ALAPOK

Fotózás nyomtatási céllal – bevált tippek

Tudd meg, hogyan használd Canon fényképezőgéped, hogy a megörökített pillanatok nyomtatásban is jól mutassanak.
Erdei környezetben egy Canon EOS R100 fényképezőgépet tartó nő hajol előre, hogy családi fotót készítsen két gyerekről és egy sárga sapkát viselő férfiről.

Vajon milyen lenne az élet az esküvőkről vagy más nagy horderejű eseményekről készült fotók nélkül? Ami azt illeti, az élet egészen hétköznapi pillanatait is megörökítheted és megőrizheted a családi fotók készítésével és kinyomtatásával. Nyomtatott formában az emlékek kézzelfoghatóbbak, és sokáig emlékeztetnek a vidám családi pillanatokra, felidézik bennünk a különleges alkalmakat, ráadásul ajándéknak is tökéletesek.

Összeállíthatsz egy újszülött baba első hónapjait nyomon követő fotóalbumot, amelyre sok-sok évig kincsként tekint majd mindenki. Készíthetsz személyre szabott mesekönyvet, amelyet imádni fognak a gyerekek, de saját üdvözlőkártyákat vagy családi fotónaptárat is előállíthatsz, hogy egyedi ajándékként meglepd velük a rokonokat és a barátokat.

Vicky Baynton-Williams, a férje, Ted és a gyerekeik, Audrey és Rex számára a fotózás gyakran közös családi tevékenység is. „Vérbeli fotósok vagyunk” – mondja Vicky. „Állandóan fotózok. Vannak képeim arról, amikor a gyerekek fülmelegítőben mennek iskolába, de arról is amikor csak úgy a kanapén ölelkeznek. Igyekszem nem elrontani ezeket a varázslatos pillanatokat, de azért ha oda tudok surranni, hogy lekapjam őket, nem hagyom ki.” Persze a különleges alkalmakhoz hivatalosabb fotók dukálnak. „Minden évben készítünk egy családi karácsonyi fotót, amint decemberben felállítottuk a fát” – árulja el Vicky. „Ehhez felvesszük az irtó gáz karácsonyi pulcsijainkat. Viszont így évről évre látjuk, hogyan fejlődnek és növekednek a gyerekeink.”

Vicky és családja most elmesélik, amikor egy helyi erdőben jártak, ahová fényképezőgépet is vittek, hogy az ott készült fotókat az általuk eltervezett módon, nyomtatott formában használják fel. Ehhez kapcsolódóan áttekintjük, miket érdemes észben tartani, ha az elkészült felvételeket nyomtatott formában szeretnénk viszontlátni.

Erdei környezetben egy kislány tart a kezében egy Canon EOS R100 fényképezőgépet, miközben anyukája a válla fölött áthajolva magyaráz neki.

Egy kezdőknek ajánlott fényképezőgépen, például a Canon EOS R100 modellen vannak automatikus üzemmódok, így remek eredményeket lehet elérni anélkül is, hogy profi módon el kellene sajátítani a bonyolult beállításokat. Ennek köszönhetően a fotózás sokkal érthetőbbé és élvezetesebbé tud válni a család fiatalabb tagjai számára is.

A megfelelő fényképezőgép kiválasztása

Az erdei fotózáshoz Vicky és családja a kompakt, tükör nélküli Canon EOS R100 fényképezőgépet használta. Ezt a modellt könnyű kezelni, és hasznos irányított menüinek köszönhetően nem kell a fotózás szakértőinek lennünk ahhoz, hogy remek képeket készítsünk vele. A Különleges jelenet mód használatával optimalizálhatod a beállításokat az éppen fotózott témához igazodva, legyen szó éjszakai portréról, tájképről vagy közelképről. A Kreatív segéd funkcióval többek között gyorsan érhetsz el profinak tűnő háttérelmosódást, állíthatsz a színeken és a megvilágításon, és klasszikus szépiahatást kelthetsz, anélkül, hogy bonyolult beállításokat kellene elsajátítanod. A beépített Kreatív szűrőknek köszönhetően pedig gyerekjáték leutánozni egy ódivatú fekete-fehér fotó, egy játékkamerával készült felvétel és hasonlók hangulatát.

