A FOTÓZÁS ALAPJAI / SZABADTÉRI FOTÓZÁS

Tippek szélsőséges időjárási körülmények melletti fotózáshoz

Lehet hőség vagy hideg, eső vagy napsütés, az alábbi tippek segítségével lenyűgöző felvételeket készíthetsz bármilyen időjárásnál vagy környezetben.
Téli ruházatot és hátizsákot viselő fotós áll egy hóval borított hegyoldalon, kezében egy Canon fényképezőgéppel. © Richard Walch

Szélsőséges hőmérséklet mellett általában nehezebb fotózni. Bár a hó, a fagy és a jég egyaránt látványos téli jeleneteket tud eredményezni, a fényképezőgépek többségét csak 0 °C feletti működésre tervezték. Ugyanígy a rendkívül forró környezetekben túlhevülhetnek a fényképezőgépek, a homokos tájak pedig növelik a szigeteletlen felszerelés károsodásának veszélyét.

Számos Canon fényképezőgép rendelkezik időjárásálló szigeteléssel, és meglepően zord körülmények mellett is működik, ugyanakkor az emberi tényezőt is figyelembe kell venni. A szélsőséges környezetekben való fotózás téged is legalább annyira meg tud viselni, mint a felszerelésedet.

Nyilvánvaló tehát, hogy körültekintőnek kell lenned, amikor szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között fényképezel: kövesd nyomon az időjárás-előrejelzést, mielőtt elindulnál, majd csomagold be az annak megfelelő ruházatot és a szabadtéri fotózáshoz szükséges felszerelést. Azonban jó, ha kéznél van pár praktikus fotózási tipp is, hogy a dolgok a lehető legzökkenőmentesebben menjenek. Íme legjobban bevált tippjeink a különösen hideg, illetve meleg időben való fényképezéshez.

Felvételkészítés hideg időben

1. Tartsd melegen a kezed

Téli kabátot, sapkát és kesztyűt viselő fotós tart a kezében egy Canon EOS R5 fényképezőgépet.

Fontos, hogy kezeidet melegen tartsd, mialatt szélsőséges időjárási körülmények között fotózol. Érdemes beruháznod egy pár vékony termokesztyűbe, amelyet alávehetsz a rendes kesztyűdnek, hogy benntartsa a meleget.

Ha reszketnek a kezeid, ez a fényképezőgép bemozdulását okozhatja, amitől elmosódottak lesznek a felvételek. Tegyél el magadnak egy pár vastag, vízhatlan kesztyűt és kézmelegítőt, hogy felmelegíthesd a kezeidet, miután huzamosabb ideig a hidegben tartózkodtál.

Bár a hideg időben történő fotózás során fontos a kesztyűviselet, ez meg is nehezítheti a fényképezőgép gombjainak lenyomását. Egy testreszabható vezérlőgyűrűvel rendelkező Canon objektívet, például az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, az RF 35mm F1.8 MACRO IS STM vagy az RF 85mm F2 MACRO IS STM modellt gyakran könnyebb kezelni kesztyűben. A joystick-vezérléssel rendelkező Canon fényképezőgépek – például a Canon EOS R10 – szintén hasznosak lehetnek, ha a kesztyűviselet megnehezíti az érintőképernyő használatát az AF-pont mozgatásakor.

Ha rajongsz a téli fotózásért, akkor hallgass Richard Walch sportfotósra és Canon nagykövetre, aki azt javasolja, hogy vásárolj hegymászókesztyűt, amely szabadon tartja az ujjbegyeidet a fotózáshoz, mégis védi kezeidet az egyes felvételek elkészítése között.

2. Óvd a felszerelésed

Kesztyűs kéz tart egy Canon fényképezőgépet, amelyre a téli időjárással szembeni védelem érdekében napellenzőt szerelt fel.

Téli időjárásnál a napellenző meg tudja akadályozni, hogy vízcseppek folyjanak rá az objektívre. „A napellenzőnek hallatlanul fontos szerepe van havazáskor” – magyarázza Richard. Egy jó napellenző használatával sok akadályt le tudsz győzni.” © Richard Walch

Egy fotós egy szélfútta mólón filmezi magát egy Canon fényképezőgéppel, amelyre mikrofont és szélfogót is felszerelt.

Videofelvétel készítésekor a szél zaja tönkreteheti a hangot. Ha szeretnéd, hogy tisztán hallatszódjon a hang, akkor vagy kapcsold be a szélcsökkentő üzemmódokat Canon fényképezőgépeden, vagy használj szélfogó tartozékkal ellátott külső mikrofont.

A Canon EOS R rendszerű fényképezőgépek, például az EOS R6, az EOS R6 Mark II és az EOS R7 rendelkeznek időjárásálló szigeteléssel, így nem jelent nekik gondot az esőben való fotózás, de azért gondold át, mielőtt szakadó esőben indulnál útnak. Ha vízcseppek kerülnek az objektívre, töröld le őket egy tiszta mikroszálas kendővel vagy objektívtörlővel. Objektívjeidhez védőszűrőket is vásárolhatsz, amelyek rendkívül hasznosak szélsőséges időjárás esetén. Heves esőzéskor vagy hóviharban lehetőleg inkább ne cserélj objektívet, mert károsodhat a felszerelésed.

Ha a szabadban használod a fényképezőgéped, és egy ideje már nem forgattad el kézzel a fókuszgyűrűt vagy nem használtad az autofókuszt, akkor előfordulhat, hogy az objektív és a fókuszgyűrűk „befagynak”. Ennek elkerülése érdekében tartsd a fényképezőgépet becsomagolva egy jó minőségű táskában, amikor éppen nem használod, ha pedig hóesésben fotózol, fedd le a gépet valamivel. Másik lehetőségként forgasd a fókusz- és zoomgyűrűt az AF-motorral vagy kézzel.

Az akkumulátorok hideg időben a szokásoshoz képest gyorsabban lemerülnek, ezért vagy tartsd a fényképezőgépet és az akkumulátorokat a táskádban, hogy megvédd őket az időjárástól, vagy tedd őket egy belső zsebbe, ahol a testhőmérsékleteddel tarthatod melegen őket. Ne feledkezz meg arról se, hogy a megszokotthoz képest kétszer annyi akkumulátort csomagolj el.

Mikor hidegről meleg környezetbe viszed a fényképezőgépet, a pára lecsapódik, ami kárt tehet a gépben. „Amikor ebédelni mész, akkor vagy neked, vagy a hátizsákodnak kint kell maradnia” – tanácsolja Richard. „Ha a hidegről bemész a melegre, és ott próbálod megnézegetni a képeidet, akkor vége a dalnak. A fényképezőgép bepárásodik, az objektívek bepárásodnak, és fennáll a fényképezőgép károsodásának kockázata. A fényképezőgépet ugyanabban a hőmérsékleti zónában kell tartanod.” Keress a fotóstáskádnak egy kicsit hűvösebb helyet, ez lehet például egy tornác, ahol a felszerelésed fokozatosan felmelegedhet.

Ha közvetlenül az egyik környezetből a másikba kell menned, néhány percre egy műanyag zacskót is rátekerhetsz a felszerelésedre, hogy a hőmérséklet-változás ne legyen olyan drasztikus.

3. Használj állványt, és fotózz távolról

Téli ruházatot viselő fotós guggol egy folyó menti sziklákon elhelyezett állványra szerelt Canon EOS R6 fényképezőgép mögött.

Ha a fényképezőgépet állványra teszed, és a Canon Camera Connect alkalmazással távolról készítesz felvételeket, ezzel csökkented a fényképezőgép bemozdulásának kockázatát, amikor a hidegtől reszketsz. Az alkalmazás Élő nézet funkciójával ellenőrizheted a kompozíciót és beállíthatod az expozíciót, majd közvetlenül okostelefonodra továbbíthatod a képeket.

Nehéz lesz stabil képet készítened, ha remegsz a hidegtől. Egy könnyű, hordozható állvány viszont stabilan tarthatja a fényképezőgépet, így aggodalom nélkül fotózhatsz. Csak jusson eszedbe, hogy nulla fok alatt nem szabad hozzáérned szabad kézzel az állványhoz, mert „megégetheted” a bőrödet. Mielőtt elvégeznéd a beállításokat, taposd simára a hóval borított talajt, hogy egyenletes, tömör felületet hozz létre.

De használhatod a Canon Camera Connect alkalmazást is az okostelefonodon, hogy vezeték nélkül, távolról oldd ki a zárat, mert így hozzá sem kell érned a fényképezőgéphez. Az alkalmazással beállíthatod a fókuszt, továbbá arra is használhatod, hogy geocímkékkel lásd el a képeidet, így soha nem fogod elfelejteni, hol voltál pontosan, amikor azt az igazán kiemelkedő felvételt készítetted.

Fotózás hőségben vagy homokos terepen

1. Védd magad a naptól

Egy nő egy védett zug ablakában ülve kifelé irányítja állványra szerelt Canon fényképezőgépét.

Lehetőség szerint húzódj be valahova. Ha túl sokáig vagy kint a napon, nemcsak kiszáradhatsz, de a felszerelésed is túlmelegedhet. Attól függően, hogy merre veszed az irányt, ne felejts el bőséges mennyiségű vizet magaddal vinni.

Kerüld a közvetlen napfényt, és lehetőség szerint maradj árnyékban. Ha mégis napfényben kell lenned, viselj megfelelő szintű UV-védelmet biztosító fényvédő krémet és olyan sapkát vagy kalapot, amely árnyékot ad az arcodnak. Ha csak lehet, tartsd árnyékban a felszerelésedet, különösen az akkumulátorokat. Ha szélsőséges környezetben tervezel fotózni, tudasd valakivel, hogy hová és mikor mész, illetve mikor tervezel visszatérni, hogy szükség esetén az illető segítséget tudjon kérni.

2. Megfelelő felszerelést válassz

Szalmakalapot viselő fotós tart a magasba egy fehér bevonatú Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektívvel felszerelt Canon fényképezőgépet.

Egy fekete felszerelés több fényt nyel el és gyorsabban túlhevül, mint az, amelyet fehér bevonattal láttak el, például a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM objektív (lásd a képen).

Egy nő egy homokos strandon guggol, hogy betegyen egy Canon fényképezőgépet a fotóstáskájába.

Ha befektetsz egy jó minőségű fotóstáskába, biztonságosan szállíthatod benne a felszerelésedet, és megvédheted, amikor épp nem használod.

Ha távol tartod magad a közvetlen napfénytől, ezzel a felszerelésed túlhevülését is megakadályozod, különösen akkor, amikor videofelvételt készítesz. A fényképezőgépek nem működnek, ha túlzottan felmelegszenek, így ilyenkor nem tudod folytatni a munkát, és esetleg fontos felvételeket szalaszthatsz el, miközben arra vársz, hogy a gép lehűljön.

Ha homokos terepen, például tengerparton vagy sivatagban fényképezel, meg kell óvnod felszerelésedet a homokszemcséktől. Megoldást jelent, ha olyan időjárásálló fényképezőgépbe fektetsz be, mint amilyen a nedvesség- és porálló Canon EOS R7. Az EOS R7 emellett zárvédelemmel is rendelkezik, amely megakadályozza, hogy por kerüljön az érzékelőbe. Az objektívek szintén nagyon érzékenyek. Időjárásálló fényképezőgépedhez válassz egy hasonló szintű védelemmel ellátott objektívet, például a Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM modellt, amelynek gumitömítései megakadályozzák, hogy a homok károkat okozzon a belső optikában.

Még ha nem is forrósodik át a felszerelésed, a nedvesség így is veszélyt jelenthet, ha beszivárog a felszerelésedbe és megrongálja azt. Egy nedvesség- és időjárásálló felszereléssel ezt szintén ki tudod küszöbölni, de más lépéseket is tehetsz. Használj vízálló fotóstáskát, és tegyél bele néhány szilikagéles tasakot, amelyek magukba szívják a bejutott nedvességet. Gondoskodj róla, hogy fotóstáskádat száraz környezetben tartsd – ha lehetséges, egy páramentesítővel ellátott helyiségben.

Szélsőséges hőhatás esetén tegyél jégakkut a fotóstáskádba, hogy hűsen tartsd a benne lévő dolgokat. Azonban ügyelj rá, hogy ez megfelelően be legyen csomagolva, nehogy a nedvesség kárt tegyen a felszerelésedben, amikor a jégakku felolvad.

Felszerelésed színe is szerepet játszik. Egyes Canon objektívek, például az RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, fehér bevonattal rendelkeznek, hogy az objektív belseje meleg időben hűvös maradjon. A Canon EOS R50 fehér színben is kapható, így ez a fényképezőgép napfényben tovább marad hűvös, mint egy fekete modell. Emellett az L sorozatú RF objektívek, például a Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, hőpajzsként működő bevonattal is rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy az objektívtubus az intenzív napsütéstől túlmelegedjen.

3. Fényviszonyok és túlexponálás

Egy barlang bejáratánál álló alak tart a magasba egy fényképezőgépet, körvonalai kontrasztot képeznek a szikrázó, napos égbolttal.

A Canon tükör nélküli fényképezőgépeivel RAW-képfájlokat is létrehozhatsz. Ha kihívást jelentő fényviszonyok mellett, például erős napfényben fotózol, a RAW-fájlok több adatot és tágabb dinamikatartományt rögzítenek, ami megkönnyíti az expozíció rögzítését a feldolgozás során.

Az erős napfény könnyen túlexponált felvételekhez vezethet. Fotózáskor ügyelj rá, hogy ne „süljenek ki” a felvételeid – ellenkező esetben az adatok elvesznek, és nem lehet őket helyreállítani, tehát nem fogod tudni kijavítani a túlexponálást az utómunkálatok során.

Fényképezőgéped hisztogram vagy zebraminta funkciójával nyomon követheted a csúcsfénykiemelést a kijelzőn vagy az EVF-en keresztül, szükség esetén alulexponálva a felvételt. Hacsak nem exponálod túl a felvételt, elvileg helyre tudod állítani, ha egy kicsit túl világosra sikerült. Mindössze a csúcsfényeket és a fehér árnyalatokat kell csökkentened egy képszerkesztő szoftverben, például a Canon Digital Photo Professional szoftverében.

A kihívást jelentő körülmények közötti fotózással kapcsolatos további tippekért és technikáért olvasd el az extrém tájak fotózásáról* szóló cikkünket.Írta: Peter Wolinski* Csak kiválasztott nyelveken érhető el.

Kapcsolódó termékek

 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R7

  Fedezd fel a vadont egy olyan fényképezőgéppel, amely szenzációs sebességet és képminőséget kínál egy a jövő igényeinek megfelelő, hordozható APS-C házban.
 • Tükör nélküli fényképezőgépek

  EOS R6 Mark II

  Állóképek vagy videó, akció vagy portré – az EOS R6 Mark II teljesítményének és képminőségének köszönhetően kibontakoztathatod a kreativitásod
 • RF objektívek

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  A nagy teljesítményű, 200–800 mm-es gyújtótávolságú szuper teleobjektív ideális sportesemények, a vadvilág és akciójelenetek fotózásához.
 • RF objektívek

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ideális objektív mindennapi használatra a teljes képmezős, tükör nélküli fotózás szerelmeseinek. Az egyszerűen használható RF 24-105mm F4-7.1 IS STM könnyű, kompakt kialakítású, és készen áll arra, hogy magasabb szinten műveld a fotózás művészetét.
 • RF objektívek

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Az RF 85mm F2 MACRO IS STM sokoldalúságot biztosít a közeli felvételekhez, illetve szolid telefotó-tömörítést és 5 fokozatú képstabilizálást kínál egy kompakt, könnyű házban.
 • RF objektívek

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Gyors záridejű, 35 mm-es, f/1,8 rekeszértékű makro-objektív nagy látószögű perspektívához, közelre történő fókuszáláshoz, hibrid képstabilizátorral.
 • Kapcsolódó cikkek

 • KALANDFOTÓZÁS

  Kalandfotózás a természetben

  Anna Blackwell fotós Dartmoor vadonját járja be egy Canon EOS R6 fényképezőgéppel.

 • TÁJFOTÓZÁS

  Lenyűgöző tájképek készítése

  Így készítheted el a tökéletes „tájszelfit” a tájfotós és influenszer Ása Steinars tanácsait követve.

 • A SZABADBAN

  Fotós tippek és trükkök a téli szezonra

  Richard Walch professzionális sportfotós megosztja szakértői tippjeit a még eredményesebb téli fotózással kapcsolatban, a fényképezőgép kiválasztásától a legjobb beállításokig.

 • ÚTI KÉPEK KÉSZÍTÉSE

  A legjobb fényképezőgépek és objektívek utazáshoz

  Mindegy, hogy városi utcákat vagy hepehupás vidéki terepet jársz be, vagy akár repülővel utazol el a világ másik felére, mindig jól jársz, ha kevés holmit viszel magaddal. Íme a legideálisabb Canon felszerelés, amellyel anélkül örökítheted meg élményeidet, hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod.