HÁZI PROJEKTEK

Meríts ihletet a mindennapi életből, amikor otthoni portrékat készítesz

Michaela Efford elárulja bevált tippjeit, hogy Te is lenyűgöző portrékat tudj készíteni otthon.
Egy nő, akinek pillangós hajcsatok vannak a hajában, még több pillangós hajcsatot tesz ezüst rúdról lógó zsinórdarabokra.

A profi portré- és divatfotós, feltörekvő TikTok-sztár és lelkes Instagramos, Michaela Efford közösségimédia-oldalát a világ minden részéről követik már. Sikerét részben az instrukciós videóinak köszönheti, amelyek kreatív inspirációt és útmutatást nyújtanak a kezdő, de akár a profi fotósok számára is.

Sokunkhoz hasonlóan Michaela is küzdött a bezártsággal a karantén alatt, és folyamatosan lehetőséget keresett kreativitásának kifejezésére. A korlátozásokból előnyt kovácsolt, a mindennapi tárgyakat és a ház különböző pontjait felhasználva kreatív hangulatot varázsolt az otthoni fotózáshoz.

„Azon gondolkoztam, hogyan készíthetnék álomszerű képeket otthon, és hogyan kísérletezhetnék a megvilágítással” – meséli. „A Pinterestről merítettem ihletet az olyan típusú fotókhoz, amilyeneket készíteni akartam, és utánajártam, hogyan kivitelezik a fotósok ezeket a képeket. A zenei videók is remek ugródeszkául szolgálnak a kreatív ötletekhez.”

Most bemutatunk néhányat az otthoni kreatív portrékészítésre vonatkozó legjobb tippjei és trükkjei közül.

1. Hagyd érvényesülni a kreatív éned

Gyakran a kreatív ötletek kigondolása jelenti a legnagyobb kihívást az otthoni fotózáskor. „Általában először megpróbálom elképzelni fejben, hogy miként is fog zajlani a fotózás” – mondja Michaela. „Kigondolom, hogy melyik színek illenek egymáshoz, milyen anyagokat használjak, és legyen-e háttér vagy sem. Szeretek nem hagyományos anyagokat, például üveget vagy alufóliát használni.”

Michaela azt mondja, hogy a fotózás előtt már megvan az elképzelése, amelyhez azonban nem feltétlenül ragaszkodik. Azt tanácsolja másoknak is, hogy legyenek nyitottak a fotózás közbeni változásokra, és gondolkodjanak kreatívan. „Még az otthoni fotózásnál sem hagyom, hogy a négy fal korlátozzon. A ház különböző helyiségei különféle stílust és hangulatot képesek kölcsönözni a képeknek, ezért azt javaslom, hogy ne ragaszkodj egyetlen helyhez.”

Egy rózsaszín háttér előtt mosolygó fiatal nő portréja. Papír pillangók vannak a feje körül, és pillangók díszítik a haját is.

Kifizetődik a kísérletezés. A portré álomszerű kinézetét inkább a fotózási szakaszban, és nem az utómunkálatok során hoztam létre. A hatáshoz egyszerűen celofánt nyújtottam ki az objektív köré. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 67 mm, 1/160 mp, f/3.5 és ISO320 beállításokkal készült.

Egy fiatal nő portréja, aki egy zöld háttér előtt áll. Papír pillangók vannak a feje körül, és pillangók díszítik a haját is.

Itt Michaela ugyanazt a beállítást használta, de a háttérszín és a póz módosításával megváltoztatta a kép hangulatát. „A képek szerkesztésekor legalább annyira számít a kreativitás, mint a képek elkészítésekor” – teszi hozzá. „Szeretek a teljes kontraszt fekete-fehér szintjeivel játszani és kihangsúlyozni a színeket, hogy a képek igazán egyediek legyenek.” A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 67 mm, 1/160 mp, f/3.5 és ISO320 beállításokkal készült.

Azt tanácsolja az érdeklődőknek, hogy a fotózás koncepciójának kigondolásakor fókuszáljanak arra a hangulatra, amit át szeretnének adni. „A Pinterest nagyon hasznos, ha a különféle stílusok között akarsz böngészni. Sokszor készítek mini hangulattáblát, amely segít eldönteni, hogy milyen kellékeket, anyagokat és színeket használjak” – mondja. „Fontos, hogy rugalmasak és nyitottak legyünk az alternatívákra, ne legyünk túl sablonosak.”

2. Meríts ihletet a mindennapi életből

Egy fiatal nő portréja, aki a haját csavargatja, és mintha rágógumiból fújna lufit.

„Szerettem volna megmutatni, hogy egy véletlenszerű kellékkel is manipulálhatod a képet, hogy másnak tűnjön” – magyarázza a TikTok-sztár, Michaela Efford egy lenyűgöző önarcképéről, amit a karantén alatt készített. „Úgy néz ki, mint egy rózsaszín rágógumi, de valójában egy félig felfújt lufi.” A fénykép Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel (jelenlegi utódja a Canon EOS 5D Mark IV), Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel és 42 mm, 1/180 mp, f/2.8 és ISO400 beállításokkal készült. mm, 1/100 mp, f/2.8 és ISO400 beállításokkal készült. © Michaela Efford

Egy napraforgócsokrot tartó fiatal nő képe. Virágos felhőkkel borított kék háttér előtt áll egy százszorszép mintázatú ruhában.

Ezt a portrét Michaela százszorszép mintázatú ruhája ihlette. „Megvettem ezt a ruhát, és innen jött a virágos témájú kép ötlete” – mondja. „A felhős hátteret poliészterből készítettem, amiket egy kartonpapírra ragasztottam, majd a felhőkre mini százszorszépeket tettem.” A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 26 mm, 1/125 mp, f/3.2 és ISO640 beállításokkal készült. © Michaela Efford

A négy fal közé zárva Michaela felismerte, hogy a körülötte lévő tárgyakat és a helyiségeket – némi kreativitással megspékelve – használhatja stúdióként. „Van néhány gyönyörű tárgyam és díszem otthon, amelyeket teljesen természetesnek vettem a karantén előtt” – mondja. „Úgy, hogy minden nap láttam őket, láthatatlanná váltak. Az otthonmaradás miatt teljesen új szemmel tekintettem rájuk, és elkezdtem azon gondolkodni, hogyan használhatnám fel őket kreatív módon a fotózásokhoz.”

3. A világítás és a helyszín

Egy kéken világító keretes szemüveget viselő fiatal nő a fényképezőgépbe néz, közvetlenül mögötte pedig egy kék fénykör látható.

„Nincs is jobb a jó kellékeknél” – mondja Michaela. „Miután megvásároltam, felvettem ezt a világító szemüveget, és úgy éreztem magam, mint egy sci-fi film karaktere, ami így meg is adta a kép témáját. A kép hangulatát tovább fokoztam azzal, hogy alufólialapot használtam háttérként. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 70 mm, 1/160 mp, f/3.5 és ISO640 beállításokkal készült. © Michaela Efford

Egy fiatal nő egyik kezével oldalt megtámasztja a fejét, és az előtte lévő pohár vízben úszó két halat nézi, amelyeket utólag, digitálisan szerkesztettek rá a képre.

„Ezt a képet a kertemben készítettem, a háttér pedig egy lepedő volt, ami diffúzorként működött” – mondja Michaela. „A fő kellékként egy pohár vizet használtam. Eredetileg az arcomat szerettem volna eltorzítani vele, de végül halakat szerkesztettem a pohárba digitálisan, mivel úgy éreztem, hogy a képről hiányzik egy kreatív elem.” A fotó Canon EOS 5D Mark III fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 33 mm, 1/1000 mp, f/3.2 és ISO100 beállításokkal készült. © Michaela Efford

Michaela szilárdan hisz abban, hogy a jó fotózás alapja a fény minősége. „Legtöbbször a nappalimban vagy a hálószobámban fotózok, mivel azoknak a legjobb a fénye reggel, de az egyes helyiségek sokkal jobban mutatnak a nap különböző szakaszaiban” – mondja. Ha otthon fotózol, ezek a tippek segítenek otthoni stúdiód kialakításában.

Az önarcképeken, illetve a TikTokon közzétett videóiban Michaela leginkább azokat a portréfotókat részesíti előnyben, amelyek válltól felfelé mutatják az alanyt. „A teljes testes képeknél alkalmazott pózok kidolgozása furcsa lehet a sok végtag miatt, és szerintem a közeli felvételek sokkal lebilincselőbbek” – teszi hozzá.

„Önarcképek készítésekor a távvezérlőt vagy a fényképezőgép időzítőjét használom. A Canon legújabb fényképezőgépeit már változtatható képszögű kijelzővel szerelték fel, amelyek segítségével könnyedén beállíthatod magad a képen. Ha mást fotózok, akkor is gyakran önarcképekkel kezdek a legjobb fények megtalálásához, és hogy megnézzem, a kellékek és a háttér hogyan illik egymáshoz, majd ebből indulok ki.”

4. Válaszd ki a megfelelő felszerelést

Egy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép, egy állvány, illetve különféle irodaszerek egy asztalon.

Michaela különféle eszközöket, technikákat és felszereléseket használ fényképei elkészítéséhez. „A képek erőteljes üzeneteket közvetíthetnek, ezért soha ne félj képekkel elmondani, hogy mit gondolsz” – mondja.

Egy fehér ruhát viselő nő, akinek a hajában és a száján pillangók vannak.

A felszerelés mellett Michaela számos kelléket és otthon megtalálható, hétköznapi tárgyat (például ragasztófóliát) is használ a végső simításokhoz. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 67 mm, 1/160 mp, f/3.5 és ISO320 beállításokkal készült.

Michaela egy Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgépet használ, amióta kezdő fotósként beleszeretett az EOS 5D sorozatú fényképezőgépekbe. „Most azonban nagyon csábít a Canon tükör nélküli EOS R6 fényképezőgépe. Láttam, hogy több fotós is ezt a gépet használja divatbemutatókon. Nem csak kompakt és könnyű, de látványos eredményeket hoz állóképek és videók készítésénél egyaránt.”

Ami még nagy előnye, hogy nem kell kifizetni egy teljes képmezős fényképezőgép árát a lenyűgöző eredményekért. A cserélhető objektíves Canon EOS M50 Mark II és a kompakt Canon PowerShot G7 X Mark III is kiváló teljesítményt kínál az állóképek és a 4K UHD videók készítéséhez.

„Teljesen rabul ejtettek a Canon fényképezőgépei, mivel imádom azt, ahogyan a színeket kezelik” – folytatja Michaela. „Ennek alaposan utánajártam a vásárlás előtt, és ez valóban kifizetődött a munkám során. A portréobjektívek esetében a választásom a Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM és az EF 35mm f/1.4L II USM objektívre esett. A természetes perspektíva nagyon illik a fotózási stílusomhoz, a nagy rekeszértékkel pedig kiválóan szabályozhatom a mélységélességet.”

Michaela nagyon szeretné kipróbálni a Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM objektívet. A Canon EOS RP és az EOS R6 fényképezőgépek vázához hasonlóan ezek is kényelmesen kompaktak, de kiváló képminőséget, valamint átütő teljesítmény nyújtanak, a hibrid optikai képstabilizálás, illetve a rendkívül közeli felvételekhez használható 0,5-szörös makronagyítás sokoldalúsága pedig már csak hab a tortán.

5. Együttműködés és megosztás

Egy nő világoskék szemhéjfestékkel és ékszerkönnycseppekkel, aki élénkkék vízben merül el. Csak a feje és karjai láthatók.

Egy kép azok közül, amelyeket Michaela az egyik ügyfelének készített. „Kék festéket tettünk a vízbe, hogy a víz igazán élénk legyen” – mondja. „A szín kulcsfontosságú tényező. Arra gondolj inkább, hogy a színek hogyan illenek össze, ne érezd úgy, hogy mindenféle díszes kelléket ki kell pakolnod.” A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 63 mm, 1/125 mp, f/3.2 és ISO320 beállításokkal készült. © Michaela Efford

Egy bolyhos, rózsaszín háttér előtt egy szőke, passzos lila felsőt viselő nő meglepődést színlel, miközben egy rózsaszín telefont tart a füléhez.

„Szupercsajos, ’90-es évekbeli popstílust szerettünk volna elérni” – magyarázza Michaela figyelemfelkeltő képéről, amelyet egy 2021 májusában tartott divatfotózáson készített. A fotó Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgéppel és Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektívvel, 61 mm, 1/160 mp, f/8 és ISO125 beállításokkal készült. © Michaela Efford

Ha barátokról készítesz portrét, Michaela azt javasolja, hogy pontosan mondd el nekik, milyen pózt vársz tőlük. „Jobban tudok testbeszéddel kommunikálni, mint szavakkal, ezért inkább megmutatom az embereknek, hogy milyen pózt vegyenek fel ahelyett, hogy elmondanám nekik” – mondja. „Sokkal természetesebb és interaktívabb. Az is nagyon fontos, hogy az emberek a lehető legtermészetesebben és legkényelmesebben érezzék magukat.”

„Amikor a TikTokra készítek videókat, mindig próbálok ’színfalak mögötti’ anyagot is felvenni, amit majd később megszerkesztek. Jobban felcsigázza az érdeklődést, és az emberek gyakran elámulnak azon, amikor látják, hogyan is áll össze egy felvétel.”

Ha eleget kísérletezel portréfotózással, idővel ki fog alakulni a saját stílusod. „Légy magabiztos, és ne félj kifejezni a személyiséged” – mondja Michaela. „Nyugodtan meríts ihletet más fotósoktól, de ahogy saját stílusod fejlődik, maradj hű hozzá, és légy büszke egyedülállóságodra.”


Írta: Matthew Richards

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  A legjobb belépő szintű készlet portékhoz

  Fényképezőgépek és objektívek mindenfajta portréfotózáshoz.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Emeld magasabb szintre szelfidet

  Nina Collins TikToker elmagyarázza, hogyan készíthetsz kreatív önarcképeket otthon.

 • HÁZI PROJEKTEK

  Állítsd fel saját otthoni stúdiódat

  Fedezd fel, hogyan lehetsz kreatív a vakuval, és hogyan készíthetsz lenyűgöző portrékat alacsony költségekkel.

 • PORTRÉFOTÓZÁS

  Absztrakt portrék készítése

  Játssz a különböző expozíciókkal, fényfestéssel és árnyékokkal.