„A képminőség klasszisokkal jobb volt, mint a telefonomé” – teszi hozzá Vicky. Ez nem csupán az elképesztő részletességet biztosító 24,1 MP-es APS-C érzékelő felbontásának tudható be. Azzal is magyarázható, hogy az érzékelő nagyobb, mint az okostelefonoké, tehát kisebb mélységélességet érhetsz el vele, portréidnak pedig profi, lágyan elmosódó hátteret adhatsz.

Az EOS R100 további előnye egy okostelefonhoz képest, hogy a különféle fotózási helyzetekhez igazodó és a képeidet teljesen más színben láttató Canon RF objektívek széles választékából tetszőlegesen kiválaszthatod bármelyiket. A Baynton-Williams család a Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM kitobjektívet választotta, amely egy kompakt, mégis sokoldalú objektív a mindennapi helyzetekhez. Zoomtartománya ideális szinte mindenhez, legyen szó a családi programok jeleneteinek megörökítéséről vagy éppen gyönyörű portrékról és utazáskor készült fotókról.

A nevében szereplő IS arra utal, hogy ez az objektív optikai képstabilizátorral rendelkezik, amelynek segítségével akkor is élesek lesznek a felvételeid, ha kézből fotózol. Az éles képek azért kulcsfontosságúak, mert a nyomtatásnál eredendően fellép egy minimális lágyító hatás.

A Canon EOS R100 fényképezőgéppel készült fotón egy kesztyűt és kabátot viselő lány tart egy kis tököt a fényképezőgép elé, a háttérben állványokra helyezett tökök látszódnak elmosódva.

Egy kissé borús nap talán csalódást kelthet, ha családi kirándulást tervezünk, de a megvilágítás ilyenkor sokkal jobb, mint ha erőteljesen és élesen sütne a nap, mert így tökéletes képeket lehet készíteni, amelyeken a sötét és a világos területek egyaránt kellő részletességgel jelennek meg. Egy olyan fényképezőgép, mint az EOS R100, kis mélységélességet tud biztosítani az esztétikusan elmosódott hátterű portrékhoz. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel, 18 mm, 1/200 mp, f/4,5 és ISO 100 beállításokkal készült.

A Canon EOS R100 fényképezőgéppel készült fotón két mosolygó gyerek játékosan ölelkezik, miközben ugyanabban a karosszékben ülnek.

Gyerekek fotózásakor sokkal eredményesebb, ha az ő szemmagasságukhoz igazítjuk a nézőpontunkat. Hivatalosabb családi csoportképekhez az EOS R100 önkioldót biztosít, valamint annak lehetőségét, hogy a fényképezőgépet távolról vezéreljük az okostelefonunkról az ingyenes Canon Camera Connect alkalmazáson keresztül. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 45 mm, 1/500 mp, f/6,3 és ISO 800 beállításokkal.

Amikor mozgékony gyerkőcöket fotózol, az IS jól együttműködik a Canon nagyra tartott Dual Pixel CMOS autofókuszával, amely képes észlelni a képkockában lévő embereket, de az EOS R100 sorozatfelvételi funkciójával is, amely képes másodpercenként akár 3,5 képkockát rögzíteni a folyamatos autofókusszal.1 Vicky számára ez azt jelentette, hogy nem kellett elszalasztania az igazán felbecsülhetetlen pillanatokat.

„Nagyon szerettük használni az EOS R100 sorozatfelvételi funkcióját – meséli –, hiszen így biztosan lesz a felvételek között olyan, ahol az alanynak nyitva a szeme és mozgás közben is a kamerába néz.”

Amikor nyomtatásra szánt fotókat készítünk, az EOS R100 másik nagy előnye az okostelefonhoz képest, hogy RAW-formátumban is tud fotózni. A RAW-fájlok tartalmazzák az érzékelő által rögzített valamennyi képadatot, maximális mozgásteret adva ahhoz, hogy később utómunkálatokat végezhess a képen, kihangsúlyozva annak főbb jellegzetességeit és javítva rajta. Ezzel szemben a JPEG-ek feldolgozása a fényképezőgépen belül zajlik, és a képadatok nagy része igazából megsemmisül a folyamat során. De dönthetsz úgy is, hogy te egyikről sem mondasz le: választhatod ugyanis a RAW+JPEG beállítást, így a JPEG-eket rögtön megoszthatod a fényképezőgépről, míg a RAW-fájlokat nyomtatáshoz használhatod.

Apa és fia ül egy faasztalnál, a fiú egyik kezében az asztalra helyezett Canon EOS R100 fényképezőgép, miközben mindketten a Canon SELPHY nyomtatóból előbukkanó nyomatokat nézik.

Ha azt tervezed, hogy a fotóidat az otthonodban bocsátod majd közszemlére, úgy tudod ezt még kreatívabban megtenni, hogy a színeket a meglévő lakásdekorációhoz igazítod. Adott esetben ehhez megszerkesztheted a képet egy szoftverben, mint amilyen a Canon Digital Photo Professional, amelyben állíthatsz a kontraszton és a telítettségen is. De alaposan gondold át azt is, hogy milyen típusú fotópapír fogja majd biztosítani a kívánt eredményeket.

Valaki kézzel lehúz egy fotómatricát annak hátoldaláról, hogy beragassza egy albumba.

A Canon SELPHY CP1500 lehetőséget ad a különböző papírtípusokra való nyomtatáshoz, így például mini matricákat is lehet vele készíteni, amelyekkel jobban bevonhatjuk a gyerekeket abba, amit csinálunk.

A nyomtató kiválasztása

A Baynton-Williams család választása a kompakt, vezeték nélküli Canon SELPHY CP1500 nyomtatóra esett, amely élénk színű, fotólabor-minőségű, víz-, karcolás- és ujjlenyomatálló nyomatokat állít elő, hogy a vele készült fotók valóban örök emlékül szolgáljanak.2 A nyomtató festékszublimációs technológiája a legkülönfélébb méretű nyomatok előállítására képes, a képeslap méretű nyomatoktól a minimatricákig, ezzel igencsak elnyerve Vicky, Audrey és Rex tetszését.

„Teljesen odavoltak attól, hogy saját matricákat tudnak nyomtatni” – számol be Vicky. „Rex el is küldött egy képeslapot a barátjának, amelyen ő maga szerepelt! Szóval ez egy nagyon jó kis funkció.”

A Canon hatalmas nyomtatóválasztéka szinte korlátlan lehetőségeket biztosít, a kimagasló minőségű otthoni és fotónyomtatásról gondoskodó PIXMA modellektől a zsebméretű fotónyomtatókból álló, tinta nélkül nyomtató Canon Zoemini termékcsaládig. Tudd meg, mi alapján válassz nyomtatót, vagy próbáld ki a Canon Nyomtatóválasztóját, amely az igényeid szerint ajánl fel javaslatokat.

Egy levelekkel körülvett gyereket ábrázoló fotó jelenik meg egy okostelefonon, miközben a kép nyomtatott változatát éppen kiadja a mellette lévő Canon SELPHY nyomtató, a háttérben pedig egy Canon EOS R100 fényképezőgépet látunk.

A fotókat vezeték nélkül továbbíthatod a Canon EOS R100 fényképezőgépről az okostelefonodra, ahol szerkesztheted, bélyegekkel, szűrőkkel és egyebekkel láthatod el őket az olyan Canon alkalmazások használatával, mint a SELPHY Photo Layout alkalmazás, amely korlátlan lehetőséget kínál a kísérletezésre és a fotóiddal töltött vidám percekre. Ezt követően közvetlenül az okostelefonodról ki is nyomtathatod a képeket – gyorsan és egyszerűen.

Anya és lánya ül egy asztalnál, mosolyogva és nevetve nézegetnek egy fotóalbumot.

A család a fotónyomatokat különféle barkácstevékenységekhez is felhasználja, például fotóalbumokhoz vagy papírból készült kézműves alkotásokhoz. Ilyenkor nemcsak egy emlékezetes dolog kerül ki a kezeik alól, de közben a gyerekeket is le tudják kötni a közös projekttel.

Tippek nyomtatásra szánt fotók készítéséhez

Ennél a fotózásnál Vicky és családja új módokon tette próbára a kreativitását, mivel a felvételeket a végeredményt szem előtt tartva készítették. Íme hét tipp, hogy a legjobb eredményeket érd el a nyomtatásra szánt fotók készítésekor.

1. Megvilágítás Ne légy csalódott, ha nem süt ki a nap – egy felhős napon a szórt fény ideális a fotózáshoz, mivel nincsenek éles árnyékok, így nagyobb eséllyel tudod majd megragadni a részleteket a csúcsfényes és az árnyékos területeken is, márpedig ez előfeltétele az élénk nyomatoknak. Ráadásul ez a fajta megvilágítás a természetes bőrtónusok visszaadásához is a legelőnyösebb. Ha beltérben fotózol, a természetes, oldalról jövő, szórt fény a legideálisabb. Például a felvételen nem szereplő ablakon keresztül bejövő fény sokkal jobb, mint a nagyon kontrasztos, közvetlen fény, amely előnytelen árnyékokat vethet és igen sötét területeket eredményezhet, ezek pedig nyomtatásban minden jól kivehető részletet eltüntetnek.

2. Képstílusok használata Ezek a fényképezőgépen belüli előbeállítások különféle képtípusokhoz rendelik hozzá az élesség, kontraszt, telítettség és színtónus különböző beállításait. Amikor embereket fotózol, próbáld ki a Portré képstílust – ez mérsékelten csökkenti az élességet és kicsit növeli a fényerőt, lágyabb hatást kölcsönözve a bőrnek.

3. Kompozíció A különféle szögekkel és hátterekkel való kreatív kísérletezésből izgalmas nyomatok készülhetnek otthoni dekorációhoz, ráadásul ehhez számtalan technika közül választhatsz. Próbálj a talajhoz minél közelebbről, szokatlan nézőpontból fotózni, vagy használd fel a jelenet természetes elemeit, például a fákat vagy ajtófélfákat az alany keretbe foglalásához. A vezérvonalak – például egy ösvény, egy kerítés vagy egy túlnyúló faág – ráirányítják a néző tekintetét a kompozíció érdekes részeire. Kapcsold be a fényképezőgépeden lévő 3x3-as négyzethálót – ez egy harmadolási szabályként ismert hasznos technika, amely segít megkomponálni a jelenetet.

A Canon EOS R100 fényképezőgéppel készült fotón egy gyerek dől neki egy fának, amely az erdei háttérhez képest ferde szögben áll.

A szokatlan és karakteres portrékhoz fotózhatsz alacsony és magas szögből is, de a kompozíciót a természetben talált érdekes elemek felhasználásával is megalkothatod, mint amilyen ez a dőlő erdei fa. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 23 mm, 1/85 mp, f/5 és ISO 100 beállításokkal.

A Canon EOS R100 fényképezőgéppel készült fotón egy álló gyereket ölel körül egy üreges fatörzs hasadéka.

A magával ragadó kompozíciókhoz használd fel a természetes keretet adó tereptárgyakat, mint amilyen ez az üreges fatörzs. A Portré jelenet mód kissé fókuszon kívülre helyezte a hátteret, de közben megőrizte annak érdekes textúráját. A fotó Canon EOS R100 fényképezőgéppel és Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM objektívvel készült, 29 mm, 1/160 mp, f/6,3 és ISO 640 beállításokkal.

4. A célnak megfelelő kompozíció Amikor megkomponálod a felvételt, gondold át, hogy a kép végül milyen célt fog szolgálni – ha például egy családot fotózol, és a képek naptárba fognak bekerülni, tedd fel magadnak a kérdést: Vajon az adott kompozíció négyzetre vágva is működni fog? Ha viszont a képekből üdvözlőlapok lesznek, hagyj elegendő helyet a keret tetején vagy oldalán, hogy oda lehessen írni a szöveget.

5. Hátterek Ne csak az alanyra koncentrálj, hanem azt is vedd figyelembe, hogy a háttér harmóniában legyen vele. Ügyelj arra, hogy a háttér ne vonja el a figyelmet, mondjuk valamilyen zavaró részlet vagy túlzottan elütő szín miatt. Szükség esetén persze szerkesztéskor homályosíthatsz, fakíthatsz, sötétíthetsz vagy világosíthatsz egyes területeken, hogy még jobban ráirányítsd a tekintetet az alanyokra, azonban mindig az a legegyszerűbb, ha már a fényképezőgépen belül el tudod végezni a szükséges beállításokat.

6. Színek figyelembevétele Ha már pontosan tudod, hogy egy adott felvételt milyen környezetben fogsz elhelyezni, például egy nagy méretű fotónyomatot tennél fel a falra, gondolj a helyiség színsémájára is. Inkább élénk árnyalatok és színesre festett falak határozzák meg? Ha komplementer színeket használva és az adott helyiség hangulatához igazodva készíted el a felvételt, akkor biztosan harmonikusan illeszkedni fog a térbe, de a jól párosított meleg és hideg színárnyalatok is működni fognak. A felvételen végzett utómunkálatok során természetesen tudsz még állítani a színeken valamilyen szoftver segítségével, mint amilyen például a Canon ingyenes Digital Photo Professional programja. Ha úgy látod, hogy a kép fekete-fehérben illene be igazán a környezetébe, alakítsd át, hogy a családi portrék klasszikus hangulatát idézze, és kevésbé tűnjenek kaotikusnak a mozgalmas jelenetek.

7. Számít a minőség Végső soron minél jobb lesz a felvételed, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a nyomat is jobb minőségű lesz. Úgyhogy használd ki a fényképezőgéped összes funkcióját, hogy már eleve egy jól sikerült fotóból tudj kiindulni. Élesen kirajzolódnak a kép fontos részei? Használd a fényképezőgép AF követési funkcióját, hogy az alanyaid tekintetére fókuszálj, hiszen ennek a területnek az élessége kulcsfontosságú minden portré esetében. Ügyelj arra, hogy a felvétel lehetőleg teljesen zajmentes legyen, és a legsötétebbtől a legvilágosabbig a teljes tónustartomány megjelenjen. Ehhez az kell, hogy megfelelő expozíció-beállításokat és a lehető legalacsonyabb ISO-értéket használd – ha pedig nem tudod rövid záridővel kizárni a fényképezőgép bemozdulása okozta elmosódás kockázatát, használj állványt, vagy támaszd neki a fényképezőgépet valamilyen stabil tárgynak. Az EOS R100 praktikus, irányított menüire és a Kreatív segédre támaszkodva a lehető legjobb eredményeket tudod elérni ebből a szempontból.

Egy nyitott fotóalbum hever egy faasztalon, néhány kiterített nyomattal és egy Canon SELPHY nyomtatóval körülvéve.

Vicky számára a becses pillanatok megőrzésének szívbemarkolóan nagyobb jelentősége lett, mióta ő és Ted elvesztették a szüleiket. „Meggyőződésem, hogy rettentően fontos fényképeket készíteni az emlékek későbbi felidézéséhez” – mondja. „Ne feledjük, hogy tényleg a család összes tagjáról készítsünk fotókat, hiszen ezt csak addig tehetjük meg, amíg még velünk vannak.”

Mindegy, hogy az otthonodat szeretnéd szebbé tenni néhány személyes képpel, vagy inkább egyedi ajándékokat készítenél családtagjaidnak és barátaidnak, esetleg közösen gyártott emlékkönyvekkel és papírból készült alkotásokkal kötnéd le a gyerekek figyelmét, nyomtatott formában sokkal jelentőségteljesebbé válnak a fotóid.

Vicky, Ted, Audrey és Rex számára a fotóalbumok készítése is olyan tevékenység, amelyet a család közösen szeret csinálni, ráadásul így az együtt megörökített emlékeket újra tudják élni. „A gyerekek imádják felidézni a régi pillanatokat, úgyhogy jó dolog, ha tudunk egy kis időt szakítani erre” – magyarázza Vicky. „Ha mindet kinyomtatjuk, majd beragasztjuk egy könyvbe, akkor az adott évhez vagy évszakhoz kapcsolódó emlékké válnak.”

Írta: Lorna Dockerill és Alex Summersby

  1. Sorozatfelvétel: max. kb. 6,5 felvétel/mp elektronikus 1. redőnyzár és One-Shot AF használatával. A sebesség tartósan megmarad 97 JPEG-ig (összes méret), de csökken a következő formátumokban való fotózáskor: RAW, C-RAW, RAW + JPEG vagy C-RAW + JPEG. Servo AF használata: max. kb. 3,5 felvétel/mp
  2. A különleges védőbevonatnak köszönhetően a fotók albumban tárolva akár 100 évig is színesek maradnak. Gyorsított tesztelés alapján, 23 °C/73,4 °F hőmérsékletet és 50%-os páratartalmat feltételezve.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek