HÁZIÁLLATOK FOTÓZÁSA

Így készíts gyönyörű portrékat házi kedvencedről idén karácsonykor

Ezekkel az egyszerű tippekkel, trükkökkel és fényképezési technikákkal idén karácsonykor lélegzetelállító fényképeket készíthetsz kis kedvenceidről.
Canon Camera

A háziállatok rendkívül aranyosak tudnak lenni – sokszor nyúlunk a fényképezőgépünk után, hogy megörökítsük elképesztő bohóckodásaikat, vicces arckifejezéseiket, furcsa szokásaikat. A karácsony tökéletes alkalom arra, hogy portrét készíts kis kedvencedről. Egy ünnepi ruhába bújtatott macskáról, kutyáról vagy hörcsögről készített aranyos kép tökéletes alapanyaga lehet a házilag nyomtatott üdvözlőlapoknak, de bekeretezve egyedi ajándékként is megállja a helyét.

A kihívás voltaképpen abban áll, hogy a legtöbb állatot nem izgatja, ha fénykép készül róla. Sőt, néhányan közülük minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a kedvedet szegjék, és túljárjanak az eszeden. Ezért jó, ha van néhány trükk a tarsolyodban, hogy felkeltsd a figyelmüket. A fényképészeti tudásod, a beállítási trükkök és egy csomag jutalomfalat segítségével megnyerheted ezt a csatát.

1. Alkosd meg a jelenetet

Egy férfi mustársárga melegítőben egy karácsonyfát díszít.

Egy karácsonyfa élénk, színes hátteret ad az ünnepi témájú kisállatképeidnek, főleg ha fókuszon kívül helyezed.

Egy vörös cirmos macska kinéz egy piros-fehér mikulássapka alól.

A kiegészítők, sapkák és sálak színt visznek a képbe, és egyedibbé teszik a felvételt. Ebben az esetben vidám, ünnepi hangulatot kölcsönöztek neki.

Egy karácsonyfa megfelelő háttér lehet a karácsonyi témájú háziállatportrékhoz. Élénk színekről és erőteljes hangsúlyokról gondoskodik. Az olyan kiegészítők, mint a mikulássapkák és a sálak is nagyszerűen mutatnak, mindaddig, amíg a kisállatod hajlandó viselni őket. Ha tudsz, helyszínnek egy nagy ablakokkal rendelkező szobát válassz. A természetes fény ideális a háziállatportrék készítéséhez, mivel kellemes hatást kölcsönöz, és finoman kitölti az árnyékokat, ezzel szemben a vaku megijesztheti az állatokat. Az ablakkal szemközt állítsd be a kis kedvenced úgy, hogy a karácsonyfa és az égők mögötte legyenek.

2. Állítsd be a kívánt pózba a kisállatod

Egy nő egy játékot lenget, hogy felkeltse egy vörös cirmos macska figyelmét, akit egy karácsonyi díszekkel feldíszített szobában fotóznak.

Nagy mértékben megkönnyíti a dolgod, ha van egy segítőd, aki mögötted állva vagy egy játékot lóbálva magára vonja az állat figyelmét, amíg elkészíted a felvételt.

Egy mustársárga pulóvert viselő férfi egy tálkát tart Canon EOS 850D fényképezőgépe felett.

Használj egy kedvenc tárgyat, etetőtálkát vagy bármit, amivel felkeltheted az állat figyelmét. Nekünk itt elég volt finoman megkocogtatni az objektív tetejét a tálkával.

A kutyákat általában könnyebb beállítani, mint a macskákat, mivel könnyebb felkelteni az érdeklődésüket. Egy rövid füttyszó, egy „Ott a macska” felkiáltás vagy bármilyen vicces hang legtöbbször felkelti a figyelmüket. Minden állatnak megvan a maga személyisége, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy a macskák igényeit nehezebb kielégíteni. A kulcs a türelem. Meg kell várnod, hogy a macska lenyugodjon. Próbáld meg letenni egy pontra, például egy kényelmes karosszékbe vagy egy székre (de akár a fekhelyét is behozhatod). Tartsd kéznél a kedvenc játékát vagy a tálkáját, és finoman kocogtasd meg az objektív felett, hogy felkeltsd a macska figyelmét. Ha nem csinálják azt, amit szeretnél, válts stratégiát – végső soron, ha a személyiségük része a tartózkodó hozzáállás, miért ne örökítenéd meg azt?

Egy mikulássapkát viselő vörös cirmos macska, amelyik a fejét a padlóra teszi.

Sokat segít, ha az állatot rá tudod venni, hogy egy helyben maradjon. Ha nem hajlandó együttműködni, igazítsd a stratégiád a hangulatához.

3. Állítsd be az expozíciót

Egy Canon EOS 850D Beállítások képernyője.

Ha úgy gondolod, hogy a házi kedvenced egy helyben fog maradni, akkor az 1/200 mp-es záridő az ideális választás. Emellett azt javasoljuk, hogy nagy rekeszértéket használj, az ISO-t pedig állítsd Automata beállításra.

A nagy sebességű sorozatfelvétel beállítás egy Canon EOS 850D fényképezőgépen.

A nagy sebességű sorozatfelvétel azt jelenti, hogy gyorsan, egyszerre több képet is elkészíthetsz – az EOS 850D-vel hét képet másodpercenként –, ami jobb esélyeket kínál arra, hogy megörökíthesd kis kedvenced imádnivaló, de hamar elillanó pillanatait.

Olyan expozícióbeállítást válassz, amelyről aztán nyugodtan meg is feledkezhetsz, hogy csak az alany beállítására és a kompozícióra kelljen összpontosítanod. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a fényképezőgéped Manuális expozíció módba (M) állítod.

A záridőnek elég gyorsnak kell lennie, hogy meg tudd örökíteni a jeleneteket. Az 1/200 mp elegendő, ha az állatok viszonylag nyugodtak, de gyorsabb beállításra van szükséged, ha sokat mozognak. Emellett nagy rekeszérték használatát javasoljuk (ebben az esetben f/5.6-ot használtunk), mivel így a témát elkülönítheted a háttértől, és kellemes háttér-homályosítást érhetsz el.

Ha az ISO-t Automata beállításra állítod, akkor a fényképezőgép képes lesz alkalmazkodni a környezeti feltételekhez – egy sok ablakos, fényes szobában az ISO-érték 800–1600 körül is lehet. Az olyan fényképezőgépek, amelyek gyenge fényviszonyok között is kiválóan teljesítenek – mint amilyen a Canon EOS 850D is –, ezekben a tartományokban viszonylag zajmentes felvételeket tudnak készíteni. Ha objektíved, mint az itt is használt Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM, rendelkezik képstabilizáló funkcióval, akkor a legjobb, ha azt is bekapcsolod.

4. Fókuszálj

AF-pontok egy vörös cirmos macska pofáján, Élő nézet módban, egy Canon EOS 850D-n.

Az Élő nézet fókuszáláskor igen hasznos lehet – érintsd meg a képernyőt a hozzád közelebbik szem felett, hogy elhelyezd a fókuszpontokat.

A háziállatportrék készítésekor az egyik legnagyobb kihívást a fókuszálás tudja jelenteni, mivel pontosan az állat szemére kell fókuszálnod, aki bármikor megmozdíthatja a fejét vagy arrébb szaladhat.

Emiatt elkerülhetetlen, hogy pár kép élessége nem lesz megfelelő, viszont ha fényképezőgéped képes azonnal lekövetni a téma mozgását, az nagy mértékben javíthat az esélyeiden. Állítsd Canon fényképezőgéped fókuszmódját AI Servo módra. Ennek révén a fényképezőgép követni fogja az alany mozgását, és a fókuszt mindig az aktuális helyzethez igazítja. Közeli felvételek készítésekor a pontos fókusz kulcsfontosságú, ezért nem elég egyszerűen csak az állat pofájára fókuszálni. Inkább próbálj egy fókuszpontot használni, és azt állítsd a fényképezőgéphez közelebbi szem fölé.

5. Erősítsd fel a háttér-homályosítást

Egy labrador retriever kb. egy méterrel egy karácsonyfa előtt.

A kutya mindössze egy méterre van a fától, de a háttér teljesen homályos.

Egy labrador retriever tisztes távolságra egy karácsonyfától, így a karácsonyfaégők elmosódottak.

Ha a kutya messzebb van a karácsonyfától, akkor az elmosódott hatás erősebb, és a háttér tetszetősebb lesz.

A háziállatportrékhoz általában a legjobb megoldás nagy rekeszértéket használni, mert így a felvételek mélységélessége alacsony, és a háttér elmosódott lesz. Az ünnepi hangulatú képek nagy rekeszértékkel történő elkészítésének egy másik előnye is van – a fókuszon kívüli karácsonyfa fényei gyönyörű fénypontokként fognak megjelenni a homályos háttéren. A háttér-homályosítás még erőteljesebb lesz, ha az alany és a karácsonyfa között némi távolság van, ezért az állatot a lehető legmesszebb helyezd el a fától. A nagyobb fókusztávolság használata szintén felerősítheti a homályosítás hatását, ezért lépj hátrébb és használd az objektíved zoom funkcióját.

6. Homályosítsd el az előteret

Portré egy vörös cirmos macskáról, amelyet karácsonyi égők elmosódott fénye vesz körül.

Ha az objektív elé egy égőfüzért lógatunk és a vezetékek közötti résen fotózunk keresztül, akkor elmosódott előtérrel készíthetjük el a háziállatportrékat.

Egy férfi egy fehér színű karácsonyi égősoron keresztül fotóz egy vörös cirmos macskát.

Ez az egyszerű technika színes égősorral vagy épp karácsonyi dekorációval is működik.

Nemcsak a hátteret, de az előteret is el tudod homályosítani a nagyobb hatásosság kedvéért. Tarts egy karácsonyfaégőt az objektív elé, és keress egy rést, amelyen keresztül fotózhatsz. Ez a megvilágítás – megfelelő szögben tartva – gyönyörű, elmosódott fénykörrel emeli ki az alanyt, és extra mélységet kölcsönöz a jelenetnek.

7. Kerülj szemmagasságba

Egy férfi egy nappali padlóján hasal, hogy lefotózzon egy vörös cirmos macskát egy kanapé előtt.

Feküdj a földre, hogy az alanyt és a nézőt egy szintbe hozd.

Egy szemmagasságban készített fotó egy vörös cirmos macskáról.

Az alannyal szemmagasságban készített képek sokkal hatásosabbak.

Mindegy, hogy a háziállatodról vagy egy barátodról készítesz portrét, ha a felvételt az ő szemmagasságukban készíted, akkor a nézőt az alannyal egy vonalba helyezed, ezáltal jobban bevonod a jelenetbe. Természetesen a háziállatportrék esetében ez azt jelenti, hogy esetleg le kell hasalnod a padlóra, hogy egy szintbe kerülj a kisállatoddal, viszont így jobban érzékeltetheted az ő perspektíváját.

Garantáltan remekül fogsz szórakozni, miközben megpróbálod elkészíteni a tökéletes képet – még akkor is, ha kis kedvenced nem mindig lesz partner benne. Mindegy, hogy karácsonykor vagy az év bármely más időszakában próbálsz háziállatportrét készíteni, ez egy kiváló lehetőség a technikád gyakorlására és a fotós készségeid fejlesztésére.

Írta: James Paterson

Kapcsolódó cikkek

 • NYOMTATÁS ÉS ALKOTÁS

  Karácsonyi üdvözlőlapok nyomtatása

  Igazítsd a saját stílusodhoz az ünnepi fotózást, és nyomtass egyedi karácsonyi üdvözlőlapokat.

 • CSALÁDI FOTÓZÁS

  Készíts jobb karácsonyi fotókat, mint tavaly

  Lena Petrova fotós elmondja, hogyan fejlődj az ünnepi fotózás terén.

 • ALAPOK

  Nyomtatásra szánt fotók készítése

  Hét bevált tipp a nyomtatásban megőrizni kívánt emlékek megörökítéséhez.

 • KISÁLLATOK FOTÓZÁSA

  Bevált tippek kisállatok fotózásához

  Készíts lélegzetelállító képeket kedvenceidről Cat Race kisállatfotós tippjeit követve.