van. Számos belépő szintű, azonnali felvételkészítést lehetővé tevő fényképezőgéphez tartozik makrofelvételi mód, amely lehetővé teszi a mindössze 1 cm-es fókusztávolságot, ám a Canon PowerShot G7 X Mark III kompakt fényképezőgép egy ennél is erőteljesebb makro móddal rendelkezik.

A cserélhető objektívekkel rendelkező EOS fényképezőgépek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a közeli felvételek készítéséhez, mivel a feladathoz ideális objektívet illeszthetsz rájuk. A Canon EOS R50 és EOS R10 változtatható szögű érintőképernyővel is rendelkezik, hogy kreatív szögekből is könnyedén készíthess felvételeket. Csak érintsd meg azt a pontot a képernyőn, amely a jelenet azon részére vonatkozik, ahová az autofókuszt irányítani szeretnéd. Ezekhez a készülékekhez nagyított előnézeti és fókuszkiemelési beállítás is tartozik a rendkívül pontos kézi fókuszbeállítás érdekében. Az ilyen APS-C formátumú fényképezőgépek másik előnye a teljes képmezős vázakhoz képest, hogy a vágási tényező hatékonyan 1,6-szorosra növeli az 1,0-szeres makróobjektív maximális nagyítását.

Azon lelkes fotósok számára, akik magasabb színvonalon kívánják művelni a kreatív makrofotózást, a Canon teljes képmezős fényképezőgépei ideálisak. Például az EOS R8 és EOS R6 Mark II teljes képmezős érzékelőinek nagy megapixelszáma lehetővé teszi, hogy gyenge fényviszonyok mellett is hihetetlen képminőséget biztosítsanak, így még magas ISO-értékeknél is éles felvételek készülnek. Az EOS R50 és EOS R10 készülékekhez hasonlóan ezek a fényképezőgépek is rendelkeznek fókuszsorozat funkcióval, amely különösen hasznos a makrofotózáshoz.

A legjobb objektívek közelképek készítéséhez

Egy levél rendkívül közeli képe, amely megmutatja a bonyolult szerkezetét.

A legtöbb új Canon makroobjektívhez hasonlóan az RF 85mm F2 MACRO IS STM is hibrid képstabilizátorral rendelkezik. Ez ellensúlyozza az oldalirányú, valamint a felfelé és lefelé irányuló mozgást, így a stabilizálás sokkal hatékonyabb a kézből tartott közelképek és makrofotók készítésekor. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, valamint 1/40 mp, f/2 és ISO800 beállítással készült.

Egy pillangó fejének és szárnyainak rendkívül közeli felvétele.

Az 1,4-szeres nagyítású Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel hihetetlen részleteket örökíthetsz meg, például az egyes pikkelyeket ezen a pillangó szárnyán. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel, valamint 1/50 mp, f/4.5 és ISO3200 beállítással készült. © Oliver Wright Photography

A Canon EOS fényképezőgépekhez mellékelt számos objektív lenyűgözően rövid minimális fókusztávolsággal (MFD) rendelkezik. Közéjük tartozik az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez való Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektív, amely mindössze 13 cm-es minimális fókusztávolsággal (MFD) rendelkezik.

Kiváló makroobjektív például a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM és RF 85mm F2 MACRO IS STM is. Ezek 0,5-szörös maximális nagyítást tesznek lehetővé, és hibrid képstabilizálási rendszer tartozik hozzájuk. Ezek mind a függőleges, mind a vízszintes síkban történő elmozdulást, illetve remegést korrigálják. A hagyományos képstabilizátorokkal összehasonlítva a Canon hibrid képstabilizátorai sokkal hatékonyabbak a kézből történő fotózáskor, amikor szuperközeli képeket készítesz.

A makroobjektívek sztárja azonban kétségkívül a Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, amely kategóriaelső, 1,4-szeres nagyítást tesz lehetővé, és szférikus torzítást szabályozó gyűrűvel látták el, amellyel állítani lehet az előtérben és a háttérben alkalmazott bokeh-hatást az életlen területeken.

A legjobb beállítások közeli felvételekhez

Egy nő egy kagylóról készít makrofelvételt Canon fényképezőgéppel és objektívvel. Téli ruhát visel, és a könyökére támaszkodik a homokban.

Gondolj arra, hogy mennyi részletet rögzíthetsz egy széles látószögű tájképfelvételen. Most képzeld el, hogy a fényképezőgép képérzékelőjének nagy részét kitölti egy postai bélyeggel azonos méretű tárgy. Még a 0,5-szeres makronagyítás is képes olyan finom részleteket felfedni, amelyek szabad szemmel általában láthatatlanok.

Egy férfi egy nagy objektívvel ellátott fényképezőgéppel közelképet készít egy levélen lévő rovarról.

A rovarokról és egyéb bogarakról készült közelképek készítése nem mindig sikerül. A találati arányt az AI Servo (folyamatos) autofókusz üzemmód és a nagy sebességű sorozatfelvétel üzemmód kiválasztásával javíthatod. Tartsd lenyomva az exponálógombot, hogy gyors egymásutánban sorozatfelvételeket készíts, és így biztosan kapj néhány megfelelő képet.

Számos Canon fényképezőgép makrofelvételi módja jól működik, de a kreatívabb közeli felvételek készítéséhez a lelkes amatőröknek szánt fényképezőgépeknél a legjobb, ha te magad veszed kézbe az irányítást. A félautomatikus és a manuális módok használata kifizetődő tud lenni.

Külön kihívást jelent, hogy a mélységélesség (a jelenet legközelebbi és legtávolabbi pontjai közötti távolság, amelyeket élesen ábrázolunk) nagyon kicsi lesz a közeli felvételeknél, és teljesen elenyésző a teljes makrofelvételeknél. A mélységélesség maximalizálásához átválthatsz az Av (Rekesz-előválasztás) felvételi módra, és egy szűk, f/16 és f/22 közötti rekeszértéket adhatsz meg a tárcsa segítségével. Hacsak nem nagyon világos a megvilágítás, ez azonban hosszabb záridőt igényelhet a megfelelő expozícióhoz. Ez általában nem jelent problémát, ha állványt használsz.

A rovarok makrofotózásához rövid záridőre van szükség a mozgás megállításához. Ez akkor is igaz, ha más élő tárgyakról van szó, például a szem makrofotózásánál. Ennek elérésének egyik módja, ha szűk rekesznyílást is használsz, a fényképezőgép ISO-beállításának növelése. A magasabb ISO-érték azonban a finom részletek elvesztésével és a képzaj növekedésével járhat – itt jönnek a képbe az olyan alacsony zajszintű, teljes képmezős fényképezőgépek, mint a Canon EOS R8 vagy EOS R6 Mark II.

Végső simítások

Egy Canon EOS R6 fényképezőgép hátsó képernyője, amelyen a RAW felvételi mód és egy papagáj fejéről készült közelkép beállításai láthatók.

Számos Canon fényképezőgép rendelkezik RAW-minőségű móddal. Ezt használva a lehető legnagyobb mozgásteret kapod a szerkesztési szakaszban, például a Canon Digital Photo Professional (ingyenesen letölthető) szoftver segítségével. A képminőség romlása nélkül finomhangolhatod az expozíciós értéket és a fehéregyensúlyt az optimális fényerő és színvisszaadás érdekében. A részletek kiemeléséhez élesítést is alkalmazhatsz, illetve használhatod az Életlenítő maszk funkciót, valamint a tisztaság, a kontraszt, a színtónus és a telítettség beállításával növelheted a hatást.

A közeli és makrofotók túlnyomó többségének nagy hasznára válik egy kis szerkesztés. Ha az objektíved minimális fókusztávolsága miatt nem tudsz olyan közel kerülni a témához, mint szeretnél, ne ess pánikba. A kreatív vágás a szerkesztési szakaszban lehetővé teszi, hogy eltávolítsd a nem kívánt perifériát a képből, és csak azt a területet tartsd meg, amelyet tényleg meg szeretnél tartani.

Soha semmi sem lehet teljesen tökéletes. Amikor makro- vagy közeli felvételeket készítesz, a finom részletesség, amelyet rögzítesz, kiemeli a porszemeket, foltokat és egyéb hibákat. A képszerkesztő szoftver Spot Healing Brush ecsetje vagy a klónozó eszköze hatékonyan elfedheti ezeket a fényerő, szín és textúra adatok másolásával a környező pixelekről.

A Canon Digital Photo Professional (DPP) legújabb verziói tartalmaznak egy mélységkompozíciós eszközt is. Ez automatizálja a beépített szerkesztés lehetőségével nem rendelkező EOS R rendszerű fényképezőgépek Fókuszsorozat módjával rögzített képek csoportjának átalakítását, egyetlen képpé egyesítve őket. Tökéletesen alkalmas a hatékony mélységélesség kiterjesztésére a közelképek készítése és a makrofotózás során.

Remélhetőleg ezek a tippek és technikák megmutatták, hogy milyen könnyű belevágni a makrofotózásba, és arra inspiráltak, hogy menj, és próbálj összpontosítani a részletekre, és rögzítsd a saját közelképeidet.


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek