MAKROFOTÓZÁS

A makrofotózással kapcsolatos legfontosabb tippek és technikák

A közeli fotózást könnyű elkezdeni: ez a makrofotózásról szóló útmutató a legjobb Canon fényképezőgépeket és objektíveket mutatja be a hihetetlenül részletes felvételek készítéséhez, valamint tanácsokat és tippeket ad a lenyűgöző képek elkészítéséhez.
Rendkívül közeli felvétel egy élénk színű darázsról, amely egy zöldcitrom színű virág porzóján táplálkozik.

A rovaroktól kezdve a virágokig, az élelmiszerekig és a háztartási tárgyakig bármiről készült közeli felvételek elképesztő részletességet tárhatnak elénk. Talán azt feltételeznéd, hogy a nagyszerű makrofotózáshoz nagyon drága felszerelésre és profi készségekre van szükség, de néhány tanáccsal és tippel bárki készíthet lenyűgöző közeli felvételeket, akár pénztárcabarát fényképezőgépekkel és objektívekkel is. Olvasd el a makrofotózásról szóló útmutatónkat, amelyben minden szükséges tanácsot megtalálsz.

Hogyan készíthetsz makrofotókat?

Az egyszerűség kedvéért a legtöbb belépő szintű Canon fényképezőgép rendelkezik makrofelvételi móddal, amely a módválasztó tárcsán vagy a menürendszeren keresztül érhető el. Ez optimalizálja az összes lényeges beállítást a közeli fotózáshoz. A teljes makrofotózás ennél többet nyújt, jellemzően 1,0-szeres nagyítást biztosító objektívvel. Ez azt jelenti, hogy az apró tárgyak teljes életnagyságban jelennek meg a fényképezőgép képérzékelőjén, ami extrém nagyítást tesz lehetővé, amikor az így készült fotókat a képernyőn vagy nyomtatott formában nézed.

Ez a makrofotózásról szóló útmutató a makro- és közeli fotózással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre kíván választ adni, többek között:

  1. A felszerelés kiválasztása: Bármilyen felszereléssel is rendelkezel, nagyszerű közeli felvételeket készíthetsz, de egy nagy teljesítményű fényképezőgép és egy speciális makroobjektív segíthet a dolgok magasabb szintre emelésében.
  2. A beállítások megértése: Az automatikus makroüzemmódok nagyszerűek az alkalmi közeli felvételek készítéséhez, de a Rekesz-előválasztás (Av) vagy a Manuális (M) üzemmódra való váltás lehetővé teszi, hogy teljesen kibontakoztasd a kreativitásodat.
  3. Fókuszban maradni: A Canon megbízható autofókusz-rendszerei nagyszerűek az általános fotókhoz, de a végső makrofelvételekhez próbáld ki az olyan funkciókat, mint a fókuszkiemelés és a fókuszsorozat.
  4. A fotók szerkesztése: A makrofotózás gyakran profitál a szerkesztésből, de nem kell profinak lenned. A felvételek egyszerű vágása segíthet a finomabb részletek előtérbe helyezésében, míg a Spot Healing funkció segíthet a végeredmény finomításában.

A legjobb felszerelés a makrofotózáshoz

Egy kagyló rendkívül közeli képe, amely megmutatja a spirálok textúráját.

A többi Canon EOS R rendszerű fényképezőgéphez hasonlóan az EOS RP is számos erőteljes makróbarát funkcióval rendelkezik, köztük a fókuszkiemeléssel és a fókuszsorozattal. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, valamint 24 mm, 15 mp, f/4 és ISO100 beállítással készült.

Egy piros virág rendkívül közeli felvétele, amely megmutatja a szirmok részletességét.

Az EOS RP készülék egy változtatható képszögű hátsó érintőképernyővel van ellátva. Ez nagyon jól működik, ha nehezen megközelíthető szögből készítünk makrofelvételeket, valamint gyors és egyszerű fókuszálást tesz lehetővé általános közelképek készítésekor, mivel egyszerűen megérinthetjük az előnézeti képet azon a ponton, amelyre az autofókuszt szeretnénk beállítani. A fotó Canon EOS RP fényképezőgéppel és Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM objektívvel, valamint 24 mm, 1/10 mp, f/4 és ISO100 beállítással készült.

A közeli felvételek készítéséhez nincs szükség drága fényképezőgépekre és objektívekre. A legjobb fényképezőgép a makrofotózáshoz az, amelyik éppen kéznél van. Számos belépő szintű, azonnali felvételkészítést lehetővé tevő fényképezőgép rendelkezik makrofelvételi móddal, amely lehetővé teszi a mindössze 1 cm-es fókusztávolságot. A Canon PowerShot G7 X Mark III kompakt fényképezőgép egy még erőteljesebb makró móddal rendelkezik, és a pontos kézi fókuszáláshoz a fókuszkiemelés bónuszát is hozzáteszi, amire később még visszatérünk.

A cserélhető objektívekkel rendelkező EOS fényképezőgépek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a közeli felvételek készítéséhez, mivel a feladathoz ideális objektívet illeszthetsz rájuk. Változtatható képszögű érintőképernyőkkel is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy bármilyen szögből fotózhass, és a fókuszsorozat és fókuszkiemelés lehetőségét is kínálják.

A Canon EOS M50 Mark II tükör nélküli fényképezőgép nagyszerű, megfizethető megoldás, különösen, ha az EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM objektívvel kombinálod. Ez nagyobb, 1,2-szeres maximális nagyítást biztosít, és a világ első olyan autofókuszos objektívjeként került a piacra, amely beépített LED-es makrovakuval rendelkezik a téma megvilágításához.

Közelkép egy rózsa közepéről, kikapcsolt makrovakuval.

A Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM objektív beépített makrovakuval rendelkezik, és a fenti képek jól mutatják a fény által okozott különbséget. A fotó egy Canon EOS M3 fényképezőgéppel (a helyére mostanra a Canon EOS M6 Mark II lépett) és egy Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM objektívvel, valamint 1,3 mp, f/7.1 és ISO100 beállítással készült.

Közelkép egy rózsa közepéről, bekapcsolt makrovakuval.

A fény által biztosított extra megvilágítás segít eltüntetni az árnyékokat és a sötétséget a képről. A fotó egy Canon EOS M3 fényképezőgéppel és egy Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM objektívvel, valamint 0,4 mp, f/7.1 és ISO100 beállítással készült.

Melyek a legjobb objektívek a makrofotózáshoz?

A Canon EOS fényképezőgépekhez mellékelt számos objektív lenyűgözően rövid minimális fókusztávolsággal (MFD) rendelkezik. Ezek közé tartozik az EOS R rendszerű fényképezőgépekhez való Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, amelynek MFD-je mindössze 13 cm, valamint az APS-C formátumú DSLR fényképezőgépekhez való EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, amelynek MFD-je 25 cm, és amely EF-EOS R vagy EF-EOS M foglalatú adapteren keresztül EOS R rendszerű vagy EOS M sorozatú fényképezőgépeken is használható. Ugyanez vonatkozik a Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM objektívre is, amely az EF-M 28mm-eshez hasonló makrovakuval rendelkezik, és fantasztikus megfizethető választás első makroobjektívnek.

Egy levél rendkívül közeli képe, amely megmutatja a bonyolult szerkezetét.

A legtöbb új Canon makroobjektívhez hasonlóan az RF 85mm F2 MACRO IS STM is hibrid képstabilizátorral rendelkezik. Ez ellensúlyozza az oldalirányú, valamint a felfelé és lefelé irányuló mozgást, így a stabilizálás sokkal hatékonyabb a kézből tartott közelképek és makrofotók készítésekor. A fotó Canon EOS R fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, valamint 1/40 mp, f/2 és ISO800 beállítással készült.

Egy pillangó fejének és szárnyainak rendkívül közeli felvétele.

Az 1,4-szeres nagyítású Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel hihetetlen részleteket örökíthetsz meg, például az egyes pikkelyeket ezen a pillangó szárnyán. A fotó Canon EOS R5 fényképezőgéppel és Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM objektívvel, valamint 1/50 mp, f/4.5 és ISO3200 beállítással készült. © Oliver Wright Photography

Azon lelkes fotósok számára, akik a kreatív makrofotózást a következő szintre kívánják emelni, a dedikált makroobjektívek és a Canon teljes képmezős fényképezőgépek ideálisak. A Canon EOS RP és az EOS R6 teljes képmezős érzékelői gyenge fényviszonyok mellett is hihetetlen képminőséget őriznek meg, és még magas ISO-értékek mellett is tiszta felvételeket készítenek. Mindkettő tartalmaz továbbá egy fókuszsorozat módot, amely különösen hasznos a makrofotózáshoz, és amelyet egy kicsit később ismertetünk. Kiváló társobjektívek közé tartozik a Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM és az RF 85mm F2 MACRO IS STM. Ezek 0,5-szeres maximális nagyítást biztosítanak, és hibrid képstabilizátorokkal vannak felszerelve, hogy a kézből készített képek ne legyenek elmosódottak.

Ugyanez vonatkozik a DSLR fényképezőgépekhez készült, professzionális szintű Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-re is. A rendkívüli nagyításhoz a csúcsminőségű Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM hatalmas, 1,4x-szeres nagyítást biztosít.

A legjobb beállítások a makrofotózáshoz

Egy nő egy kagylóról készít makrofelvételt Canon fényképezőgéppel és objektívvel. Téli ruhát visel, és a könyökére támaszkodik a homokban.

Gondolj arra, hogy mennyi részletet rögzíthetsz egy széles látószögű tájképfelvételen. Most képzeld el, hogy a fényképezőgép képérzékelőjének nagy részét kitölti egy postai bélyeggel azonos méretű tárgy. Még a 0,5-szeres makronagyítás is képes olyan finom részleteket felfedni, amelyek szabad szemmel általában láthatatlanok.

Egy férfi egy nagy objektívvel ellátott fényképezőgéppel közelképet készít egy levélen lévő rovarról.

A rovarokról és egyéb bogarakról készült közelképek készítése nem mindig sikerül. A találati arányt az AI Servo (folyamatos) autofókusz üzemmód és a nagy sebességű sorozatfelvétel üzemmód kiválasztásával javíthatod. Tartsd lenyomva az exponálógombot, hogy gyors egymásutánban sorozatfelvételeket készíts, és így biztosan kapj néhány megfelelő képet.

Számos Canon fényképezőgép makrofelvételi módja jól működik, de a kreatívabb közeli felvételek készítéséhez a lelkes amatőröknek szánt fényképezőgépeknél a legjobb, ha te magad veszed kézbe az irányítást. A félautomatikus és a manuális módok használata kifizetődő tud lenni.

Külön kihívást jelent, hogy a mélységélesség (a jelenet legközelebbi és legtávolabbi pontjai közötti távolság, amelyeket élesen ábrázolunk) nagyon kicsi lesz a közeli felvételeknél, és teljesen elenyésző a teljes makrofelvételeknél. A mélységélesség maximalizálásához átválthatsz az Av (Rekesz-előválasztás) felvételi módra, és egy szűk, f/16 és f/22 közötti rekeszértéket adhatsz meg a tárcsa segítségével. Hacsak nem nagyon világos a megvilágítás, ez azonban hosszabb záridőt igényelhet a megfelelő expozícióhoz. Ez általában nem jelent problémát, ha állványt használsz virágok makrofotózásához, élelmiszerek közeli felvételeihez és más csendélet típusú témák fotózásához, de a tompa megvilágítás laposnak tűnő képeket eredményezhet. Beltéri felvételek készítéséhez egy asztali lámpával adhatsz fényt, vagy használhatod az ablakból érkező napfényt. A fotózáshoz használt LED-lámpák szintén jó választásnak bizonyulnak, akárcsak a fent említett, egyes Canon objektívekben található LED-es makrovakuk.

A rovarok makrofotózásához rövid záridőre van szükség a mozgás megállításához. Ez akkor is igaz, ha más élő tárgyakról van szó, például a szem makrofotózásánál. Ennek elérésének egyik módja, ha szűk rekesznyílást is használsz, a fényképezőgép ISO-beállításának növelése. A magasabb ISO-érték azonban a finom részletek elvesztésével és a képzaj növekedésével járhat; itt jönnek a képbe az olyan alacsony zajszintű, teljes képmezős fényképezőgépek, mint az EOS RP vagy az EOS R6 .

Fejlettebb megoldás a vaku vagy Speedlite vaku használata. A megvilágítás mellett a vaku nagyon rövid időtartama hatékonyan kimerevíti az akciót. A Canon MR-14EX II makro körvaku a makrofotózás során elérendő tökéletes közeli irányításhoz és az árnyékmentes fényhatáshoz a legtöbb Canon makroobjektívvel kompatibilis.

Makrofotózással kapcsolatos technikák

Közelkép egy gombóc vaníliafagylaltról, amelyet vékony, kör alakú csokoládéréteg borít, valamint szórócukorral és egy vékony zöld levéllel díszítettek.

A rendkívül közeli felvételek és makrofelvételek maximális élességéhez a fényképezőgépnek általában a lehető legstabilabbnak kell lennie. A fotó egy Canon EOS M50 Mark II fényképezőgéppel és egy Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM objektívvel, valamint 1/125 mp, f/5.6 és ISO2500 beállítással készült.

Egy élénk rózsaszín virág közelképe.

A természet mélyében rejtett szépségek találhatók, amelyeket a közelkép- és makrofotózással fedezhetsz fel. A fotó Canon EOS R6 fényképezőgéppel és Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM objektívvel, valamint 1/1250 mp, f/2 és ISO400 beállítással készült. © Ilvy Njiokiktjien

A fókuszálás nehézkes lehet a közeli felvételek készítésekor, és a jellemzően csekély mélységélesség miatt rendkívüli pontosságot igényel. A Canon Photo Companion alkalmazás tartalmaz egy hasznos eszközt, amely a fényképezőgépedtől és a beállításoktól függően kiszámítja a legközelebbi és legtávolabbi fókuszpontokat, a mélységélességet és a hiperfokális távolságot.

Csendéletek, például makro ételfotózás esetén a legjobb, ha a fényképezőgépet állványra vagy más tartóra szereled, hogy az fixen álljon a helyén, és ne legyen mozgás vagy elmosódás. A teljes mozdulatlanság biztosítása érdekében használd a fényképezőgép két másodperces önkioldóját vagy egy távvezérlőt, így a felvétel készítésekor nem kell a fényképezőgéphez nyúlnod.

Még állvány használata esetén is okozhat rezgéseket a fényképezőgép közvetlenül az expozíció előtt történő megérintése, illetve DLSR fényképezőgépek esetében a reflextükör felpattintása. A legtöbb Canon DSLR fényképezőgépen rendelkezésre áll a beállítások megfelelő kombinációja, vagyis a két másodperces önkioldó késleltetése és a tükörfelcsapási mód együttes használata. Ekkor a tükör két másodperccel a felvétel elkészítése előtt felpattan, így elegendő idő áll rendelkezésre a rezgések eloszlatására. A Canon Camera Connect alkalmazás is hasznos ilyen helyzetekben, amely lehetővé teszi a fényképezőgép telefonról történő vezérlését.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

A fényképezőgép rögzítésével az autofókusz jól működhet, ha egypontos AF-et használsz, és pontosan a téma azon részéhez igazítod a pontot, amelyet a legélesebbnek szeretnél. A kézi fókuszálás még jobban működhet, ahogyan azt a fenti videó is mutatja. A Canon legújabb EOS M és az összes EOS R rendszerű tükör nélküli fényképezőgépeinek mindegyike rendelkezik a fókuszkiemelés lehetőségével (az objektívnek MF módban kell lennie). Ha ezt bekapcsolod, a képkereten belüli területek a keresőben vagy a hátsó képernyőn megjelennek, amint fókuszba kerülnek, lehetővé téve a felvétel finomhangolását. Alternatív megoldásként használhatod a kívánt terület nagyított előnézetét az optimális kézi fókuszáláshoz. Ugyanezt a technikát használhatod a Canon DSLR fényképezőgépek hátsó képernyőjén, ha élőképes módba kapcsolsz.

Még a legpontosabb fókuszálás és szűk rekesznyílás mellett is előfordulhat, hogy nem tudsz olyan élességet elérni elölről hátrafelé, mint amilyet szeretnél. Ez megint a nagyon kicsi mélységélesség miatt van, amikor közelről fotózol. Egyes Canon fényképezőgépek, köztük a Canon EOS RP és az EOS R6 fényképezőgépek is rendelkeznek fókuszsorozat móddal. Ez nagyszerű makrofotók készítéséhez, mivel sorozatfelvételeket készít, miközben az egyes képkockák között automatikusan halad a fókusztávolságok tartományában. Ezután a szerkesztési szakaszban egyetlen képpé lehet egyesíteni a sorozatot, ami szélesebb fókuszsíkot eredményez.


A részletek kiemeléséhez próbálj kísérletezni a különböző fényforrásokkal, a természetes környezeti megvilágítástól kezdve a fehér kartonlap vagy papírlap segítségével történő fényvisszaverésen át a fotózáshoz használt LED-es világítópanel vagy Speedlite vaku használatáig. Számos Canon makroobjektív beépített makrovakuval is rendelkezik, amely segít az árnyékok és a sötétség eltüntetésében.

Hogyan szerkesszünk makrofotókat?

Egy Canon EOS R6 fényképezőgép hátsó képernyője, amelyen a RAW felvételi mód és egy papagáj fejéről készült közelkép beállításai láthatók.

Számos Canon fényképezőgép rendelkezik RAW-minőségű móddal. Ezt használva a lehető legnagyobb mozgásteret kapod a szerkesztési szakaszban, például a Canon Digital Photo Professional (ingyenesen letölthető) szoftver segítségével. A képminőség romlása nélkül finomhangolhatod az expozíciós értéket és a fehéregyensúlyt az optimális fényerő és színvisszaadás érdekében. A részletek kiemeléséhez élesítést is alkalmazhatsz, illetve használhatod az Életlenítő maszk funkciót, valamint a tisztaság, a kontraszt, a színtónus és a telítettség beállításával növelheted a hatást.

A közeli és makrofotók túlnyomó többségének nagy hasznára válik egy kis szerkesztés. Ha az objektíved minimális fókusztávolsága miatt nem tudsz olyan közel kerülni a témához, mint szeretnél, ne ess pánikba. A kreatív vágás a szerkesztési szakaszban lehetővé teszi, hogy eltávolítsd a nem kívánt perifériát a képből, és csak azt a területet tartsd meg, amelyet tényleg meg szeretnél tartani.

Soha semmi sem lehet teljesen tökéletes. Amikor makro- vagy közeli felvételeket készítesz, a finom részletesség, amelyet rögzítesz, kiemeli a porszemeket, foltokat és egyéb hibákat. A képszerkesztő szoftver Spot Healing Brush ecsetje vagy a klónozó eszköze hatékonyan elfedheti ezeket a fényerő, szín és textúra adatok másolásával a környező pixelekről.

A Canon Digital Photo Professional (DPP) legújabb verziói tartalmaznak egy mélységkompozíciós eszközt is. Ez automatizálja az EOS R rendszerű fényképezőgépek Fókuszsorozat módjával rögzített képek csoportjának átalakítását, egyetlen képpé egyesítve őket. Tökéletesen alkalmas a hatékony mélységélesség kiterjesztésére a közelképek készítése és a makrofotózás során.


Remélhetőleg ezek a tippek és technikák megmutatták, hogy milyen könnyű belevágni a makrofotózásba, és arra inspiráltak, hogy menj, és próbálj összpontosítani a részletekre, és rögzítsd a saját közelképeidet.Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek